Hartziekte

Hart-en vaatziekten bij vrouwen: begrijpen symptomen en risicofactoren

Alle vrouwen worden geconfronteerd met de dreiging van hart-en vaatziekten. Maar zich bewust van de symptomen en risico's die uniek zijn voor vrouwen, evenals het eten van een hart-gezond dieet en het uitoefenen, kunt u te beschermen.

Hoewel de hart-en vaatziekten wordt vaak gezien als een probleem voor mannen, meer vrouwen dan mannen sterven aan hart-en vaatziekten per jaar. Een probleem is dat het hart ziektesymptomen bij vrouwen anders symptomen bij mannen kunnen. Gelukkig kunnen vrouwen stappen ondernemen om hun unieke symptomen van hart-en vaatziekten te begrijpen en om te beginnen om hun risico op hart-en vaatziekten te verminderen.

Symptomen van een hartaanval voor vrouwen

De meest voorkomende hartaanval symptoom bij vrouwen is een soort van pijn, druk of ongemak in de borst. Maar het is niet altijd ernstig of zelfs het meest opvallende symptoom, vooral bij vrouwen. Vrouwen zijn vaker dan mannen aan een hartaanval symptomen niets met pijn op de borst, zoals:

 • Nek, schouders, bovenrug of buikklachten
 • Kortademigheid
 • Misselijkheid of braken
 • Zweten
 • Licht in het hoofd of duizeligheid
 • Ongewone vermoeidheid

Deze symptomen zijn subtieler dan de voor de hand liggende verpletterende pijn op de borst vaak geassocieerd met hartaanvallen. Dit kan zijn omdat vrouwen de neiging om blokkades niet alleen in hun belangrijkste slagaders hebben, maar ook in de kleinere slagaders die bloed naar het hart - een aandoening, de zogenaamde kleine schip hartziekte of microvasculaire ziekte.

Veel vrouwen hebben de neiging om te verschijnen in spoeddiensten na veel schade aan het hart reeds heeft plaatsgevonden, omdat de verschijnselen niet die doorgaans geassocieerd met een hartaanval. Als u deze symptomen of denkt dat je een hartaanval, bel voor dringende medische hulp onmiddellijk. Niet zelf rijden naar de eerste hulp, tenzij je geen andere opties.

Hart-en vaatziekten risicofactoren voor vrouwen

Hoewel de traditionele risicofactoren voor coronaire hartziekte - zoals hoge cholesterol, hoge bloeddruk en obesitas - invloed op vrouwen en mannen, kunnen andere factoren een grotere rol spelen in de ontwikkeling van hart-en vaatziekten bij vrouwen. Bijvoorbeeld:

 • Metabool syndroom - een combinatie van vet rond je buik, hoge bloeddruk, hoge bloedsuikerspiegel en hoge triglyceriden - heeft een grotere impact op vrouwen dan op mannen.
 • Mentale stress en depressie beïnvloeden harten van vrouwen meer dan mannen. Depressie maakt het moeilijk om een ​​gezonde levensstijl en volg aanbevolen behandeling, dus praten met uw arts als je met symptomen van depressie.
 • Roken is een grotere risicofactor voor hart-en vaatziekten bij vrouwen dan bij mannen.
 • Lage niveaus van oestrogeen na de menopauze vormen een belangrijke risicofactor voor het ontwikkelen van hart-en vaatziekten in de kleinere bloedvaten (kleine vaartuigen hartziekten).

Is hart-en vaatziekten iets dat alleen oudere vrouwen moet zorgen te maken over?

Nee Vrouwen jonger dan 65 jaar die een familiegeschiedenis van hart-en vaatziekten moet vooral aandacht worden besteed aan het hart-en vaatziekten risicofactoren. Vrouwen van alle leeftijden moeten hartziekten serieus te nemen.

Wat kunnen vrouwen doen om hun risico op hart-en vaatziekten te verminderen?

Er zijn een aantal wijzigingen in de levensstijl die u kunt maken om uw risico op hart-en vaatziekten te verminderen:

 • Oefening 30 tot 60 minuten per dag op de meeste dagen van de week.
 • Handhaven van een gezond gewicht.
 • Stoppen of niet beginnen met roken.
 • Eet een dieet dat is laag in verzadigd vet, cholesterol en zout.

