Bilirubine-test

Definitie

Bilirubine testen controleert niveaus van bilirubine in het bloed. Bilirubine (bil-ih-ROO-bin), een oranje-gele pigment, een afvalproduct van de normale afbraak van rode bloedcellen. Bilirubine gaat door de lever en uiteindelijk uit het lichaam - vooral in ontlasting, een kleine hoeveelheid in de urine.

Vóór het bereiken van de lever, wordt bilirubine genoemd ongeconjugeerd, betekent niet gecombineerde. In de lever, bilirubine combineert met bepaalde suikers aan een water-oplosbare vorm die geconjugeerd bilirubine maken. Geconjugeerde bilirubine gaat uit van de lever, en in de dikke darm, wordt het omgezet terug in de geconjugeerde vorm onderweg aan wordt uitgescheiden uit het lichaam.

De meeste laboratoria gebruiken een test die geconjugeerd bilirubine, dat rechtstreeks wordt genoemd detecteert. Door het aftrekken van de directe bilirubine uit het bedrag van de totale bilirubine, een schatting van geconjugeerd bilirubine, genaamd indirecte, wordt verkregen.

Hoger dan normale niveaus van directe of indirecte bilirubine kan wijzen op verschillende types van leverproblemen. Af en toe, kunnen hogere bilirubine niveaus geven een verhoogd tarief van de vernietiging van rode bloedcellen (hemolyse).

Waarom is het gedaan

Bilirubine testen gewoonlijk uitgevoerd worden bij een groep van tests voor de gezondheid van de lever te evalueren. Bilirubine tests worden gedaan:

  • Onderzoeken geelzucht - verhoogde niveaus van bilirubine kan geelverkleuring van uw huid en het oogwit (geelzucht) veroorzaken. De meest voorkomende gebruik van de test is om bilirubineniveaus bij pasgeborenen te meten.
  • Bepalen of er sprake is van een verstopping in uw lever galwegen
  • Help detecteren of bewaken van de voortgang van andere leverziekte, zoals hepatitis
  • Helpen bij het opsporen verhoogde afbraak van rode bloedcellen
  • Hulp volgen hoe een behandeling werkt
  • Helpen bij het evalueren vermoede geneesmiddelgerelateerde toxiciteit

Enkele voorkomende tests die kunnen worden uitgevoerd op hetzelfde moment als bilirubine testen omvatten:

  • Leverfunctietesten. Een groep van bloedonderzoek dat bepaalde enzymen of eiwitten in uw bloed meten.
  • . Albumine en totaal eiwit niveaus van albumine - een eiwit gemaakt door de lever - en totaal eiwit laten zien hoe goed uw lever maakt eiwitten die je lichaam nodig heeft om infecties te bestrijden en het uitvoeren van andere functies.
  • Volledig bloedonderzoek. Deze test meet verschillende onderdelen en kenmerken van uw bloed.
  • Protrombinetijd. Deze test meet de stollingstijd van plasma.

Risico's

Bloed voor bilirubine testen meestal uit een ader in de arm. De belangrijkste risico's verbonden aan bloedonderzoek is pijn of blauwe plekken op de site waarvan je bloed wordt getrokken.

Wat u kunt verwachten

Tijdens de test
Bilirubine testen wordt gedaan met behulp van een bloedmonster. Gewoonlijk wordt het bloed geleid door een kleine naald in een ader in de bocht van de arm. U wordt gevraagd om de handen uit de mouw als je het dragen van lange mouwen. De Degene die het bloed kan een band binden rond de bovenarm en vraag u om een ​​vuist te maken. This uw ader meer opvallen, waardoor het makkelijker om de naald in de ader. De naald wordt een klein buisje, waarbij uw bloed wordt verzameld bevestigd. Dit alles duurt meestal slechts een paar minuten.

Bloed voor bilirubine testen bij pasgeborenen wordt meestal verkregen met behulp van een scherpe lans om de huid van de hiel (hielprik) te doorbreken.

U kunt snel een pijn voelen als de naald wordt ingebracht in je arm en ervaring een aantal korte termijn ongemak op de site na de naald wordt verwijderd.

Na de test
Wanneer de naald wordt verwijderd, wordt een gaasje en een verband of soortgelijk materiaal geplaatst over het gebied waar de naald is ingebracht. U wordt gevraagd om voorzichtig druk uit te oefenen op het gebied voor een minuut of zo, om te helpen stoppen met het bloeden.

Uw bloed wordt naar een laboratorium gestuurd voor analyse. Als het laboratorium analyses wordt gedaan op het terrein, kan u uw testresultaten binnen uren. Als uw arts stuurt je bloed naar een off-site laboratorium, kunt u de resultaten binnen enkele dagen ontvangen.

Resultaten

Bilirubine-test. Leverfunctietesten.
Bilirubine-test. Leverfunctietesten.

Normale resultaten voor een typische bilirubine proef worden 0,1 tot 1 milligram per deciliter (mg / dl) van de totale bilirubine (directe plus indirecte) en 0 tot 0,3 mg / dL voor direct. Deze resultaten kunnen enigszins afwijken van laboratorium tot laboratorium en zijn typisch voor volwassen mannen. Normale resultaten kunnen enigszins afwijken voor vrouwen en kinderen, en de resultaten kunnen worden beïnvloed door bepaalde voedingsmiddelen, medicijnen of zware inspanning. Vergeet niet uw arts te vertellen over alle voedingsmiddelen of medicijnen die u hebt genomen en uw activiteit niveau, zodat uw resultaten correct kunnen worden geïnterpreteerd.

Lager dan normaal bilirubine niveaus zijn meestal geen probleem. Verhoogde niveaus kunnen leverschade of ziekte te geven.

Hoger dan normale niveaus van directe bilirubine in het bloed kan wijzen op uw lever niet bilirubine clearing goed, bijvoorbeeld als gevolg van een geblokkeerde galwegen. Verhoogde indirecte bilirubine wijzen op andere problemen. Een veel voorkomende en onschuldige, oorzaak van verhoogde bilirubine is Gilbert's syndroom, een tekort aan een enzym dat helpt breken bilirubine. Uw arts kan verdere tests te bestellen om uw conditie te onderzoeken. Bilirubine testresultaten kunnen ook worden gebruikt om de progressie van bepaalde aandoeningen zoals geelzucht controleren.