Zwangerschap week per week

Roken en zwangerschap: inzicht in de risico's

Verwonderen over de risico's van roken tijdens de zwangerschap? hoe om te stoppen? of stop-roken-producten zijn veilig voor de baby? hier is wat je moet weten over roken en zwangerschap.

Roken en zwangerschap niet goed te mengen - maar kunt u stappen ondernemen om uw kansen te verhogen van stoppen voor een goede. Begin met het krijgen van antwoorden op de meest gestelde vragen over roken tijdens de zwangerschap.

Heeft roken invloed op de vruchtbaarheid?

Je kent waarschijnlijk de algemene risico's van roken - van stinkende kleren en rimpels tot hart-en vaatziekten en longkanker. Als u rookt en u zwanger bent of van plan bent zwanger te worden bent, heb je echter nog meer stimulans om te stoppen. Roken kan het moeilijker voor u om zwanger te raken te maken. Roken verhoogt ook het risico van een buitenbaarmoederlijke zwangerschap - wanneer de bevruchte eicel buiten de baarmoeder, meestal in een eileider.

Hoe werkt het roken tijdens de zwangerschap van invloed op een baby?

Roken tijdens de zwangerschap bloot een baby om koolmonoxide, waarop de baby toevoer van zuurstof en de levering van voedingsstoffen beperkt. Blootstelling aan nicotine verhoogt ook een baby de hartslag en vermindert de foetale ademhaling bewegingen.

Roken tijdens de zwangerschap is in verband gebracht met andere problemen, zoals:

 • Vaginale bloeding
 • Problemen met de placenta, zoals wanneer de placenta geheel of gedeeltelijk omvat de cervix (moederkoekprevia) of wanneer de placenta scheidt van de binnenwand van de baarmoeder voor aflevering (placenta abruptio)
 • Laag geboortegewicht
 • Premature voortijdig breken van de vliezen - wanneer de vloeistof gevulde membraan dat tijdens de zwangerschap (vruchtzak) lekt of breekt voordat arbeid begint en vóór week 37 van de zwangerschap omringt en kussens van de baby
 • Vroeggeboorte
 • Vroeggeboorte
 • Aangeboren afwijkingen waarbij het hart, ledematen, schedel, spieren en andere gebieden
 • Zwangerschap verlies

Roken tijdens de zwangerschap kan ook gevolgen hebben voor een baby nadat hij of zij geboren is, waardoor het risico van:

 • Wiegendood (SIDS)
 • Koliek
 • Astma
 • Luchtweginfecties
 • Obesitas bij kinderen

Sommige onderzoek suggereert ook dat roken tijdens de zwangerschap van invloed kunnen zijn van een kind emotionele ontwikkeling, gedrag en het vermogen om te leren. Roken tijdens de zwangerschap kan zelfs eigen vruchtbaarheid van een kind schaden.

Hoe werkt meeroken invloed de zwangerschap?

Zwangerschap week per week. Roken en zwangerschap: inzicht in de risico's.
Zwangerschap week per week. Roken en zwangerschap: inzicht in de risico's.

Ademhaling passief roken tijdens de zwangerschap kan ook invloed hebben op uw baby's gezondheid. Vrouwen die niet roken, maar worden blootgesteld aan passief roken hebben een verhoogd risico op miskraam of een baby die aangeboren afwijkingen of een laag geboortegewicht.

Zie ook

Roken en zwangerschap: inzicht in de risico's

Kan stoppen met roken tijdens de zwangerschap te verminderen gezondheidsrisico's van een baby?

Absoluut. Als u rookt, stoppen met roken tijdens de zwangerschap is de beste manier om je baby een gezonde start te geven. Als je stopt in de eerste vier maanden van de zwangerschap, kun je je risico op een laag geboortegewicht baby om die van een niet-rokende vrouw verlagen. Stoppen met roken tijdens de zwangerschap kan ook het risico op vroeggeboorte, verlies van zwangerschap, baby dood en andere complicaties.

Het verminderen van het bedrag dat u rookt tijdens de zwangerschap is een stap in de goede richting, maar het stoppen met roken zal de meeste invloed op uw gezondheid en uw baby's gezondheid.

