Gezond ouder worden

Gemakkelijk blauwe plekken: gewoon als je ouder wordt

Als je ervaart gemakkelijk blauwe plekken, zou je vragen over wat het probleem is en wat je eraan kunt doen veroorzaakt hebben. Zoek uit wat de rol van de vergrijzing speelt bij blauwe plekken en wanneer een arts te raadplegen.

Nog een andere blauwe plekken. Wat veroorzaakte die donkere, lelijke stempel op je been? Je kan me niet herinneren stoten in iets. De laatste tijd, echter, je dikwijls lijken te kneuzen. Is dit reden tot bezorgdheid?

Gemakkelijk blauwe plekken komt vaak met de leeftijd. Hoewel de meeste blauwe plekken zijn onschuldig en verdwijnen zonder behandeling, kan gemakkelijk blauwe plekken soms een teken van een ernstiger probleem.

Waarom is gemakkelijk blauwe plekken zo vaak voor bij oudere volwassenen?

De meeste blauwe plekken ontstaan ​​wanneer kleine bloedvaten (haarvaten) in de buurt van het huidoppervlak worden gebroken door de impact van een klap of verwonding - vaak op de armen of benen. Wanneer dit gebeurt, het bloed lekt uit de schepen en lijkt in eerste instantie als een lichte of donkere rode, paarse of zwarte stip. Uiteindelijk uw lichaam weer opneemt het bloed, en het is verdwenen.

In het algemeen harder waait veroorzaken grotere kneuzingen. Echter, als u snel blauwe plekken, een kleine hobbel - degene die je misschien niet eens merken - kan resulteren in aanzienlijke verkleuring.

Sommige mensen - vooral vrouwen - zijn meer vatbaar voor blauwe plekken dan anderen. Als je ouder wordt, kunnen verschillende factoren bijdragen aan gemakkelijk blauwe plekken, waaronder:

  • Veroudering haarvaten. Na verloop van tijd, de weefsels ondersteuning van deze schepen te verzwakken, en capillaire wanden worden meer kwetsbaar en gevoelig voor scheuren.
  • Dunner huid. Met de leeftijd, je huid wordt dunner en verliest een deel van de beschermende vetlaag die helpt verzachten uw bloedvaten van een blessure. Overmatige blootstelling aan de zon versnelt dit proces.

Kunnen medicijnen en supplementen dragen aan blauwe plekken?

Bloedverdunnende medicijnen zoals aspirine en warfarine (Coumadin) of geneesmiddelen zoals clopidogrel (Plavix) verminderen de mogelijkheid van uw bloed te stollen. Als gevolg hiervan, bloeden uit capillaire schade kan langer duren dan normaal om te stoppen - die genoeg bloed te lekken en veroorzaken een blauwe plek maakt.

Topische en systemische corticosteroïden - die kan worden gebruikt om verschillende aandoeningen, zoals allergieën, astma en eczeem - veroorzaken uw huid dun, waardoor het makkelijker te verbrijzelen. Bepaalde voedingssupplementen, zoals visolie en ginkgo, kan ook het verhogen van uw risico op blauwe plekken als gevolg van een bloedverdunnende werking.

Stop niet met het innemen van uw medicijnen als u meer blauwe plekken. Raadpleeg uw arts over uw zorgen. Bovendien, zorg ervoor dat uw arts is zich bewust van eventuele supplementen je neemt - vooral als u het nemen bent hen terwijl op een bloedverdunnende medicijn. Uw arts kan adviseren het vermijden van bepaalde over-the-counter medicatie of supplementen.

Zie ook

Gemakkelijk blauwe plekken: gewoon als je ouder wordt

Wanneer gaat gemakkelijk blauwe plekken wijzen op een ernstiger probleem?

Gezond ouder worden. Gemakkelijk blauwe plekken: vaak als je ouder wordt.
Gezond ouder worden. Gemakkelijk blauwe plekken: vaak als je ouder wordt.

Gemakkelijk blauwe plekken soms duidt op een ernstige onderliggende aandoening, zoals een bloedstolling probleem of een bloedziekte. Raadpleeg uw arts als u:

  • Hebben ongewoon grote of pijnlijke blauwe plekken, vooral als uw blauwe plekken lijken te ontwikkelen voor zover bekend geen reden
  • Hebben gemakkelijk blauwe plekken en abnormale bloedingen elders, zoals van je neus, tandvlees of darmkanaal
  • Plotseling beginnen blauwe plekken, vooral als u onlangs gestart met een nieuw medicijn
  • Ontwikkelen kneuzingen tijdens een ziekte naast koorts of verwarring

Deze symptomen kunnen wijzen op een laag niveau van of abnormaal functionerende bloedplaatjes - bestanddelen van het bloed die helpen bij het stollen na een verwonding - of problemen met eiwitten die het bloedstolsel helpen. Om de oorzaak van uw blauwe plekken diagnose, kan uw arts uw bloed controleren bloedplaatjes of doe tests die het vermogen van uw bloed te meten om te stollen.

Andere ernstige oorzaken van blauwe plekken onder huiselijk geweld of misbruik. Als een dierbare heeft een onverklaarbare blauwe plekken, met name in een ongebruikelijke locatie, zoals rond de ogen of het gezicht, vragen over de mogelijkheid van misbruik.

Hoe kan ik voorkomen of te behandelen blauwe plekken?

Om lichte kneuzingen te voorkomen, te elimineren huishoudelijke rommel die hobbels of vallen zou kunnen veroorzaken. Lange mouwen shirts en broeken kunnen zorgen voor een extra laag van bescherming voor uw huid. Beperk langdurige blootstelling aan de zon te helpen voorkomen dat de veroudering en een daaruit voortvloeiende verhoogde kans op blauwe plekken.

Zodra een blauwe plek heeft gevormd, echter niet veel kan worden gedaan om het te behandelen. De meeste blauwe plekken uiteindelijk verdwijnen als uw lichaam weer opneemt het bloed - hoewel genezing kan langer duren als je ouder wordt. Als de blauwe plek is opgezwollen, kan het helpen om een ​​koud kompres toepassen en verheffen het getroffen gebied. Na het ontzwellen, kan een warme kompres snelheid verwijdering van het bloed. Als de aanblik van een kneuzing je stoort, bedekken met kleding of make-up.

Je zou niet in staat zijn om gemakkelijk blauwe plekken te elimineren. Echter, het nemen van eenvoudige stappen om uw huid te beschermen en schade te voorkomen kan een lange weg naar het houden van je blauwe plek-free gaan.

Zie ook