Foetale macrosomie

Definitie

Foetale macrosomie is een term die gebruikt wordt om een ​​pasgeborene die is beduidend groter dan gemiddeld beschrijven.

Een baby gediagnosticeerd met foetaal macrosomia heeft een geboortegewicht van meer dan 8 pond, 13 gram (4000 gram), ongeacht zijn of haar zwangerschapsduur. Ongeveer 9 procent van de baby's geboren zijn wereldwijd meer wegen dan 8 pond, 13 gram. Echter, de risico's verbonden aan foetale macrosomie stijgen sterk als geboortegewicht is meer dan £ 9 15 gram (4500 gram).

Foetale macrosomia maakt vaginale bevalling moeilijk en zet de baby een risico op letsel tijdens de geboorte. Foetale macrosomia zet ook de baby een verhoogd risico op gezondheidsproblemen na de geboorte.

Symptomen

Foetale macrosomie is moeilijk te detecteren en diagnosticeren tijdens de zwangerschap. Mogelijke symptomen omvatten:

 • Grote fundushoogte Tijdens prenatale bezoeken, kan uw zorgverzekeraar uw fundushoogte meten -. De afstand van de bovenkant van je baarmoeder om je schaambeen. Een fundal hoogte die groter dan verwacht meet kan een teken zijn van foetale macrosomie zijn.
 • Overmatig vruchtwater (polyhydramnios) Teveel vruchtwater -. De vloeistof die omringt en beschermt een baby tijdens de zwangerschap - is wellicht een teken dat je baby is groter dan gemiddeld zijn. De hoeveelheid vruchtwater weerspiegelt uw baby urineproductie, en een groter kind produceert meer urine. Kunnen sommige voorwaarden die een baby te vergroten ook het verhogen van zijn of haar urineproductie.

Oorzaken

Foetale macrosomia ontwikkelt zich meestal voor wanneer een baby krijgt te veel voedingsstoffen. Dit kan worden veroorzaakt door genetische factoren en maternale aandoeningen, zoals obesitas of diabetes. Zelden, zou een baby hebben een medische aandoening die foetale groei versnelt.

In sommige gevallen, wat de oorzaken van een groter dan gemiddeld geboortegewicht onverklaard.

Zie ook

Risicofactoren

Vele factoren kunnen het risico op foetale macrosomie verhogen - wat beïnvloedbare, sommige niet.

Bijvoorbeeld:

 • Maternale diabetes. Als u diabetes vóór de zwangerschap (pre-zwangerschapsdiabetes) gehad of ontwikkelen van diabetes tijdens de zwangerschap (zwangerschapsdiabetes), foetale macrosomie is meer waarschijnlijk. Als uw diabetes slecht gecontroleerd is, je baby is waarschijnlijk groter schouders en grotere hoeveelheden lichaamsvet dan zou een baby wiens moeder heeft diabetes niet hebben.
 • Een geschiedenis van foetale macrosomie. Als u eerder geboorte hebt gegeven aan een baby met de diagnose foetale macrosomie, je bent een verhoogd risico op het hebben van een andere baby die de aandoening heeft. Ook als u woog meer dan 8 pond, 13 gram bij de geboorte, heb je meer kans om een ​​grote baby te hebben.
 • Maternale obesitas. Foetale macrosomia is meer waarschijnlijk als je zwaarlijvig bent.
 • Overmatige gewichtstoename tijdens de zwangerschap. Het verkrijgen van te veel gewicht tijdens de zwangerschap verhoogt het risico op foetale macrosomie.
 • Vorige zwangerschappen. Het risico op foetale macrosomie stijgt naarmate zwangerschap. Tot de vijfde zwangerschap, het gemiddelde geboortegewicht voor elke volgende zwangerschap verhoogt typisch door tot ongeveer 4 ounces (120 gram).
 • Je met een jongen. Mannelijke zuigelingen wegen doorgaans iets meer dan de vrouwelijke zuigelingen. De meeste baby's met een gewicht van meer dan 9 pond, 15 gram (4500 gram) zijn mannetje.
 • Achterstallige zwangerschap. Als je zwangerschap blijft met meer dan twee weken voorbij je uitgerekende datum, uw baby is een verhoogd risico op foetale macrosomie.
 • Maternale leeftijd. Vrouwen ouder dan 35 hebben meer kans op een baby met de diagnose foetale macrosomie hebben.

