Zwangerschap week per week

Zwangerschap en vis: wat is veilig om te eten?

Als je in de war over de vraag of het veilig is om vis te eten tijdens je zwangerschap, je bent niet alleen. Begrijp de richtlijnen voor zwangerschap en vis.

Als u zwanger bent, zou je voelen als je nodig hebt om een ​​voedingsdeskundige worden 's nachts. Immers, wat je eet en drinkt - en wat u voorkomen - invloed op de ontwikkeling van uw baby. Sommige keuzes zijn logisch, zoals het eten van veel groenten en fruit en het elimineren van alcohol uit je dieet. Maar hoe zit het met vis?

Hier, Roger W. Harms, MD, een zwangerschap specialist op de universiteit, Rochester, Minn, en medische redacteur van "medische Gids voor een gezonde zwangerschap," biedt praktisch advies over zwangerschap en vis.

Wat is het verband tussen de zwangerschap en vis?

Cruciale voedingsstoffen voor je baby's groei en ontwikkeling - vis kan een grote bron van eiwitten, ijzer en zink zijn. Daarnaast kunnen de omega-3 vetzuren in vele vissen ontwikkeling van de hersenen van je baby te bevorderen.

Maar sommige soorten zeevruchten - vooral grote, roofzuchtige vissen zoals haai, zwaardvis, koning makreel en tilefish - kan hoge niveaus van kwik bevatten. Hoewel het kwik in vis is geen probleem voor de meeste volwassenen, speciale voorzorgsmaatregelen gelden als u zwanger bent of van plan bent zwanger te worden bent. Als je regelmatig eet vis hoog in kwik, kan de stof zich ophopen in je bloedbaan in de tijd. Op zijn beurt, zou teveel kwik in je bloedbaan van uw baby ontwikkeling van de hersenen en het zenuwstelsel beschadigen.

Hoeveel vis wordt aanbevolen?

De Food and Drug Administration (FDA) en de Environmental Protection Agency (EPA) zeggen zwangere vrouwen kunnen veilig eten tot 12 gram (340 gram) van vis per week. Ook de 2010 Dietary Guidelines voor de Europeanen raden 8 tot 12 gram vis per week voor zwangere vrouwen - of ongeveer twee gemiddelde maaltijden.

Niet alle onderzoekers het eens met deze grenzen echter, onder verwijzing naar een studie dat er geen negatieve effecten voor vrouwen die meer vis dan de FDA-goedgekeurde richtlijnen aten opgemerkt.

Wat is veilig om te eten?

Eet een verscheidenheid van zeevruchten die is laag in kwik en hoog in omega-3 vetzuren, zoals:

 • Zalm
 • Ansjovis
 • Haring
 • Sardines
 • Forel
 • Atlantische en Pacifische makreel

Andere veilige keuzes omvatten garnalen, koolvis, zeewolf en ingeblikte lichte tonijn. Echter, beperken witte tonijn en tonijnsteak tot niet meer dan 6 gram (170 gram) per week.

Zie ook

Zwangerschap en vis: wat is veilig om te eten?

Zijn er nog andere richtlijnen voor zwangerschap en vis?

Overweeg deze voorzorgsmaatregelen:

 • Vermijd grote, roofzuchtige vis. Om uw blootstelling aan kwik, eet geen haai, zwaardvis, koning makreel of tilefish.
 • Vermijd rauwe vis en schaaldieren. Om te voorkomen dat de inname van schadelijke bacteriën of virussen, vermijd rauwe vis en schelpdieren, waaronder sushi, sashimi en gekoelde rauwe vis gelabeld nova stijl, lox, kippered, gerookt of schokkerig.
 • Begrijp lokale vis adviezen. Als je eet vis uit lokale wateren, aandacht besteden aan de lokale adviezen. Als advies niet beschikbaar is, beperken vis uit lokale wateren tot 6 gram (170 gram) per week en geen andere vissen niet eten die week.
 • Koken zeevruchten behoren. Kook vis tot een inwendige temperatuur van 145 F (63 C). De vis wordt gedaan wanneer het scheidt in vlokken en lijkt ondoorzichtig overal. Koken garnalen, kreeft en coquilles tot ze melkwit. Koken kokkels, mosselen en oesters tot hun schelpen geopend. Gooi alle die niet openen.

Zijn er andere manieren om omega-3 vetzuren te krijgen?

Beyond vis, andere bronnen van omega-3 vetzuren bevatten:

 • . Foods Lijnzaad - gemalen zaden of olie - koolzaadolie, walnoten, zonnebloempitten, pijnboompitten en sojabonen (edamame) zijn allemaal goede bronnen van omega-3-vetzuren.
 • Verrijkte voedingsmiddelen. Yoghurt, melk en eieren kan worden verrijkt met omega-3-vetzuren.
 • Supplementen. Supplementen bevatten meestal visolie of omega-3-vetzuren uit mariene plantaardige bronnen. Praat met uw arts voordat u een supplement.

Houd er echter rekening mee, dat de onderzoekers nog niet bepaald of omega-3-vetzuren uit plantaardige bronnen kan foetale ontwikkeling van de hersenen te bevorderen. Hoewel zwangere vrouwen omega-3-vetzuren kan krijgen uit vele bronnen, de meeste experts raden het eten van schaal-en schelpdieren voor dit doel.

Wat is de bottom line?

Zwangerschap week per week. Vermijd grote, roofzuchtige vis.
Zwangerschap week per week. Vermijd grote, roofzuchtige vis.

Hoewel kwik kan een ontwikkeling van de baby's hersenen schaden, het eten van gemiddelde bedragen van de schaal-en schelpdieren met lage niveaus van kwik tijdens de zwangerschap is niet aangetoond om problemen te veroorzaken. En de omega-3-vetzuren in vele soorten vis - vooral zalm en tonijn - kan bevordering van een gezonde cognitieve ontwikkeling. Zolang je vermijden vis bekend om zijn hoog in kwik of vervuild met schadelijke stoffen, kan vis een vast onderdeel van uw gezond-eten plan tijdens de zwangerschap zijn.

Zie ook