Borstkanker

Borstkanker chemopreventie: geneesmiddelen die het risico op borstkanker te verminderen

Preventieve medicatie (chemoprevention) verminderen het risico op borstkanker voor vrouwen met een hoog risico op het ontwikkelen van de ziekte. Ontdek hoe deze medicijnen werken plus bijbehorende bijwerkingen en gezondheidsrisico's.

Als je een hoog risico op borstkanker, kunt u in staat om uw kansen van een verblijf vrij van kanker te verbeteren door het nemen van bepaalde medicijnen, een aanpak die bekend staat als chemoprevention of chemoprofylaxe.

Medicatie opties voor borstkanker chemopreventie omvatten tamoxifen of raloxifene (Evista). Deze medicijnen die momenteel worden gebruikt voor borstkanker chemopreventie - evenals nieuwe medicijnen die misschien wel toekomstige chemoprevention opties - zijn het onderwerp van veel lopend onderzoek.

Hier is een blik op wat er bekend is over elk van deze medicijnen, met inbegrip van hoe ze kunnen werken aan borstkanker en de mogelijke bijwerkingen en gezondheidsrisico's te voorkomen.

Tamoxifen

Hoe het werkt
Tamoxifen blokkeert de effecten van oestrogeen - een reproductief hormoon dat de groei en ontwikkeling van vele borsttumoren beïnvloedt. Tamoxifen behoort tot een klasse van geneesmiddelen bekend als selectieve oestrogeen receptor modulators (SERM's), en het vermindert de effecten van oestrogeen in de meeste gebieden van het lichaam, zoals de borst. In de baarmoeder, tamoxifen werkt als een oestrogeen en stimuleert de groei van het slijmvlies van de baarmoeder. Tamoxifen wordt gewoonlijk voorgeschreven als een pil je een keer per dag te nemen via de mond. Voor het risico op borstkanker verminderen, wordt tamoxifen meestal genomen voor een totaal van vijf jaar.

Voor wie het is
Tamoxifen wordt gebruikt om het risico van invasieve borstkanker bij hoog-risico vrouwen in de leeftijd 35 jaar en ouder, ongeacht of zij zijn gegaan door de menopauze. In het algemeen, zou u en uw arts overwegen of chemoprevention met tamoxifen is voor u, indien:

 • Uw Gail model risicoscore groter is dan 1,66 procent. Het Gail model is een hulpmiddel artsen gebruiken om toekomstige risico op het ontwikkelen van borstkanker, gebaseerd op factoren zoals uw leeftijd, reproductieve geschiedenis en familiegeschiedenis te voorspellen.
 • Je bent een hoog risico op het ontwikkelen van borstkanker - bijvoorbeeld, heb je had een borst biopsie dat precancereuze aandoeningen zoals atypische ductale hyperplasie, atypische lobulaire hyperplasie of lobulair carcinoma in situ (LCIS) gevonden.
 • Je hebt een sterke familiegeschiedenis van borstkanker.
 • U hoeft niet een geschiedenis van bloedstolsels.
 • Je hebt een hysterectomie gehad.

Vaak voorkomende bijwerkingen
Vaak voorkomende bijwerkingen van tamoxifen omvatten:

 • Opvliegers
 • Vaginale afscheiding
 • Vaginale droogheid
 • Blaas of urine-problemen

Risico's
Zelden, het nemen van tamoxifen kan leiden tot:

 • Bloedstolsels
 • Endometriumkanker of baarmoederkanker
 • Cataract
 • Beroerte

Tamoxifen garandeert niet dat u kanker-vrij zal blijven. Tenzij je een hoog risico op het ontwikkelen van borstkanker, kan de potentiële risico's van tamoxifen de voordelen voor u opwegen tegen.

Raloxifene

Hoe het werkt
Raloxifene is een ander geneesmiddel in de klasse bekend als SERM. Het is ook voorgeschreven in pilvorm, te nemen door de mond een keer per dag gedurende vijf jaar. Zoals tamoxifen, raloxifene werkt door oestrogeen effect in de borst en andere weefsels blokkeren. Unlike tamoxifen, raloxifene is niet uitoefent oestrogeen-achtige effecten op de uterus.

Voor wie het is
Raloxifene wordt gebruikt om het risico van invasieve borstkanker bij hoog-risico vrouwen die voorbij de menopauze (postmenopauzale) te verminderen. Je bent als een hoog risico als je groter dan 1,66 procent scoren op het Gail model. Raloxifene wordt ook gebruikt voor de preventie en behandeling van bot-dunner ziekte osteoporose bij postmenopauzale vrouwen.

Vaak voorkomende bijwerkingen
Vaak voorkomende bijwerkingen van raloxifene zijn:

 • Opvliegers
 • Vaginale droogheid of irritatie
 • Gewrichts-en spierpijn
 • Gewichtstoename
Borstkanker. Aspirine en andere pijnstillers.
Borstkanker. Aspirine en andere pijnstillers.

