Bedplassen

Definitie

Doorweekte lakens en pyjama's - en een verlegen kind - zijn een bekend tafereel in vele huizen. Maar wanhoop niet. Bedplassen is geen teken van zindelijkheidstraining gone bad. Het is vaak gewoon een normaal onderdeel van de ontwikkeling van een kind.

Bedplassen is ook bekend als 's nachts incontinentie of enuresis nocturna. In het algemeen, bedplassen voor de leeftijd van 6 of 7 is geen reden tot bezorgdheid. Op deze leeftijd, kan uw kind nog te ontwikkelen nachtelijke controle over de blaas.

Als bedplassen blijft, behandelen het probleem met geduld en begrip. Blaastraining, vocht alarmen of medicatie kan helpen verminderen bedplassen.

Symptomen

Bedplassen is onvrijwillig urineren tijdens de slaap.

De meeste kinderen zijn volledig zindelijk op leeftijd 4, maar er is echt geen streefdatum voor de ontwikkeling van volledige controle over de blaas. Op de leeftijd van 5, bedplassen blijft een probleem voor slechts ongeveer 15 procent van de kinderen. Tussen 8 en 11 jaar oud, zijn er minder dan 5 procent van de jongeren nog steeds in bed plast.

Wanneer moet u een arts te raadplegen
De meeste kinderen ontgroeien bedplassen op hun eigen - maar sommige een beetje hulp nodig. In andere gevallen kan bedplassen een teken van een onderliggende aandoening die medische aandacht nodig heeft.

Raadpleeg dan de arts van uw kind, indien:

 • Uw kind plast nog steeds het bed na de leeftijd van 6 of 7
 • Uw kind begint aan het bed nat na een periode van het zijn 's nachts droog
 • De bedplassen gaat gepaard met pijn bij het plassen, ongewone dorst, roze urine of snurken

Oorzaken

Niemand weet zeker wat bedplassen veroorzaakt, maar verschillende factoren kunnen een rol spelen.

 • Een kleine blaas. Blaas van uw kind kan niet genoeg worden ontwikkeld om geproduceerde urine tijdens de nacht te houden.
 • Onvermogen om een volle blaas te herkennen Als de zenuwen die de blaas controleren zijn traag om te rijpen, kan een volle blaas je kind niet wakker -. Vooral als uw kind is een diepe slaper.
 • Een hormonale disbalans. Tijdens de kinderjaren, sommige kinderen niet genoeg produceren anti-diuretisch hormoon (ADH) te vertragen nachtelijke urineproductie.
 • . Stress Stressvolle gebeurtenissen - zoals steeds een grote broer of zus, het starten van een nieuwe school, of slapen weg van huis - kan bedplassen leiden.
 • Urineweginfectie. Een urineweginfectie kan het moeilijk maken voor uw kind om te plassen te controleren. Tekenen en symptomen kunnen zijn bedplassen, ongevallen overdag, vaak moeten plassen, bloed in de urine en pijn tijdens het urineren.
 • Slaapapneu Soms bedplassen is een teken van obstructieve slaapapneu, een aandoening waarbij de ademhaling van het kind wordt onderbroken tijdens de slaap -. Vaak als gevolg van ontstoken of vergrote amandelen of amandelen. Andere tekenen en symptomen kunnen zijn snurken, frequente oor en sinus infecties, keelpijn, en slaperigheid overdag.
 • Diabetes. Voor een kind dat het meestal droog 's nachts, kan bedplassen de eerste tekenen van diabetes zijn. Andere tekenen en symptomen kunnen passeren grote hoeveelheden urine in een keer, toegenomen dorst, vermoeidheid en gewichtsverlies ondanks een goede eetlust.
 • Chronische constipatie. Een gebrek aan regelmatige stoelgang kan het te maken, zodat de blaas van uw kind niet kan vasthouden veel urine, die bedplassen kunnen veroorzaken in de nacht.
 • Een structureel probleem in de urinewegen of het zenuwstelsel. Zelden wordt bedplassen verband met een defect in neurologische systeem van het kind of de urinewegen.

Risicofactoren

Verschillende factoren zijn geassocieerd met een verhoogd risico van bedplassen, inclusief:

 • Sex. Bedplassen kan iedereen overkomen, maar het is twee keer zo vaak voor bij jongens dan bij meisjes.
 • Familiegeschiedenis. Als beide ouders van een kind in bed plassen als kinderen, hun kind heeft een 80 procent kans om in bed plast, ook.
 • Aandachtstekortstoornis met hyperactiviteit (ADHD). Bedplassen komt vaker voor bij kinderen die ADHD hebben.

