De ziekte van Behcet

Definitie

Behcet (beh-chets) ziekte, ook wel het syndroom van Behcet, is een zeldzame aandoening die ontsteking in de bloedvaten veroorzaakt door je hele lichaam. De ontsteking van de ziekte van Behcet leidt tot talrijke symptomen die aanvankelijk lijkt verbonden. De tekenen en symptomen van de ziekte van Behcet - waaronder zweertjes in de mond, oogontsteking, huiduitslag en letsels, en genitale zweren - variëren van persoon tot persoon en kunnen komen en gaan op hun eigen.

De precieze oorzaak van Behcet is onbekend, maar het kan een auto-immuunziekte, wat betekent dat het lichaam het immuunsysteem ten onrechte aanvallen een aantal van haar eigen gezonde cellen te zijn. Zowel genetische als omgevingsfactoren kunnen verantwoordelijk zijn voor de ziekte van Behcet.

Beoogt de behandeling de symptomen van de ziekte van Behcet verminderen en ernstige complicaties, zoals blindheid.

Zie ook

Symptomen

Behcet's ziekte symptomen variëren van persoon tot persoon. Ziekte van Behçet kunnen verdwijnen en terugkomen op zijn eigen. De tekenen en symptomen die u kunt ervaren is afhankelijk van welke delen van uw lichaam worden beïnvloed door de ontsteking van de ziekte van Behcet. Gebieden vaak getroffen door de ziekte van Behcet omvatten:

 • Mond. Pijnlijke zweertjes in de mond, die lijken op aften kijken, zijn de meest voorkomende teken van de ziekte van Behcet. Zweren beginnen als verheven, ronde laesies in de mond die snel veranderen in pijnlijke zweren. De zweren genezen meestal in ongeveer een tot drie weken, hoewel ze terugkeren.
 • Huid. Huidletsels kan optreden bij mensen met de ziekte van Behcet. Huidproblemen kan variëren. Sommige mensen kunnen acne-achtige zweren op hun lichaam te ontwikkelen. Anderen kunnen ontwikkelen roodheid, bultjes en tedere knobbeltjes op hun huid, vooral op de onderbenen.
 • Genitaliën. Mensen met de ziekte van Behcet kunnen zweren op hun geslachtsdelen te ontwikkelen. De zweren vaak voorkomen op het scrotum of de vulva. Zweren als rode, zwerende letsels. De genitale zweren zijn meestal pijnlijk en kan littekens achterlaten.
 • . Een aandoening genaamd uveitis (u-vee-I-tis) - ogen van de ziekte van Behcet kunnen ontstekingen in het oog veroorzaken. Bij mensen met de ziekte van Behcet, uveïtis veroorzaakt roodheid, pijn en wazig zicht in een of beide ogen en kunnen komen en gaan. Ontsteking die optreedt in de bloedvaten van de retina is een ernstige complicatie van de ziekte.
 • Gewrichten. Joint zwelling en pijn vaak van invloed op de knieën bij mensen met de ziekte van Behcet. De enkels, ellebogen of polsen ook kan worden betrokken. Tekenen en symptomen kunnen een tot drie weken duren en verdwijnen op hun eigen.
 • Vasculaire systeem. Ontsteking in aders en grote slagaders optreden bij de ziekte van Behcet, waardoor roodheid, pijn en zwelling in de armen of benen wanneer een bloedstolsel resultaten. In feite zijn veel van de tekenen en symptomen van Behcet worden verondersteld te worden veroorzaakt door een ontsteking van de bloedvaten (vasculitis). Ontsteking in de grote slagaders kan leiden tot complicaties, zoals aneurysma en vernauwing of verstopping van het vaartuig.
 • Spijsverteringsstelsel. Ziekte van Behcet kunnen verschillende symptomen die het spijsverteringskanaal beïnvloeden, waaronder buikpijn, diarree of bloeden.
 • Ziekte van de hersenen. Behcet een ontsteking kunnen veroorzaken in de hersenen en het zenuwstelsel die leidt tot hoofdpijn, koorts, desoriëntatie, slecht evenwicht of een beroerte.

Wanneer moet u een arts te raadplegen
Maak een afspraak met uw arts als u ongewone symptomen die kunnen wijzen op de ziekte van Behcet merken. Als u al gediagnosticeerd met de ziekte van Behcet, zie uw arts als u nieuwe symptomen opmerkt.

Zie ook

Oorzaken

Artsen weten niet wat de oorzaak van de ziekte van Behcet. Een combinatie van genetische en speelt waarschijnlijk een rol. Meerdere genen die geassocieerd zijn met de ziekte. Sommige onderzoekers geloven dat een virus of bacterie kan de ziekte van Behcet veroorzaken bij mensen met bepaalde genen die ze gevoelig voor Behcet maken.