Wat is de veiligste manier om te stoppen met roken tijdens de zwangerschap?

De veiligste manier om te stoppen met roken tijdens de zwangerschap is zonder de hulp van medicatie. Begin met het overleg met uw zorgverzekeraar om advies of zoek begeleiding. Beschouwen dan zijn deze praktische tips:

 • Een lijst van de redenen waarom je wilt stoppen, zoals het beschermen van uw baby's gezondheid.
 • Te ontdoen van alle rookwaren - in het huis, op het werk, in je zakken en in de auto.
 • Vermijd situaties die je wilt roken.
 • Breng tijd door met mensen die niet roken, en bezoek plaatsen waar roken niet is toegestaan.
 • Wachten cravings door het uitvoeren van een boodschap of het eten van een gezonde snack.
 • Met uw zorgverlener's OK, gebruik fysieke activiteit om ontwenningsverschijnselen te beheren.
 • Zorg ervoor dat je iemand die je kunt praten wanneer u ondersteuning nodig hebt.
 • Overweeg het instellen van een doel en het creëren van een beloning voor het voldoen aan het. Bijvoorbeeld, als je stoppen voor een bepaalde tijd, gebruik wat je zou hebben besteed aan sigaretten om iets te kopen voor uzelf of de baby - of zet het geld op een spaarrekening voor uw baby.

Is het veilig om te stoppen met roken producten te gebruiken tijdens de zwangerschap?

Als u nog steeds problemen ondervindt het stoppen met roken, vraag uw zorgverzekeraar over nicotine vervangende producten - zoals een nicotine pleister of inhalator, of nicotine kauwgom, zuigtabletten of neusspray. Met behulp van een van deze producten te stoppen met roken zal je baby blootstelling sparen om veel van de schadelijke chemische stoffen gevonden in sigaretten.

Veel nicotine vervangende producten beschikbaar zijn over-the-counter. Als u ervoor kiest om de nicotine pleister te gebruiken, het minimaliseren van uw baby's blootstelling aan nicotine door het verwijderen van de pleister terwijl je slaapt. Als je onbedwingbare trek en ontwenningsverschijnselen vervagen, werken met uw zorgverzekeraar om geleidelijk te verminderen hoe vaak u de patch of een andere nicotinevervangende product te gebruiken.

Als u liever gebruik maken van een niet-nicotine medicatie te stoppen met roken tijdens de zwangerschap, zou het antidepressivum bupropion (Zyban) een optie zijn. Werken met uw zorgverzekeraar om de risico's en voordelen in uw geval afwegen.

Is postpartum terugval gemeen?

Aanpassen aan het leven met een pasgeboren baby kan stressvol zijn. Als gevolg hiervan, veel vrouwen die stoppen met roken tijdens de zwangerschap terugval kort na de bevalling. Vrouwen die terugval hebben meer kans om vrienden te hebben en geliefden die roken en de neiging om minder sociale steun hebben. Als u stoppen met roken tijdens de zwangerschap, erkennen het risico van terugval na uw baby is geboren en raadpleeg uw zorgverlener voor advies over hoe om te voorkomen dat het starten weer met roken.

Vergeet niet dat de ademhaling tweedehands rook brengt gezondheidsrisico's voor een pasgeborene, met inbegrip van een verhoogd risico op astma en wiegendood. Als je borstvoeding aan uw baby, zal hij of zij worden blootgesteld aan vele schadelijke chemicaliën via uw moedermelk. Het roken van sigaretten zal ook uw melkproductie verminderen en kan uw vermogen aantasten om borstvoeding te geven voor zo lang als u wilt. Als u rookt na de bevalling, niet roken niet in de buurt van uw baby of tijdens borstvoeding. Belangrijkste, plannen maken om opnieuw te stoppen.

Stoppen met roken is zelden makkelijk. Het zou meer duren dan een proberen te stoppen voor een goede. Bedenk echter, het kan worden gedaan - en je hele familie zal de vruchten plukken.

Zie ook