Aortadissectie

Definitie

Een aorta dissectie is een ernstige aandoening waarbij een scheur ontstaat in de binnenste laag van de aorta, de grote bloedvaten aftakking van hart. Bloed doet zich in deze scheur in de middelste laag van de aorta, waardoor de binnenste en middelste lagen te scheiden (ontleden). Als het bloed gevulde kanaal scheurt door de buitenmuur aorta, aorta dissectie is vaak fataal.

Aortadissectie, ook wel ontleden aneurysma, is relatief zeldzaam. Iedereen kan de aandoening te ontwikkelen, maar het vaakst voorkomt bij mannen tussen 60 en 70 jaar oud. Symptomen van aortadissectie kunnen lijken op die van andere ziekten, vaak leidt tot vertraging bij de diagnose. Echter, wanneer een aorta dissectie vroeg wordt ontdekt en tijdig wordt behandeld, uw kans op overleven sterk verbetert.

Symptomen

Aortadissectie symptomen kunnen lijken op die van andere hartproblemen, zoals een hartaanval. Typische symptomen zijn onder meer:

 • Plotselinge ernstige borst of bovenste rugpijn, vaak omschreven als een scheuren, scheuren of knippen sensatie, die uitstraalt naar de nek of op de rug
 • Bewustzijnsverlies (flauwvallen)
 • Kortademigheid
 • Plotselinge moeilijkheden met spreken, verlies van gezichtsvermogen, zwakte of verlamming van een kant van uw lichaam, zoals het hebben van een beroerte
 • Zweten
 • Zwakke pols in een arm ten opzichte van de andere

Wanneer moet u een arts te raadplegen
Als u tekenen of symptomen zoals ernstige pijn op de borst, flauwvallen, plotseling opkomen van kortademigheid, of symptomen van een beroerte, bel 911 of dringende medische hulp. Terwijl het ervaren van deze symptomen betekent niet altijd dat je een serieus probleem hebt, is het best om ingecheckt snel. Vroege opsporing en behandeling kan helpen uw leven redden.

Oorzaken

Een aortaontleding optreedt in een verzwakt gebied van de aortawand. Chronische hoge bloeddruk kan de aortaweefsel benadrukken, waardoor het gevoeliger voor scheuren. U kunt ook worden geboren met een aandoening geassocieerd met een verzwakte en vergrote aorta, zoals het syndroom van Marfan of bicuspide aortaklep. In zeldzame gevallen kunnen aorta dissecties worden veroorzaakt door traumatisch letsel aan de borst, zoals tijdens auto-ongevallen.

Aorta dissecties zijn verdeeld in twee groepen, afhankelijk van welk deel van de aorta is aangetast:

 • Type A. Dit is de meest voorkomende en gevaarlijke type aortaontleding. Het gaat om een ​​scheur in het deel van de aorta waar het toe het hart of een scheur zich vanaf het bovenste naar onderste delen van de aorta, die zelfs in de buik uitgangen.
 • Type B. Dit type omvat een scheur in het onderste aorta alleen hieronder kunnen ook in de buik.

Risicofactoren

Risicofactoren voor aortaontleding omvatten:

 • Ongecontroleerde hoge bloeddruk (hypertensie), in ten minste twee derde van alle gevallen
 • Aderverkalking (atherosclerose)
 • Verzwakte en uitpuilende slagader (reeds bestaande aorta-aneurysma)
 • Een aortaklep defect (bicuspide aortaklep)
 • Een vernauwing van de aorta je bent geboren met (aorta coarctatie)
Aortadissectie. Ehlers-Danlos syndroom.
Aortadissectie. Ehlers-Danlos syndroom.

