Besnijdenis (male)

Definitie

Besnijdenis is de chirurgische verwijdering van de huid die het uiteinde van de penis. Besnijdenis is vrij algemeen voor pasgeboren jongens in bepaalde delen van de wereld, waaronder de Europa. Besnijdenis na de pasgeborene periode is mogelijk, maar het is een meer complexe procedure.

Voor sommige gezinnen, besnijdenis is een religieus ritueel. Besnijdenis kan ook een kwestie van familietraditie, persoonlijke hygiëne en preventieve gezondheidszorg zijn. Voor anderen, echter, besnijdenis lijkt overbodig of ontsierend. Na de besnijdenis, het is over het algemeen niet mogelijk om opnieuw maken van de verschijning van een onbesneden penis.

Zie ook

Waarom is het gedaan

Besnijdenis is een religieuze of culturele ritueel voor veel joodse en islamitische families, evenals bepaalde inheemse stammen in Afrika en Australië. Besnijdenis kan ook een kwestie van familietraditie, persoonlijke hygiëne en preventieve gezondheidszorg zijn. Soms is er een medische noodzaak voor besnijdenis, zoals wanneer de voorhuid is te strak om terug over de eikel worden getrokken (ingetrokken). In andere gevallen, met name in bepaalde delen van Afrika, is de besnijdenis aanbevolen voor oudere jongens of mannen om het risico van bepaalde seksueel overdraagbare infecties te verminderen.

De Europese Academy of Pediatrics (AAP) zegt dat de voordelen van besnijdenis opwegen tegen de risico's. Echter, de AAP niet routinematige besnijdenis aanbevelen voor alle mannelijke pasgeborenen. De AAP verlaat de besnijdenis beslissing tot ouders - en ondersteunt het gebruik van anesthetica voor zuigelingen die de procedure.

Besnijdenis zou kunnen hebben verschillende voordelen voor de gezondheid, waaronder:

 • Gemakkelijker hygiëne. Besnijdenis maakt het eenvoudiger om de penis te wassen. Wassen onder de voorhuid van een onbesneden penis is over het algemeen eenvoudig, echter.
 • Verminderd risico op urineweginfecties. Het totale risico van urineweginfecties bij mannen is laag, maar deze infecties komen vaker voor bij onbesneden mannen. Ernstige infecties vroeg in het leven kan later leiden tot nierproblemen.
 • Verminderd risico op seksueel overdraagbare infecties. Besneden mannen zouden een lager risico op bepaalde seksueel overdraagbare aandoeningen, waaronder hiv hebben. Toch veilige seksuele praktijken blijven essentieel.
 • Preventie van penile problemen. Soms de voorhuid van een onbesneden penis kan moeilijk of onmogelijk te trekken (phimosis) zijn. Dit kan leiden tot ontstekingen van de voorhuid of het hoofd van de penis.
 • Verminderd risico op kanker penis. Hoewel kanker van de penis is zeldzaam, het is minder vaak voor bij besneden mannen. Bovendien, baarmoederhalskanker is minder gebruikelijk in de vrouwelijke seksuele partners van besneden mannen.

Besnijdenis kan een optie zijn als bepaalde bloedstolling aandoeningen aanwezig zijn. Bovendien zou besnijdenis niet geschikt voor te vroeg geboren baby's die nog medische zorg nodig in het ziekenhuis kwekerij.

Besnijdenis heeft geen invloed op de vruchtbaarheid, noch is besnijdenis algemeen gedacht om te vergroten of afbreuk doen aan seksueel genot voor mannen of hun partners.

Zie ook

Risico's

De meest voorkomende complicaties in verband met besnijdenis zijn bloedingen en infecties. Bijwerkingen gerelateerd aan anesthesie zijn ook mogelijk.

Zelden, besnijdenis zou kunnen resulteren in voorhuid problemen. Bijvoorbeeld:

 • De voorhuid kan worden gesneden te kort of te lang
 • De voorhuid kan mislukken om goed te genezen
 • De resterende voorhuid kan vast aan het uiteinde van de penis, die kleine chirurgische reparatie

Zie ook

Hoe je voor te bereiden

Voordat besnijdenis, zal de arts de risico's en voordelen van de procedure uit te leggen. Of u van plan bent om uw zoon besnijden of je bent het nastreven van besnijdenis voor jezelf, zul je waarschijnlijk moeten schriftelijk toestemming voor de procedure te bieden.

Zie ook

Wat u kunt verwachten

Tijdens de procedure
Pasgeboren besnijdenis wordt vaak gedaan in het ziekenhuis kwekerij, meestal binnen een tot 10 dagen na de geboorte.

Voor pasgeboren besnijdenis, zal uw zoon op zijn rug liggen met zijn armen en benen ingetogen. Na de penis en de omgeving zijn gereinigd, wordt een verdovingsmiddel worden geïnjecteerd in de basis van de penis of de penis worden toegepast als een crème. Een speciale klem of plastic ring wordt bevestigd aan de penis en de voorhuid verwijderd. Daarna zal de penis bedekt worden met een zalf, zoals vaseline, en omwikkeld losjes met gaas. De procedure duurt meestal ongeveer 10 minuten.

Besnijdenis is vergelijkbaar voor oudere jongens en volwassenen. De procedure moet kunnen onder algemene verdoving worden gedaan met extra stappen, zoals hechten, om excessief bloeden.

Na de procedure
Het duurt meestal ongeveer zeven tot 10 dagen voor de penis om te genezen. Het uiteinde van de penis is waarschijnlijk pijnlijk op het eerste, en de penis kan rood, gezwollen of gekneusd kijken. Je zou een gele korst merken op het uiteinde van de penis ook.

Als je pasgeboren baby is kieskeurig als de verdoving is uitgewerkt, houdt hem zachtjes - en voorzichtig om te vermijden dat de druk op de penis.

Het is OK om de penis te wassen als het geneest. Voor pasgeborenen, veranderen de bandage bij elke luier, en breng een schar van vaseline op het topje van de penis om te voorkomen dat het vasthouden aan de luier. Verander je baby's luier vaak, en zorg ervoor dat de luier is losjes vastgemaakt. Als er een plastic ring in plaats van een bandage, zal het af laten vallen op zijn eigen - meestal binnen ongeveer een week. Zodra de penis geneest, wassen met water en zeep bij normaal baden.

Problemen na besnijdenis zijn zeldzaam. Contact op met de arts als:

 • Normaal urineren niet hervat binnen 12 uur na de besnijdenis
 • Er is aanhoudende bloedingen of roodheid rond het uiteinde van de penis
 • Er is stinkende afvoer van het uiteinde van de penis
 • De plastic ring blijft op zijn plaats twee weken na de besnijdenis

Zie ook