Endoscopie

Definitie

Een endoscopie is een procedure gebruikt om visueel te onderzoeken uw bovenste spijsvertering met een kleine camera op het uiteinde van een lange, flexibele buis. Een specialist in aandoeningen van het spijsverteringsstelsel (gastro-enteroloog) maakt gebruik van endoscopie te diagnosticeren en, soms, te behandelen aandoeningen die de slokdarm, maag en het begin van de dunne darm (twaalfvingerige darm) beïnvloeden.

De medische term voor een bovenste endoscopie is esophagogastroduodenoscopy. Een endoscopie kan worden gedaan in het kantoor van uw arts, een poliklinische operatie centrum of een ziekenhuis.

Waarom is het gedaan

Een bovenste endoscopie wordt gebruikt voor de diagnose en soms behandelen aandoeningen die het bovenste deel van het spijsverteringsstelsel, zoals de slokdarm, maag en begin van de dunne darm (duodenum) beïnvloeden.

Uw arts kan een endoscopie procedure aanbevelen aan:

 • Onderzoeken symptomen. Endoscopie kan helpen uw arts bepalen wat de oorzaak van digestieve symptomen, zoals misselijkheid, braken, buikpijn, moeite met slikken en gastro-intestinale bloedingen.
 • Diagnose. Uw arts kan endoscopie weefselmonsters (biopsie) verzamelen om te testen voor ziekten en aandoeningen zoals bloedarmoede, bloeden, ontsteking, diarree of kanker van het spijsverteringsstelsel.
 • Behandelen. Uw arts kan speciale gereedschappen doorheen de endoscoop om problemen in uw spijsvertering, zoals het branden van een bloeden schip om het bloeden te stoppen, verbreden van een smalle slokdarm, knippen uit een poliep of het verwijderen van een vreemd voorwerp te behandelen.

Endoscopie is soms gecombineerd met andere procedures, zoals echografie. Een ultrasone sonde kan de endoscoop naar gespecialiseerde beelden van de wand van de slokdarm of maag te creëren worden bevestigd. Een endoscopische echografie kan ook helpen uw arts beelden van moeilijk bereikbare organen, zoals je alvleesklier te creëren. Nieuwer endoscopen high-definition video te gebruiken om duidelijkere beelden te leveren.

Veel endoscopen kan uw arts om technologie genaamd smalle band imaging, die speciaal licht gebruikt om beter te helpen bij het detecteren precancereuze aandoeningen, zoals Barrett-slokdarm gebruiken.

Risico's

Endoscopie. Onderzoeken symptomen.
Endoscopie. Onderzoeken symptomen.

Endoscopie is een zeer veilige procedure. Maar het draagt ​​een zeer klein risico op complicaties. Zelden complicaties zijn:

 • Bloeden. Uw risico van bloeden complicaties na endoscopie wordt verhoogd als de procedure omvat het verwijderen van een stukje weefsel voor onderzoek (biopsie) of het behandelen van een spijsvertering probleem. In zeldzame gevallen kan een dergelijke bloeding een bloedtransfusie nodig.
 • Infectie. Meeste endoscopie bestaat uit een onderzoek en biopsie, en het risico van infectie is laag. Het risico van infectie neemt toe wanneer aanvullende procedures worden uitgevoerd als onderdeel van uw endoscopie. De meeste infecties zijn gering en kan worden behandeld met antibiotica. Uw arts kan u preventief antibiotica te geven voordat je de procedure als u een hoger risico op infectie.
 • Scheuren van het maagdarmkanaal. Een scheur in de slokdarm of een ander deel van je bovenste spijsverteringskanaal kan ziekenhuisopname noodzakelijk, en soms een operatie om het te repareren. Het risico van deze complicatie is zeer laag - het voorkomt in naar schatting 3 tot 5 van de 10.000 diagnostische bovenste endoscopie.

U kunt uw risico op complicaties verminderen door zorgvuldig de instructies van uw arts voor het bereiden voor endoscopie, zoals vasten en het stoppen van bepaalde medicijnen.

Tekenen en symptomen die een complicatie zou kunnen duiden

Tekenen en symptomen om op te letten na uw endoscopie onder andere:

 • Koorts
 • Pijn op de borst
 • Kortademigheid
 • Zwart of zeer donker gekleurde ontlasting
 • Moeite met slikken
 • Ernstige of aanhoudende buikpijn
 • Braken

Bel uw arts onmiddellijk of ga naar een spoedeisende hulp als u een van deze tekenen of symptomen.