Foetale macrosomie is waarschijnlijk een gevolg van maternale diabetes, zwaarlijvigheid of gewichtstoename tijdens de zwangerschap dan andere oorzaken. Als deze risicofactoren zijn niet aanwezig en foetale macrosomie wordt vermoed, is het mogelijk dat uw baby een zeldzame medische aandoening die foetale groei beïnvloedt zou kunnen hebben. Uw zorgverzekeraar kan raden prenatale diagnostische tests en misschien een bezoek met een genetische counselor, afhankelijk van de testresultaten.

Zie ook

Complicaties

Foetale macrosomia poseert gezondheidsrisico's voor u en uw baby - zowel tijdens de zwangerschap en na de bevalling.

Maternale risico's
Mogelijke maternale complicaties van foetale macrosomie kunnen zijn:

 • Arbeid problemen. Foetale macrosomia kan een baby om te worden ingeklemd in het geboortekanaal veroorzaken, ondersteunen geboorte verwondingen, of vereisen het gebruik van een tang of een vacuüm apparaat tijdens de bevalling (operatieve vaginale bevalling). Soms is een keizersnede noodzakelijk.
 • . Genitaal snijwonden Tijdens de bevalling, kunnen foetale macrosomie leiden tot een baby om het geboortekanaal verwonden - zoals door het scheuren vaginale weefsel en de spieren tussen de vagina en de anus (perineale spieren).
 • Bloeden na de bevalling. Foetale macrosomia verhoogt het risico dat uw baarmoeder spieren niet goed contract na de geboorte (uterusatonie) geven zal. Dit kan leiden tot potentieel ernstige bloedingen na de bevalling.
 • . Baarmoederbreuk Als je hebt gehad een eerdere keizersnede of grote operatie aan de baarmoeder, foetale macrosomie verhoogt het risico op uterusruptuur - een zeldzame maar ernstige complicatie waarbij de baarmoeder scheurt geopend langs het litteken lijn van de C-sectie of andere baarmoeder chirurgie. Een noodsituatie C-sectie is nodig om levensbedreigende complicaties te voorkomen.

Pasgeboren en jeugd risico's
Mogelijke complicaties van foetale macrosomie voor uw baby kunnen zijn:

 • Hoger dan normaal bloedsuikergehalte. Een baby gediagnosticeerd met foetaal macrosomia heeft meer kans om geboren te worden met een bloedsuikerspiegel die hoger is dan normaal (verminderde glucosetolerantie).
 • Obesitas bij kinderen. Onderzoek wijst uit dat het risico op obesitas bij kinderen neemt toe naarmate geboortegewicht toeneemt.
 • . Metabool syndroom Metabool syndroom is een cluster van voorwaarden - verhoogde bloeddruk, een hoge bloedsuikerspiegel, overtollig lichaamsvet rond de taille of abnormale cholesterolniveaus - die samen optreden, waardoor het risico van hart-en vaatziekten, beroertes en diabetes. Als je baby is gediagnosticeerd met foetale macrosomie, hij of zij het risico loopt op het ontwikkelen van het metabool syndroom in de kindertijd.

Verder onderzoek is nodig om te bepalen of deze effecten het risico van volwassen diabetes, obesitas en hart-en vaatziekten zou kunnen verhogen.

Zie ook

Voorbereiding op uw afspraak

Foetale macrosomie. Overmatig vruchtwater (polyhydramnios).
Foetale macrosomie. Overmatig vruchtwater (polyhydramnios).

Als je risicofactoren voor foetale macrosomie, het onderwerp is waarschijnlijk om te komen op routine prenatale benoemingen.