Je moet ook voorgeschreven medicijnen op passende wijze rekening, zoals bloeddruk medicijnen, bloedverdunners en aspirine. En je zult moeten een beter beheer van andere omstandigheden die risicofactoren voor hart-en vaatziekten, zoals hoge bloeddruk, hoog cholesterol en diabetes zijn. Sommige vrouwen met een hoog risico op hart-en vaatziekten kunnen ook profiteren van het gebruik van supplementen, zoals omega-3-vetzuren.

Zie ook

Hart-en vaatziekten bij vrouwen: begrijpen symptomen en risicofactoren

Na om het risico van hart-en vaatziekten te verminderen bij vrouwen

In het algemeen moet je matige lichaamsbeweging, zoals wandelen in een vlot tempo, gedurende 30 tot 60 minuten de meeste dagen van de week te doen. Als u niet al uw oefening afgerond in een sessie kan krijgen, het is fijn om te breken-up van uw lichamelijke activiteit in verschillende 10 - tot 15-minuten sessies. Je zult nog steeds dezelfde voordelen voor hart-gezondheid.

Er zijn nog andere kleine wijzigingen die u kunt maken om uw lichamelijke activiteit te verhogen gedurende de dag. U kunt de trap te nemen in plaats van de lift, lopen of rijden uw fiets om boodschappen te doen, of probeer een aantal sit-ups of push-ups tijdens het kijken naar televisie.

Wat is een gezond gewicht?

Wat is beschouwd als een gezond gewicht varieert van persoon tot persoon, maar het hebben van een normale body mass index (BMI) is nuttig. Deze berekening kunt u zien of u een gezond of ongezond percentage lichaamsvet. Een BMI van 25 of hoger kan worden geassocieerd met een verhoogd risico op hart-en vaatziekten. Verliest slechts 10 tot 15 pond kan helpen door het verlagen van uw bloeddruk en het verminderen van uw risico op diabetes - die beide het verhogen van uw risico op hart-en vaatziekten.

Is de behandeling voor hart-en vaatziekten bij vrouwen anders dan bij mannen?

Bij sommige vrouwen plaques bouwen als gelijkmatig laagje langs vaatwanden, die niet behandelbaar met procedures zoals angioplastie en stenting om de omvangrijke, onregelmatige plaques plat bij sommige mannen slagaders. Voor sommige vrouwen, medicamenteuze behandeling - in plaats van angioplastie of stenting - kan een betere optie zijn.

Hart-en vaatziekten. Hart-en vaatziekten bij vrouwen: begrijpen symptomen en risicofactoren.
Hart-en vaatziekten. Hart-en vaatziekten bij vrouwen: begrijpen symptomen en risicofactoren.

Bepaalde hart medicatie, zoals stolsel-busting drugs (trombolytica) neigen effectiever bij vrouwen dan bij mannen te zijn. Aspirinetherapie voordelen voor zowel mannen als vrouwen, maar er is ook een verschil tussen mannen en vrouwen in de effecten van behandeling met aspirine. Bij vrouwen lijkt aspirine het risico van een beroerte dan bij mannen verminderen, terwijl bij mannen vermindert het risico op een hartaanval meer dan beroerte vermindert.

Het innemen van aspirine tot hart-en vaatziekten bij vrouwen te voorkomen

Richtlijnen van de European Heart Association drang vrouwen agressiever te zijn over het verminderen van hun hart-en vaatziekten en beroerte risico's. Een dagelijkse aspirine kan een aantal voordelen voor vrouwen, zoals het voorkomen van hartaanvallen en beroertes en hart-en vaatziekten risico te verminderen hebben.

De richtlijnen adviseren dat vrouwen overwegen om aspirine - wat betekent een gesprek met uw arts over de risico's en voordelen van het nemen van aspirine op basis van uw eigen individuele beroerte en een hartaanval risico. Begin niet met het nemen van aspirine voor hartkwaalpreventie op uw eigen. Hoe hoger uw risico op een hartaanval of een beroerte, wordt het meer dat risico verminderd door het nemen van aspirine, maar hoe hoger je kans is op bloedingen.

Zie ook