Endometriumablatie

Definitie

Een procedure genaamd baarmoederslijmvlies vernietigt het endometrium - de bekleding van de baarmoeder - met als doel het verminderen van de menstruatie. Bij sommige vrouwen kan de menstruatie volledig stoppen. Geen incisies nodig zijn voor de verwijdering van het baarmoederslijmvlies. Uw arts brengt slanke gereedschappen door je baarmoederhals - de doorgang tussen je vagina en je baarmoeder.

De instrumenten variëren, afhankelijk van de methode voor het endometrium vernietigen. Sommige soorten endometriumablatie gebruiken extreme kou, terwijl andere rassen zijn afhankelijk van verwarmde vloeistoffen, microgolf-energie of hoge-energie-radiofrequenties.

Sommige vormen van verwijdering van het baarmoederslijmvlies kan worden gedaan in het kantoor van uw arts, terwijl anderen moeten worden uitgevoerd in een operatiekamer. Factoren, zoals de grootte en conditie van je baarmoeder zal helpen bepalen welke baarmoederslijmvlies methode het meest geschikt is.

Zie ook

Waarom is het gedaan

Elke maand tijdens de menstruatie, je schuur de bekleding (endometrium) van je baarmoeder. Endometriumablatie behandelt overmatig menstrueel bloedverlies, hetgeen kan blijken uit:

 • Ongewoon zware periodes de meeste maanden
 • Genoeg bloedverlies te genieten door middel van een pad of tampon elk uur op de zwaarste dagen
 • Bloedarmoede van overmatig bloedverlies

Er bestaan ​​verschillende opties om te helpen verminderen menstruele bloedingen. Artsen kunnen medicijnen of een progesteron-uterien apparaat (spiraaltje) voor te schrijven als de eerste regel van de behandeling voor zware menstruatie bloeden, maar endometriumablatie kan een optie zijn als medicijnen of een spiraaltje niet helpen.

Endometriumablatie wordt niet aanbevolen voor vrouwen die:

 • Zwanger willen worden in de toekomst
 • Hebben aanzienlijke krampen tijdens de menstruatie
 • Heb kanker van de baarmoeder
 • Waren onlangs zwanger
 • Zijn voorbij de menopauze

Zie ook

Risico's

Endometriumablatie risico's kunnen zijn:

 • Een punctie letsel (perforatie) van de baarmoederwand van chirurgische instrumenten
 • Warmte of koude schade aan nabijgelegen organen
 • Pijn, bloeding of infectie

Toekomstige vruchtbaarheid
Na verwijdering van het baarmoederslijmvlies, de zwangerschap is nog steeds mogelijk bij sommige vrouwen. Toch kunnen deze zwangerschappen hoger risico voor zowel moeder als baby. De zwangerschap kan eindigen in een miskraam door het slijmvlies van de baarmoeder is beschadigd. Vrouwen die zwanger willen worden in de toekomst niet moeten baarmoederslijmvlies. Sommige vrouwen kiezen een sterilisatie procedure bij de baarmoederslijmvlies om zwangerschap te voorkomen.

Zie ook

Hoe je voor te bereiden

In de weken voorafgaand aan de procedure, kan uw arts:

 • Controleer voor kanker Uw arts kan een kleine steekproef te nemen van uw endometrium -. Met een smal instrument ingebracht via de opening van de baarmoederhals - zodat het kan worden getest voor kanker. Als je kanker hebt, zult u waarschijnlijk nodig hebt om een ​​hysterectomie in plaats van verwijdering van het baarmoederslijmvlies hebben.
 • Verdunnen uw endometrium. Endometrium ablatie is vaak meer succes wanneer het baarmoederslijmvlies dun is. Dit kan worden bereikt met medicijnen of door het hebben van een dilatatie en curettage (D & C), een procedure waarbij een arts schrammen uit de extra weefsel.
 • Bespreek anesthesie opties. Sommige methoden van verwijdering van het baarmoederslijmvlies algemene verdoving nodig, dus je bent in slaap en voel niets tijdens de procedure. Andere soorten van de procedure kan worden uitgevoerd met bewuste sedatie of met verdovende shots in je baarmoederhals en baarmoeder.