Mensen met een bepaalde genetische ziekten hebben meer kans op een aorta dissectie hebben dan mensen in de algemene bevolking. Deze omvatten:

 • Syndroom van Turner. Hoge bloeddruk, hartproblemen en een aantal andere medische factoren kunnen het gevolg zijn van deze aandoening.
 • Marfan syndroom. Dit is een aandoening waarbij het ​​bindweefsel, die verschillende structuren ondersteund in het lichaam is zwak. Mensen met deze aandoening hebben vaak een familiegeschiedenis van aneurysma's van de aorta en andere bloedvaten. Deze zwakke bloedvaten zijn gevoelig voor scheuren (dissectie) en scheuren gemakkelijk.
 • Ehlers-Danlos syndroom. Deze groep van bindweefsel aandoeningen wordt gekenmerkt door huid die blauwe plekken of scheuren gemakkelijk, losse gewrichten en fragiele bloedvaten.
 • Loeys-dietz syndroom. Dit is een bindweefsel aandoening gekenmerkt door gedraaide slagaders, vooral in de hals. Mensen die Loeys-Dietz syndroom wordt gedacht dat ze een verhoogd risico op het ontwikkelen van aorta dissecties en aneurysma.

Andere mogelijke risicofactoren zijn:

 • Sex. Mannen hebben ongeveer het dubbele van de incidentie van aorta dissectie.
 • Leeftijd. De incidentie van aorta dissectie pieken in de jaren '60 en '70.
 • Cocaïnegebruik. Dit geneesmiddel kan een risicofactor voor aorta dissectie, omdat het tijdelijk verhoogt de bloeddruk.
 • Zwangerschap. Zelden aorta dissecties optreden bij overigens gezonde vrouwen tijdens de zwangerschap.

Complicaties

Een aorta dissectie kan leiden tot:

 • Dood, als gevolg van ernstige inwendige bloedingen, waaronder in het vlies rond het hart (pericardiale zak)
 • Orgaanschade, zoals nierfalen of levensbedreigende schade aan de ingewanden
 • Beroerte, eventueel met inbegrip van verlamming
 • Aortaklep schade, zoals het veroorzaken van de aortaklep te lekken (aortaregurgitatie)

Tests en diagnose

Detecteren van een aorta dissectie kan lastig zijn, want de symptomen zijn vergelijkbaar met die van verschillende gezondheidsproblemen. Artsen vermoeden vaak een aorta dissectie als de volgende symptomen aanwezig zijn:

 • Plotselinge scheuren of scheuren pijn op de borst
 • Verwijding van de aorta op de borst van X-ray
 • Bloeddruk verschil tussen links en rechts wapens
Loeys-Dietz syndroom. Gecomputeriseerde tomografie (CT)-scan.
Loeys-Dietz syndroom. Gecomputeriseerde tomografie (CT)-scan.

Hoewel deze tekenen en symptomen suggereren aortadissectie, worden meer-gevoelige beeldvormende technieken meestal nodig. De meest gebruikte beeldvormende procedures zijn:

 • Gecomputeriseerde tomografie (CT)-scan. CT-scan maakt gebruik van een machine die X-stralen genereert om cross-sectionele beelden van het lichaam te produceren. Om een ​​aortaontleding diagnose, wordt een CT-scan van de borst genomen. Een contrastvloeistof die jodium bevat, kan worden geïnjecteerd in het bloed tijdens een CT-scan. Contrast maakt het hart, aorta en andere bloedvaten meer zichtbaar op de CT-beelden.
 • Magnetische resonantie angiografie (MRA). Een magnetische resonantie beeldvorming (MRI)-scan is een test die een magnetisch veld en pulsen van radiogolven energie gebruikt om foto's van het lichaam te maken. MRA verwijst naar het gebruik van deze techniek specifiek kijken naar de bloedvaten. Een MRA van de borst kan worden gebruikt om aortaontleding diagnosticeren.
 • Transoesofagale echocardiogram (TEE). Een echocardiogram is een soort van test die hoge toon geluidsgolven gebruikt om een beeld van het hart veroorzaken. Een TEE is een speciaal type echocardiogram waarin een ultrasone probe wordt ingebracht via de slokdarm. Omdat de ultrasone sonde dicht bij het hart en de aorta is geplaatst, biedt het een duidelijker beeld van uw hart en haar structuren dan zou een gewone echocardiogram.

