Cushing-syndroom

Definitie

Cushing-syndroom treedt op wanneer je lichaam wordt blootgesteld aan hoge niveaus van het hormoon cortisol voor een lange tijd. De meest voorkomende oorzaak van Cushing syndroom, ook wel hypercortisolism, is het gebruik van orale corticosteroïden. De aandoening kan ook optreden wanneer je lichaam maakt te veel cortisol.

Teveel cortisol kan produceren een aantal kenmerkende symptomen van Cushing-syndroom - een vette bult tussen je schouders, een ronde gezicht, en roze of paarse striae op je huid. Cushing syndroom kan ook leiden tot hoge bloeddruk, botverlies en bij gelegenheid diabetes.

Cushing-syndroom. Voorkomende tekenen en symptomen.
Cushing-syndroom. Voorkomende tekenen en symptomen.

Behandelingen voor Cushing-syndroom kan cortisol productie van uw lichaam weer normaal en merkbaar verbeteren van uw klachten. Hoe eerder de behandeling begint, hoe beter uw kansen voor herstel.

Symptomen

De tekenen en symptomen van Cushing-syndroom variëren.

Voorkomende tekenen en symptomen te betrekken progressieve zwaarlijvigheid en veranderingen van de huid, zoals:

 • Gewichtstoename en vetweefsel deposito's, met name rond de buik-en bovenrug, in het gezicht (vollemaansgezicht), en tussen de schouders (buffalo hump)
 • Roze of paarse striemen (striae) op de huid van de buik, dijen, borsten en armen
 • Dunner, broze huid die snel blauwe plekken
 • Langzame genezing van snijwonden, insectenbeten en infecties
 • Acne

Vrouwen met het syndroom van Cushing kunnen ervaren:

 • Dikkere of meer zichtbare lichaam en gezichtsbeharing (hirsutisme)
 • Onregelmatige of afwezige menstruatie

Mannen met het syndroom van Cushing kunnen ervaren:

 • Verminderd libido
 • Verminderde vruchtbaarheid
 • Erectiestoornissen

Andere symptomen omvatten:

 • Vermoeidheid
 • Spierzwakte
 • Depressie, angst en prikkelbaarheid
 • Verlies van emotionele controle
 • Cognitieve problemen
 • Nieuwe of verergerde hoge bloeddruk
 • Glucose intolerantie die kan leiden tot diabetes
 • Hoofdpijn
 • Botverlies, wat leidt tot breuken in de tijd

Wanneer moet u een arts te raadplegen
Als je met corticosteroïd medicatie om een ​​aandoening, zoals astma, artritis of inflammatoire darmziekte, en ervaring tekenen en symptomen die kunnen wijzen op het syndroom van Cushing, zie uw arts voor een evaluatie te behandelen. Zelfs als je geen gebruik van deze drugs en je hebt symptomen die de mogelijke aanwezigheid van Cushing-syndroom suggereren, contact opnemen met uw arts.

Oorzaken

Cushing-syndroom resultaten van overtollige niveaus van het hormoon cortisol in je lichaam. Je endocriene systeem bestaat uit klieren die hormonen die processen in je lichaam te reguleren produceren. Deze klieren zijn de bijnieren, hypofyse, schildklier, bijschildklieren, alvleesklier, eierstokken (bij vrouwen) en testikels (bij mannen).

Uw bijnieren een aantal hormonen, waaronder cortisol. Cortisol speelt een verscheidenheid aan rollen in je lichaam. Bijvoorbeeld, cortisol helpt bij het regelen van uw bloeddruk en houdt uw cardiovasculaire systeem functioneert normaal. Het helpt ook je lichaam reageert op stress en regelt de manier waarop je omzetten (metaboliseren) eiwitten, koolhydraten en vetten in uw voeding in bruikbare energie. Echter, wanneer het niveau van cortisol te hoog is in je lichaam, je kan Cushing-syndroom te ontwikkelen.