Complicaties

Bedplassen. Onvermogen om een ​​volle blaas herkennen.
Bedplassen. Onvermogen om een ​​volle blaas herkennen.

Hoewel frustrerend, doet bedplassen zonder lichamelijke oorzaak geen enkel gezondheidsrisico's opleveren. De schuld en schaamte een kind zich voelt over bed plast kan leiden tot een laag gevoel van eigenwaarde, echter.

Uitslag op de bodem en genitale gebied kan een probleem zijn als goed - vooral als uw kind slaapt in nat ondergoed. Om een ​​uitslag te voorkomen, helpt uw ​​kind zijn of haar billen en schaamstreek elke ochtend spoelen. Het kan ook helpen om het getroffen gebied te bedekken met een petroleum zalf voor het slapen gaan.

Voorbereiding op uw afspraak

Je bent waarschijnlijk beginnen met het zien van uw huisarts of kinderarts van uw kind. Echter, kan hij of zij je doorverwijzen naar een arts die gespecialiseerd is in urinewegaandoeningen (pediatrische uroloog of nefroloog).

Hier is wat informatie om u te helpen klaar voor uw afspraak, en wat te verwachten van uw arts.

Wat u kunt doen

 • Noteer alle symptomen die, ook wanneer deze eventueel niet verwant lijkt. Het kan ook nuttig zijn om een ​​dagboek van badkamer bezoeken van uw kind te houden. Noteer wanneer uw kind naar het toilet gaat, evenals de vraag of hij of zij een gevoel van urgentie om te urineren. Ook noteer hoeveel uw kind heeft gehad om te drinken, vooral na het diner.
 • Noteer belangrijke persoonlijke informatie, met inbegrip van belangrijke spanningen of recente leven verandert.
 • Maak een lijst van alle medicijnen, vitamines en supplementen die uw kind.
 • Noteer vragen aan de arts van uw kind te vragen.

Uw tijd met de arts van uw kind kan worden beperkt, dus het opstellen van een lijst van vragen kan u helpen het meeste uit uw tijd samen. Lijst van uw vragen van de belangrijkste tot de minst belangrijke in het geval de tijd om is. Voor bedplassen, een aantal fundamentele vragen aan uw arts te vragen zijn onder andere:

 • Wat veroorzaakt mijn kind aan het bed nat?
 • Toen zou hij of zij ontgroeien bed plast?
 • Welke behandelingen zijn beschikbaar, en welke raden jullie aan?
 • Zijn er bijwerkingen?
 • Zijn er alternatieven voor de primaire aanpak die jij suggereert?
 • Zijn er drinken of dieet beperkingen die mijn kind nodig heeft om te volgen?
 • Is er een generiek alternatief voor het geneesmiddel u voorschrijven?
 • Zijn er brochures of ander gedrukt materiaal dat ik naar huis kan nemen met mij? Welke websites heb je raden een bezoek?

In aanvulling op de vragen die je hebt bereid zijn om uw arts te vragen, aarzel dan niet om vragen te stellen tijdens uw afspraak.

Wat te verwachten van uw arts
Uw arts zal waarschijnlijk vragen u een aantal vragen. Klaar zijn om ze te beantwoorden kan de tijd te gaan over alle punten die u wilt meer tijd besteden aan behouden. Uw arts kan vragen:

 • Is er een familiale voorgeschiedenis van bedplassen?
 • Heeft uw kind altijd in bed plassen, of is het onlangs begonnen?
 • Hoe vaak komt uw kind in bed plassen?
 • Heeft het bedplassen lijken te worden veroorzaakt door bepaalde voedingsmiddelen, dranken of activiteiten?
 • Is uw kind droog tijdens de dag?
 • Is uw kind geconfronteerd met een grote veranderingen in het leven of andere belastingen?
 • Heeft uw kind klagen over pijn of andere symptomen bij het plassen?
 • Als je gescheiden bent, heeft uw kind woont in het huis van elke ouder en doet het bedplassen voorkomen in beide huizen?

Wat u kunt doen in de tussentijd
Probeer geduldig en begrip te zijn met uw kind. Bedplassen is een bron van angst en frustratie voor uw kind. Hij of zij is niet in bed plast op de grond. Terwijl je zit te wachten om de dokter te zien, probeer dan het beperken van het bedrag dat uw kind drankjes in de avond.

