De gezondheid van kinderen

Ijzergebrek bij kinderen: preventie tips voor ouders

Ijzergebrek bij kinderen kan beïnvloeden de ontwikkeling en leiden tot bloedarmoede. Zoek uit hoeveel strijk uw kind nodig heeft, de beste bronnen van ijzer en meer.

Is uw kind genoeg ijzer in zijn of haar dieet? Zoek uit wat de oorzaak van ijzergebrek bij kinderen, hoe het te herkennen en hoe het te voorkomen.

Waarom is ijzer belangrijk voor kinderen?

IJzer is een voedingsstof die essentieel is voor de groei en ontwikkeling van uw kind. IJzer helpt beweging zuurstof van de longen naar de rest van het lichaam en helpt spieren slaan en zuurstof gebruiken. Als uw kind dieet ontbreekt ijzer, kan hij of zij een aandoening genaamd ijzertekort ontwikkelen. Ijzergebrek bij kinderen kan op vele niveaus, van uitgeputte ijzervoorraad aan bloedarmoede - een aandoening waarbij het bloed ontbreekt voldoende gezonde rode bloedcellen. Rode bloedcellen vervoeren zuurstof naar weefsels van het lichaam, het verstrekken van energie en geven de huid een gezonde kleur. Onbehandelde ijzertekort bij kinderen kan leiden tot lichamelijke en geestelijke vertraging op gebieden zoals lopen en praten.

Hoeveel ijzer hebben kinderen nodig?

Baby's worden geboren met ijzer opgeslagen in hun lichaam, maar een constante hoeveelheid extra ijzer nodig is om de groei en ontwikkeling van een kind te voeden. Hier is een gids voor ijzer behoeften op bepaalde leeftijden:

Leeftijdsgroep Aanbevolen hoeveelheid ijzer per dag
7 tot 12 maanden 11 milligram
1 tot 3 jaar 7 milligram
4-8 jaar 10 milligram
9 tot 13 jaar 8 milligram
14 tot 18 jaar, meisjes 15 milligram
14 tot 18 jaar, jongens 11 milligram

Wat zijn de risicofactoren voor ijzertekort bij kinderen?

Zuigelingen en kinderen het grootste risico op ijzertekort zijn:

 • Baby's die te vroeg geboren - meer dan drie weken vóór hun vervaldatum - of hebben een laag geboortegewicht
 • Baby's die koemelk drinken voor de leeftijd van 1
 • Borstgevoede baby's die complementair zijn voedingsmiddelen met ijzer niet worden gegeven na de leeftijd van 6 maanden
 • Baby's die formule te drinken dat niet is verrijkt met ijzer
 • Kinderen van 1 tot 5 die drinken meer dan 24 gram (710 milliliter) van koemelk, melk of soja geitenmelk per dag
 • Kinderen die bepaalde gezondheidsvoorschriften, zoals chronische infecties of diëten

Adolescente meisjes ook een hoger risico op ijzertekort, omdat hun lichaam ijzer verliezen tijdens de menstruatie.

Zie ook

Ijzergebrek bij kinderen: preventie tips voor ouders

Wat zijn de tekenen en symptomen van ijzertekort bij kinderen?

De gezondheid van kinderen. Borstvoeding te geven of gebruik ijzer-verrijkte formule.
De gezondheid van kinderen. Borstvoeding te geven of gebruik ijzer-verrijkte formule.

Te weinig ijzer kan het vermogen van uw kind te functioneren aantasten. Echter, de meeste tekenen en symptomen van ijzertekort bij kinderen niet verschijnen totdat bloedarmoede door ijzertekort optreedt. Tekenen en symptomen van bloedarmoede door ijzertekort zijn:

 • Vermoeidheid of zwakte
 • Bleke huid
 • Slechte eetlust
 • Kortademigheid
 • Prikkelbaarheid
 • Ontsteking van de tong
 • Moeite handhaven lichaamstemperatuur
 • Verhoogde kans op infecties
 • Onregelmatige hartslag
 • Gedragsproblemen
 • Ongebruikelijke hunkeren naar niet-voedende stoffen, zoals ijs, vuil of zuiver zetmeel

Hoe kan ijzertekort bij kinderen voorkomen worden?

Stappen ondernemen om ijzertekort te voorkomen in uw kind door aandacht te besteden aan zijn of haar dieet. Bijvoorbeeld:

 • Borstvoeding te geven of gebruik ijzer-verrijkte formule. Borstvoeding tot uw kind is de leeftijd 1 wordt aanbevolen. Ijzer uit moedermelk beter opgenomen dan is het ijzer in formule. Als borstvoeding niet mogelijk is, gebruik maken van ijzer-verrijkte zuigelingenvoeding. Koemelk is geen goede bron van ijzer voor baby's en wordt niet aanbevolen voor kinderen jonger dan 1.
 • Moedigen een evenwichtige voeding Wanneer je begint serveren je baby vaste stoffen -. Meestal tussen de leeftijd van 4 maanden en 6 maanden - geef hem of haar voedingsmiddelen met toegevoegd ijzer, zoals single-graan, ijzer verrijkt babygraangewas. Voor oudere kinderen, goede bronnen van ijzer zijn eigeel, rood vlees, kip, vis, bonen en donkergroene bladgroenten. Beperk voedingsmiddelen die rijk zijn aan calorieën en arm zijn aan vitaminen en mineralen, zoals frisdrank en chips.
 • Verbeteren absorptie. Vitamine C helpt de absorptie van ijzer uit de voeding te bevorderen. Hoewel sap van citrusvruchten is in het algemeen niet aanbevolen voor kinderen jonger dan 1, dan kunt u uw kind helpen absorberen ijzer door het aanbieden van andere voedingsmiddelen die rijk zijn aan vitamine C - zoals meloen, aardbeien, abrikozen, kiwi, broccoli, tomaten en aardappelen.
 • Overweeg ijzersupplementen. Als je baby te vroeg of met een laag geboortegewicht geboren of je bent het geven van borstvoeding na de leeftijd van 6 maanden en je baby is niet het eten van twee of meer porties per dag van ijzer-rijke voedingsmiddelen, zoals verrijkte ontbijtgranen of gepureerd vlees, praten met de arts van uw kind over orale ijzersupplementen.

Moet ik mijn kind gescreend op ijzertekort?

Ijzertekort en bloedarmoede door ijzertekort worden meestal gediagnosticeerd door middel van bloedonderzoek. Sommige deskundigen adviseren dat alle baby's worden gescreend op ijzergebreksanemie begint tussen de leeftijd van 9 maanden en 12 maanden en opnieuw 6 maanden later. Anderen raden screening alleen kinderen tussen de 6 maanden tot 12 maanden, die een verhoogd risico op het ontwikkelen ijzergebreksanemie hebben. Vraag de arts van uw kind over zijn of haar screening aanbevelingen, vooral als u bezorgd bent over ijzertekort. Wees bereid om details over het dieet van uw kind te voorzien. Afhankelijk van de omstandigheden en de mogelijke resultaten van de screening, kan de arts een oraal ijzersupplement of een dagelijkse multivitamine aanraden.

Ijzergebrek bij kinderen voorkomen. Om de groei van uw kind en de ontwikkeling op de rails te houden, let op hoeveel ijzer je kind krijgt door zijn of haar dieet en praat met de arts van uw kind over de noodzaak van screenings en ijzersupplementen.

Zie ook