Zwangerschap week per week

Foetale ontwikkeling: het tweede trimester

Ontwikkeling van de foetus krijgt een nieuwe betekenis in het tweede trimester. Hoogtepunten zijn bijvoorbeeld het vinden van uw baby's geslacht en voelt je baby bewegen.

Naarmate je zwangerschap vordert, kan je baby begint te lijken meer echt. Je zou de hartslag te horen op uw prenatale afspraken en uw uitbreidende buik zou kunnen dwingen je je favoriete jeans weg te zetten.

Terwijl je aanpassen aan de veranderingen in je lichaam, ontwikkeling van de foetus krijgt een nieuwe betekenis. Twee maanden geleden, je baby was gewoon een cluster van cellen. Nu is hij of zij heeft functionerende organen, zenuwen en spieren. Zoek uit wat er gebeurt tijdens het tweede trimester door het controleren van deze wekelijkse evenementenkalender. Houd in gedachten dat de metingen zijn bij benadering.

Week 13: urine vormen

Dertien weken in je zwangerschap, of 11 weken na de conceptie, hebben uw baby's darmen terug naar zijn of haar buik uit de navelstreng - waar ze al groeit de afgelopen paar weken. Je baby is ook het begin tot urine te vormen en te ontladen in het vruchtwater.

Weefsel dat het bot zal worden is ook de ontwikkeling rond uw baby's hoofd en binnen zijn of haar armen en benen.

Week 14: baby seks wordt duidelijk

Veertien weken in je zwangerschap, of 12 weken na de conceptie, hebben uw baby's armen bijna bereikte de finale relatieve lengtes zullen ze bij de geboorte en uw baby's nek is geworden meer gedefinieerd. Rode bloedcellen worden gevormd in uw baby milt.

Je baby's geslacht zal duidelijk worden deze week of in de komende weken. Voor meisjes, ovariële follikels beginnen vormen. Voor jongens, verschijnt de prostaat.

Door nu uw baby zou lang duren bijna 3 1/2 inch (90 mm) van kruin tot romp en wegen ongeveer 1 1/2 ounces (40 gram).

Week 15: baby's skelet ontwikkelt botten

Vijftien weken in je zwangerschap, of 13 weken na de bevruchting, is je baby groeit snel. Je baby's skelet ontwikkelt beenderen, die zichtbaar is op de echo's zal worden in een paar weken. Je baby's hoofdhaar patroon wordt ook het vormen.

Week 16: baby kan zuigen bewegingen maken

Zestien weken in je zwangerschap, of 14 weken na de conceptie, hebben je baby's ogen begonnen te voren onder ogen en langzaam bewegen. De oren zijn dicht bij het bereiken van hun definitieve standpunt. Je baby zou kunnen zuigen bewegingen te maken met zijn of haar mond.

De bewegingen van je baby worden steeds afgestemd en kunnen worden ontdekt tijdens echografie examens.

Door nu je baby misschien wel meer dan 4 1/2 inch (120 millimeter) lang van kruin tot romp.

Week 17: vet zich ophoopt

Zeventien weken in je zwangerschap, of 15 weken na de bevruchting, vetreserves beginnen te ontwikkelen onder je baby's huid. Het vet zal energie en helpen om je baby warm na de geboorte.

Week 18: baby begint te horen

Achttien weken in je zwangerschap, of 16 weken na conceptie, je baby's oren beginnen te onderscheiden aan de zijkanten van zijn of haar hoofd. Je baby kan beginnen te horen.

Door nu je baby zou kunnen zijn 5 1/2 inch (140 millimeter) lang van kruin tot romp en weegt 7 gram (200 gram).

Week 19: baby's baarmoeder vormen

Zwangerschap week per week. Foetale ontwikkeling: het tweede trimester.
Zwangerschap week per week. Foetale ontwikkeling: het tweede trimester.