Behandelingen en medicijnen

Een aorta dissectie is een medische noodsituatie die onmiddellijke behandeling. Therapie kan omvatten chirurgie of geneesmiddelen, afhankelijk van het gebied van de aorta betrokken.

Type A aorta dissectie
Type A aorta dissecties zijn de meest voorkomende en gevaarlijke vorm van aorta dissectie. Deze dissecties leiden tot een scheur in de opgaande deel van de aorta waar het toe het hart of een scheur zich vanaf het oplopende gedeelte naar het dalende gedeelte van de aorta, die zelfs in de buik uitgangen. Chirurgie is de aangewezen behandeling voor type A aorta dissecties.

Gedurende de chirurgische procedure, chirurgen verwijder zoveel van de ontleed aorta mogelijk, blokkeert het terrein van bloed in de aorta en aorta reconstrueren van een kunststof buis, een ent. Sommige mensen met type A aorta dissectie moeten hun aortaklep vervangen op hetzelfde moment als er afsluiterlekkage over de beschadigde aorta. Als aortaklep vervanging noodzakelijk wordt de klep geplaatst in het transplantaat die wordt gebruikt om de aorta te reconstrueren.

Type B aorta dissectie
Dit type aortaontleding betreft een scheur in de afdalende aorta alleen hieronder kunnen ook in de buik. Mensen met type B aorta dissectie kan medisch of met een operatie worden behandeld. Chirurgische opties voor type B aortaontleding zijn vergelijkbaar met de gebruikt om een ​​type corrigeren A aorta dissectie procedures. Soms stents - kleine gaas buizen die fungeren als een soort steiger - kunnen in de aorta geplaatst worden om het type B aorta dissecties repareren.

Medicijnen voor aortaontleding
Aorta dissecties kunnen worden behandeld met geneesmiddelen zoals bètablokkers en natrium nitroprusside (Nitropress), om de kracht van het bloed aan de aortawand verlichten door het verminderen van de hartslag en de bloeddruk verlagen. Met verminderde bloed kracht, de aorta dissectie is minder waarschijnlijk verergeren. Deze medicijnen kunnen worden gebruikt om een ​​persoon voor chirurgie bereiden. De meeste mensen met type B dissectie kan worden behandeld met medicijnen alleen.

Na behandeling veel mensen met aorta dissecties moeten bloeddrukverlagende medicatie voor de rest van hun leven te nemen. Daarnaast zullen ze vaak behoefte aan follow-up CT-of MRI-scans periodiek aan hun conditie te controleren. Hoe vaak je beeldvormende diagnostiek nodig is afhankelijk van uw onderliggende aandoening.

Het voorkomen

De belangrijkste manier om te voorkomen dat een aorta dissectie is om uw bloeddruk onder controle te houden. Hier zijn een paar tips om uw risico te verminderen:

 • De controle van uw bloeddruk. Als u een hoge bloeddruk, krijgen een thuis bloeddruk meten apparaat om u te helpen uw bloeddruk goed onder controle te monitoren en te houden.
 • Rook niet. Of, als je dat doet, stappen ondernemen om te stoppen.
 • Handhaaf een ideaal gewicht. Volg een zoutarm dieet en regelmatig sporten.
 • De veiligheidsgordel dragen. Dit vermindert het risico van traumatisch letsel aan uw borst.
 • Houd uw arts goed geïnformeerd. Als je een familiegeschiedenis van aortadissectie, een bindweefsel aandoening of een bicuspide aortaklep, uw arts laten weten. Als je een bekende aorta-aneurysma, erachter te komen hoe vaak je controle nodig hebt en als een operatie is noodzakelijk om uw aneurysma te repareren.

Als je een genetische aandoening die het risico op aorta dissectie verhoogt, kan uw arts medicijnen aanraden, zelfs als uw bloeddruk is normaal. Praat met uw arts over welke methode of combinatie van methoden het beste is voor u.