Groeipijnen

Definitie

Groeipijnen worden vaak beschreven als een pijn of kloppen in de benen - vaak in de voorkant van de dijen, de kalveren of achter de knieën. Groeipijnen hebben de neiging om beide benen beïnvloeden en komen 's nachts, en kan zelfs een kind uit de sluimerstand.

Groeipijnen. Wat te verwachten van uw arts.
Groeipijnen. Wat te verwachten van uw arts.

Hoewel deze pijnen zijn groeipijnen genoemd, er is geen bewijs dat de groei doet pijn. Kinderziekten kan worden gekoppeld aan een verlaagde pijndrempel of, in sommige gevallen, tot psychologische kwesties.

Er is geen specifieke behandeling voor groeipijnen. U kunt uw kind comfortabeler te maken door er een warme verwarming pad op de pijnlijke spieren en te masseren.

Symptomen

Groeipijnen veroorzaken meestal een pijnlijke of kloppende gevoel in de benen. Deze pijn treedt vaak in de voorkant van de dijen, de kalveren of achter de knieën. Meestal beide benen doen pijn. Sommige kinderen kunnen ook buikpijn of hoofdpijn ervaren tijdens episodes van groeipijnen. De pijn is niet elke dag. Het komt en gaat.

Groeipijn vaak toeslaan in de late namiddag of vroege avond en verdwijnen door de ochtend. Soms is de pijn wekt een kind in het midden van de nacht.

Wanneer moet u een arts te raadplegen
Raadpleeg dan de arts van uw kind als u zich zorgen maakt over pijn in de benen van uw kind of de pijn is:

 • Aanhoudend
 • Nog in de ochtend
 • Ernstig genoeg om te interfereren met de normale activiteiten van uw kind
 • Gelegen in de gewrichten
 • In verband met een blessure
 • Gepaard gaan met andere symptomen, zoals zwelling, roodheid, gevoeligheid, koorts, mank, huiduitslag, verlies van eetlust, zwakte of vermoeidheid
 • In verband met een blessure

Zie ook

Oorzaken

De oorzaak van groeipijn is onbekend. Maar er is geen bewijs dat de groei van een kind is pijnlijk. En groeipijnen meestal niet gebeuren waar de groei optreedt of in tijden van snelle groei. Het is gesuggereerd dat groeipijnen kunnen worden gekoppeld aan rusteloze benen syndroom. Maar spierpijn in de nacht van overmatig gebruik gedurende de dag wordt gedacht dat de meest waarschijnlijke oorzaak van groeipijnen zijn. Overmatig gebruik van activiteiten zoals hardlopen, klimmen en springen kan moeilijk zijn op bewegingsapparaat van een kind.

Risicofactoren

Groeipijnen zijn gemeenschappelijk in voorschoolse en schoolgaande kinderen. Ze zijn iets meer voor bij meisjes dan bij jongens. Rennen, klimmen of springen gedurende de dag kan het risico op pijn in de benen te verhogen 's nachts.

Voorbereiding op uw afspraak

De meeste kinderen die zijn groeipijnen zal niet nodig om een ​​arts te zien. Als de pijn is persistent of ongewoon, wilt u misschien uw zorgen onder de aandacht van uw huisarts of kinderarts te brengen.

Wat u kunt doen
Vóór de benoeming kan u een lijst die de volgende vragen beantwoordt schrijven:

 • Waar komt de pijn optreden?
 • Is er een bepaalde tijd van de dag wanneer de pijn komt meestal?
 • Hoe lang gaat de pijn mee?
 • Wat, als er iets, verlicht de pijn?
 • Heeft de pijn wakker je kind 's nachts of maken het moeilijk om in slaap te vallen?
 • Heeft uw kind ervaren andere symptomen - zoals zwelling, roodheid, buikpijn of hoofdpijn?
 • Heeft uw kind onlangs gestart met een nieuwe fysieke activiteit?

Wat te verwachten van uw arts
Tijdens het examen, kan uw arts vragen over de symptomen en de activiteiten van uw kind te vragen. Hij of zij zal botten en spieren van uw kind te controleren op tekenen van tederheid.

Tests en diagnose

Artsen kunnen meestal diagnosticeren groeipijnen zonder enige tests opdracht. In sommige gevallen echter, kan uw arts bloedonderzoek of röntgenfoto's om uit te sluiten helpen andere problemen die kunnen worden veroorzaakt uw kind tekenen en symptomen. Niet alle vormen van pijn in de benen bij kinderen zijn groeipijnen. Soms been pijn kan veroorzaakt worden door onderliggende ziektes die kunnen worden behandeld.

Behandelingen en medicijnen

Er is geen specifieke behandeling voor groeipijnen. Het goede nieuws is dat groeipijnen geen andere problemen veroorzaken, en ze hebben geen invloed op de groei. Groeipijnen krijgen vaak beter op hun eigen binnen een jaar of twee. En als ze niet helemaal weg te gaan in een jaar of zo, ze vaak minder pijnlijk geworden. In de tussentijd kunt u helpen verlichten ongemak van uw kind met zelfzorg maatregelen, zoals het masseren van de benen van uw kind.

Lifestyle en huismiddeltjes

U kunt helpen verlichten ongemak van uw kind met deze huismiddeltjes:

 • Wrijf de benen van uw kind. Kinderen reageren vaak op zachte massage. Anderen voelen zich beter wanneer ze worden vastgehouden of geknuffeld.
 • Gebruik een verwarmingselement. Warmte kan helpen kalmeren pijnlijke spieren. Gebruik een verwarmingselement op een lage stand voor het slapen gaan of als je kind klaagt over pijn in de benen. Verwijder de verwarming pad zodra uw kind in slaap valt. Een warm bad voor het slapengaan kunnen helpen, ook.
 • Probeer een pijnstiller. Bied je kind ibuprofen (Advil, Children's Motrin, anderen) of paracetamol (Tylenol, anderen). Vermijd aspirine, vanwege het risico van het syndroom van Reye - een zeldzame maar ernstige aandoening verbonden met aspirine geven aan kinderen.
 • Rekoefeningen. Oprekken van de spieren in de benen tijdens de dag kan helpen pijn te voorkomen 's nachts. Vraag uw arts wat rekt zou kunnen helpen.