De rol van corticosteroïden
Cushing-syndroom kan ontstaan ​​uit een oorzaak die afkomstig is van buiten van uw lichaam (exogene Cushing-syndroom). Rekening corticosteroïd medicatie in hoge doses over een langere periode kan leiden tot Cushing-syndroom. Deze medicijnen, zoals prednison, hebben dezelfde effecten als doet de cortisol geproduceerd door je lichaam.

Uw arts kan voorschrijven corticosteroïden om ontstekingsziekten, zoals reumatoïde artritis, lupus en astma, te behandelen of te voorkomen dat uw lichaam een ​​getransplanteerd orgaan afstoot. Omdat het nodig is om deze aandoeningen te behandelen doses zijn vaak hoger dan de hoeveelheid cortisol lichaam normaal nodig heeft per dag, kunnen de effecten van overmaat cortisol optreden.

Mensen kunnen ook de ontwikkeling van Cushing syndroom van injecteerbare corticosteroïden - bijvoorbeeld, herhaalde injecties voor gewrichtspijn, bursitis en rugpijn. Terwijl bepaalde geïnhaleerde steroïden medicijnen (genomen voor astma) en steroïde huidcrèmes (gebruikt voor huidaandoeningen zoals eczeem) zijn in dezelfde algemene categorie van drugs, zijn ze minder geneigd om Cushing-syndroom veroorzaken, maar kan in sommige individuen vooral indien genomen in hoge doses.

Eigen overproductie van uw lichaam
De aandoening kan ook te wijten zijn aan uw lichaam de eigen overproductie van cortisol (endogeen Cushing-syndroom). Dit kan het gevolg zijn van overmatige productie van een of beide bijnieren of overproductie van het adrenocorticotroop hormoon (ACTH) die normaliter regelt cortisol. In deze gevallen kan Cushing syndroom betrekking tot:

 • Een hypofyse tumor (hypofyse-adenoom). Een goedaardige (benigne) tumoren van de hypofyse, gelegen aan de basis van de hersenen, scheidt een overmaat ACTH, die op zijn beurt stimuleert de bijnieren meer cortisol maken. Wanneer deze vorm van het syndroom ontwikkelt, het heet Cushing ziekte. Het komt veel vaker voor bij vrouwen en is de meest voorkomende vorm van endogene Cushing syndroom.
 • Een ectopische ACTH-tumor. Zeldzame gevallen wanneer een tumor zich ontwikkelt in een orgaan dat normaal niet produceert ACTH, de tumor begint dit hormoon afscheiden in overmaat waardoor Cushing syndroom. Deze tumoren die goedaardige (benigne) of kwaadaardig (maligne) kan worden meestal in de longen, alvleesklier, schildklier of thymus.
 • Een primaire bijnier ziekte. Bij sommige mensen, de oorzaak van het Cushing-syndroom is teveel cortisol afscheiding die niet afhankelijk is van stimulatie van ACTH en wordt geassocieerd met aandoeningen van de bijnieren. De meest voorkomende van deze aandoeningen is een goedaardige tumor van de bijnierschors, riep een bijnieradenoom. Tumoren van de bijnierschors (adrenocorticale carcinomen) zijn zeldzaam, maar ze kunnen ook Cushing syndroom veroorzaken. Af en toe, kunnen goedaardige, nodulaire vergroting van beide bijnieren leiden tot Cushing-syndroom.
 • Familiair syndroom van Cushing. Zelden mensen erven de neiging om tumoren te ontwikkelen op een of meer van hun endocriene klieren, die cortisol en het veroorzaken van Cushing-syndroom.

Complicaties

Als u niet direct de behandeling te ontvangen voor Cushing-syndroom, kunnen andere complicaties optreden, zoals:

 • Botverlies (osteoporose), hetgeen kan resulteren in ongewone botbreuken, zoals rib fracturen en botbreuken in de voeten
 • Hoge bloeddruk (hypertensie)
 • Suikerziekte
 • Frequent of ongewone infecties
 • Verlies van spiermassa en kracht

Wanneer de oorzaak van Cushing syndroom is een hypofysetumor (Cushing ziekte), kan het soms leiden tot andere problemen, zoals het interfereren met de productie van andere hormonen geregeld door de hypofyse.

