De gezondheid van kinderen

Leerstoornissen: weet de borden, hoe om te helpen

Leerstoornissen kan maken het moeilijk voor een kind om te lezen, schrijven of eenvoudige wiskunde. Begrijp de borden en wat u kunt doen.

Veel kinderen die leerstoornissen, ook wel bekend als leerproblemen, strijd voor een lange tijd voordat de diagnose. Dit kan invloed hebben op het gevoel van eigenwaarde en de motivatie van een kind. Begrijpen hoe te tekenen die zouden kunnen signaleren leerstoornissen en wat u kunt doen om uw kind te gaan identificeren.

Wat zijn enkele voorkomende vormen van leerstoornissen?

Een leerstoornis is een aandoening die het vermogen van een persoon om academische vaardigheden, zoals lezen en rekenen te verwerven en te gebruiken beïnvloedt. Leerstoornissen zijn niet hetzelfde als geestelijke of lichamelijke handicap, en weerspiegelen niet de intelligentie van een kind. In plaats daarvan, leerstoornissen gevolgen voor het vermogen van een kind om een ​​taak uit te voeren of gebruik van bepaalde vaardigheden, vooral op school.

De gezondheid van kinderen. Non-verbale leerstoornis.
De gezondheid van kinderen. Non-verbale leerstoornis.

De meest voorkomende leerstoornissen zijn:

 • Dyslexie. Dyslexie is een leerstoornis gekenmerkt door moeite met lezen, spelling en oproepen van bekende woorden.
 • Dyscalculie. Dyscalculie is een leerstoornis die verband houden met wiskundige concepten. Verschijnselen zijn onder meer moeite met het oplossen van zelfs eenvoudige wiskundige problemen of sequencing informatie of gebeurtenissen.
 • Non-verbale leerstoornis. Dit leerstoornis wordt gekenmerkt door problemen met non-verbale signalen, zoals coördinatie en lichaamstaal.

Sommige kinderen zouden hebben meer dan een leerstoornis.

Wat veroorzaakt leerstoornissen?

Factoren die de ontwikkeling van leerstoornissen kunnen beïnvloeden zijn:

 • Genetics. Sommige leerstoornissen, zoals lezen en rekenen stoornissen, zijn erfelijk.
 • Medische aandoeningen. Slechte groei in de baarmoeder (ernstige intra-uteriene groeivertraging), blootstelling aan alcohol of drugs voordat ze geboren zijn, en een laag geboortegewicht zijn risicofactoren die zijn verbonden met leerstoornissen. Hoofdletsel kan ook een rol spelen bij de ontwikkeling van leerstoornissen.
 • Blootstelling van het milieu. Blootstelling aan hoge concentraties van lood is gekoppeld aan een verhoogd risico op leerstoornissen.

Zie ook

Leerstoornissen: weet de borden, hoe om te helpen

Wat zijn de tekenen van leerstoornissen?

Identificeren van een leerstoornis kan moeilijk zijn. Uw kind kan een leerstoornis hebben als hij of zij:

 • Ervaringen vertraging bij het bereiken van een mijlpaal in de ontwikkeling, terwijl de meeste andere aspecten van zijn ontwikkeling normaal
 • Heeft moeite om te begrijpen en volgen instructies
 • Heeft moeite met het onthouden wat iemand hem of haar net verteld
 • Een betere afstemming nodig in wandelen, sporten of vaardigheden zoals het houden van een potlood
 • Gemakkelijk verliest of misplaatst huiswerk, schoolboeken of andere items
 • Heeft moeite met het begrijpen van het concept van de tijd
 • Weerstaat huiswerk of activiteiten die lezen, schrijven of rekenen, of consequent kan niet huiswerk opdrachten te voltooien zonder noemenswaardige hulp te betrekken
 • Handelt uit of toont opstandigheid, vijandigheid of overmatige emotionele reacties op school of tijdens het doen van academische activiteiten, zoals huiswerk of lezen

Die hulp zoeken voor leerstoornissen

Vroege interventie is essentieel voor een kind, die heeft een leerstoornis. Leerstoornissen kunnen escaleren. Zo zal een kind dat niet leert te voegen in de lagere school niet in staat zijn om algebra op school aan te pakken. Kinderen die leerproblemen hebben kunnen ervaren faalangst, depressies en een laag gevoel van eigenwaarde - en motivatie te verliezen. Sommige kinderen kunnen ook op te treden in een poging om de aandacht af te leiden van het echte probleem.

Als u of uw kind leraar denkt dat je kind misschien een leerstoornis hebben, overweeg dan om hem of haar geëvalueerd door een kinderpsycholoog of neuropsycholoog. Veel scholen bieden ook tests om leerstoornissen te identificeren.

Ten eerste zal je kind waarschijnlijk testen ondergaan om uit te sluiten gezichtsvermogen of gehoor problemen of andere medische aandoeningen. Een psycholoog of learning specialist zal dan gebruik testen, evenals praten met u en uw kind en blik op school de geschiedenis van uw kind, om te bepalen of uw kind een leerstoornis. In veel gevallen is verdere beoordeling nodig om een ​​diagnose te stellen.

Houd in gedachten dat sommige kinderen van nature langzamer leerlingen en moet misschien tijd om te lezen, schrijven en wiskunde vaardigheden te ontwikkelen. Anderen hebben echter aandoeningen die hun leer beïnvloeden.

Behandeling opties

Als uw kind een leerstoornis, misschien arts of de school van uw kind raden:

 • Extra hulp. Een lezing specialist, wiskunde docent of andere getrainde professional kan uw kind technieken aan te leren om zijn of haar academische vaardigheden te verbeteren. Docenten kunnen ook leren kinderen organisatorische en studievaardigheden.
 • Geïndividualiseerde onderwijsprogramma (IEP). De school van uw kind zou een handelingsplan voor uw kind om een plan voor hoe hij of zij het ​​beste kunnen leren op school te creëren ontwikkelen. Zoek uit of je staat heeft wetgeving inzake IEPs.
 • Therapie. Afhankelijk van de leerstoornis, kunnen sommige kinderen baat hebben bij de therapie. Bijvoorbeeld, kan logopedie kinderen die taal een handicap te helpen. Ergotherapie kan helpen bij het verbeteren van de motoriek van een kind die het schrijven van problemen.
 • Medicatie. Arts van uw kind misschien medicatie adviseren om de tol van een leerstoornis te verminderen. Als uw kind depressie of ernstige angst, kunnen bepaalde medicijnen helpen. Praat met de arts van uw kind over de risico's en voordelen.
 • Complementaire en alternatieve geneeskunde. Sommige onderzoek blijkt dat aanvullende en alternatieve behandelingen, zoals muziektherapie, kinderen die leerproblemen hebben kunnen profiteren. Verder onderzoek is echter nodig.

Voordat de behandeling van uw kind begint, zal u en arts, leerkrachten of therapeuten van uw kind doelen te stellen voor uw kind. Indien, na verloop van tijd, is weinig vooruitgang geboekt, zou de diagnose of de behandeling van de plannen van uw kind moeten worden heroverwogen.

Terwijl leerstoornissen lange termijn problemen kunnen veroorzaken, is er hoop. Vroegtijdige interventie en behandeling kan volledig herstellen sommige leerstoornissen. Familie en leerkrachten kunnen ook kinderen helpen die kampen met aanhoudende problemen behalen van succes op school, maar ook in andere gebieden van het leven.

Zie ook