Zwanger worden

Gezond sperma: het verbeteren van je vruchtbaarheid

Gezond sperma zijn niet altijd een gegeven. Begrijp hoe leefstijlfactoren uw sperma en wat u kunt doen om uw vruchtbaarheid te verbeteren kunnen beïnvloeden.

Doe je sperma pas opbrengen?

Zwanger worden. Handhaven van een gezond gewicht.
Zwanger worden. Handhaven van een gezond gewicht.

Als u en uw partner zwanger wilt worden, kan je je afvragen over de gezondheid van uw sperma. Begin met het begrijpen van de verschillende factoren die de mannelijke vruchtbaarheid kunnen beïnvloeden - dan overwegen stappen om uw sperma geworden top performers.

Wat bepaalt de gezondheid van sperma?

Gezondheid van het sperma is afhankelijk van verschillende factoren, waaronder de hoeveelheid, kwaliteit en beweging:

 • Aantal Jij bent het meest waarschijnlijk vruchtbaar als je ejaculaat -. Het zaad geloosd in een ejaculatie - bevat meer dan 15 miljoen zaadcellen per milliliter.
 • Kwaliteit. Normaal sperma hebben ovale hoofden en lange staarten, die samen werken om ze vooruit te stuwen. Hoe meer sperma je hebt met een normale vorm en de structuur, hoe meer kans je hebt om vruchtbaar zijn.
 • . Beweging Om een eicel te bereiken en door te dringen, moet zaadcellen bewegen - wriemelende en zwemmen door een vrouw baarmoederhals, baarmoeder en eileiders. Dit staat bekend als beweeglijkheid. Je bent waarschijnlijk vruchtbaar te zijn als meer dan 40 procent van je sperma bewegen.

Wat is de beste manier om gezond sperma te produceren?

U kunt eenvoudige stappen nemen om uw kansen op het produceren van gezond sperma te verhogen. Bijvoorbeeld:

 • Veilig vrijen Seksueel overdraagbare infecties -. Zoals chlamydia en gonorroe - zijn een belangrijke oorzaak van onvruchtbaarheid voor zowel mannen als vrouwen. Om jezelf te beschermen, beperk je het aantal seksuele partners en een condoom gebruiken elke keer dat je seks hebt - of verblijf in een wederzijds monogame relatie met een partner die niet is besmet.
 • Eet een gezond dieet kiezen veel fruit en groenten, die rijk aan antioxidanten zijn -. En kunnen helpen bij het ​​verbeteren gezondheid van het sperma.
 • Handhaven van een gezond gewicht. Sommige onderzoek suggereert dat obesitas een negatief effect spermakwaliteit, het verminderen van zowel het aantal zaadcellen en sperma beweging.
 • Het beheer van stress. Stress kan de seksuele functie verminderen en interfereren met de hormonen die nodig zijn om sperma te produceren.
 • Get bewegen. Include fysieke activiteit in je dagelijkse routine.

Zie ook

Gezond sperma: het verbeteren van je vruchtbaarheid

Wat is off-limits?

Sperma kan vooral kwetsbaar voor omgevingsfactoren, zoals blootstelling aan extreme hitte of giftige chemische stoffen. Om uw vruchtbaarheid te beschermen:

 • Houd het hoofd koel. Verhoogde scrotum temperatuur kan de productie van zaadcellen belemmeren. Om uw vruchtbaarheid te beschermen, niet dragen van strak ondergoed of atletische shorts. Als u de fiets of zitten voor langere tijd blijven, regelmatig een pauze te nemen. Plaats een laptop computer rechtstreeks op uw schoot. Vermijd bubbelbaden, sauna's en stomende baden.
 • Rook niet. Mannen die sigaretten roken hebben meer kans op een laag aantal zaadcellen hebben. Roken kan ook afnemen sperma beweging en veroorzaken sperma te zijn misvormd. Als u rookt, vraag dan uw arts om u te helpen stoppen.
 • Beperk de hoeveelheid alcohol die je drinkt. Zwaar drinken kan de kwaliteit en kwantiteit van het sperma verminderen. Als u ervoor kiest om alcohol te drinken, doe dit dan alleen met mate.
 • Sturen duidelijk van illegale drugs. Net als sigaretten, kan marihuana sperma beweging verminderen en sperma te zijn misvormd. Cocaïne en heroïne ook interfereren met gezond sperma.
 • Vermijd smeermiddelen tijdens de seks Persoonlijke smeermiddelen -. Waaronder speeksel, de meeste huid lotions, en glijmiddel en soortgelijke producten - kunnen interfereren met sperma beweging. Indien nodig, gebruik plantaardige, saffloerolie of arachideolie. Ook interessant een smeermiddel zoals Pre-Seed, die misschien minder kans om sperma beschadigen.
 • Wees voorzichtig met medicijnen. Calciumkanaalblokkers, tricyclische antidepressiva, anti-androgenen en diverse andere medicijnen kunnen bijdragen aan de vruchtbaarheid kwesties. Anabole steroïden kan hetzelfde effect hebben. Geneesmiddelen voor chemotherapie en bestraling voor kanker kan blijvende onvruchtbaarheid veroorzaken. Als u overweegt medicijnen, vraag dan uw arts over de gevolgen voor je vruchtbaarheid - of de mogelijkheid van het ophalen en opslaan van sperma vóór de behandeling.
 • Pas op voor giftige stoffen. Blootstelling aan pesticiden, kan lood en andere giftige stoffen beïnvloeden sperma hoeveelheid en de kwaliteit. Als je moet werken met giftige stoffen, doe zo veilig. Bijvoorbeeld, draag beschermende kleding en uitrusting, en vermijd contact met chemicaliën huid.

Heeft de vergrijzing invloed op de gezondheid van sperma?

Vrouwen zijn niet de enigen die biologische klok. Sperma beweging en het aantal gezonde zaadcellen zou dalen na de leeftijd van 50, die de vruchtbaarheid van een man. Sommige onderzoek suggereert dat vrouwen die zwanger worden door oudere mannen hebben een iets hoger risico op een miskraam. Een vader toenemende leeftijd ook is geassocieerd met een hoger risico van zowel schizofrenie en autisme bij kinderen.

Wanneer is het tijd om hulp te zoeken?

Goedkeurend gezonde levensstijl praktijken om uw vruchtbaarheid te bevorderen - en het vermijden van dingen die het kunnen beschadigen - kan het verbeteren van uw kansen om zwanger. Als u en uw partner niet zwanger zijn geworden na een jaar van onbeschermde seks, echter, vraag dan uw arts over een sperma-analyse. Een vruchtbaarheidsspecialist ook zou kunnen om de oorzaak van het probleem te identificeren en behandelingen die u en uw partner het op de weg naar het ouderschap.

Zie ook