De gezondheid van vrouwen

Menstruatiecyclus: wat is normaal, wat niet

Je menstruele cyclus kan veel over je gezondheid te zeggen. Begrijpen hoe te beginnen met het bijhouden van uw menstruele cyclus en wat te doen over onregelmatigheden.

Weet je wanneer je laatste menstruatie begon en hoe lang het geduurd? Zo niet, is het misschien tijd om te beginnen op te letten.

Het bijhouden van uw menstruele cycli kan u helpen begrijpen wat normaal is voor u, de tijd ovulatie en identificeren van belangrijke veranderingen - zoals een gemiste periode of onvoorspelbare menstruatie. Terwijl verstoring van de menstruatiecyclus zijn meestal niet ernstig, soms kunnen ze gezondheidsproblemen signaleren.

Wat is de menstruatiecyclus?

De gezondheid van vrouwen. Zwangerschap of borstvoeding.
De gezondheid van vrouwen. Zwangerschap of borstvoeding.

De menstruele cyclus is de maandelijkse reeks van veranderingen lichaam van een vrouw gaat door ter voorbereiding op een mogelijke zwangerschap. Elke maand, een van de eierstokken een ei releases - een proces genaamd ovulatie. Tegelijkertijd, hormonale veranderingen bereiden de baarmoeder voor zwangerschap. Als de eisprong plaatsvindt en het ei is niet bevrucht, de bekleding van de baarmoeder werpt via de vagina. Dit is een menstruatie.

Wat is normaal?

De menstruatiecyclus, dat gerekend vanaf de eerste dag van een periode om de eerste dag van de volgende, niet hetzelfde voor elke vrouw. Menstruatie optreden elke 21 tot 35 dagen en de laatste 2-7 dagen. Voor de eerste jaren na de menstruatie begint, lange cycli zijn gemeenschappelijk. Echter, menstruele cycli hebben de neiging om te verkorten en meer regelmatige als je ouder wordt.

Je menstruele cyclus zou kunnen zijn regelmatig - ongeveer dezelfde lengte elke maand - of wat onregelmatig, en je menstruatie kan lichte of zware, pijnlijke of pijn-vrij, lang of kort zijn, en nog steeds worden beschouwd als normaal. Binnen een breed scala, "normaal" is wat normaal is voor je.

Houd in gedachten dat het gebruik van bepaalde soorten van anticonceptie, zoals uitgebreide-cyclus van de pil, zal je menstruele cyclus veranderen. Praat met uw zorgverzekeraar over wat te verwachten.

Zie ook

Menstruatiecyclus: wat is normaal, wat niet

Hoe kan ik mijn menstruele cyclus?

Om te weten wat normaal is voor u, begint het bijhouden van je menstruele cyclus op een kalender of met behulp van een smartphone applicatie. Begin met het bijhouden van uw startdatum elke maand voor een aantal maanden in een rij om de regelmatigheid van je menstruatie te identificeren.

Als je bezorgd bent over je menstruatie, dan is ook noteer de volgende elke maand:

 • Einddatum. Hoe lang duurt uw periode duren meestal? Is het langer of korter dan gebruikelijk?
 • Doorstroming. Noteer de zwaarte van je menstruatie. Lijkt het lichter of zwaarder dan normaal? Hoe vaak heb je nieuwe sanitaire bescherming nodig?
 • Abnormaal bloedverlies. Bent u bloeden tussen periodes?
 • Pijn. Beschrijf eventuele pijn bij je menstruatie. Heeft de pijn te voelen slechter dan normaal?
 • Andere wijzigingen. Hebt u eventuele wijzigingen in stemming of gedrag ervaren? Heeft iets nieuws gebeuren rond de tijd van verandering in uw periodes?

Wat veroorzaakt verstoring van de menstruatiecyclus?

Verstoring van de menstruatiecyclus kan veel verschillende oorzaken hebben, waaronder:

 • Zwangerschap of borstvoeding. Een vertraagde of gemiste periode kan een vroeg teken van de zwangerschap. Borstvoeding vertraagt ​​meestal de terugkeer van de menstruatie na de zwangerschap.
 • Eetstoornissen, extreem gewichtsverlies of overmatig uitoefenen Eetstoornissen -. Zoals anorexia nervosa - extreem gewichtsverlies en een verhoogde lichamelijke activiteit kan de menstruatie verstoren.
 • Polycysteus ovarium syndroom (PCOS). Deze gemeenschappelijke hormonale aandoening kan leiden tot kleine cysten te ontwikkelen op de eierstokken en onregelmatige menstruatie.
 • Prematuur ovarieel falen. Prematuur ovarieel falen verwijst naar het verlies van normale ovariële functie voor 40. Vrouwen die prematuur ovarieel falen - ook bekend als primaire ovariële insufficiëntie - zou kunnen hebben onregelmatige of onregelmatige periodes voor jaren.
 • Pelvic inflammatory disease (PID). Deze infectie van de voortplantingsorganen kunnen onregelmatige menstruele bloedingen veroorzaken.
 • Vleesbomen. Vleesbomen zijn goedaardige gezwellen van de baarmoeder. Ze kunnen leiden tot zware menstruatie en bloeden tussen periodes.

Wat kan ik doen om onregelmatige menstruatie te voorkomen?

Voor sommige vrouwen kan het gebruik van de pil helpen reguleren menstruatiecyclus. Echter, sommige onregelmatige menstruatie niet worden voorkomen.

Regelmatig bekkenexamens kan ervoor zorgen dat problemen die uw voortplantingsorganen zo snel mogelijk gediagnosticeerd.

Bovendien, raadpleeg dan uw arts als:

 • Je menstruatie plotseling stoppen voor meer dan 90 dagen - en je bent niet zwanger
 • Uw menstruatie onregelmatig na reguliere geweest
 • U bloeden voor meer dan zeven dagen
 • Je bloeden zwaarder dan normaal of doordringt meer dan een pad of tampon elk uur of twee
 • Je menstruatie minder dan 21 dagen of meer dan 35 dagen na elkaar
 • Je bloeden tussen periodes
 • U ernstige pijn tijdens je menstruatie
 • Je krijgt ineens een koorts en voel me ziek na het gebruik van tampons

Vergeet niet, het bijhouden van je menstruele cyclus kan u helpen erachter te komen wat normaal is voor u is en wat niet. Als u vragen of opmerkingen over je menstruatiecyclus hebben, overleg dan met uw zorgverzekeraar.

Zie ook