Voorbereiding op uw afspraak

Voorbereiding op uw afspraak. Vrouwen met cushing syndroom.
Voorbereiding op uw afspraak. Vrouwen met cushing syndroom.

Je bent waarschijnlijk beginnen met het zien van uw huisarts of een huisarts. Echter, in sommige gevallen als u belt om een ​​afspraak te maken, kunt u worden meteen verwezen naar een endocrinoloog, een arts die is gespecialiseerd in het endocriene (hormonale) aandoeningen.

Het is een goed idee om voor te bereiden op uw afspraak, zodat u optimaal van uw tijd kunt maken met uw arts. Hier is wat informatie om u te helpen klaar, en wat te verwachten van uw arts.

Wat u kunt doen

 • Worden zich bewust van eventuele pre-afspraak beperkingen. Op het moment dat u de afspraak maken, zeker om te vragen of er iets is wat je moet doen bij voorbaat voor te bereiden voor diagnostische tests.
 • Noteer alle symptomen die u ondervindt, ook wanneer deze eventueel los van de reden waarvoor u de afspraak gepland lijkt. Bijvoorbeeld, als je hoofdpijn vaker of als je al down voelt of meer vermoeid dan normaal hebben gehad, dit is belangrijke informatie te delen met uw arts. Ook uw arts over veranderingen in uw fysieke verschijning, zoals gewichtstoename, nieuwe acne of toegenomen lichaamsbeharing.
 • Noteer belangrijke persoonlijke informatie, met inbegrip van eventuele wijzigingen in uw persoonlijke relaties en in je seksleven. Laat uw arts weten of de mensen die het dichtst bij je zijn opgevallen dat je prikkelbaar lijken of die je lijkt te meer stemmingswisselingen dan in het verleden hebben. Het kan helpen om mee te nemen een foto van jezelf dat eventuele wijzigingen in uw fysieke verschijning toont sinds het begin van symptomen vertoont.
 • Maak een lijst van alle medicijnen, alsmede alle vitaminen, crèmes of supplementen, die u momenteel gebruikt of heeft gebruikt in het verleden. Onder meer op uw lijst van de specifieke naam, dosis en data van een steroïde medicijnen die je hebt genomen in het verleden, zoals cortisone-injecties.
 • Neem een familielid of vriend mee, indien mogelijk. Soms kan het moeilijk zijn om te genieten van al de informatie die u tijdens een afspraak informatie. Iemand die je begeleidt misschien iets dat je gemist of vergeten.
 • Noteer vragen aan uw arts te vragen.

Uw tijd met uw arts is beperkt, dus het opstellen van een lijst van vragen zal u helpen het meeste uit uw tijd samen. Lijst van uw vragen van de belangrijkste tot de minst belangrijke in het geval de tijd om is. Voor Cushing-syndroom, een aantal fundamentele vragen aan uw arts te vragen zijn onder andere:

 • Wat is waarschijnlijk veroorzaakt mijn klachten of aandoening?
 • Zijn er nog andere mogelijke oorzaken voor mijn klachten of aandoening?
 • Welke soorten diagnostische tests heb ik nodig? Hoe worden deze tests uitgevoerd?
 • Wat zijn mijn behandelingsmogelijkheden?
 • Zal mijn fysieke tekenen en symptomen verbeteren met de behandeling? Zal ik een verschil in mijn uiterlijk als in de manier waarop ik voel me zien?
 • Zal de behandeling helpen voel ik me meer emotioneel stabiel?
 • Welke impact op lange termijn kon elke behandelingsoptie hebben? Zal er een invloed op mijn vermogen om kinderen te krijgen?
 • Hoe zal u mijn reactie volgen op de behandeling na verloop van tijd?
 • Zijn er alternatieven voor de primaire aanpak die jij suggereert?
 • Ik heb deze andere gezondheidsvoorschriften. Hoe kan ik het beste beheren ze samen?
 • Zijn er beperkingen die ik moet volgen?
 • Moet ik zie een specialist?
 • Is er een generiek alternatief voor het geneesmiddel u voorschrijven?
 • Zijn er brochures of ander gedrukt materiaal dat ik naar huis kan nemen met mij? Welke websites raden jullie aan?

