Chronische pijn kan interfereren met seksualiteit

U en uw partner kan een bevredigende seksuele relatie ondanks je chronische pijn hebt.

Mensen hebben behoefte aan fysieke en emotionele intimiteit bijna net zoveel als ze voedsel en onderdak nodig hebben. Seksualiteit helpt voldoen aan de essentiële behoefte aan menselijke verbinding. Het is een natuurlijk en gezond deel van het leven, en een belangrijk aspect van de identiteit van een persoon. Maar als chronische pijn valt uw leven, de geneugten van de seksualiteit verdwijnt vaak. Hier is te helpen over hoe om opnieuw te verbinden met je seksualiteit ondanks de chronische pijn.

Praat met uw arts

Soms pijn is de directe oorzaak van seksuele problemen. U kunt gewoon te veel pijn voor seks. Het aanpassen van uw pijn medicatie kan de oplossing zijn. Als je pijn is zo ernstig dat seks lijkt uit de vraag, raadpleeg dan uw arts. Het kan nodig zijn om de timing van uw medicatie aan te passen of een andere of sterkere pijnbestrijding plan.

Aan de andere kant, kunnen bepaalde medicijnen seksuele problemen veroorzaken. Sommige geneesmiddelen verminderen zin in seks (libido) of seksuele functie remmen door het veroorzaken van veranderingen in je zenuwstelsel. Geneesmiddelen kunnen ook invloed hebben op de doorbloeding en hormonen - twee belangrijke factoren in de seksuele respons. Vertel uw arts over alle bijwerkingen van medicijnen die lijken te beïnvloeden je seksualiteit. Uw arts kan in staat zijn om een ​​alternatieve medicatie aanbevelen of de dosis van uw huidige medicatie aan te passen.

Onderzoek je emoties

Om goede seks te hebben, moet je goed over jezelf te voelen. Dus beginnen met de behandeling van uw eigen emoties. Als de pijn je fysiek gehavende, werkloos of niet in staat om bij te dragen aan het huishouden heeft verlaten, kan je gevoel van eigenwaarde zo gehavend dat je voelt dat je onaantrekkelijk en ongewenst om uw partner zijn. Besef dat je fysieke en emotionele afstand is kwetsen van uw partner kan toevoegen aan uw angst, angst, schuld en wrok.

Stress kan ook verergeren de onderliggende problemen in je relatie. Zelfs sterke relaties kunnen worden aangevochten door medische problemen of chronische pijn. Zich bewust zijn van emotionele conflicten en wat de oorzaak is is een belangrijke eerste stap in het versterken van de relatie met je partner. Counseling kan helpen.

Praat met je partner

De volgende stap in het terugwinnen van je seksualiteit is met uw partner te praten over je gevoelens. In het begin kan dit het beste worden bereikt door met elkaar te praten volledig gekleed, aan de keukentafel of in een andere neutrale instelling. Sex kan moeilijk zijn om te praten over zijn. Begin je zinnen met, "ik," niet met "u." Bijvoorbeeld: "Ik voel me geliefd en verzorgd over wanneer je me dicht te houden," heeft meer kans om de dialoog uit te nodigen dan, "Je raakt me nooit meer."

Dit is de tijd voor jullie beiden om te praten over je angsten en verlangens. Je denkt misschien dat je partner is gestopt met het aanraken van je omdat hij of zij interesse heeft verloren, of vindt u ongewenst. In plaats daarvan, kan uw partner zijn bang waardoor u meer fysieke pijn.

Rekindling de vonk

Breng tijd net om elkaar weer kennen. Ieder van jullie misschien kleine dingen die ervoor zorgt dat de andere gevoel geliefd te doen. Herstel van uw emotionele intimiteit zal het gemakkelijker maken om naar de volgende stap - lichamelijke intimiteit.

Begin opnieuw verbinden fysiek met een verkenning van elkaars lichaam dat de geslachtsdelen helemaal vermijdt (sensate scherpstellen). Het doel is niet een orgasme. In plaats daarvan, bent u meer leren over wat goed voelt voor u en uw partner.

Wees creatief

Geslachtsgemeenschap is maar een manier om je behoefte aan menselijke nabijheid bevredigen. Intimiteit kan worden uitgedrukt op vele verschillende manieren.

  • Tintje. Exploring lichaam van je partner door middel van aanraking is een spannende manier om je seksuele gevoelens te uiten. Dit kan onder meer hand in hand, knuffelen, strelen, strelen, masseren en zoenen. Raak in enige vorm versterkt het gevoel van intimiteit.
  • Self-stimulatie. Masturbatie is een normale en gezonde manier om je seksuele behoeften te vervullen. Een partner kan masturbatie gebruiken tijdens onderlinge seksuele activiteit als de andere partner niet in staat is om zeer actief.
  • Orale seks. Het kan een alternatief of aanvulling op traditionele geslachtsgemeenschap te zijn.
  • Verschillende posities. Liggen naast elkaar, knielen of zitten. Kijk in uw bibliotheek of boekhandel voor een gids die beschrijft en illustreert verschillende manieren om gemeenschap te hebben. Als je beschaamd om dit soort boek lokaal krijgen, probeer dan een online retailer boek.
  • Vibrators en smeermiddelen. Een vibrator kan men toevoegen zonder fysieke inspanning. Indien er niet voldoende natuurlijke smering is een probleem kan over-the-counter smeermiddelen pijn bij vaginale droogheid voorkomen.

Plan vooruit

Intimiteit kan meer voldoening als je van plan bent om het op voorhand. Maak een date met je partner, het kiezen van een tijdstip van de dag waarop u de meeste energie en zo min mogelijk pijn.

Neem je pijnstillers ruim van tevoren, zodat de effectiviteit ervan zijn hoogtepunt zal bereiken wanneer je het nodig hebt. Beperk de hoeveelheid alcohol die je drinkt en vermijd het gebruik van tabak in welke vorm dan ook. Alcohol en tabak kan seksuele functie aantasten.

Geef jezelf voldoende tijd om nieuwe dingen te proberen. Probeer te ontspannen blijven en je gevoel voor humor. Focus op de reis, niet de bestemming. Als je tegenslagen tegenkomt, probeer dan niet ontmoedigd te raken of focussen op het negatieve - blijven proberen.

De moeite waard

Intimiteit kan eigenlijk voel je je beter. Het lichaam natuurlijke pijnstillers, de zogenaamde endorfines, vrijkomen bij aanraking en seks. En de nabijheid je voelt tijdens het vrijen kan je helpen sterker en beter kunnen omgaan met uw chronische pijn te voelen.

Zie ook