Zie ook

Wat u kunt verwachten

Tijdens de procedure
Veel van de nieuwere methoden van verwijdering van het baarmoederslijmvlies kan worden uitgevoerd in het kantoor van uw arts. Maar sommige vormen van verwijdering van het baarmoederslijmvlies worden uitgevoerd in een ziekenhuis, vooral als u algemene narcose nodig.

De opening in de baarmoederhals dient te worden verwijd, teneinde de passage van de instrumenten die op baarmoederslijmvlies. Verwijding van de baarmoederhals kan gebeuren met medicijnen of sequentieel inbrengen van een reeks staven die geleidelijk in diameter.

Endometriumablatie procedures verschillen door de methode die wordt gebruikt om uw endometrium vernietigen. Opties zijn onder andere:

 • Elektrochirurgie. Deze methode gebruikt een slanke scope tijdens de procedure in de baarmoeder te zien. Een instrument doorgegeven via de scope - bijvoorbeeld, een rollerball, spiked bal of draad lus - wordt warm en wordt gebruikt voor het snijden groeven in het endometrium. Elektrochirurgie vereist een algehele narcose en duurt meestal 30 minuten of minder in beslag.
 • Extreme koude. Cryoablation gebruikt extreme koude om twee of drie ijs ballen die bevriezen en te vernietigen het endometrium te creëren. Real-time ultrageluid kan de arts de voortgang van het ijs ballen volgen. Elke vriescyclustijd duurt maximaal 6 minuten in beslag, het aantal cycli nodig is hangt af van de grootte en vorm van de baarmoeder.
 • Vrij stromende hete vloeistof. Saline fluïdum verhit tot 176-194 F (80-90 C) wordt in de baarmoeder verspreid gedurende 10 minuten. Deze methode kan worden pijnlijker dan andere office-based methoden, maar het is de methode die de meeste kans om volledige dekking te krijgen.
 • Verwarmde ballon. Een ballon apparaat wordt ingebracht via de baarmoederhals en vervolgens opgeblazen met vloeistof verhit tot 188,6 F (87 C). De ballon helpt voorkomen dat fluïdum ontsnapt de eileiders, maar de ballon soms niet flexibel genoeg is om contact met de gehele endometrium. Deze methode duurt ongeveer 10 minuten in beslag.
 • Magnetron. In deze methode wordt de arts een dunne wand dat microgolven, waarbij de temperatuur van de endometriale weefsel te verheffen tot 167-185 F (75-85 C) uitzendt. De arts beweegt de staf van links naar rechts en trek het uit de baarmoeder. Totale behandelingstijd gewoonlijk drie tot vijf minuten.
 • Radiofrequentie. Een automatische methode van verwijdering van het baarmoederslijmvlies maakt gebruik van een instrument dat een mesh elektrode-array ontrolt binnen de baarmoeder. De mesh zendt radiofrequente energie die de endometriumweefsel binnen 80 tot 90 seconden verdampt.
Endometriumablatie. Verdunnen uw endometrium.
Endometriumablatie. Verdunnen uw endometrium.

Na de procedure
Na verwijdering van het baarmoederslijmvlies, kunt u last:

 • Krampen. Je hebt misschien menstruatie-achtige krampen voor een paar dagen. Over-the-counter geneesmiddelen, zoals ibuprofen of paracetamol kan helpen verlichten kramp na de procedure.
 • Vaginale afscheiding. Een waterige afscheiding, gemengd met bloed, kan optreden voor een paar weken. De afscheiding is meestal zwaarste voor de eerste paar dagen na de procedure.
 • Frequent urineren. Mogelijk moet u urine vaker voorbij tijdens de eerste 24 uur na de verwijdering van het baarmoederslijmvlies.

Het kan nodig zijn om geslachtsgemeenschap en tampon gebruik te voorkomen voor een periode van tijd na de procedure. Vraag uw arts hoe lang je moet wachten voordat u verder deze activiteiten.

Zie ook

Resultaten

Het kan een paar maanden duren om de definitieve resultaten te zien, maar endometriumablatie slaagt meestal in het verminderen van de hoeveelheid bloed verloren tijdens de menstruatie. De meeste vrouwen zullen lichter periodes, en sommigen zullen stoppen met periodes volledig.

Blijven anticonceptie te gebruiken, hoewel, omdat verwijdering van het baarmoederslijmvlies is geen sterilisatie procedure. Zwangerschap kan nog steeds mogelijk, maar het zal waarschijnlijk gevaarlijk en eindigen in een miskraam.

Zie ook