Depressie (ernstige depressie)

Atypische antidepressiva

Atypische antidepressiva zijn niet typisch - ze passen niet in andere klassen antidepressiva. Ze zijn elk uniek medicijnen die werken op verschillende manieren van elkaar.

Hoe atypische antidepressiva werken

Atypische antidepressiva te verlichten depressie door het beïnvloeden van chemische boodschappers (neurotransmitters) gebruikt om te communiceren tussen de hersencellen. Net als de meeste antidepressiva, atypische antidepressiva werken door het veranderen van de niveaus van een of meer van deze natuurlijke stoffen in de hersenen.

Atypische antidepressiva invloed op neurotransmitters zoals dopamine, serotonine en noradrenaline. Veranderen van de balans van deze stoffen lijkt te helpen hersencellen en ontvangen, die op zijn beurt verhoogt stemming.

Atypische antidepressiva goedgekeurd voor de behandeling van depressie

De Food and Drug Administration (FDA) heeft deze atypische antidepressiva om depressies te behandelen goedgekeurd:

 • Bupropion (Wellbutrin, anderen)
 • Mirtazapine (Remeron)
 • Nefazodon
 • Trazodon (OLEPTRO)

Bijwerkingen van atypische antidepressiva

Voorkomende bijwerkingen van de meeste antidepressiva, waaronder atypische antidepressiva, zijn droge mond, constipatie, en duizeligheid of licht in het hoofd. Voor antidepressiva die slaperigheid veroorzaken, wees voorzichtig met het doen van activiteiten die vereisen dat u alert te zijn, zoals het besturen van een auto, totdat u weet hoe de medicatie zal je beïnvloeden. Door de andere manier atypische antidepressiva werken, elk ook unieke eigenschappen en bijwerkingen.

Bupropion kan een goede keuze zijn als u een laag energieverbruik wordt veroorzaakt door een depressie of als je probeert te stoppen met roken. Het wordt soms voorgeschreven aan nicotine hunkeren onder de merknaam Zyban te verlichten. Bupropion geen seksuele bijwerkingen of gewichtstoename veroorzaken als een aantal andere antidepressiva doen, en het is soms voorgeschreven om de seksuele bijwerkingen van een ander antidepressivum tegen te gaan. Echter, kan bupropion veroorzaken of verergeren angst bij sommige mensen. Bijkomende bijwerkingen, onder anderen, kunnen onder meer:

 • Hoofdpijn
 • Gewichtsverlies
 • Misselijkheid en verlies van eetlust
 • Verhoogde hartslag
 • Slapeloosheid

Mirtazapine wordt over het algemeen genomen voor het slapen omdat het u slaperig kan maken. Bijkomende bijwerkingen, onder anderen, kunnen onder meer:

 • Toegenomen eetlust
 • Gewichtstoename
 • Verhoogde cholesterol en triglyceriden

Nefazodon kan helpen verlichten van angst en depressie, maar het kan u slaperig maken. Het lijkt minder waarschijnlijk seksuele bijwerkingen dan sommige andere antidepressiva veroorzaken. Bijkomende bijwerkingen, onder anderen, kunnen onder meer:

 • Hoofdpijn
 • Slapeloosheid
 • Zwakte
 • Agitatie
 • Misselijkheid
 • Lage bloeddruk
 • Wazig zien

Trazodon veroorzaakt slaperigheid en kan helpen met angst. Zoals mirtazapine, is het meestal genomen voor het slapengaan. Het kan alleen of samen worden voorgeschreven met andere antidepressiva te helpen met slapen. Bijkomende bijwerkingen, onder anderen, kunnen onder meer:

 • Wazig zien
 • Hoofdpijn
 • Extreme vermoeidheid (vermoeidheid)
 • Misselijkheid
 • Spierpijn of pijn
 • Diarree
 • Onregelmatige hartslag
 • Plotselinge daling van de bloeddruk bij het opstaan ​​(orthostatische hypotensie)

Zie ook

Atypische antidepressiva

Bezorgdheid over de veiligheid

Atypische antidepressiva zijn veilig voor de meeste mensen. Echter, in sommige omstandigheden zij kunnen veroorzaken. Bijvoorbeeld:

 • Bupropion is gekoppeld aan aanvallen van sommige mensen, vooral bij hogere doses. Het kan ook de bloeddruk verhogen. Bupropion mag niet een goed antidepressivum voor je zijn als je een eetstoornis zoals boulimia of anorexia.
 • Mirtazapine is geassocieerd met een toename van cholesterol. Uw arts kan aanbevelen dat u periodieke cholesteroltests als u deze medicatie te nemen.
 • Nefazodone is gekoppeld aan leverfalen bij sommige mensen. Neem het niet als u al leverproblemen heeft. Bel uw arts onmiddellijk als u tekenen en symptomen van leverfalen, zoals geelverkleuring van uw huid of het wit van uw ogen, ongewoon donkere urine, verlies van eetlust, misselijkheid of buikpijn.
 • Trazodon is geassocieerd met een zeldzame aandoening genaamd priapisme - een aanhoudende, meestal pijnlijke erectie die de seksuele opwinding. Als u een erectie die langer duurt dan vier uur of andere symptomen, zoals pijn, vragen dringende behandeling. In zeldzame gevallen is trazodon in verband gebracht met hartritmestoornissen (hartritmestoornissen). Als u een hartaandoening, overleg dan met uw arts over de vraag of dit medicijn veilig is voor u.