Risico's
Gezondheidsrisico's verbonden aan raloxifene zijn als die welke samenhangen met tamoxifen. Beide middelen dragen een verhoogd risico op bloedstolsels, hoewel het risico lager bij raloxifen zijn. Evenwel raloxifene worden geassocieerd met minder gevallen van endometriale en baarmoederkanker dan tamoxifen. Raloxifene kan ook worden gekoppeld aan minder slagen dan tamoxifen bij vrouwen met een gemiddeld risico op hart-en vaatziekten. Maar als u een hartaandoening of u meerdere risicofactoren voor hart-en vaatziekten, zoals hoge cholesterol, hoge bloeddruk, overgewicht en roken, kan raloxifene daadwerkelijk verhogen van uw risico op beroertes.

Zie ook

Borstkanker chemopreventie: geneesmiddelen die het risico op borstkanker te verminderen

Aromataseremmers

Aromatase remmers worden gebruikt om borstkanker die hormoon-receptor positieve bij postmenopauzale vrouwen te behandelen. Deze geneesmiddelen worden niet veel gebruikt voor borstkanker chemopreventie, maar kan een optie voor sommige vrouwen. Aromataseremmers zijn het onderwerp van veel lopend onderzoek.

Hoe werken ze?
Aromatase remmers zijn een klasse van geneesmiddelen die de hoeveelheid oestrogeen in uw lichaam verlagen, ontnemen borstkankercellen van de brandstof die ze nodig hebben om te groeien en te bloeien. Drie aromataseremmers worden momenteel gebruikt bij de behandeling van postmenopauzale vrouwen met borstkanker: anastrozol (Arimidex), exemestaan ​​(Aromasin) en letrozol (Femara). Deze medicijnen worden gebruikt na borstkanker chirurgie om borstkanker te voorkomen van terugkerende (recurring) bij postmenopauzale vrouwen met oestrogeen-of progesteron-responsieve tumoren.

Voor wie het is
Aromataseremmers onderzocht en effectief gebleken bij postmenopauzale vrouwen borstkanker en borstkanker herhaling te voorkomen. Aromatase remmers zijn niet bedoeld voor het voorkomen van herhaling van borstkanker bij vrouwen die nog menstruele cycli.

Aromatase remmers worden onderzocht om te zien of ze het risico op borstkanker bij hoog-risico vrouwen, zoals die met een familiegeschiedenis van borstkanker of een voorgeschiedenis van precancerous kankerweefsels kan verminderen. Studies hebben aangetoond belofte in deze hoog-risico vrouwen. Gebaseerd op deze resultaten, kunnen sommige vrouwen en hun artsen kiezen aromatase remmers om het risico op borstkanker, hoewel deze geneesmiddelen niet zijn goedgekeurd voor dit gebruik.

Vaak voorkomende bijwerkingen
Vaak voorkomende bijwerkingen van aromataseremmers zijn:

 • Opvliegers
 • Vaginale droogheid
 • Gewrichts-en spierpijn
 • Hoofdpijn
 • Vermoeidheid

Risico's
Aromatase remmers verhogen het risico van:

 • Botbreuken (fracturen)
 • Osteoporose

Omdat aromataseremmers zijn een nieuwere klasse van medicijnen, nog niet veel bekend is over de lange termijn gezondheidsrisico's, zoals hart-en vaatziekten. Naarmate er meer resultaten uit onderzoeken beschikbaar komen, zullen de artsen een beter idee van de lange-termijn gevolgen voor deze geneesmiddelen en hun doeltreffendheid bij borstkanker chemopreventie gezondheid.

Andere onderzoeksgebieden

Aspirine en andere pijnstillers
Verschillende studies hebben onderzocht of gemeenschappelijke over-the-counter pijnstillers, zoals aspirine, ibuprofen (Advil, Motrin, anderen) en natrium naproxen (Aleve), het risico op borstkanker kunnen verminderen.

Studie resultaten zijn gemengd. Sommige onderzoek heeft uitgewezen dat vrouwen die borstkanker hadden en die regelmatig deze pijnstillers hebben een iets verminderd risico op terugkeer van borstkanker. Maar andere studies hebben niet aangetoond een significante associatie tussen het risico op borstkanker en deze pijnstillers.

Het blijft onbekend of aspirine en andere pijnstillers helpen beschermen tegen borstkanker, en zo ja, hoe ze dat doen. Omdat sommige pijnstillers, zoals celecoxib (Celebrex) en naproxen natrium (Aleve), kan het risico op een hartaanval en beroerte te verhogen, praten met uw arts om de mogelijke voordelen ten opzichte van de risico's van het nemen van deze medicijnen in uw situatie af te wegen.

Vitamine D
Studies worden onderzocht of vitamine D een rol in het voorkomen van borstkanker en de herhaling van borstkanker kunnen hebben. Vooronderzoek heeft aangetoond dat vitamine D kunnen hebben anti-kanker eigenschappen. Vroege studies bij overlevenden van borstkanker verbonden lager dan normale vitamine D-niveaus tot een verhoogd risico dat de kanker terugkeert. Meer studies zijn nodig om de werking en de potentiële voordelen van vitamine D. begrijpen

Zie ook