Hoe je voor te bereiden

Uw arts zal u specifieke instructies voor te bereiden op uw endoscopie geven. In sommige gevallen kan uw arts vragen dat u:

 • Vasten voor de endoscopie. Mogelijk wordt u gevraagd om te stoppen met drinken en eten vier tot acht uur voordat uw endoscopie om ervoor te zorgen je maag leeg is voor de procedure.
 • Stop met het gebruik van bepaalde medicijnen. Mogelijk wordt u gevraagd om te stoppen met het nemen van bepaalde bloedverdunnende medicijnen in de dagen voor uw endoscopie. Bloedverdunners kan uw risico op bloedingen verhogen indien bepaalde procedures worden uitgevoerd tijdens endoscopie. Als u chronische aandoeningen, zoals diabetes, hart-en vaatziekten of hoge bloeddruk, zal uw arts u specifieke instructies met betrekking tot uw medicijnen te geven.

Vertel uw arts over alle medicijnen en supplementen je neemt voordat je endoscopie.

Plan vooruit voor uw herstel
De meeste mensen ondergaan een bovenste endoscopie zal een kalmerend middel krijgen om ze te ontspannen en maken ze meer comfortabel tijdens de procedure. Als u zult worden verdoofd tijdens de procedure, plan vooruit voor uw herstel, terwijl de kalmerende verdwijnt. Misschien voel je je mentaal alert, maar je geheugen, reactietijd en het oordeel mag worden aangetast. Zoek iemand om je naar huis. U moet mogelijk ook de dag vrij te nemen van het werk. Gebruik geen belangrijke persoonlijke of financiële beslissingen gedurende 24 uur niet te maken.

Wat u kunt verwachten

Tijdens endoscopie
Tijdens een endoscopie procedure, wordt u gevraagd te gaan liggen op een tafel op je rug of op je zij.

Monitoren zal vaak worden aangesloten op uw lichaam om uw gezondheidszorg team laten je ademhaling, bloeddruk en hartslag te controleren. U kunt een kalmerend medicijn te ontvangen via een ader in je onderarm. Deze medicatie helpt je te ontspannen tijdens de endoscopie.

Uw arts kan spuiten een verdoving in je mond om je keel verdoven ter voorbereiding op het inbrengen van de lange, flexibele slang (endoscoop). U kunt gevraagd worden om een ​​plastic gebitsbeschermer dragen om je mond open te houden. Dan is de endoscoop wordt ingebracht in je mond. Uw arts kan u vragen om te slikken als de omvang passeert in je keel. U kunt wat druk in je keel voelt, maar je moet geen pijn voelen.

Je kunt niet praten na de endoscoop passeert in je keel, maar je geluiden kan maken. De endoscoop interfereert niet met je ademhaling.

Als uw arts passeert de endoscoop onderaan uw slokdarm, een kleine camera aan het uiteinde stuurt beelden naar een video-monitor in de onderzoekskamer. Uw arts kijkt naar deze monitor om te zoeken naar afwijkingen in de bovenste spijsverteringskanaal. Indien afwijkingen worden gevonden in het spijsverteringskanaal, kan uw arts afbeeldingen voor later onderzoek op te nemen.

Zachte luchtdruk kan worden ingevoerd in uw slokdarm om opgeblazen je spijsverteringskanaal, zodat de endoscoop vrij kunnen bewegen en de plooien van je spijsverteringskanaal worden gemakkelijker onderzocht. De lucht kan een gevoel van druk of volheid te creëren.

Uw arts zal speciale chirurgische instrumenten passeren de endoscoop om een ​​weefselmonster te verzamelen of verwijderen van een poliep. Uw arts kijkt naar de video-monitor als leidraad voor de gereedschappen.

Wanneer uw arts het examen is voltooid, wordt de endoscoop langzaam teruggetrokken door je mond. Endoscopie duurt meestal vijf tot 20 minuten, afhankelijk van uw situatie.

Na endoscopie
Je wordt meegenomen naar een recovery ruimte om te zitten of liggen stil na uw endoscopie. U kunt verblijven voor een uur of zo. Hierdoor kan uw gezondheidszorg team om u te bewaken als het kalmerend begint te slijten.

Als je eenmaal thuis bent, kunt u sommige mild ongemakkelijke tekenen en symptomen na endoscopie, zoals:

 • Opgeblazen gevoel en gas
 • Kramp
 • Keelpijn

Deze tekenen en symptomen zal verbeteren met de tijd. Als je bezorgd of heel ongemakkelijk bent, bel dan met uw arts.

Doe het rustig aan voor de rest van de dag na uw endoscopie. Misschien voel je je alert, maar je reactietijden en oordeel worden uitgesteld na het ontvangen van een kalmerend middel.

Resultaten

Wanneer u de resultaten van uw endoscopie ontvangt is afhankelijk van uw situatie. Als, bijvoorbeeld, uw arts verricht de endoscopie om te zoeken naar een maagzweer, kunt u de resultaten direct na uw procedure te leren. Als een weefselmonster (biopt) is verzameld, kan het enkele dagen duren voordat de resultaten van het laboratorium krijgen. Vraag uw arts wanneer u kunt verwachten van de resultaten van uw endoscopie.