Depressie (ernstige depressie)

Serotonine en noradrenaline heropname remmers (SNRI's)

Antidepressivum SNRI helpen verlichten depressie symptomen, zoals prikkelbaarheid en verdriet. Hier is hoe ze werken en welke bijwerkingen ze kunnen veroorzaken.

Serotonine en noradrenaline heropname remmers (SNRI's) zijn een klasse van geneesmiddelen die effectief zijn bij het verlichten van symptomen van depressie zijn. SNRI's worden soms ook gebruikt om andere aandoeningen zoals angst en zenuwpijn te behandelen.

Hoe SNRI werk

Serotonine (ser-o-TOE-nin) en norepinefrine (nor-ep-ih-NEF-rin) heropnameremmers verlichten depressie door het beïnvloeden van chemische boodschappers (neurotransmitters) gebruikt om te communiceren tussen de hersencellen. Net als de meeste antidepressiva, SNRI's werken door het veranderen van de niveaus van een of meer van deze natuurlijke stoffen in de hersenen.

SNRI blokkeren de opname (heropname) van de neurotransmitters serotonine en noradrenaline in de hersenen. Ze beïnvloeden ook bepaalde andere neurotransmitters. Veranderen van de balans van deze stoffen lijkt te helpen hersencellen en ontvangen, die op zijn beurt verhoogt stemming. Medicijnen in deze groep van antidepressiva worden soms dubbelwerkend antidepressiva.

SNRI goedgekeurd voor de behandeling van depressie

De Food and Drug Administration (FDA) heeft goedgekeurd deze SNRI's om depressie te behandelen:

 • Duloxetine (Cymbalta)
 • Venlafaxine (Effexor XR)
 • Desvenlafaxine (Pristiq)

Bijwerkingen en waarschuwingen

Alle SNRI werken op dezelfde wijze en in het algemeen veroorzaken gelijkaardige bijwerkingen. Echter, elke SNRI varieert in chemische samenstelling, zodat men kan anders zijn dan een ander doet invloed op je. Bijwerkingen zijn meestal mild en verdwijnen na de eerste paar weken van de behandeling. Het nemen van uw medicatie met voedsel kan misselijkheid verminderen.

De meest voorkomende bijwerkingen van SNRI's zijn onder meer:

 • Misselijkheid
 • Droge mond
 • Duizeligheid
 • Overmatig zweten

Andere bijwerkingen kunnen zijn:

 • Vermoeidheid
 • Moeilijk urineren
 • Agitatie of angst
 • Constipatie
 • Slapeloosheid
 • Seksuele problemen, zoals verminderd seksueel verlangen, problemen met een orgasme te bereiken, of het onvermogen om een ​​erectie te behouden (erectiestoornissen)
 • Hoofdpijn
 • Verlies van eetlust

Lees de bijsluiter voor aanvullende bijwerkingen en praat met uw arts of apotheker als u vragen hebt.

Zie ook

Serotonine en noradrenaline heropname remmers (SNRI's)

Bezorgdheid over de veiligheid

Depressie (ernstige depressie). Antidepressiva en zwangerschap.
Depressie (ernstige depressie). Antidepressiva en zwangerschap.

Hier zijn een aantal zaken om over na te denken voordat u een SNRI:

 • Antidepressiva en zwangerschap. Sommige antidepressiva kan uw kind schaden als je ze tijdens de zwangerschap of terwijl u borstvoeding geeft. Als je met een antidepressivum en u overweegt zwanger, overleg dan met uw arts of geestelijke gezondheid provider over de mogelijke gevaren. Stop niet met het innemen van uw medicatie zonder eerst contact op met uw arts.
 • Interacties met andere geneesmiddelen. Bij het ​​nemen van een antidepressivum, moet u uw arts te vertellen over alle andere medicijnen of voedingssupplementen je neemt. Sommige antidepressiva kunnen gevaarlijke reacties veroorzaken in combinatie met bepaalde medicijnen of kruidenproducten.
 • Venlafaxine, desvenlafaxine en bloeddruk. Bij hogere doseringen, venlafaxine of desvenlafaxine kan uw bloeddruk verhogen. Uw arts kan wilt u uw bloeddruk regelmatig controleren als u al een hoge bloeddruk.
 • Duloxetine en leverproblemen. Duloxetine kan verergeren leverproblemen. Als u leverproblemen heeft en nemen duloxetine, kan uw arts moeten regelmatig bloedonderzoek doen om te zien hoe goed uw lever werkt.
 • Serotonine syndroom. Zeldzame gevallen kan een SNRI gevaarlijk hoge niveaus van serotonine veroorzaken. Dit staat bekend als serotonine syndroom. Het gebeurt meestal wanneer twee medicijnen die serotonine verhogen worden gecombineerd. Deze omvatten andere antidepressiva, bepaalde pijn of hoofdpijn medicijnen, en de kruidensupplement sint-janskruid. Tekenen en symptomen van het serotoninesyndroom zijn angst, agitatie, zweten, verwardheid, tremoren, rusteloosheid, gebrek aan coördinatie en een snelle hartslag. Roep onmiddellijk medische hulp als u een van deze tekenen of symptomen.
 • Bovenste gastro-intestinale (GI) bloeding. Venlafaxine kan het risico op gastro-intestinale bloedingen verhogen. Het gebruik van aspirine, ibuprofen (Advil, Motrin IB, ea) en naproxen natrium (Aleve, anderen), of anticoagulantia, zoals warfarine (Coumadin), terwijl het nemen van SNRI's kan uw risico op bloedingen verhogen.

Suïciderisico en antidepressiva

De meeste antidepressiva zijn over het algemeen veilig, maar de FDA vereist dat alle antidepressiva dragen zwarte doos waarschuwingen, de strengste waarschuwingen voor recepten. In sommige gevallen kunnen kinderen, tieners en jonge volwassenen onder 25 een toename van suïcidale gedachten of gedrag als antidepressiva, vooral in de eerste paar weken na het starten of wanneer de dosis wordt veranderd.

Iedereen die een antidepressivum moet nauwgezet worden gevolgd voor verslechtering van depressie of ongewoon gedrag. Als u of iemand die je kent heeft suïcidale gedachten bij het nemen van een antidepressivum, onmiddellijk contact op met uw arts of krijg dringende hulp.

Houd in gedachten dat antidepressiva hebben meer kans om zelfmoord risico te verminderen op de lange termijn door het verbeteren van stemming.

Stoppen met de behandeling met SNRI's

SNRI worden niet als verslavend. Echter, het stoppen van behandeling met antidepressiva abrupt of ontbrekende meerdere doses kunnen veroorzaken terugtrekking-achtige symptomen. Dit wordt ook wel staken syndroom. Terugtrekking-achtige symptomen komen vaker met venlafaxine. Werk samen met uw arts om geleidelijk en veilig afnemen uw dosis.

Terugtrekking-achtige symptomen kunnen zijn:

 • Duizeligheid
 • Griep-achtige symptomen, zoals vermoeidheid, rillingen en spierpijn
 • Angst
 • Urineurgentie
 • Diarree

Het vinden van de juiste antidepressivum

SNRI's kan een goede keuze als u een depressie die niet is verbeterd met andere medicijnen of als u chronische pijn in aanvulling op depressie.

Elke persoon reageert anders op een bepaalde antidepressivum en kunnen gevoeliger zijn voor bepaalde bijwerkingen. Hierdoor kan een antidepressivum beter werken voor u dan andere, of zij kunnen worden gebruikt in combinatie. Bij de keuze van een antidepressivum, zal uw arts rekening houden met uw symptomen, wat gezondheidsproblemen je hebt, welke andere medicijnen u neemt en wat heeft gewerkt voor u in het verleden.

Erfelijke eigenschappen een rol spelen in hoe antidepressiva invloed op je. In sommige gevallen, indien beschikbaar, kunnen de resultaten van speciale bloedtesten bieden aanwijzingen over hoe je lichaam kan reageren op een bepaald antidepressivum. De studie van hoe genen beïnvloeden iemands reactie op drugs heet farmacogenomica. Echter, kunnen andere variabelen naast genetica invloed hebben op uw reactie op medicatie.

Typisch, kan het enkele weken of langer duren voordat een antidepressivum is volledig effectief en voor de eerste bijwerkingen te verlichten up. U kan nodig zijn om verschillende antidepressiva te proberen voordat u de juiste te vinden, maar hangen daar. Met geduld, kunnen u en uw arts een medicijn dat goed werkt voor u te vinden.

Zie ook