Gezond ouder worden

DHEA: bewijs voor anti-aging vorderingen is zwak

Als u overweegt het nemen van DHEA, krijgen de feiten. Onderzoek ondersteunt niet noodzakelijkerwijs anti-aging vorderingen van het supplement.

DHEA wordt vaak aangeprezen als een anti-aging therapie, gebruikt voor het afweren chronische ziekte en energie en kracht te behouden. Echter, het meeste onderzoek geen back-up van deze claims. Hier, K. Sreekumaran Nair, MD, Ph.D., een endocrinoloog aan de universiteit, Rochester, Minn, beantwoordt vragen over DHEA.

Wat is DHEA?

Je lichaam natuurlijk produceert het hormoon dehydro (DHEA) in de bijnier. Op zijn beurt, DHEA helpt produceren andere hormonen, zoals testosteron en oestrogeen. Een synthetische versie van DHEA is verkrijgbaar in pilvorm. Het wordt verkocht als een voedingssupplement in de VS, maar alleen op recept in de meeste andere landen.

Wat doet DHEA te maken hebben met het ouder worden?

Natuurlijke DHEA niveaus piek in de vroege volwassenheid en daarna langzaam dalen als je ouder wordt. Sommige mensen vermoeden dat lage niveaus van DHEA veroorzaken of bijdragen aan gemeenschappelijke leeftijdsgebonden veranderingen, zoals een verminderde spiermassa, verminderde botdichtheid en cognitieve stoornissen. In theorie zou het nemen van DHEA supplementen om DHEA niveaus handhaven het verouderingsproces vertragen. Onderzoek heeft dit niet bleek waar te zijn, echter.

Gezond ouder worden. DHEA: bewijs voor anti-aging claims is zwak.
Gezond ouder worden. DHEA: bewijs voor anti-aging claims is zwak.

Sommige onderzoeken suggereren dat DHEA heupbeen minerale dichtheid kan verbeteren bij zowel mannen als vrouwen, evenals wervelkolom bot mineraal dichtheid, concentratie en geheugen bij vrouwen. Daarnaast is er een kleine studie bleek dat het toevoegen van DHEA om te oefenen in oudere, kwetsbare vrouwen hielpen verbeteren spierfunctie. Echter, ander onderzoek niet ondersteunen deze bevindingen.

Bijvoorbeeld, een medische studie uit 2006 onderzocht het gebruik van DHEA supplementen bij oudere volwassenen meer dan twee jaar en vond geen anti-aging voordelen. Terwijl DHEA niveaus ging naar dezelfde niveaus gevonden bij jongere mensen, waren er geen verschillen tussen degenen die DHEA nam en de mensen die niet in de lichaamssamenstelling, fysieke prestaties, de gevoeligheid voor insuline of kwaliteit van leven. Een 2008 medische studie toonde ook DHEA verstrekt geen extra voordeel voor postmenopauzale vrouwen die uitgeoefend. Aanvullend onderzoek naar het effect van DHEA op spierkracht en fysiek functioneren bij ouderen blijft onduidelijk.

Zie ook

DHEA: bewijs voor anti-aging vorderingen is zwak

Wat zijn de bijwerkingen van DHEA?

Sommige studies van DHEA hebben de aanvulling in verband met:

  • Verminderde high-density lipoproteïne (HDL) of "goed" cholesterol
  • Verhoogde gezichtshaar bij vrouwen
  • Acne

Op lange termijn schadelijke effecten van DHEA worden nog onderzocht. Omdat DHEA kan, in theorie, te verhogen testosteron en oestrogeen niveaus, is er enige bezorgdheid dat langdurig of overmatig gebruik van DHEA supplementen het risico op prostaatkanker, borstkanker of andere hormoongevoelige kankers kunnen verhogen.

Wat wil je mensen die willen DHEA proberen te vertellen?

DHEA suppletie heeft geen bewezen voordelen hebben bij oudere volwassenen en kan bijwerkingen veroorzaken. Heb DHEA niet nemen om te voorkomen, te vertragen of omkeren leeftijd gerelateerde veranderingen in je lichaam. In plaats daarvan, bedenk dan dat er geen vervanging voor een gezonde levensstijl. Handhaven van een gezond gewicht, eet een evenwichtig dieet, onder meer fysieke activiteit in je dagelijkse routine, en trachten op regelmatige gezondheidsonderzoeken.

Zie ook