Zwangerschap week per week

Hoog-risico zwangerschap: wat te verwachten

Een hoog risico zwangerschap kan stressvol zijn. Weten wat voor soort prenatale zorg u nodig heeft en hoe om te gaan.

Een hoog risico zwangerschap zou uitdagingen opleveren voor, tijdens of na de bevalling. Als je een hoog risico zwangerschap, kunnen u en uw baby nodig heeft speciale controle of verzorging door uw zwangerschap. Begrijpen wat de oorzaken van een hoog risico zwangerschap, en wat u kunt doen om te zorgen voor jezelf en je baby.

Wat zijn de risicofactoren voor een risicovolle zwangerschap?

Soms is een risicovolle zwangerschap het gevolg van een medische aandoening aanwezig vóór de zwangerschap. In andere gevallen, een medische aandoening die ontstaat tijdens de zwangerschap voor zowel moeder of baby veroorzaakt een zwangerschap te groot risico geworden.

Specifieke factoren die kunnen bijdragen tot een hoog-risico zwangerschap zijn onder andere:

 • Gevorderde leeftijd van de moeder. Zwangerschap risico's zijn hoger voor moeders leeftijd van 35 jaar en ouder.
 • Levensstijl keuzes. Roken van sigaretten, het drinken van alcohol en het gebruik van illegale drugs kan een zwangerschap in gevaar.
 • Medische geschiedenis Een voorafgaande C-sectie, een laag geboortegewicht baby of vroeggeboorte -. Geboorte vóór 37 weken van de zwangerschap - is wellicht de risico's voor de volgende zwangerschappen toenemen. Andere risicofactoren zijn een foetale genetische aandoening, een familiegeschiedenis van erfelijke aandoeningen, een geschiedenis van de zwangerschap verlies of de dood van een baby kort na de geboorte.
 • Onderliggende aandoeningen Chronische aandoeningen -. Zoals diabetes, hoge bloeddruk en epilepsie - verhoging van de zwangerschap risico's. Een bloedziekte, zoals bloedarmoede, een infectie of een onderliggende psychische aandoening kan ook toenemen zwangerschap risico's.
 • Zwangerschapscomplicaties. Verschillende complicaties die tijdens de zwangerschap ontwikkelen risico's opleveren, zoals problemen met de baarmoeder, baarmoederhals of placenta, of ernstige ochtendmisselijkheid (hyperemesisgravidarum) dat verder langs het eerste trimester. Andere punten van zorg kunnen zijn te veel vruchtwater (polyhydramnios) of te weinig vruchtwater (oligohydramnios), beperkt de groei foetale of Rh (rhesus) sensibilisatie - een potentieel ernstige aandoening die kan optreden wanneer uw bloedgroep Rhesus negatief en uw baby bloedgroep is Rh positief.
 • Meerlingzwangerschap. Zwangerschap risico's zijn hoger voor vrouwen met tweelingen of hogere orde multiples.
 • Achterstallige zwangerschap. Je zou extra risico's onder ogen zien als je zwangerschap blijft te lang na de vervaldag.

Welke stappen kan ik ondernemen om een ​​gezonde zwangerschap te bevorderen?

Of je weet van tevoren dat je een hoog risico zwangerschap zult hebben of wilt u gewoon wat je kunt doen om een ​​risicovolle zwangerschap te voorkomen, vasthouden aan de basis. Bijvoorbeeld:

 • Plan een vooroordeel afspraak. Als u denkt over zwanger worden, raadpleeg dan uw zorgverzekeraar. Hij of zij misschien raad u om te beginnen met het nemen van een dagelijkse prenatale vitamine en bereiken van een gezond gewicht voordat je zwanger wordt. Als u een medische aandoening, kan uw behandeling moet worden aangepast om te bereiden op de zwangerschap. Uw zorgverzekeraar kan ook het risico van het hebben van een baby die een genetische aandoening te bespreken.
 • Wees voorzichtig bij het ​​gebruik van medische geassisteerde voortplanting (ART). Als u van plan bent om kunst te gebruiken om zwanger te worden, bedenkt hoeveel embryo's worden ingeplant. Meerlingen dragen een hoger risico op vroeggeboorte.
 • Trachten op regelmatige prenatale zorg. Prenatale bezoeken kunnen helpen uw zorgverlener controleren uw gezondheid en uw baby's gezondheid. Afhankelijk van de omstandigheden, kunt u worden doorverwezen naar een specialist in maternale-foetale geneeskunde, genetica, kindergeneeskunde of andere gebieden.
 • Eet een gezond dieet. Tijdens de zwangerschap, zul je meer foliumzuur, calcium, ijzer en andere essentiële voedingsstoffen nodig. Een dagelijkse prenatale vitamine kan helpen vullen hiaten. Raadpleeg uw arts als u speciale voeding nodig heeft als gevolg van een gezondheidstoestand, zoals diabetes.
 • Gewichtstoename wijselijk verkrijgen van de juiste hoeveelheid gewicht kan je baby's gezondheid te ondersteunen -. En maken het makkelijker om de extra pondjes kwijt na levering. Een gewichtstoename van 25 tot 35 pond (ongeveer 11 tot 16 kg) wordt vaak aanbevolen voor vrouwen die een gezond gewicht voor de zwangerschap. Als je te zwaar bent voordat je zwanger te worden, moet u wellicht minder gewichtstoename. Als je een tweeling of drieling, moet u wellicht meer gewichtstoename. Werk met uw zorgverzekeraar om te bepalen wat goed is voor jou.
 • Vermijd risicovolle stoffen. Als u rookt, stoppen. Alcohol en illegale drugs zijn verboden, ook. Krijg uw zorgverzekeraar's OK voordat u begint - of stop - het nemen van medicatie of supplementen.