Zie ook

Risicofactoren

Factoren die het risico van Behcet kunnen verhogen zijn:

 • Ziekte leeftijd. Behcet vaak van invloed op mannen en vrouwen in hun jaren '20 en '30, maar kinderen en oudere volwassenen ook kan de aandoening te ontwikkelen.
 • Locatie. Hoewel de ziekte komt wereldwijd voor, mensen uit landen in het Midden-Oosten en het Verre Oosten, met inbegrip van Turkije, Iran, Japan en China, hebben meer kans op het ontwikkelen van Behcet.
 • Sex. Terwijl de ziekte van Behcet voorkomt bij zowel mannen als vrouwen, is de ziekte meestal ernstiger bij mannen.
 • Genes. Met bepaalde genen is geassocieerd met een hoger risico op het ontwikkelen van Behcet.

Zie ook

Complicaties

De ziekte van Behcet. Noteer alle symptomen die u ondervindt.
De ziekte van Behcet. Noteer alle symptomen die u ondervindt.

Ziekte van Behçet komt meestal en gaat in onvoorspelbare cycli. Symptomen kunnen minder ernstig geworden in de tijd.

Hoewel de behandeling niet kan genezen de ziekte van Behcet, het vaak kan tekenen en symptomen onder controle en verminderen het risico op complicaties. Zo kan onbehandelde uveitis leiden tot verminderd gezichtsvermogen of zelfs blindheid. Mensen met een oog tekenen en symptomen van de ziekte van Behcet moeten zorgvuldig worden gecontroleerd door een oogarts omdat de behandeling kan helpen voorkomen dat deze complicatie. Andere complicaties van de ziekte van Behcet afhangen van de specifieke set van tekens en symptomen die u ondervindt.

Zie ook

Voorbereiding op uw afspraak

Je bent waarschijnlijk beginnen met het zien van uw huisarts als u tekenen en symptomen van de ziekte van Behcet. Maar, omdat de ziekte van Behcet is zeldzaam, en een aantal van de tekenen en symptomen zijn vergelijkbaar met die van andere aandoeningen, kan het nodig zijn om een ​​specialist te zien, zoals een arts die artritis en andere reumatische aandoeningen (reumatoloog) behandelt, voordat je de diagnose ziekte van Behcet.

Als een reumatoloog niet betrokken was bij de diagnose, kunt u worden doorverwezen naar een reumatoloog voor het beheer van Behcet. Afhankelijk van uw tekenen en symptomen, moet u mogelijk ook naar een oogarts (oogarts) zie voor oogproblemen, een gynaecoloog of een uroloog voor genitale zweren, een dermatoloog voor huidproblemen, een gastro-enteroloog voor de spijsvertering problemen, of een neuroloog voor de symptomen die omvatten de hersenen of het centrale zenuwstelsel.

Omdat afspraken kunnen kort zijn en er is vaak veel weg te gaan, is het een goed idee om te worden voorbereid. Hier is wat informatie om u te helpen klaar, en wat te verwachten van uw arts.

Wat u kunt doen

 • Noteer alle symptomen die u ondervindt, ook wanneer deze eventueel los van de reden waarvoor u de afspraak gepland lijkt. Ook belangrijke persoonlijke informatie, met inbegrip van belangrijke spanningen of recente leven verandert opschrijven.
 • Maak een lijst van alle medicijnen, vitaminen en supplementen die je neemt.
 • Indien mogelijk, breng een familielid of vriend met jou. Soms kan het moeilijk zijn om alle diensten die tijdens een afspraak informatie op te nemen. Iemand die je begeleidt misschien iets dat je gemist of vergeten.
 • Noteer vragen aan uw arts te vragen.

Uw tijd met uw arts is beperkt, dus het opstellen van een lijst van vragen kan u helpen het meeste uit uw bezoek. Lijst van uw vragen van de belangrijkste tot de minst belangrijke in het geval de tijd om is. Voor Behcet, een aantal fundamentele vragen aan uw arts te vragen zijn onder andere:

 • Wat denk je dat de oorzaak is van mijn klachten?
 • Zijn er nog andere mogelijke oorzaken voor mijn klachten?
 • Heb ik geen speciale tests nodig?
 • Is deze toestand tijdelijk?
 • Welke behandelingen zijn beschikbaar? Welke raden jullie aan?
 • Ik heb een andere gezondheidstoestand. Hoe kan ik het beste samen beheren deze voorwaarden?
 • Zijn er brochures of ander gedrukt materiaal dat ik kan meenemen? Welke websites of organisaties raden jullie aan voor het verzamelen van meer informatie?