In aanvulling op de vragen die je hebt bereid zijn om uw arts te vragen, aarzel dan niet om vragen te stellen tijdens uw afspraak.

Wat te verwachten van uw arts
Uw arts zal waarschijnlijk vragen u een aantal vragen. Klaar zijn om ze te beantwoorden kan de tijd te gaan over alle punten die u wilt meer tijd besteden aan behouden. Uw arts kan vragen:

 • Wanneer heeft u voor het eerst beginnen met het ervaren van symptomen?
 • Laat uw symptomen zijn continu of af en toe? Hebben ze erger geworden in de tijd?
 • Hebt u eventuele wijzigingen in uw seksuele prestaties of uw interesse in seks opgevallen?
 • Voor vrouwen, is je menstruatiecyclus veranderd of heb je gestopt met je menstruatie?
 • Ben je aangekomen? Op welk deel van je lichaam?
 • Heeft u moeite met het beheersen van uw emoties gehad?
 • Heb je gemerkt dat je snel blauwe plekken, of die wonden en infecties langer duren om te genezen dan in het verleden?
 • Heeft u zwakte in je spieren, zoals moeite om uit het bad of lopen trappen?
 • Heeft u nieuwe acne of meer body of gezichtshaar ontwikkeld?
 • Heb je het nemen van een corticosteroïd medicatie? Voor hoe lang?
 • Wat, als er iets lijkt te verbeteren of verergeren uw klachten?

Diagnose van Cushing-syndroom kan een lang en uitgebreid proces zijn. U mag geen vaste antwoorden over uw aandoening hebben, totdat je een reeks van medische afspraken hebt gehad.

Tests en diagnose

Cushing-syndroom kan moeilijk te diagnosticeren, vooral endogeen Cushing-syndroom, omdat andere voorwaarden hebben dezelfde symptomen.

Uw arts zal een lichamelijk onderzoek uit te voeren, op zoek naar tekenen van Cushing-syndroom. Hij of zij kan vermoeden Cushing-syndroom als u symptomen zoals afronding van het gezicht (vollemaansgezicht), een pad van vetweefsel tussen de schouders en nek (buffalo hump), en dunne huid met blauwe plekken en striemen.

Als u al het nemen van een corticosteroïd medicatie voor een lange tijd, kan uw arts vermoedt dat u hebt ontwikkeld Cushing-syndroom als gevolg van deze medicatie. Als u nog niet gebruik van een corticosteroïd medicatie, kan deze diagnostische tests helpen lokaliseren van de oorzaak:

 • Urine-en bloedonderzoek. Deze tests meten hormoon in je urine en bloed en geven aan of je lichaam is het produceren van overmatige cortisol. Voor de urinetest, kan u gevraagd worden om uw urine te verzamelen over een periode van 24 uur. Zowel de urine en bloedmonsters worden naar een laboratorium gestuurd om te worden geanalyseerd voor cortisol.

  Uw arts kan ook aan andere gespecialiseerde tests die het bloed en de urine te evalueren om te bepalen of Cushing-syndroom aanwezig is en te helpen identificeren van de onderliggende bron van een overproductie. Deze tests vaak sprake van het meten van cortisol niveaus voor en na stimulatie of onderdrukking met andere hormonale medicijnen.

