Achilles tendinitis

Definitie

Achilles tendinitis is een overbelastingsblessure van de Achilles (uh-KIL-eez) pees, de band van weefsel dat de kuitspieren verbindt aan de achterkant van het onderbeen naar uw hielbeen.

Achilles tendinitis vaakst voorkomt bij hardlopers die plotseling hebben verhoogd de intensiteit of de duur van hun runs. Het is ook vaak voor bij mensen van middelbare leeftijd die sporten, zoals tennis of basketbal, alleen in het weekend.

De meeste gevallen van Achilles tendinitis kan worden behandeld met relatief eenvoudige, at-home care onder toezicht van uw arts. Zelfzorg strategieën zijn meestal nodig om terugkerende episodes te voorkomen. Meer-ernstige gevallen van Achilles tendinitis kan leiden tot pees scheuren (breuken) die chirurgisch herstel vereisen.

Symptomen

De pijn geassocieerd met Achilles tendinitis begint meestal als een milde pijn in de achterkant van het been of boven de hiel na verloop of een andere sportieve activiteit. Episoden van meer ernstige pijn kan optreden na langdurig hardlopen, traplopen of sprinten.

Achilles tendinitis. Magnetische resonantie beeldvorming (MRI).
Achilles tendinitis. Magnetische resonantie beeldvorming (MRI).

Je zou ook ervaren tederheid of stijfheid, vooral in de ochtend, die meestal verbetert met milde activiteit.

Wanneer moet u een arts te raadplegen
Als u last aanhoudende pijn rond de achillespees, bel uw arts. Roep onmiddellijk medische hulp als de pijn of handicap ernstig is. Je hebt misschien een gescheurde (gescheurde) achillespees.

Oorzaken

Achilles tendinitis wordt veroorzaakt door repetitieve of intense spanning op de achillespees, de band van weefsel dat uw kuitspieren verbindt met je hielbeen. Deze pees wordt gebruikt wanneer je lopen, rennen, springen of push up op je tenen.

De structuur van de achillespees verzwakt met de leeftijd, waardoor het gevoeliger voor schade kan - in het bijzonder in mensen die deelnemen aan sport alleen het weekend of die plotseling de intensiteit van de lopende programma's.

Risicofactoren

Een aantal factoren kunnen het risico van Achilles tendinitis te verhogen, waaronder:

 • Uw geslacht en leeftijd. Achilles tendinitis komt het meest voor bij mannen van middelbare leeftijd.
 • Lichamelijke problemen. Een van nature vlakke boog in je voet kan meer spanning op de achillespees. Obesitas en strakke kuitspieren kunnen ook toenemen pees stam.
 • Training keuzes. Hardlopen in versleten schoenen kunnen verhogen het risico van Achilles tendinitis. Pees pijn komt vaker voor bij koud weer dan bij warm weer, en actief is op heuvelachtig terrein ook kunt u predisponeren tot Achilles letsel.
 • Medische aandoeningen. Mensen die diabetes of een hoge bloeddruk hebben een hoger risico op het ontwikkelen van Achilles tendinitis.
 • Medicijnen. Bepaalde soorten antibiotica, genaamd fluorochinolonen, zijn geassocieerd met hogere tarieven van Achilles tendinitis.

Complicaties

Achilles tendinitis kan de pees verzwakken, waardoor het kwetsbaarder voor een scheur (breuk) - een pijnlijke verwonding waarbij meestal chirurgisch herstel.

Voorbereiding op uw afspraak

Je zult waarschijnlijk eerst breng uw symptomen onder de aandacht van uw huisarts. Hij of zij kan je doorverwijzen naar een arts die gespecialiseerd is in de sportgeneeskunde of fysische geneeskunde en revalidatie (physiatrist). Als uw achillespees gescheurd is, moet u mogelijk een orthopedisch chirurg te zien.

Wat u kunt doen
Vóór uw afspraak, kunt u een lijst met antwoorden op de volgende vragen opschrijven:

 • Heeft de pijn plotseling of geleidelijk beginnen?
 • Zijn symptomen erger op bepaalde tijden van de dag of na bepaalde activiteiten?
 • Welke soorten schoenen draag je tijdens het sporten?
 • Welke medicijnen en supplementen heb je regelmatig?

Wat te verwachten van uw arts
Wees bereid om de volgende vragen over uw symptomen en factoren die kunnen bijdragen aan uw conditie te beantwoorden:

 • Waar precies doet het pijn?
 • Heeft de pijn te verminderen met rust?
 • Wat is uw normale trainingsschema?
 • Heeft u onlangs wijzigingen in uw oefening routine, of heb je onlangs begonnen met het deelnemen aan een nieuwe sport?
 • Wat heb je gedaan voor pijnbestrijding?

