A1c-test

Definitie

De HbA1c test is een veel voorkomende bloedtest gebruikt om type 1 en type 2 diabetes te diagnosticeren en vervolgens te meten hoe goed je bent het beheren van uw diabetes. De HbA1c-test gaat door vele andere namen, waaronder hemoglobineglycaat, geglycosyleerd hemoglobine, hemoglobine A1C en HbA1c.

De A1C testresultaat weerspiegelt uw gemiddelde bloedsuikerspiegel van de afgelopen twee tot drie maanden. Specifiek, de A1C test meet welk percentage van uw hemoglobine - een eiwit in de rode bloedcellen dat zuurstof vervoert - is bedekt met suiker (geglyceerd). Hoe hoger uw A1C niveau, de slechtere controle van uw bloedsuikerspiegel en het hoger uw risico op diabetes complicaties.

Zie ook

Waarom is het gedaan

Een internationale commissie van deskundigen van de Europese Diabetes Association, de Europese Vereniging voor de Studie van Diabetes en de Internationale Diabetes Federatie adviseert de A1C test de primaire-test gebruikt voor de diagnose prediabetes, diabetes type 1 en type 2 diabetes.

Na een diagnose van diabetes, wordt de A1C-test wordt gebruikt om uw diabetes behandeling plan te volgen. Sinds de A1C test meet uw gemiddelde bloedsuikerspiegel van de afgelopen twee tot drie maanden in plaats van uw bloedsuikerspiegel op een punt in de tijd, het is een betere weerspiegeling van hoe goed uw diabetes behandeling plan wordt algemeen werkt.

Uw arts zal waarschijnlijk gebruik maken van de HbA1c-test als je eerst bent gediagnosticeerd met diabetes. Dit helpt ook de oprichting van een basislijn A1C niveau. De test kan dan behoeven te worden herhaald, terwijl je leert om uw bloedsuiker te controleren.

A1c-test. Geschatte gemiddelde bloedsuikerspiegel.
A1c-test. Geschatte gemiddelde bloedsuikerspiegel.

Later, hoe vaak moet je de HbA1c-test is afhankelijk van het type diabetes je hebt, uw behandelplan en hoe goed je bent het beheren van uw bloedsuikerspiegel. Bijvoorbeeld kan de A1C test aanbevolen:

  • Twee keer per jaar als u type 2 diabetes, die u niet gebruikt insuline, en uw bloedsuikerspiegel is consequent binnen uw streefwaarden
  • Drie tot vier keer per jaar als u type 1 diabetes
  • Vier keer per jaar als u type 2 diabetes, insuline om uw diabetes te beheren gebruikt u, of u moeite om uw bloedsuikerspiegel hebben binnen uw streefwaarden

Het kan nodig zijn vaker A1C testen als uw arts verandert uw diabetes behandeling plan of je beginnen met het nemen van een nieuw diabetes medicijn.

Zie ook

Hoe je voor te bereiden

De HbA1c test is een eenvoudige bloedtest. Je kunt normaal eten en drinken voor de test.

Zie ook

Wat u kunt verwachten

Definitie. Zie ook.
Definitie. Zie ook.

Tijdens de A1C-test, een lid van uw gezondheidszorg team neemt gewoon een bloedmonster door een naald in een ader in uw arm of prikken het topje van je vinger met een klein, puntig lancet. Het bloedmonster wordt verzonden naar een laboratorium voor analyse. U kunt onmiddellijk terugkeren naar uw normale activiteiten.

Zie ook

Resultaten

Voor iemand die geen diabetes heeft, kan een normale A1C niveau variëren 4,5-6 procent. Iemand die had ongecontroleerde diabetes voor een lange tijd zou kunnen hebben een A1C niveau boven 8 procent.

Wanneer de A1C test wordt gebruikt om diabetes te diagnosticeren, een A1C niveau van 6,5 procent of hoger op twee aparte toetsen geeft aan dat u diabetes hebt. Een resultaat tussen 5,7 en 6,4 procent wordt beschouwd prediabetes, die een hoog risico op het ontwikkelen van diabetes aangeeft.

Voor de meeste mensen die al eerder gediagnosticeerde diabetes, een A1C niveau van 7 procent of minder is een gemeenschappelijke behandeling doelwit. Hogere doelen kunnen worden gekozen bij sommige personen. Als uw A1C-niveau is boven uw doelgroep, kan uw arts een verandering in uw diabetes behandeling plan aanraden. Vergeet niet, hoe hoger uw A1C niveau, hoe hoger uw risico op diabetes complicaties.

Hier is hoe A1C niveau komt overeen met de gemiddelde bloedsuikerspiegel, in milligram per deciliter (mg / dL) en millimol per liter (mmol / L):

A1C niveau Geschatte gemiddelde bloedsuikerspiegel
5 procent 97 mg / dL (5,4 mmol / L)
6 procent 126 mg / dL (7 mmol / L)
7 procent 154 mg / dL (8,5 mmol / L)
8 procent 183 mg / dL (10,2 mmol / L)
9 procent 212 mg / dL (11,8 mmol / L)
10 procent 240 mg / dL (13,3 mmol / L)
11 procent 269 ​​mg / dL (14,9 mmol / L)
12 procent 298 mg / dL (16,5 mmol / L)
13 procent 326 mg / dL (18,1 mmol / L)
14 procent 355 mg / dL (19,7 mmol / L)

Het is belangrijk op te merken dat de effectiviteit van A1C tests kunnen worden beperkt in bepaalde gevallen. Bijvoorbeeld:

  • Als u last heeft zware of chronische bloedingen, kan uw hemoglobinegehalte winkels worden uitgeput. Dit kan uw HbA1c testresultaten valselijk laag.
  • Als je niet genoeg ijzer in je bloedbaan, kan uw A1C testresultaten zijn ten onrechte hoog.
  • De meeste mensen hebben slechts een type van hemoglobine, hemoglobine A. Als u een zeldzame vorm van hemoglobine (bekend als een hemoglobine-variant), kan uw A1C testresultaat worden ten onrechte hoog of valselijk laag. Hemoglobine varianten zijn meestal te vinden in de zwarten en mensen van mediterrane of Zuidoost-Aziatische erfgoed. Hemoglobinevarianten kan worden bevestigd met laboratoriumonderzoek. Als je gediagnosticeerd met een hemoglobine-variant, kan uw A1C tests moeten worden gedaan op een gespecialiseerd laboratorium voor de meest nauwkeurige resultaten.
  • Als je een recente bloedtransfusie hebben gehad of andere vormen van hemolytische anemie, zou deze test niet bruikbaar, zo resultaten valselijk laag kan zijn.

Ook in gedachten houden dat het normale bereik voor A1C resultaten enigszins kan variëren tussen laboratoria. Als u een nieuwe arts te raadplegen of gebruik een andere lab, is het belangrijk om deze mogelijke variatie overwegen bij het interpreteren van uw HbA1c testresultaten.

Zie ook