CT-scan

Definitie

Gecomputeriseerde tomografie (CT-scan) - ook wel CT - combineert een reeks van X-ray uitzicht genomen vanuit verschillende hoeken en de computer worden om cross-sectionele beelden van botten en zachte weefsels in je lichaam te creëren.

De resulterende beelden kunnen worden vergeleken met kijken neer op enkele sneetjes brood uit een brood. Uw arts zal in staat zijn om te kijken naar elk van deze plakjes individueel of voeren extra visualisatie om je lichaam te bekijken vanuit verschillende hoeken. In sommige gevallen kan CT-beelden worden gecombineerd om 3-D beelden. CT-scan beelden kan veel meer informatie dan doe plain X-stralen te bieden.

Een CT-scan heeft vele toepassingen, maar is bijzonder geschikt voor mensen die snel kan interne verwondingen door auto-ongelukken of andere vormen van trauma's te onderzoeken. Een CT-scan kan worden gebruikt voor vrijwel alle delen van het lichaam te visualiseren.

Zie ook

Waarom is het gedaan

Uw arts kan aanbevelen een CT-scan te helpen:

 • Diagnosticeren spier-en botaandoeningen, zoals bot tumoren en botbreuken
 • Lokaliseren van de locatie van een tumor, infectie of bloedstolsel
 • Guide procedures zoals chirurgie, biopsie en stralingstherapie
 • Ontdekken en te controleren ziekten en aandoeningen zoals kanker, hart-en vaatziekten, long knobbeltjes en lever massa
 • Detecteren inwendige verwondingen en inwendige bloedingen

Zie ook

Risico's

Blootstelling aan straling
Tijdens een CT-scan, bent u in het kort blootgesteld aan veel meer straling dan je tijdens een gewone X-ray zou zijn. Deze straling van beeldvormende diagnostiek heeft een zeer kleine potentieel om uw risico op kanker verhogen. Toch, CT-scans hebben vele voordelen die mogelijke risico's kunnen opwegen. Artsen gebruiken de laagste dosis straling waar mogelijk. Nieuwere machines en technieken die u kan blootstellen aan minder straling. Praat met uw arts over de voordelen en risico's van uw CT-scan.

Schade aan ongeboren baby's
Vertel uw arts als u zwanger bent. Een ander type examen kan worden aanbevolen, zoals ultrasone of magnetische resonantie imaging (MRI), om het risico van blootstelling van de foetus de straling voorkomen.

Reacties op contrast materiaal
In bepaalde gevallen kan uw arts u aanraden u een speciale kleurstof heet een contrast materiaal te ontvangen via een ader in uw arm voordat je CT-scan. Hoewel zeldzaam, kan het contrast materiaal medische problemen of allergische reacties veroorzaken. De meeste reacties zijn mild en resulteren in een uitslag of jeuk. In zeldzame gevallen kan een allergische reactie zijn ernstig en mogelijk levensbedreigend. Vertel uw arts als u ooit een reactie op contrast materiaal had.

Zie ook

Hoe je voor te bereiden

Hoe je voor te bereiden op een CT-scan is afhankelijk van welk deel van je lichaam wordt gescand. U kunt gevraagd worden om:

 • Opstijgen sommige of al uw kleding en draag een ziekenhuis jurk.
 • Verwijder eventuele metalen voorwerpen, zoals een riem of sieraden, die kunnen interfereren met het resultaat.
 • Stoppen met eten voor een paar uur voor uw scan.

Contrast materiaal
Een speciale kleurstof heet een contrast materiaal nodig voor sommige CT-scans, om te helpen benadrukken het delen van je lichaam wordt onderzocht. Het contrast materiaal blokkeert de X-stralen en wit lijkt op de beelden, die kunnen helpen benadrukken bloedvaten, darmen of andere structuren.

Contrast materiaal kan uw lichaam binnendringen in een verscheidenheid van manieren:

 • Mondeling. Als uw slokdarm of maag wordt gescand, moet u mogelijk een vloeistof die contrast materiaal bevat slikken. Deze drank kan proeven onaangenaam.
 • Injectie. Contrastmiddelen kan worden toegediend via een ader in je arm, om te helpen bekijk uw galblaas, urinewegen, lever of de bloedvaten. U kunt tijdens de injectie of een metaalsmaak in de mond een gevoel van warmte ervaren.
 • Rectale. Een contrast materiaal kan in uw endeldarm worden ingebracht om te helpen je darmen te visualiseren. Deze procedure kan je opgeblazen en ongemakkelijk voelt.
CT-scan. Schade aan ongeboren baby's.
CT-scan. Schade aan ongeboren baby's.

De voorbereiding van uw klein kind voor een scan
Als uw baby of peuter is het hebben van de CT-scan, kan de arts adviseren een kalmerend je kind rustig en stil te houden. Beweging vervaagt de beelden en kan leiden tot onnauwkeurige resultaten. Vraag uw arts de beste manier om uw kind voor te bereiden.

Zie ook

Wat u kunt verwachten

U kunt een CT-scan uitgevoerd in een ziekenhuis of een poliklinische faciliteit. CT-scans zijn pijnloos en, met nieuwere machines, meestal neemt slechts enkele minuten in beslag.

Tijdens de CT scan
CT-scanners hebben de vorm van een grote donut staande op zijn kant. Je ligt op een smalle tafel die dia's in de "doughnut hole ', dat een gantry wordt genoemd. Riemen en kussens kan u helpen in stand. Tijdens een CT-scan van het hoofd, kan de tafel worden uitgerust met een speciale houder die je hoofd stil houdt.

De tafel zal langzaam bewegen door de stellage tijdens de CT-scan, terwijl de balk draait in een cirkel om je heen. Elke rotatie levert verschillende beelden van dunne plakjes van je lichaam. U kunt horen zoemen, klikken en snorrende geluiden.

Een technoloog zal zijn in de buurt, in een aparte ruimte. Je zal in staat zijn om te communiceren met de technoloog via intercom. De technoloog kan u vragen om uw adem in te houden op bepaalde punten om te voorkomen dat het vervagen van de beelden.

Na de CT scan
Na het examen kunt u terugkeren naar uw normale routine. Als u kregen een contrast materiaal, kunt u speciale instructies ontvangen. In sommige gevallen kan u worden gevraagd om te wachten voor een korte tijd voor vertrek om ervoor te zorgen dat u zich goed voelt na het examen. Na de scan, zult u waarschijnlijk worden verteld om veel te drinken om te helpen uw nieren verwijderen van het contrast materiaal uit je lichaam.

Zie ook

Resultaten

CT-beelden worden opgeslagen als elektronische gegevens-bestanden en meestal beoordeeld op een computerscherm. Een radioloog interpreteert deze beelden en stuurt een verslag aan uw arts.

Zie ook