Heb ik speciale testen?

Als je een hoog risico zwangerschap, kunt u overwegen verschillende tests of procedures in aanvulling op routine prenatale screening tests. Afhankelijk van de omstandigheden, kan uw zorgverzekeraar raden:

 • Gespecialiseerde of gerichte ultrasone Dit type van foetale echoscopie -. Een beeldvormende techniek die hoge-frequentie geluidsgolven gebruikt om beelden van een baby in de baarmoeder te produceren - doelstellingen een vermoedelijke problemen, zoals abnormale ontwikkeling.
 • Amniocentese. Tijdens deze procedure wordt een monster van de vloeistof die omringt en beschermt een baby tijdens zwangerschap (vruchtwater) wordt onttrokken uit de baarmoeder. Meestal gedaan na week 15 van de zwangerschap, kan amniocentesis bepaalde genetische aandoeningen, evenals neurale buisdefecten identificeren - ernstige afwijkingen van de hersenen of het ruggenmerg.
 • Vlokkentest (CVS). Tijdens deze procedure, een monster van cellen wordt verwijderd uit de placenta. Meestal gedaan tussen weken 10 en 12 van de zwangerschap, kan CVS bepaalde genetische voorwaarden aangeeft.
 • Navelstrengpuncties. Deze test, ook wel percutane navelstrengbloed bemonstering, is een zeer gespecialiseerde prenatale test waarbij een foetaal bloedmonster wordt verwijderd uit de navelstreng. Meestal gedaan na week 18 van de zwangerschap, kan de test identificeren chromosomale aandoeningen, bloedziekten en infecties.
 • Cervicale lengtemeting. Uw zorgverzekeraar kan een echografie om de lengte van de baarmoederhals te meten bij prenatale afspraken om te bepalen of je een risico van vroeggeboorte te gebruiken.
 • . Laboratoriumtests Uw zorgverzekeraar kan een uitstrijkje van je vaginale afscheiding te nemen om te controleren op foetale fibronectine - een stof die fungeert als een lijm tussen de foetale sac en het slijmvlies van de baarmoeder. De aanwezigheid van foetaal fibronectine kan een teken zijn van vroeggeboorte zijn.
 • Biofysische profiel. Deze prenatale test wordt gebruikt om te controleren op een baby welzijn. De test combineert foetale hartslag monitoring (nonstress test) en echografie.

Sommige prenatale diagnostische tests - zoals vruchtwaterpunctie en vlokkentest - dragen een kleine kans op zwangerschap verlies. Uiteindelijk is de beslissing om prenataal onderzoek voort te zetten is het aan u en uw partner. Bespreek de risico's en voordelen met uw zorgverzekeraar.

Zie ook

Hoog-risico zwangerschap: wat te verwachten

Kan ik een geplande thuisbevalling?

Thuisbevalling is gewoonlijk niet aanbevolen voor risicovolle zwangerschappen. Het hangt af van de reden waarom je zwangerschap werd geacht een hoog risico, echter. Tijdens uw prenatale zorg, zal uw zorgverzekeraar een lijst van medische aandoeningen beoordelen tijdens de zwangerschap en arbeid dat de veiligheid van een geplande thuisbevalling in gevaar zou brengen.

Uw zorgverzekeraar kan waarschuwen tegen een geplande thuisbevalling indien:

 • U diabetes, hoge bloeddruk, een epileptische aandoening of een chronische medische aandoening
 • U gebruikt tabak of illegale drugs
 • Je ontwikkelt een zwangerschap complicaties, zoals pre-eclampsie, vroeggeboorte of significante anemie
 • Je bent zwanger van multiples
 • Je baby niet vestigen in een positie die het mogelijk maakt voor een voorover levering

Wat kan ik doen om mijn angst te verlichten?

Als je een hoog risico zwangerschap, zou je het gevoel bang of angstig over je zwangerschap. Je zou terughoudend om na te denken over de toekomst en nerveus over prenatale bezoeken - uit angst dat je slecht nieuws hoort.

Helaas kan angst invloed hebben op uw gezondheid en uw baby's gezondheid. Raadpleeg uw zorgverzekeraar over gezonde manieren om te ontspannen en kalm te blijven. Sommige studies suggereren dat bepaalde technieken - zoals verbeeld prettige voorwerpen of ervaringen of het luisteren naar muziek - kan verminderen angst tijdens de zwangerschap.

Wat moet ik nog meer weten over hoog-risico zwangerschap?

Zwangerschap week per week. Gevorderde leeftijd van de moeder.
Zwangerschap week per week. Gevorderde leeftijd van de moeder.

Raadpleeg uw zorgverzekeraar over hoe je alle ziektes die u zou kunnen hebben te beheren tijdens je zwangerschap en hoe uw gezondheid kunnen beïnvloeden arbeid en bevalling. Vraag uw zorgverzekeraar om specifieke klachten of symptomen te bespreken om op te letten, zoals:

 • Vaginale bloeding
 • Aanhoudende hoofdpijn
 • Pijn of kramp in de onderbuik
 • Waterige vaginale afscheiding - in een ontspringen of een straaltje
 • Regelmatige of frequente contracties - een aanscherping gevoel in de buik
 • Verminderde foetale activiteit
 • Pijn of branderig bij het plassen
 • Stoornissen in het gezichtsvermogen, waaronder wazig zien

Ook weten welke symptomen moet u vragen om contact op te nemen met uw zorgverzekeraar en wanneer om dringende hulp zoekt.

Een hoog risico zwangerschap zou kunnen hebben ups en downs. Doe je best om positief te blijven als u stappen ondernemen om een ​​gezonde zwangerschap te bevorderen.

Zie ook