Andere kwesties te bespreken met uw arts voordat u een atypische antidepressivum omvatten:

 • Antidepressiva en zwangerschap. Sommige antidepressiva kan uw baby schaden als je ze tijdens de zwangerschap of terwijl u borstvoeding geeft. Als je met een antidepressivum en u overweegt zwanger, overleg dan met uw arts of geestelijke gezondheid provider over de mogelijke gevaren. Stop niet met het innemen van uw medicatie zonder eerst contact op met uw arts.
 • Interacties met andere geneesmiddelen. Bij het ​​nemen van een antidepressivum, moet u uw arts te vertellen over alle andere medicijnen of supplementen je neemt. Sommige antidepressiva kunnen gevaarlijke reacties veroorzaken in combinatie met bepaalde medicijnen of kruiden-supplementen.
 • Serotoninesyndroom. Zelden, een atypische antidepressivum kan gevaarlijk hoge niveaus van serotonine veroorzaken. Dit staat bekend als serotonine syndroom. Het gebeurt meestal wanneer twee medicijnen die serotonine verhogen worden gecombineerd. Deze omvatten andere antidepressiva, bepaalde pijn of hoofdpijn medicijnen, en de kruidensupplement sint-janskruid. Tekenen en symptomen van het serotoninesyndroom zijn angst, agitatie, zweten, verwardheid, tremoren, rusteloosheid, gebrek aan coördinatie en een snelle hartslag. Roep onmiddellijk medische hulp als u een van deze tekenen of symptomen.

Suïciderisico en antidepressiva

De meeste antidepressiva zijn over het algemeen veilig, maar de FDA vereist dat alle antidepressiva dragen zwarte doos waarschuwingen, de strengste waarschuwingen voor recepten. In sommige gevallen kunnen kinderen, tieners en jonge volwassenen onder 25 een toename van suïcidale gedachten of gedrag als antidepressiva, vooral in de eerste paar weken na het starten of wanneer de dosis wordt veranderd.

Iedereen die een antidepressivum moet nauwgezet worden gevolgd voor verslechtering van depressie of ongewoon gedrag. Als u of iemand die je kent heeft suïcidale gedachten bij het nemen van een antidepressivum, onmiddellijk contact op met uw arts of krijg dringende hulp.

Houd in gedachten dat antidepressiva hebben meer kans om zelfmoord risico te verminderen op de lange termijn door het verbeteren van stemming.

Stoppen met de behandeling met atypische antidepressiva

Atypische antidepressiva niet verslavend beschouwd. Echter, het stoppen van behandeling met antidepressiva abrupt of ontbrekende meerdere doses kunnen veroorzaken terugtrekking-achtige symptomen. De symptomen variëren afhankelijk van het geneesmiddel werkt. Dit wordt ook wel staken syndroom. Werk samen met uw arts om uw dosis geleidelijk afnemen.

Het vinden van de juiste antidepressivum

Elke persoon reageert anders op een bepaalde antidepressivum en kunnen gevoeliger zijn voor bepaalde bijwerkingen. Hierdoor kan een antidepressivum beter werken voor u dan andere, of zij kunnen worden gebruikt in combinatie. Bij de keuze van een antidepressivum, zal uw arts rekening houden met uw klachten, uw gezondheidsproblemen, andere medicijnen die je neemt, en wat heeft gewerkt voor u in het verleden.

Erfelijke eigenschappen een rol spelen in hoe antidepressiva invloed op je. In sommige gevallen, indien beschikbaar, kunnen de resultaten van speciale bloedtesten bieden aanwijzingen over hoe je lichaam kan reageren op een bepaald antidepressivum. De studie van hoe genen beïnvloeden iemands reactie op drugs heet farmacogenomica. Echter, kunnen andere variabelen naast genetica invloed hebben op uw reactie op medicatie.

Depressie (ernstige depressie). Antidepressiva en zwangerschap.
Depressie (ernstige depressie). Antidepressiva en zwangerschap.

Doorgaans duurt het enkele weken of langer voordat een antidepressivum is volledig effectief en voor de eerste bijwerkingen te verlichten up. U kan nodig zijn om verschillende antidepressiva te proberen voordat u de juiste te vinden, maar hangen daar. Met geduld, kunnen u en uw arts een medicijn dat goed werkt voor u te vinden.

Zie ook