Tests en diagnose

Uw kind zal een lichamelijk onderzoek nodig. Afhankelijk van de omstandigheden kan urineonderzoek worden gedaan om te controleren op tekenen van een infectie of diabetes. Als de arts vermoedt dat een structureel probleem met de urinewegen van uw kind of een ander gezondheids-zorg, kan uw kind nodig heeft X-stralen of andere beeldvormende diagnostiek van de nieren of de blaas.

Behandelingen en medicijnen

De meeste kinderen ontgroeien bedplassen op hun eigen. Als er een familiale voorgeschiedenis van bedplassen, zal je kind waarschijnlijk stoppen met bedplassen rond de leeftijd van de ouders gestopt bedplassen.

Voorbereiding op uw afspraak. Urineweginfectie.
Voorbereiding op uw afspraak. Urineweginfectie.

In het algemeen, zal uw kind gids van uw arts op de hoogte van de noodzakelijke behandeling. Als uw kind is niet bijzonder lastig gevallen of in verlegenheid gebracht door een af ​​en toe natte nacht, kunnen huismiddeltjes de ideale behandeling. Echter, als je cijfer schooler is doodsbang om in bed plast tijdens een logeerpartij, kan hij of zij meer gemotiveerd zijn om extra behandelingen te proberen.

Vocht alarmen
Deze kleine, op batterijen werkende apparaten - zonder recept verkrijgbaar bij de meeste apotheken - aansluiten op een vochtgevoelige pad op pyjama of beddengoed van uw kind. Als de pad zintuigen nattigheid, gaat het alarm af. Idealiter, het vocht alarm klinkt net als uw kind begint te plassen - in de tijd om uw kind wakker te helpen, stop de urinestraal en naar het toilet. Als uw kind is een zware slaper, kan een andere persoon moeten luisteren voor het alarm.

Als je een vocht alarm te proberen, geef het tijd genoeg. Het duurt vaak minstens twee weken elk type respons en maximaal 12 weken te zien om te genieten van droge nachten. Vocht alarmen zijn zeer effectief, dragen een laag risico op terugval of bijwerkingen, en kan een betere oplossing op lange termijn dan medicatie geeft wel.

Geneesmiddel
Als laatste redmiddel, kan de arts van uw kind medicatie voorschrijven om bedplassen te stoppen. Verschillende soorten medicatie kan:

 • Slow nachtelijke urineproductie. De drug desmopressinacetaat (DDAVP) verhoogt niveaus van een natuurlijk hormoon (anti-diuretisch hormoon, of ADH) dat dwingt het lichaam om minder urine te maken 's nachts. Hoewel DDAVP heeft weinig bijwerkingen, de meest ernstige is de mogelijkheid van aanvallen. Dit kan gebeuren als uw kind drinkt te veel bij het nemen van de medicatie. Om deze reden, geen gebruik van deze medicatie op nachten wanneer uw kind drinkt veel vocht. Daarnaast geef niet je kind deze medicatie als hij of zij heeft een hoofdpijn, heeft gebraakt of voelt misselijk.
 • Rustig de blaas. Als uw kind heeft een kleine blaas, een anticholinergicum als oxybutynine (Ditropan) of hyoscyamine (Levsin) kan helpen verminderen blaascontracties en verhoging blaascapaciteit. Bijwerkingen kunnen droge mond en blozen bevatten.
 • Wijzig slapen van een kind en waken patroon. Het antidepressivum imipramine (Tofranil) kan bedplassen verlichting bieden door het veranderen slapen van een kind en waken patroon. Het medicijn kan ook de hoeveelheid tijd die een kind kan urine houden of de hoeveelheid geproduceerde urine. Imipramine is in verband gebracht met stemmingswisselingen en slaapproblemen. Voorzichtigheid is geboden bij het gebruik van deze medicatie, want een overdosis kan fataal zijn. Vanwege de ernst van deze bijwerkingen, wordt deze medicatie meestal alleen aanbevolen wanneer andere behandelingen hebben gefaald.

Soms is een combinatie van medicijnen is het meest effectief. Er zijn geen garanties, echter, en medicatie niet genezen van het probleem. Bedplassen hervat meestal wanneer de medicatie wordt gestopt.