 • Speekseltest. Cortisol niveaus normaal stijgen en dalen gedurende de dag. In mensen zonder Cushing syndroom, cortisol aanzienlijk dalen in de avond. Door het analyseren van cortisol uit een kleine steekproef van speeksel laat verzameld in de nacht, kunnen artsen zien of cortisol niveaus te hoog zijn, hetgeen duidt op een diagnose van Cushing-syndroom.
 • Beeldvormende diagnostiek. Computergestuurde tomografie scans of MRI-scans kunnen afbeeldingen van uw hypofyse en de bijnieren aan afwijkingen, zoals tumoren op te sporen.

Aangezien deze tests helpen uw arts de diagnose Cushing-syndroom, kunnen zij ook uit te sluiten medische aandoeningen met vergelijkbare symptomen. Bijvoorbeeld, polycystic eierstoksyndroom - een hormoon aandoening bij vrouwen met vergrote ovaria - deelt een aantal van dezelfde symptomen als Cushing heeft, zoals overmatige haargroei en onregelmatige menstruatie. Depressie, eetstoornissen en alcoholisme kunnen ook gedeeltelijk nabootsen Cushing-syndroom.

Behandelingen en medicijnen

Behandelingen voor Cushing-syndroom zijn ontworpen om het hoge niveau van cortisol in je lichaam te verlagen. De beste behandeling voor u afhankelijk van de oorzaak van het syndroom. Behandeling opties zijn:

 • Verminderen van gebruik van corticosteroïden. Als de oorzaak van Cushing-syndroom is langdurig gebruik van corticosteroïden medicijnen, kan uw arts in staat zijn om uw Cushing tekenen en symptomen onder controle te houden door het verminderen van de dosering van het geneesmiddel gedurende een periode van tijd, terwijl nog adequaat beheren uw astma, artritis of andere aandoening. Voor veel van deze medische problemen, kan uw arts noncorticosteroid drugs, waardoor hem of haar om de dosering te verlagen of helemaal te elimineren van het gebruik van corticosteroïden voorschrijven.

  Verander de dosering van corticosteroïden niet verminderen of stoppen met het nemen van hen op uw eigen. Doe dit alleen onder toezicht van uw arts. Abrupt staken van deze medicijnen kan leiden tot gebrekkige cortisol. Langzaam afbouwen corticosteroïden kan uw lichaam om de normale cortisol productie te hervatten.

 • Operatie. Als de oorzaak van Cushing-syndroom is een tumor, kan uw arts volledige chirurgische verwijdering bevelen. Hypofyse tumoren worden meestal verwijderd door een neurochirurg, kan die de procedure uit te voeren door je neus. Wanneer een tumor in de bijnieren, longen of alvleesklier is, kan de chirurg verwijderen via een normaal bedrijf of in sommige gevallen met minimaal invasieve chirurgische technieken, met kleinere insnijdingen.

  Na de operatie, moet u cortisol vervangende medicijnen te nemen om je lichaam te voorzien van de juiste hoeveelheid cortisol. In de meeste gevallen zul je uiteindelijk een terugkeer van de normale bijnier hormoonproductie, en uw arts kan afbouwen van de vervangende drugs. Echter, kan dit proces duurt maximaal een jaar of langer. In sommige gevallen, mensen met Cushing-syndroom ervaren nooit een hervatting van de normale werking van de bijnieren, ze dan moeten levenslang substitutietherapie.

 • Bestralingstherapie. Als de chirurg niet volledig verwijderen van een hypofyse tumor, zal hij gewoonlijk voorschrijven stralingstherapie worden gebruikt in combinatie met de werking. Bovendien kan straling worden gebruikt voor mensen die geen geschikte kandidaten voor chirurgie. Straling kan worden gegeven in kleine doses over een periode van zes weken, of door een techniek genaamd stereotactische radiochirurgie (Gamma Knife operatie). In deze procedure, toegediend als een enkele behandeling, een grote dosis straling wordt geleverd aan de tumor en de straling die omringende weefsels geminimaliseerd.
 • Medicijnen. Medicijnen kunnen worden gebruikt om cortisol productiebeheersing bij operatie en bestraling niet werken. Medicijnen kunnen ook gebruikt worden voor de operatie bij mensen die erg ziek met Cushing-syndroom zijn geworden. Artsen raden medicamenteuze behandeling voor de operatie te tekenen en symptomen te verbeteren en het minimaliseren operatierisico. Medicijnen om overmatige productie van cortisol regelen omvatten ketoconazol (Nizoral), mitotaan (Lysodren) en metyrapon (Metopiron). De Food and Drug Administration heeft ook ingestemd met het gebruik van mifepriston (Korlym) voor mensen met Cushing-syndroom met type 2-diabetes of glucose-intolerantie. Mifepriston doet cortisol productie niet verlagen, maar het blokkeert het effect van cortisol op je weefsels.

