Gezondheid van de consument

Palliatieve zorg: verlichting van de symptomen tijdens ziekte

Palliatieve zorg kan bieden pijn en symptoomverlichting, ondersteuning en gecoördineerde, holistische zorg voor mensen met ernstige ziekten. Ontdek meer over palliatieve zorg.

Als u of een geliefde heeft een ernstige of levensbedreigende ziekte, zou u hebben gedacht over palliatieve zorg. Om palliatieve zorg te begrijpen en hoe het kan helpen de pijn verlichten en de levenskwaliteit te verbeteren, overweeg de volgende vragen.

Wat is palliatieve zorg?

Palliatieve zorg is een multidisciplinair medisch specialisme dat zich richt op de kwaliteit van leven voor mensen met ernstige of levensbedreigende ziekten te verbeteren. Palliatieve zorg houdt rekening met de persoon emotionele, lichamelijke en geestelijke behoeften en doelen - evenals de behoeften van zijn of haar familie.

Palliatieve zorg is geen vervanging van primaire medische behandeling. In plaats daarvan wordt de palliatieve zorg in combinatie met alle andere medische behandeling.

Hoe is palliatieve zorg anders dan hospice?

Palliatieve zorg is beschikbaar op elk moment tijdens een ernstige of levensbedreigende ziekte, terwijl de hospice zorg is alleen beschikbaar aan het einde van het leven - als curatieve of levensverlengende behandelingen zijn gestopt. Je hoeft niet te worden in hospice om palliatieve zorg te ontvangen.

Wie kan profiteren van palliatieve zorg?

Iedereen die aan een ernstige of levensbedreigende ziekte kunnen profiteren van de palliatieve zorg, hetzij om de symptomen van de ziekte, zoals pijn of kortademigheid te behandelen, of om de bijwerkingen van de behandeling, zoals vermoeidheid of misselijkheid te verlichten.

Gezondheid van de consument. Palliatieve zorg: verlichting van de symptomen tijdens ziekte.
Gezondheid van de consument. Palliatieve zorg: verlichting van de symptomen tijdens ziekte.

Palliatieve zorg kan een goede optie voor iemand met een ernstige ziekte die hulp nodig heeft zijn:

  • Het beheren van pijn of andere symptomen
  • Het begrijpen en omgaan met zijn of haar conditie
  • Navigeren in de gezondheidszorg

Zie ook

Palliatieve zorg: verlichting van de symptomen tijdens ziekte

Hoe werkt palliatieve zorg werken?

Palliatieve zorg kan worden geboden in de behandeling voor een ernstige ziekte - of u of uw geliefde wordt op een poliklinische basis of in een ziekenhuis of een verpleeghuis wordt behandeld. Dit type van behandeling kan worden geleverd door verschillende specialisten, waaronder artsen, verpleegkundigen, maatschappelijk werkers, psychologen, counselors, kapelaans, geregistreerde diëtisten, apothekers en revalidatie specialisten.

Een palliatieve zorg specialist werkt samen met de huisarts en een team van andere beroepsbeoefenaren in de gezondheidszorg om een ​​behandelplan dat symptomen verlicht maken, verlicht pijn, adressen spirituele en psychologische problemen, en helpt waardigheid en comfort te behouden.

Een palliatieve zorg specialist kan u of uw geliefde communiceren ook helpen met artsen en familieleden en een soepele overgang tussen het ziekenhuis en de thuiszorg of verpleeghuizen. De palliatieve zorg team zal u en uw familieleden over wat te verwachten en te plannen routine bijeenkomsten om voortdurende zorg te bespreken in de loop van uw ziekte te voeden.

Wat zijn enkele real-life voorbeelden van de palliatieve zorg?

Hier is een voorbeeld van hoe de palliatieve zorg werkt: U heeft een voorgeschiedenis van hartfalen en steeds kortademig, waardoor het moeilijk voor u om zelfs eenvoudige klusjes doen rond het huis. Je woont thuis met een partner die ook gezondheidsproblemen. U vindt dat het krijgen van al de zorg die u en uw partner behoefte wordt steeds moeilijker, en je bent niet zeker hoe te plannen voor de toekomst. Dit is belastend voor u en uw gezin geweest fysiek, psychologisch, spiritueel en financieel.

Uw huisarts suggereert dat u palliatieve zorg overwegen en legt uit dat een palliatieve zorg team zal samen met u te bepalen hoe u uw klachten te verlichten en je levenskwaliteit te verbeteren.

Hoe kan ik meer informatie over palliatieve zorg?

Als u geïnteresseerd in het verkrijgen van palliatieve zorg voor jezelf of een geliefde bent, vraag dan uw arts of uw dierbare arts over palliatieve zorg opties en als er een programma is beschikbaar in uw regio.

Zie ook