Hieronder zijn enkele fundamentele vragen aan uw zorgverzekeraar vragen over foetale macrosomie:

 • Wat is waarschijnlijk oorzaak van de aandoening?
 • Welke soorten tests heb ik nodig?
 • Wat moet er nu gebeuren?
 • Moet ik alle beperkingen volgen?
 • Hoe zal foetale macrosomie invloed op mijn kind?
 • Moet ik een C-sectie hebben?
 • Zal mijn baby nodig tests of speciale zorg nadat hij of zij geboren is?

In aanvulling op de vragen die je hebt voorbereid, aarzel dan niet om andere vragen te stellen tijdens uw afspraak - vooral als u verduidelijking nodig hebt of als u iets niet begrijpt.

Tests en diagnose

Schatten of voorspellen van een baby geboortegewicht is moeilijk. Een definitieve diagnose van foetale macrosomie kan niet worden gemaakt nadat de baby geboren is en gewogen. Als je risicofactoren voor foetale macrosomie echter uw zorgverzekeraar zal waarschijnlijk proberen om je baby's geboortegewicht schatten vóór levering.

Tegen het einde van je derde trimester, kan uw zorgverzekeraar of een ander lid van uw gezondheidszorg team een ​​echo om metingen te nemen van delen van je baby's lichaam, zoals het hoofd, de buik en het dijbeen doen. Uw zorgverzekeraar zal steek deze metingen in een formule om uw baby gewicht te schatten.

Houd in gedachten dat de beoordeling van een baby de grootte tijdens de zwangerschap hangt af van nauwkeurige kennis van zijn of haar zwangerschapsduur. Als een baby is groot voor zijn of haar zwangerschapsduur, is het belangrijk om te controleren of uw geplande vervaldatum correct is.

Als uw zorgverzekeraar vermoedt foetale macrosomie, zou hij of zij nonstress testen gebruik te controleren van uw baby welzijn. Een nonstress test meet de baby's hartslag in antwoord op zijn of haar eigen bewegingen. Als je baby overtollige groei wordt gedacht dat het resultaat van een maternale aandoening, kan uw zorgverzekeraar twee nonstress testen raden iedere week - te beginnen al in week 32 van de zwangerschap.

Voordat uw baby geboren is, kunt u ook overwegen om een ​​kinderarts die expertise in het behandelen van baby's gediagnosticeerd met foetaal macrosomia heeft.

Zie ook

Behandelingen en medicijnen

Als uw zorgverzekeraar vermoedt foetale macrosomie, is een vaginale bevalling niet per se uit de vraag. Echter, moet je om te bevallen in een ziekenhuis - in het geval van een tang of een vacuüm apparaat nodig zijn tijdens de bevalling of een keizersnede noodzakelijk wordt.

Weeën op te wekken - het stimuleren samentrekkingen van de baarmoeder voor de bevalling begint op zijn eigen - is over het algemeen niet aanbevolen. Uit onderzoek blijkt dat de arbeid inductie niet het risico van complicaties met betrekking tot foetale macrosomie en zou de noodzaak van een C-sectie te verhogen niet verminderen.

In sommige gevallen kan uw zorgverzekeraar een C-sectie bevelen. Bijvoorbeeld:

 • U diabetes heeft. Als u diabetes vóór de zwangerschap gehad of je zwangerschapsdiabetes en uw zorgverzekeraar schat dat je baby weegt £ 9, 15 gram (4500 gram) of meer te ontwikkelen, kan een C-sectie van de veiligste manier om uw baby te leveren zijn.
 • Je baby weegt £ 11 of meer en je hoeft niet een geschiedenis van maternale diabetes. Als u niet beschikt over pre-zwangerschapsdiabetes of zwangerschapsdiabetes en uw zorgverzekeraar schat dat je baby weegt £ 11 (5000 gram) of meer, een C-sectie zou worden aanbevolen.
 • U afgeleverd een baby wiens schouder vast kwam te zitten achter uw heupbeen (schouderdystocia). Als je een kindje hebt geleverd met schouderdystocia, je bent een verhoogd risico op het probleem zich opnieuw voordoet. Een C-sectie wordt aangeraden om de risico's van schouderdystocie, zoals een gebroken sleutelbeen te voorkomen.

