Coronair angiogram

Definitie

Een coronaire angiogram is een procedure die gebruik maakt van X-ray imaging aan de bloedvaten van uw hart te zien. Coronaire angiografie zijn onderdeel van een algemene groep van procedures die bekend staat als hartkatheterisatie.

Hartkatheterisatie procedures kunnen zowel diagnosticeren en behandelen van hart-en bloed condities vat. Een coronaire angiogram, die kunnen helpen bij de diagnose van hartaandoeningen, is de meest voorkomende vorm van hart-katheter procedure.

Tijdens een coronair angiogram, is een soort kleurstof die zichtbaar is door X-ray machine geïnjecteerd in de bloedvaten van uw hart. De X-ray machine neemt snel een reeks beelden (angiografie), biedt een gedetailleerde kijk op de binnenkant van de bloedvaten. Indien nodig, kan uw arts procedures zoals angioplastie presteren tijdens je coronair angiogram.

Zie ook

Waarom is het gedaan

Uw arts kan u adviseren om een ​​coronair angiogram als u:

 • Symptomen van coronaire hartziekte, zoals pijn op de borst (angina pectoris)
 • Pijn in de borst, kaak, nek of armen die niet kunnen worden verklaard door andere tests
 • Nieuwe of toenemende pijn op de borst (onstabiele angina)
 • Een hartafwijking je geboren (aangeboren hartziekte)
 • Hartverlamming
 • Andere bloedvat problemen of een kist letsel
 • Een hartklep probleem dat een operatie nodig

U kunt ook een angiogram nodig hebt als je gaat om een ​​operatie die niets aan je hart hebt, maar je bent met een hoog risico van het hebben van een hartprobleem tijdens die operatie.

Want er is een kleine kans op complicaties, zijn angiograms meestal gedaan na invasieve hart tests zijn uitgevoerd, zoals een elektrocardiogram, een echocardiogram of een stresstest.

Zie ook

Risico's

Coronair angiogram. Tijdens de procedure.
Coronair angiogram. Tijdens de procedure.

Zoals met de meeste procedures gedaan op uw hart en bloedvaten, coronair angiogram heeft een aantal risico's. Grote complicaties zijn zeldzaam, dat wel. Mogelijke risico's en complicaties zijn:

 • Hartaanval
 • Beroerte
 • Letsel aan de gecatheteriseerde slagader
 • Hartritmestoornissen (aritmie)
 • Allergische reacties op de kleurstof of geneesmiddelen tijdens de procedure
 • Een scheur in je hart of slagader
 • Nierschade
 • Overmatig bloeden
 • Infectie
 • Bloedstolsels
 • Blootstelling aan straling van de X-stralen

Zie ook

Hoe je voor te bereiden

In sommige gevallen worden coronaire angiografie uitgevoerd van noodmaatregelen. Meer in het algemeen, echter, zijn ze van tevoren gepland, waardoor u tijd voor te bereiden.

Angiografie worden uitgevoerd in de catheterisatie (rk) lab van een ziekenhuis. Meestal zie je de ochtend van de procedure naar het ziekenhuis. Uw gezondheidszorg team zal u specifieke instructies geven en met je praten over alle medicijnen die u neemt. Algemene richtlijnen zijn:

 • Niet eten of drinken na middernacht de dag voor uw angiogram. Angiografie worden vaak gepland tijdens de ochtenduren.
 • Neem al uw medicijnen naar het ziekenhuis met u - in hun originele flessen. Vraag uw arts over het al dan niet om uw gebruikelijke ochtend medicijnen te nemen.
 • Als u diabetes hebt, raadpleeg dan uw arts als u insuline of andere orale medicatie moet nemen voordat je angiogram.

Voordat uw angiogram procedure start, moet uw gezondheidszorg team uw medische geschiedenis beoordelen, waaronder allergieën en medicijnen die u neemt. Het team kan een lichamelijk onderzoek uit te voeren en controleer je vitale functies - bloeddruk en hartslag. Je legen van uw blaas en veranderen in een ziekenhuis jurk. Je kan hebben om contactlenzen, brillen, sieraden en haarspelden te verwijderen.

Zie ook

Wat u kunt verwachten

Tijdens de procedure
Voor de procedure, lig je op je rug op een röntgenfoto tafel. Omdat de tabel kan worden gekanteld tijdens de procedure, kan de veiligheid bandjes over je borst en benen worden bevestigd. X-ray camera's kunnen bewegen over en rond je hoofd en borst om foto's te nemen vanuit verschillende invalshoeken.

Een intraveneuze (IV) lijn wordt ingebracht in een ader in uw arm. U kan worden gegeven een kalmerend middel door de IV te helpen ontspannen, evenals andere medicijnen en vloeistoffen. Je zult wakker worden tijdens de procedure, zodat u instructies kunt volgen. Gedurende de procedure kan u gevraagd worden om diep adem te halen, houd je adem, hoesten of plaats uw armen in verschillende posities.

Elektroden op je borst controleren uw hart tijdens de gehele procedure. Een bloeddrukmanchet tracks uw bloeddruk en een ander apparaat, een saturatiemeter, meet de hoeveelheid zuurstof in je bloed. U mag medicijnen (anticoagulantia) om te voorkomen dat je bloed gaat klonteren op de katheter en in uw kransslagaders te ontvangen.