Tests en diagnose

Tijdens het lichamelijk onderzoek, zal uw arts voorzichtig druk op het getroffen gebied om de locatie van pijn, gevoeligheid of zwelling bepalen. Hij of zij zal ook de flexibiliteit, afstemming, bereik van de beweging en de reflexen van je voet en enkel te evalueren.

Beeldvormende onderzoeken
Uw arts kan een of meer van de volgende tests opdracht om uw conditie te beoordelen:

 • X-stralen. Terwijl röntgenstralen zachte weefsels zoals pezen kan visualiseren, kunnen zij helpen uitsluiten van andere aandoeningen die soortgelijke symptomen kunnen veroorzaken.
 • Echografie. Dit apparaat maakt gebruik van geluidsgolven om zachte weefsels, zoals pezen visualiseren. Echografie kan ook de productie van real-time beelden van de achillespees in beweging.
 • Magnetische resonantie beeldvorming (MRI). Gebruik van radiogolven en een zeer sterke magneet, kan MRI-machines produceren zeer gedetailleerde beelden van de achillespees.

Behandelingen en medicijnen

Tendinitis reageert meestal goed aan zelfzorg maatregelen. Maar als je tekenen en symptomen zijn ernstige of aanhoudende, kan uw arts een andere behandeling opties suggereren.

Medicijnen
Als over-the-counter pijn medicatie - zoals ibuprofen (Advil, Motrin IB, anderen) of naproxen (Aleve) - niet genoeg zijn, kan uw arts voorschrijven sterkere medicijnen om de ontsteking te verminderen en de pijn verlichten.

Fysiotherapie
Een fysiotherapeut zou kunnen suggereren een aantal van de volgende behandelingen:

 • Oefeningen. Therapeuten schrijven vaak specifieke stretching en spierversterkende oefeningen om de genezing te bevorderen en versterken van de achillespees en de ondersteunende structuren.
 • Orthopedische apparaten. Een zoolinzet of wig die enigszins verhoogt de hiel kan spanning op de pees te verlichten en een kussen dat de hoeveelheid kracht uitgeoefend op de achillespees vermindert.

Chirurgie
Als een aantal maanden van meer-conservatieve behandelingen niet werken of als de pees gescheurd is, kan uw arts een operatie voorstellen om je achillespees te repareren.

Lifestyle en huismiddeltjes

Zelfzorg strategieën omvatten de volgende stappen, vaak bekend onder het acroniem RICE:

 • Rest. Mogelijk moet u oefening voor meerdere dagen te vermijden of over te schakelen naar een activiteit die niet ontlast de achillespees, zoals zwemmen. In ernstige gevallen kan het nodig zijn om een ​​walking boot en gebruik krukken dragen.
 • Ijs. Om de pijn te verminderen of zwelling, een pak ijs van toepassing op de pees voor ongeveer 15 minuten na het sporten of als u pijn voelt.
 • Compressie. Wraps of druksterkte elastische verbanden kunnen helpen verminderen zwelling en vermindering van beweging van de pees.
 • Elevation. Hef de getroffen voet boven het niveau van je hart te verminderen zwelling. Slaap met uw aangedane voet verhoogd 's nachts.

Het voorkomen

Hoewel het niet mogelijk is om Achilles tendinitis te voorkomen, kunt u maatregelen nemen om uw risico te verminderen:

 • Verhoog uw activiteitenniveau geleidelijk. Als je net begint een oefening regime, begin langzaam en geleidelijk verhogen van de duur en intensiteit van de training.
 • Doe het rustig aan. Vermijd activiteiten die plaats overmatige stress op je pezen, zoals de heuvel lopen. Als u deelneemt aan een inspannende activiteit, warmen eerst door de uitoefening in een langzamer tempo. Als u pijn tijdens een bepaalde oefening, stoppen en te rusten.
 • Kies uw schoenen zorgvuldig. De schoenen die je draagt ​​tijdens het sporten moet voldoende steun bieden voor uw hiel en moet een stevige ondersteuning van de voetboog te helpen verminderen de spanning in de achillespees te hebben. Vervang uw versleten schoenen. Als uw schoenen zijn in goede staat, maar bieden geen ondersteuning voor je voeten, probeer dan steunzolen in beide schoenen.
 • Dagelijks rekken. Neem de tijd om uw kuitspieren en achillespees strekken in de ochtend, voor de inspanning en na het sporten om flexibiliteit te behouden. Dit is vooral belangrijk om een ​​herhaling van Achilles tendinitis te voorkomen.
 • Versterk uw kuitspieren. Sterke kuitspieren kunnen de kuit en de achillespees aan de stress die ze tegenkomen met activiteit en sport beter te verwerken.
 • Cross-train. Alternate high-impact activiteiten, zoals rennen en springen, met een low-impact activiteiten, zoals fietsen en zwemmen.

Zie ook