Zwangerschap week per week

Foetale ontwikkeling: het eerste trimester

Foetale ontwikkeling begint al snel na de bevruchting. Ontdek hoe je baby groeit en ontwikkelt zich tijdens het eerste trimester.

Je bent zwanger. Gefeliciteerd! U zult ongetwijfeld besteden de komende maanden af ​​hoe uw baby groeit en ontwikkelt. Hoe ziet je baby eruit zien? Hoe groot is hij of zij? Wanneer voel je je de eerste kick?

Foetale ontwikkeling volgt meestal een voorspelbaar verloop. Zoek uit wat er gebeurt tijdens het eerste trimester door het controleren van deze wekelijkse evenementenkalender. Houd in gedachten dat de metingen zijn bij benadering.

Week 1 en 2: klaar

Het lijkt misschien vreemd, maar je bent niet echt zwanger de eerste week of twee van de toegestane tijd om uw zwangerschap. Ja, je leest het goed!

Conceptie gebeurt meestal ongeveer twee weken na je laatste menstruatie begint. Om je uitgerekende datum te berekenen, zal uw zorgverzekeraar vooruit tellen 40 weken vanaf het begin van je laatste menstruatie. Dit betekent dat uw periode wordt geteld als onderdeel van je zwangerschap - ook al was je niet zwanger op het moment.

Week 3: bemesting

Het sperma en de eicel zich verenigen in een van uw eileiders naar een eencellige entiteit genaamd een zygote te vormen. Als er meer dan een eicel vrijkomt en bevrucht, moet u wellicht meerdere zygotes.

De zygote heeft 46 chromosomen - 23 van u en 23 van de vader. Deze chromosomen zal helpen bij het bepalen van uw baby geslacht, eigenschappen, zoals oog-en haarkleur, en, tot op zekere hoogte, persoonlijkheid en intelligentie.

Al snel na de bevruchting, de zygote reist de eileider naar de baarmoeder. Tegelijkertijd, begint snel verdelen naar een aantal cellen lijkt op een klein raspberry vormen. De binnenste groep cellen zal het embryo worden. De buitenste groep van cellen zal de membranen die voeden en te beschermen.

Week 4: implantatie

Tegen de tijd dat de baarmoeder bereikt, de snel delende bal van cellen - nu bekend als een blastocyst - is opgedeeld in twee secties.

De binnenste groep cellen zal het embryo worden. De buitenste groep zal worden de cellen die voeden en te beschermen. Op contact, zal het ingraven in de baarmoederwand voor voeding. Dit proces heet implantatie.

De placenta, die je baby te voeden gedurende de zwangerschap, ook begint te vormen.

Week 5: de embryonale periode begint

De vijfde week van de zwangerschap, of de derde week na de conceptie, markeert het begin van de embryonale periode. Dit is wanneer de baby hersenen, ruggenmerg, hart en andere organen beginnen te vormen.

Het embryo is nu gemaakt van drie lagen. De bovenste laag - het ectoderm - zal aanleiding geven tot uw baby buitenste laag van de huid, centraal en perifeer zenuwstelsel, ogen, binnenoor, en veel bindweefsel.

Het hart van uw baby en een primitieve bloedsomloop zal vormen in de middelste laag van cellen - het mesoderm. Deze laag van cellen zal ook dienen als basis voor uw baby botten, spieren, nieren en een groot deel van het voortplantingssysteem.

De binnenste laag van cellen - het endoderm - een eenvoudige buis bekleed met slijmvliezen worden. Je baby's longen, darmen en blaas zal hier ontwikkelen.

Tegen het einde van deze week, je baby is waarschijnlijk ongeveer de grootte van de punt van een pen.

Week 6: de neurale buis sluit

Groei is snel deze week. Slechts vier weken na de conceptie, is de neurale buis langs je baby's rug sluiten en je baby's hart pompt het bloed.

Zwangerschap week per week. Foetale ontwikkeling: het eerste trimester.
Zwangerschap week per week. Foetale ontwikkeling: het eerste trimester.

Basic gelaatstrekken zullen beginnen te verschijnen, waaronder doorgangen die ervoor zorgt dat het binnenoor en bogen die zal bijdragen aan de kaak. Je baby's lichaam begint te nemen op een C-vormige kromming. Kleine knoppen zullen binnenkort worden armen en benen.

Zie ook

Foetale ontwikkeling: het eerste trimester

Week 7: hoofdje van de baby zich ontwikkelt

Zeven weken in je zwangerschap, of vijf weken na de conceptie, je baby's hersenen en het gezicht ontwikkelen zich snel. Kleine neusgaten zichtbaar, en ooglenzen beginnen te vormen. De arm knoppen die vorige week gekiemde nu nemen over de vorm van de schoepen.

Tegen het einde van deze week, zou je baby een beetje groter dan de bovenkant van een potlood gum.

Week 8: baby's ogen zijn zichtbaar

Acht weken in je zwangerschap, of zes weken na de conceptie, wordt je baby's armen en benen langer groeien, en vingers zijn begonnen met het vorm. De schelpvormige delen van je baby's oren ook zijn vormen, en je baby's ogen zijn zichtbaar. De bovenlip en neus hebben gevormd. De kofferbak van je baby's lichaam begint te strekken.

Tegen het einde van deze week, kan uw baby ongeveer 1/2 inch (13 millimeter) lang.

Week 9: baby's tenen vorm

In de negende week van de zwangerschap, of zeven weken na de bevruchting, je baby's armen groeien, ontwikkelen botten en buig bij de ellebogen. Tenen te vormen, en uw baby oogleden en oren blijven ontwikkelen.

Tegen het einde van deze week, kan uw baby ongeveer 3/4 inch (20 millimeter) lang.

Week 10: baby's nek begint te ontwikkelen

Door de 10e week van de zwangerschap, of acht weken na de conceptie, heeft je baby's hoofd ronder geworden. De hals begint te ontwikkelen, en uw baby oogleden beginnen te dicht bij zijn of haar ontwikkeling ogen te beschermen.

Week 11: baby's geslachtsorganen ontwikkelen

Aan het begin van de 11e week van de zwangerschap, of de negende week na de conceptie, je baby's hoofd maakt nog steeds ongeveer de helft van zijn lengte. Echter, je baby's lichaam is ongeveer in te halen, groeit snel in de komende weken.

Je baby is nu officieel beschreven als een foetus. Deze week je baby's ogen zijn ver uit elkaar, de oogleden gesmolten en de oren lage set. Rode bloedcellen beginnen te vormen in uw baby's lever. Tegen het einde van deze week, zal de externe genitaliën van uw baby's beginnen te ontwikkelen tot een penis of clitoris en schaamlippen.

Door nu je baby misschien lang meten ongeveer 2 inch (50 millimeter) van kruin tot romp en weegt bijna 1/3 ounce (8 gram).

Week 12: baby's vingernagels ontwikkelen

Twaalf weken in je zwangerschap, of 10 weken na de bevruchting, is je baby ontwikkelen van vingernagels. Je baby's gezicht heeft nu een menselijk profiel.

Door nu je baby zou kunnen zijn ongeveer 2 1/2 inch (60 millimeter) lang van kruin tot romp en weegt ongeveer 1/2 ounce (14 gram).

Zie ook