Als uw zorgverlener raadt een electieve C-sectie, moet u de risico's en voordelen te bespreken. Als uw zorgverlener adviseert een C-sectie vóór week 39 van de zwangerschap, zal hij of zij een steekproef testen van vruchtwater - dat omgeeft en beschermt uw baby tijdens de zwangerschap - om te bepalen of je baby's longen zijn volwassen genoeg voor de geboorte (looptijd vruchtwaterpunctie ).

Nadat uw baby geboren is, zal hij of zij waarschijnlijk worden onderzocht op tekenen van geboorte verwondingen, abnormaal lage bloedsuikerspiegel (hypoglykemie) en een bloedziekte die de rode bloedcellen (polycytemie) beïnvloedt. Hij of zij kan speciale zorg in de neonatale intensive care unit van het ziekenhuis nodig. Houd in gedachten dat je baby zou kunnen worden op risico van overgewicht bij kinderen en insulineresistentie en moeten worden gecontroleerd op deze voorwaarden bij toekomstige controles.

Voorbereiding op uw afspraak. Een geschiedenis van foetale macrosomie.
Voorbereiding op uw afspraak. Een geschiedenis van foetale macrosomie.

Ook als u nog niet eerder gediagnosticeerd met diabetes, na de bevalling uw zorgverzekeraar zal u test voor de aandoening. Tijdens toekomstige zwangerschappen, zult u zorgvuldig worden gecontroleerd op tekenen en symptomen van zwangerschapsdiabetes - een vorm van diabetes die zich ontwikkelt tijdens de zwangerschap.

Zie ook

Coping en ondersteuning

Als uw zorgverzekeraar vermoedt foetale macrosomie tijdens je zwangerschap, kun je angstig over de bevalling en de gezondheid van uw baby - en zorgen te maken kan het moeilijk om te zorgen voor jezelf te maken.

Raadpleeg uw zorgverzekeraar over wat u kunt doen om stress te verlichten en het bevorderen van gezondheid van uw baby. Kijk ook eens op zoek naar informatie en ondersteuning van vrouwen die al een kind met de diagnose foetale macrosomie gehad.

Het voorkomen

Je zou niet in staat zijn om foetale macrosomie te voorkomen, maar u kunt een gezonde zwangerschap te bevorderen.

Bijvoorbeeld:

 • Plan een vooroordeel afspraak. Als u overweegt de zwangerschap, overleg dan met uw zorgverzekeraar. Hij of zij zou een dagelijkse prenatale vitamine bevelen. Als je zwaarlijvig bent, kan hij of zij ook doorverwijzen naar andere zorgverleners - zoals een diëtiste of een obesitas specialist - die u kan helpen veranderingen in uw levensstijl te maken en bereiken van een gezond gewicht vóór de zwangerschap.
 • Bewaak uw gewicht Het verkrijgen van een gezonde hoeveelheid gewicht -. Vaak 25 tot 35 pond (ongeveer 11 tot 16 kg) - ondersteunt uw baby's groei en ontwikkeling. Er is geen one-size-fits-all benadering van de zwangerschap gewichtstoename, dat wel. Werk met uw zorgverzekeraar om te bepalen wat goed is voor jou.
 • Beheren diabetes. Als u diabetes vóór de zwangerschap gehad of je zwangerschapsdiabetes ontwikkelen, werken met uw zorgverzekeraar om de conditie te beheren. Controle van uw bloedsuikerspiegel is de beste manier om complicaties, zoals foetale macrosomie voorkomen.
 • Onder meer fysieke activiteit in je dagelijkse routine. Volg de aanbevelingen van uw zorgverzekeraar voor lichamelijke activiteit.

Zie ook