  In sommige gevallen zal de tumor of de behandeling leiden tot andere hormonen die door de hypofyse of bijnier te gebrekkig te worden en uw arts zal hormoonvervangende medicatie aanraden.

Als geen van deze behandelingen effectief is, kan uw arts chirurgische verwijdering van de bijnieren (bilaterale adrenalectomie) aanraden. Deze procedure zal genezen overmatige productie van cortisol. Echter, zal uw ACTH niveaus hoog blijven, mogelijk veroorzaakt overtollige pigmentatie van de huid.

Lifestyle en huismiddeltjes

De lengte van het herstel van Cushing syndroom zal afhangen van de ernst en de oorzaak van de aandoening. Vergeet niet om geduldig te zijn. Je niet ontwikkelen Cushing-syndroom 's nachts, en je verdwijnt niet' s nachts niet. In de tussentijd kunnen deze tips u helpen op je reis terug naar gezondheid.

 • Verhoog activiteiten langzaam. Je kan in zo'n haast om je oude zelf terug te krijgen dat je jezelf druk te hard te snel, maar je verzwakte spieren nodig hebben een tragere aanpak. Werk tot een redelijk niveau van de oefening of activiteit die comfortabel zonder te overdrijven voelt. Je zult weinig verbetering bij beetje, en je doorzettingsvermogen wordt beloond.
 • Eet verstandig. Voedzaam, gezond voedsel vormen een goede bron van brandstof voor je herstellen van lichaam en kan helpen je verliest de extra kilo's die je opgedaan met syndroom van Cushing. Zorg ervoor dat je voldoende calcium en vitamine D. Bij elkaar genomen, ze helpen je lichaam calcium op te nemen, die kan bijdragen aan de versterking van uw botten, tegengaan van de botdichtheid verlies dat vaak optreedt bij Cushing-syndroom.
 • Bewaak uw geestelijke gezondheid. Depressie kan een neveneffect van Cushing-syndroom zijn, maar het kan ook aanhouden of ontwikkelen na de behandeling begint. Negeer je depressie of wachten tot het voorbij. Zoek hulp onmiddellijk van uw arts of een therapeut als je depressief bent, overweldigd of problemen met het omgaan tijdens uw herstel.
 • Zachtjes kalmeren pijn en pijn. Hete baden, massages en low-impact oefeningen, zoals aquarobics en tai chi, kan helpen verlichten een deel van de spier-en gewrichtspijn die Cushing syndroom herstel begeleidt.
 • Train je hersenen. Als u herstelt van een cognitieve problemen als gevolg van Cushing-syndroom, mentale oefeningen, zoals wiskundige problemen en kruiswoordraadsels, kan uw hersenfunctie te verbeteren.

Coping en ondersteuning

Steungroepen kunnen waardevol zijn in het omgaan met Cushing-syndroom en herstel. Ze brengen je samen met andere mensen die te kampen hebben met dezelfde soort uitdagingen, samen met hun families en vrienden, en bieden een omgeving waarin je veel voorkomende problemen kunt delen.

Vraag uw arts over steungroepen in uw gemeenschap. Uw lokale afdeling gezondheid, de openbare bibliotheek en telefoonboek, evenals het internet kunnen ook goede bronnen om een ​​steungroep te vinden in uw omgeving.