In aanvulling op de vragen die je hebt voorbereid, aarzel dan niet om bijkomende vragen te stellen tijdens uw afspraak.

Wat te verwachten van uw arts
Uw arts zal waarschijnlijk vragen u een aantal vragen. Klaar zijn om ze te beantwoorden kunnen de tijd om punten die u wilt meer tijd besteden aan het bespreken behouden. Uw arts kan vragen:

 • Welke soorten klachten en symptomen heb je het hebben?
 • Hoe ernstig zijn uw klachten?
 • Wanneer ben je beginnen met het ervaren symptomen?
 • Heeft u klachten hebt de hele tijd, of doen ze komen en gaan?
 • Is er iets lijkt te verbeteren van uw klachten?
 • Wat, als er iets lijkt te verergeren uw klachten?
 • Is er iemand in uw familie die heeft een soortgelijke ziekte?

Zie ook

Tests en diagnose

Geen tests kunnen definitief bepalen of u de ziekte van Behcet. In plaats daarvan, uw arts baseert zich vooral op de tekenen en symptomen van de ziekte van Behcet diagnosticeren. Uw arts kan bloedonderzoek of een ander laboratorium tests uit te sluiten andere ziekten en aandoeningen.

Criteria zijn vastgesteld voor de diagnose van de ziekte van Behcet, maar deze zijn niet altijd noodzakelijk voor de diagnose van de ziekte. Uw arts kan andere factoren te gebruiken voor uw diagnose. De indelingscriteria nodig:

 • Zweertjes in de mond. Omdat bijna iedereen met Behcet zal zweertjes in de mond hebben op een bepaald punt, dit teken is in het algemeen noodzakelijk is voor een diagnose. De diagnostische criteria vereisen zweertjes in de mond, dat minstens drie keer hebben opnieuw voor bij 12 maanden.
Voorbereiding op uw afspraak. Maak een lijst van alle medicijnen.
Voorbereiding op uw afspraak. Maak een lijst van alle medicijnen.

Bovendien moet u ten minste twee extra tekens, zoals:

 • Genitale zweren. Sores die terugkeren ziekte van Behcet kunnen wijzen.
 • Oogproblemen. Een oogarts kan tekenen van ontsteking te identificeren in je ogen.
 • Huidzweren. Verscheidene uitslag of acne-zoals pijn kan worden veroorzaakt door de ziekte van Behcet.
 • Positieve pathergy testen. In een pathergy test uw arts een steriele naald in de huid en vervolgens onderzoekt het gebied een tot twee dagen later. Als de pathergy test positief is, een kleine rode bult vormen onder de huid waar de naald werd ingebracht. Dit geeft aan uw immuunsysteem is overreageren op een kleine verwonding.

Zie ook

Behandelingen en medicijnen

Geen remedie bestaat voor de ziekte van Behcet. Als uw tekenen en symptomen van de ziekte van Behcet zijn mild, kan uw arts medicijnen aan te bieden aan tijdelijke fakkels beheersen van pijn en ontsteking. Je mag niet nodig om medicatie tussen de fakkels te nemen. Maar als je tekenen en symptomen ernstiger zijn, kan uw arts medicijnen adviseren om de tekenen en symptomen van de ziekte van Behcet beheersen door je hele lichaam, in aanvulling op medicijnen voor de tijdelijke fakkels. Verschillende factoren, zoals uw leeftijd en geslacht, kan de specifieke behandeling uw arts adviseert beïnvloeden.

Behandelingen voor individuele tekens en symptomen van de ziekte van Behcet
Ziekte van Behçet kan komen en gaan op zijn eigen in periodes van opflakkeringen en remissies. Uw arts werkt te zijn op tekenen en symptomen die je ervaart tijdens fakkels met medicijnen zoals onder controle:

 • Crèmes, gels en zalven. Topical geneesmiddelen worden rechtstreeks op de huid en genitale zweren om ontsteking en pijn te verminderen. Deze soorten medicijnen bevatten gewoonlijk een corticosteroïd geneesmiddel dat ontsteking of een verdovingsmiddel vermindert om pijn te verlichten.
 • Mondspoelingen. Speciale mondspoelingen die corticosteroïden en andere middelen bevatten om de pijn van zweertjes in de mond te verminderen kan uw pijn te verlichten.
 • Oogdruppels. Oogdruppels met corticosteroïden of andere anti-inflammatoire geneesmiddelen kan pijn en roodheid in je ogen te verlichten als de ontsteking is mild.