Negentien weken in je zwangerschap, of 17 weken na de bevruchting, een vette, kaas-achtige coating genaamd vernix caseosa begint om uw baby te dekken. De vernix caseosa helpt je baby's tere huid te beschermen tegen schaafwonden, kloven en verharding die kunnen voortvloeien uit blootstelling aan vruchtwater.

Voor meisjes, kan de uterus en de vagina beginnen deze week vormen.

Zie ook

Foetale ontwikkeling: het tweede trimester

Week 20: het halve punt

Halverwege uw zwangerschap, of 18 weken na de conceptie, zou u in staat om uw baby's eerste bewegingen, ook wel bekend als levendmakende voelen. Als u eerder zwanger bent geweest, zou je begonnen voelt de bewegingen van uw baby een paar weken geleden.

Door nu je baby zou kunnen zijn ongeveer 6 1/3 inch (160 millimeter) lang van kruin tot romp.

Week 21: baby kan slikken

Eenentwintig weken in je zwangerschap, of 19 weken na de bevruchting, is je baby klaar om meer gewicht te krijgen. Door deze week uw baby wordt steeds actiever en is in staat om te slikken.

Week 22: baby's haar wordt zichtbaar

Tweeëntwintig weken in je zwangerschap, of 20 weken na de bevruchting, is je baby volledig bedekt met een fijne, down-achtig haar naam lanugo. De lanugo helpt houd de vernix caseosa op de huid. Je baby's wenkbrauwen misschien wel zichtbaar.

Door nu je baby zou kunnen zijn 7 1/2 inch (190 millimeter) lang van kruin tot romp en wegen £ 1 (460 gram).

Week 23: vingerafdrukken en voetafdrukken vormen

Drieëntwintig weken in je zwangerschap, of 21 weken na de bevruchting, je baby's huid is gerimpeld, meer doorzichtig dan voorheen en roze tot rood van kleur.

Deze week je baby begint te snelle oogbewegingen hebben. Je baby's tong zal snel ontwikkelen smaakpapillen. Vingerafdrukken en voetafdrukken zijn vormen. Voor jongens, zijn de testes afdalen van de buik. Voor meisjes, de baarmoeder en eierstokken zijn in de plaats - compleet met een levenslange voorraad van eieren.

Met intensieve medische zorg, kunnen sommige baby's geboren deze week te kunnen overleven.

Week 24: echt haar groeit

Vierentwintig weken in je zwangerschap, of 22 weken na de bevruchting, is je baby regelmatig slapen en waken. Echt haar groeit op zijn of haar hoofd.

Door nu je baby zou kunnen zijn ongeveer 8 inch (210 millimeter) lang van kruin tot romp en wegen meer dan 1 1/3 pond (630 gram).

Week 25: baby reageert op je stem

Vijfentwintig weken in je zwangerschap, of 23 weken na de bevruchting, je baby's handen en schrikreflex ontwikkelen. Uw baby zou in staat zijn om te reageren op bekende geluiden, zoals uw stem, met beweging.

Week 26: baby's vingernagels ontwikkelen

Zesentwintig weken in je zwangerschap, of 24 weken na de bevruchting, je baby heeft vingernagels.

Je baby's longen beginnen te oppervlakteactieve, de stof die het mogelijk maakt de longblaasjes in de longen te blazen produceren - en houdt ze instorten en aan elkaar plakken als ze leeglopen.

Door nu je baby zou kunnen zijn 9 inch (230 millimeter) lang van kruin tot romp en weegt bijna 2 pond (820 gram).

Week 27: tweede trimester eindigt

Deze week markeert het einde van het tweede trimester. Bij 27 weken of 25 weken na de bevruchting, je baby's longen en het zenuwstelsel blijven om te rijpen - en hij of zij heeft waarschijnlijk al groeit als onkruid. Je baby's crown-to-stuitlengte zou hebben verdrievoudigd sinds de 12 weken durende mark.

Zie ook