Een kleine hoeveelheid van het haar kunnen worden geschoren van de lies of arm wanneer de katheter wordt ingebracht. Het gebied wordt gewassen en gedesinfecteerd en vervolgens verdoofd met een injectie van lokaal verdovingsmiddel. Een kleine incisie wordt gemaakt aan de ingang het terrein en een korte plastic buis (schede) wordt ingevoegd in uw slagader. De katheter wordt ingebracht via de huls in de bloedvaten en zorgvuldig schroefdraad aan het hart of kransslagaders.

Inrijgen van de katheter mag niet leiden tot pijn, en je zult het niet voelen bewegen door je lichaam. Vertel uw gezondheidszorg team als u enig ongemak.

Dye (contrastmateriaal) wordt geïnjecteerd door de katheter. Wanneer dit gebeurt, moet u wellicht een kort gevoel van blozen of warmte. Wees niet ongerust als je voelt dat je hart overslaan klopt - dat is een veel voorkomende gebeurtenis tijdens angiografie. Maar nogmaals, vertel uw gezondheidszorg team als je je voelt pijn of ongemak.

Definitie. Na de procedure.
Definitie. Na de procedure.

De kleurstof is goed te zien op röntgenfoto's, en als het beweegt door je bloedvaten, kan uw arts de doorstroming te observeren en identificeren van eventuele blokkades of vernauwde gebieden. Afhankelijk van wat uw arts ontdekt tijdens uw angiogram, kan je extra katheter procedures tegelijk, zoals een ballondilatatie of een stent om de openstelling van een vernauwde slagader te hebben.

Het hebben van een angiogram duurt ongeveer een uur, maar het kan langer zijn, vooral in combinatie met andere hart katheter procedures. Voorbereiding en nazorg kan nog enkele uren toe te voegen.

Na de procedure
Wanneer het angiogram voorbij is, wordt de katheter verwijderd uit je arm of in de lies en de incisie wordt gesloten met manuele druk, een klem of een kleine stekker.

Je wordt meegenomen naar een recovery ruimte voor observatie en monitoring. Wanneer uw toestand stabiel is, keert u terug naar uw eigen kamer, waar u regelmatig bent gecontroleerd. Je zult moeten plat liggen voor enkele uren om het bloeden te voorkomen. Gedurende deze tijd kan aangedrukt worden de incisie bloeden en genezing te bevorderen. Soms wordt het plastic omhulsel dat voor het eerst werd ingevoegd in uw bloedvat links in plaats van enkele uren of zelfs 's nachts als u angioplastie of stentplaatsing hebt gehad. Als u antistollingsmiddelen ontvangen tijdens de procedure, het verwijderen van het omhulsel te snel kon zware bloedingen veroorzaken.

Je kan dezelfde dag naar huis te gaan, of je kan hebben in het ziekenhuis te blijven voor een dag of langer kan. Drink veel vocht te helpen spoelen de kleurstof uit je lichaam. Als je het gevoel er naar toe, iets te eten. Vraag uw gezondheidszorg team wanneer je moet hervat het innemen van uw medicijnen, baden of douchen, weer aan het werk, en weer andere normale activiteiten. Vermijd zware activiteiten en zwaar tillen voor meerdere dagen. Uw prikplaats waarschijnlijk aanbesteding blijven voor een tijdje. Het kan iets gekneusd en hebben een kleine bult.

Bel het kantoor van uw arts als:

 • Je merkt bloeden, nieuwe blauwe plekken of zwelling op de plaats van de katheter
 • Je ontwikkelt toenemende pijn of ongemak op de plaats van de katheter
 • U tekenen van infectie, zoals roodheid, drainage of koorts
 • Er is een verandering in temperatuur of kleur van het been of arm die werd gebruikt voor de procedure
 • Je voelt je flauw of zwak
 • Je ontwikkelt pijn op de borst of kortademigheid

Als de katheter site is actief bloeden of zwelling begint, druk uit op de site en contact medische hulpdiensten.

Zie ook

Resultaten

Een angiogram kan laten artsen wat er mis is met uw bloedvaten. Het kan:

 • Toon hoeveel van uw kransslagaders zijn geblokkeerd of vernauwd door vette plaques (atherosclerose)
 • Wijzen waar blokkades zich bevinden in uw bloedvaten
 • Toon hoeveel bloedstroom wordt geblokkeerd door je bloedvaten
 • Controleer de resultaten van eerdere coronaire bypassoperatie
 • Controleer de bloedstroom door je hart en bloedvaten

Weten deze informatie kan helpen uw arts bepalen welke behandeling het beste is voor u en hoeveel gevaar je hart voorwaarde vormt voor je gezondheid. Op basis van uw resultaten, kan uw arts beslissen, bijvoorbeeld, die je zou kunnen profiteren van het hebben van coronaire angioplastiek te helpen deblokkeren verstopte slagaders. Het is ook mogelijk dat angioplastie of stenting kan worden gedaan tijdens je angiogram te voorkomen nodig een andere procedure.

Zie ook