Systemische behandelingen voor de ziekte van Behcet
Als actuele medicatie niet helpt controle huiduitslag, of mondeling of genitale zweren, een medicijn genaamd colchicine (Colcrys) wordt vaak aanbevolen. Artritis symptomen kunnen ook verbeteren met colchicine.

Ernstige gevallen van de ziekte van Behcet vereisen behandelingen om schade aan de ziekte tussen de fakkels te controleren. Als u matige tot ernstige ziekte van Behcet hebt, kan uw arts:

 • Corticosteroïden ontsteking te controleren. Corticosteroïden, zoals prednison, in combinatie met andere medicijnen kunnen de ontsteking veroorzaakt door de ziekte van Behcet verminderen. De tekenen en symptomen van de ziekte van Behcet steeds terug komen wanneer corticosteroïden alleen worden gebruikt, zodat artsen vaak voorschrijven ze met een ander medicijn om de activiteit van het immuunsysteem (immunosuppressiva) te onderdrukken. Bijwerkingen van corticosteroïden zijn oa gewichtstoename, aanhoudende maagzuur, hoge bloeddruk en botontkalking (osteoporose).
 • Medicijnen die het immuunsysteem onderdrukken. Immunosuppressiva onderdrukken je immuunsysteem, dat reageert te heftig op de ziekte van Behcet. Door het stoppen van uw immuunsysteem van het aanvallen van normale, gezonde weefsels in je lichaam, immunosuppressieve geneesmiddelen verminderen de ontsteking die uw immuunsysteem veroorzaakt. Immunosuppressieve geneesmiddelen die een rol kunnen spelen bij de bestrijding van de ziekte van Behcet zijn azathioprine (Imuran, Azasan), ciclosporine (Gengraf, Neoral, Sandimmune) en cyclofosfamide (Cytoxan). Omdat deze medicijnen de acties van je immuunsysteem onderdrukken, kunnen ze het risico op infectie verhogen. Andere mogelijke bijwerkingen zijn lever-en nierproblemen, lage bloedwaarden, en hoge bloeddruk.
 • Medicijnen die de reactie van je immuunsysteem te veranderen. Interferon alfa-2b (Intron A) regelt de activiteit van uw immuunsysteem om ontsteking te controleren. Het kan helpen bij het controleren huidzweren, gewrichtspijn en oogontsteking bij mensen met de ziekte van Behcet. Bijwerkingen zijn griepachtige symptomen, zoals spierpijn en vermoeidheid. Interferon alfa-2b kan worden gecombineerd met andere medicijnen.

  Medicijnen die een stof genaamd tumor necrosis factor (TNF), zoals infliximab (Remicade) en etanercept (Enbrel), blokkeren effectief in de behandeling van sommige van de manifestaties van Behcet, vooral voor mensen die meer-ernstige of resistente symptomen. Bijwerkingen kunnen zijn: hoofdpijn, huiduitslag en een verhoogd risico op bovenste luchtweginfecties.

Andere middelen die zijn gebruikt om de ziekte van Behcet behandeling omvatten thalidomide (Thalomid), mycofenolaat mofetil (CellCept) en chloorambucil (Leukeran).

Zie ook

Coping en ondersteuning

De onvoorspelbaarheid van de ziekte van Behcet kan maken het bijzonder frustrerend. Een goede verzorging van jezelf kan je helpen beter om te gaan met de ups en downs van de ziekte van Behcet. Uw benadering van de zorg voor jezelf zal afhangen van wat tekenen en symptomen je voelt op een bepaalde dag. In het algemeen, probeer:

 • Rust tijdens flares. Wanneer bepaalde tekens en symptomen zoals zweertjes in de mond en gewrichtspijn verschijnen, neem de tijd voor jezelf. Wees flexibel en pas uw planning wanneer mogelijk, zodat u kunt rusten wanneer u het nodig hebt. Het is ook een goed idee om stress tot een minimum, omdat de spanning uw symptomen kan verergeren.
 • Wees actief wanneer je de energie. Matige lichaamsbeweging, zoals wandelen of zwemmen, kunt u zich beter voelt tussen Behcet ziektegloed. Oefening versterkt je lichaam, houdt uw gewrichten soepel en kan je stemming verbeteren.
 • Verbinden met anderen. Omdat Behcet is een zeldzame aandoening, kan het moeilijk zijn om anderen te vinden met de ziekte in de omgeving. Echter, vraag dan uw arts over steungroepen in uw omgeving. Als het niet mogelijk is om verbinding te maken met iemand dicht, Ziekte van de Europese Behcet Association biedt message boards en chatrooms waar je verbinding kunt maken met andere mensen die van Behcet.

Zie ook