Lifestyle en huismiddeltjes

Hier zijn wijzigingen die u kunt maken thuis die kunnen helpen:

 • Beperk hoeveel uw kind drankjes in de avond. Na ongeveer 8 gram van de vloeistof te drinken (about.25 liter) in de avond is meestal genoeg, maar contact op met uw arts om uit te vinden wat goed is voor je kind. Er is geen behoefte aan hoeveel uw kind drinkt te beperken, maar sommige deskundigen vinden een goede vuistregel is voor kinderen tot 40 procent van hun vloeistoffen tussen 07:00 en 's middags, nog eens 40 procent tussen de middag en 05:00, en slechts 20 procent van zijn hun dagelijkse vloeistoffen na 17:00 Echter, niet vloeistoffen beperken als uw kind deelneemt aan sport beoefenen of games in de avonduren.
 • Vermijd dranken en voedingsmiddelen met cafeïne in de avond. Cafeïne kan de behoefte om te plassen te verhogen, dus niet je kind dranken, zoals cola, of snacks die cafeïne, zoals chocolade te geven, in de avond.
 • Moedig dubbel plassen voor het slapengaan. Dubbele plassen wordt plassen aan het begin van de bedtijd routine en dan weer net voor het inslapen. Herinner uw kind dat het OK is om het toilet te gebruiken tijdens de nacht als dat nodig is. Gebruik kleine nachtverlichting, zodat uw kind kan gemakkelijk de weg tussen de slaapkamer en de badkamer te vinden.
 • Stimuleer gewoon toilet gebruik de hele dag door. Overdag en 's avonds, suggereren dat je kind een keer per twee uur plassen, of in ieder geval genoeg om een gevoel van urgentie te voorkomen.
 • Behandel obstipatie. Als constipatie is een probleem voor je kind, kan uw arts een over-the-counter laxeermiddel aanraden.

Alternatieve geneeswijzen

Veel mensen zijn geïnteresseerd in het proberen alternatieve therapieën om bedplassen te behandelen, en diverse therapieën, zoals hypnose en acupunctuur, lijken enigszins effectief te zijn. Echter, andere therapieën momenteel geen bewijs om het gebruik ervan te ondersteunen.

 • Hypnose. Kleine proeven van hypnose gecombineerd met suggesties van wakker worden in een droog bed of een bezoek aan het toilet in de nacht bleek dat deze therapie kan helpen sommige kinderen droog blijven gedurende de nacht.
 • Acupunctuur. Deze behandeling omvat het inbrengen van fijne naalden in specifieke delen van het lichaam. Acupunctuur kan effectief zijn voor sommige kinderen.
 • Dieet. Sommige mensen geloven dat bepaalde voedingsmiddelen invloed blaasfunctie en dat het verwijderen van deze voedingsmiddelen uit het dieet kon daling bedplassen te helpen. Meer onderzoek is nodig.
 • Chiropractie therapie. Het idee achter chiropractie therapie is dat als de ruggengraat is van de aanpassing, normale lichaamsfuncties zal worden beïnvloed. Echter, er is weinig bewijs met betrekking tot het gebruik van chiropractie therapie voor de behandeling van bedplassen.
 • Homeopathie en kruiden. Hoewel sommige mensen zijn geïnteresseerd in homeopathische middelen en plantaardige producten, geen van deze is bewezen effectief in klinische studies.

Zorg ervoor dat de arts van uw kind te praten voordat u begint met een alternatieve therapie. Sommige behandelingen kunnen net zo krachtig als voorgeschreven medicijnen of operaties. Zorg ervoor dat de alternatieve therapieën die u kiest zijn veilig voor uw kind en zal geen interactie met andere medicijnen uw kind kan nemen.

Zie ook

Coping en ondersteuning

Kinderen niet in bed plassen om hun ouders irriteren. Probeer geduldig te zijn als jij en je kind samen te werken door middel van het probleem.

 • Wees gevoelig voor gevoelens van je kind. Als uw kind is gestresst of angstig, moedig hem of haar om die gevoelens te uiten. Wanneer uw kind voelt zich rustig en veilig, kan bedplassen een ding van het verleden geworden.
 • Plan voor eenvoudige reiniging. Bedek matras van uw kind met een plastic deksel. Gebruik dik, absorberend ondergoed in de nacht te helpen bevat de urine. Houd extra beddengoed en pyjama's handig.
 • Beroep doen op hulp van uw kind. Misschien is uw kind kan zijn of haar natte ondergoed en pyjama's afspoelen of plaats deze items in een specifieke container voor het wassen. Verantwoordelijkheid nemen voor bedplassen kan helpen uw kind het gevoel meer controle over de situatie.
 • Vier inspanning. Niet straffen of plagen uw kind voor in bed plast. In plaats daarvan, lof uw kind voor het volgen van de bedtijd routine en het helpen opruimen na ongevallen.

Met geruststelling, steun en begrip, kan uw kind zich verheugen op de droge nachten vooruit.

Zie ook