Gezondheid van de consument

Gepersonaliseerde geneeskunde en farmacogenomica

Pharmacogenomics houdt de belofte dat de drugs op een dag misschien worden afgestemd op uw genetische make-up.

Moderne medicijnen miljoenen levens redden per jaar. Nog geen een medicijn misschien niet voor u werken, zelfs als het werkt voor andere mensen. Of het zou kunnen ernstige bijwerkingen veroorzaken voor u, maar niet voor iemand anders.

Uw leeftijd, leefstijl en gezondheid al invloed op uw reactie op medicijnen. Maar dat doen je genen. Wetenschappers werken aan specifieke gen varianten met reacties op bepaalde medicijnen passen.

Met die informatie, artsen kunnen op maat behandelingen aan particulieren. Dat is wat farmacogenomica is alles over. Een deel van een nieuw veld genaamd gepersonaliseerde geneeskunde, farmacogenomica biedt de belofte van het voorspellen van de vraag of een medicijn waarschijnlijk helpen of pijn doen voordat je ooit nemen.

Pharmacogenomics in actie

Stel je voor dat je een hartaanval gehad en uw arts wil u medicatie om uw risico van het hebben van een andere lagere geven. Waarbij rekening wordt gehouden met factoren zoals uw gewicht, leeftijd en medische geschiedenis, kan uw arts een bloedverdunnende medicijn te helpen voorkomen van bloedstolsels veroorzaken van een nieuwe hartaanval te schrijven.

Gezondheid van de consument. Gepersonaliseerde geneeskunde en farmacogenomica.
Gezondheid van de consument. Gepersonaliseerde geneeskunde en farmacogenomica.

Zonder tests, u noch uw arts weet precies hoe je reageert op de medicatie. Het kan niet werken voor u, of u kan ernstige bijwerkingen, zoals bloedingen hebben. Je zou kunnen hebben om verschillende doses te proberen - of zelfs verschillende medicijnen - voor het vinden van een behandeling die voor u werkt.

Pharmacogenomics versnelt dat proces. Voordat u een enkele dosis van de medicatie te nemen, kunt u een test om te zien hoe je kans om te reageren op de medicatie. Met die informatie, uw arts kan op maat van de dosis of voorkomen dat drugs volledig en voorschrijven van een andere.

Zie ook

Gepersonaliseerde geneeskunde en farmacogenomica

Hoe wordt farmacogenomica vandaag gebruikt?

Tests zijn nu beschikbaar die kunnen helpen voorspellen of mensen met kanker of andere ziekten zijn waarschijnlijk goede reacties te hebben - of slechte reacties - aan bepaalde medicijnen.

Een dergelijke test zoekt naar een groep van enzymen die verantwoordelijk zijn voor het afbreken en het elimineren van meer dan 30 soorten medicijnen, waaronder antidepressiva, geneesmiddelen voor chemotherapie en hart medicatie.

Sommige mensen, vanwege hun genetische make-up, zijn niet in staat te breken deze medicijnen snel genoeg. De medicatie kan dan opbouwen in het lichaam en veroorzaken ernstige bijwerkingen. Omgekeerd, sommige mensen breken deze medicijnen te snel - voordat ze een kans hebben om te werken.

Genetische testen kunnen mensen zich identificeren met deze genetische variaties, zodat hun artsen meer geïnformeerde voorschrijven beslissingen kunnen maken, waardoor de kans op succes van de behandeling en het minimaliseren van het risico van bijwerkingen.

De toekomst van farmacogenomica

Hoewel farmacogenomica heeft veel beloven, het is nog in een vroeg stadium. Miljoenen genetische variaties bestaan, en het identificeren van hen kon vele jaren duren. Onderzoek aan de gang is, echter, en farmacogenomica kan een dag zijn onderdeel van routinematige medische zorg.

Zie ook