HIDA scan

Definitie

A lever (HIDA) scan is een beeldvormende procedure gebruikt om problemen in de lever, galblaas en galwegen diagnosticeren.

In de HIDA scan, wordt een radioactieve chemische of tracer geïnjecteerd in een ader in uw arm.

De tracer wordt afgehandeld door de lever als gal. Gal is een vloeistof geproduceerd en uitgescheiden door de lever, dat helpt uw ​​spijsvertering breken vetten in het voedsel dat je eet. Gal wordt opgeslagen in je galblaas en de galblaas de gal wanneer je eet een maaltijd.

Een speciale nucleaire geneeskunde scanner (gammacamera) volgt de stroom van de tracer uit je lever in je galblaas en de dunne darm.

De naam komt van HIDA vroeg tracer voor de scan, hydroxy iminodiazijnzuur. Effectiever tracers worden gebruikt vandaag.

Cholescintigrafie, hepatobiliaire scintigrafie zijn andere namen voor een HIDA scan.

Zie ook

Waarom is het gedaan

HIDA scan. Snel voor een paar uur.
HIDA scan. Snel voor een paar uur.

Een HIDA scan wordt meestal gedaan om uw galblaas te evalueren. Het is ook gebruikt om te kijken naar de gal-uitscheiden functie van uw lever en om de stroom van gal uit de lever in je dunne darm te volgen. Een HIDA afbeeldingen scannen leverfunctie, die beelden van het lichaam structuur (anatomie) verstrekt door röntgen-en echo aanvult.

Een HIDA scan kan helpen bij de diagnose van verschillende ziekten en aandoeningen, zoals:

 • Galblaasontsteking (cholecystitis)
 • Galwegobstructie
 • Aangeboren afwijkingen in de galwegen, zoals galgangatresie
 • Postoperatieve complicaties, zoals gal lekken en fistels
 • Beoordeling van levertransplantatie

Uw arts kan een HIDA scan gebruiken als onderdeel van een test om de snelheid waarmee gal vrijkomt uit uw galblaas (galblaas ejectiefractie) te meten.

Zie ook

Risico's

Een HIDA scan brengt weinig risico's. Risico's kunnen zijn:

 • Allergische reactie op medicijnen met radioactieve tracers voor de scan
 • Blauwe plekken op de injectieplaats
 • Huiduitslag

Vertel uw arts als er een kans dat je zwanger zou kunnen zijn of als u borstvoeding geeft. In de meeste gevallen nucleaire geneeskunde tests, zoals de HIDA scan niet uitgevoerd bij zwangere vrouwen vanwege mogelijke schade aan de foetus.

Risico's van straling
De hoeveelheid radioactieve tracer geïnjecteerd in de arm tijdens een scan HIDA is zeer klein. De radioactieve tracer zendt stralen uit voor enkele uren en dan wordt inactief. De gamma-camera die beelden van uw lever, galblaas, galwegen en dunne darm neemt tijdens een HIDA scan niet geven geen straling. Als u bezorgd bent over de hoeveelheid straling word je blootgesteld aan tijdens een HIDA scan, praten met uw arts.

Zie ook

Hoe je voor te bereiden

Te bereiden op uw HIDA scan, kan uw arts u vragen om:

 • Snel voor een paar uur. Verwachten te snel voor een minimum van vier uur voor uw HIDA scan. Je kan worden toegestaan ​​om heldere vloeistoffen drinken.
 • Stel het innemen van bepaalde medicijnen. Bepaalde medicijnen kunnen interfereren met uw HIDA scan, zodat uw arts kan vragen dat je vertraging het innemen van uw medicijnen op de dag van uw scan. Vertel uw arts over alle medicijnen die je neemt.
 • Neem je medicijnen die de scan verbeteren. Bepaalde medicijnen kan het gemakkelijker maken voor de nucleaire radioloog om de resultaten van uw HIDA scan interpreteren. Of u deze medicijnen nodig hebben hangt af van de reden van uw scan. In sommige gevallen kan er een infusie of injectie van een geneesmiddel in aanvulling op de geïnjecteerde radioactieve tracer ontvangen. De medicijnen kunnen direct voor of tijdens uw HIDA scan worden geïnjecteerd. In zeldzame gevallen kan u gevraagd worden om te beginnen met het nemen van een medicijn een paar dagen voor uw scan.

Zie ook

Wat u kunt verwachten

Tijdens uw HIDA scan
U wordt gevraagd om te veranderen in een ziekenhuis jurk voordat je HIDA scan begint. Uw gezondheidszorg team zal je positie op een tafel, meestal op je rug. De radioactieve tracer wordt vervolgens geïnjecteerd in een ader in uw arm.

De tracer reist door je bloedbaan naar de lever, waar het op is genomen door de gal-producerende cellen. De radioactieve tracer reist met de gal uit je lever in je galblaas en door je galwegen naar je dunne darm.

U kunt wat druk te voelen terwijl de radioactieve tracer wordt geïnjecteerd in uw ader.

Zoals je op de tafel liggen, is een speciale gammacamera geplaatst over je buik nemen van foto's van de tracer als het beweegt door je lichaam. De gamma-camera maakt foto's continu voor ongeveer een uur.

Je moet nog tijdens de HIDA scan te houden. Dit kan ongemakkelijk worden, maar u kunt vinden dat je de pijn kan verminderen door het nemen van diep adem en denken over andere dingen. Vertel uw gezondheidszorg team als je ongemakkelijk bent.

De radioloog zal kijken op een computer van de voortgang van de radioactieve tracer door je lichaam. De HIDA scan kan worden gestopt wanneer de radioactieve tracer wordt gezien in de galblaas en de dunne darm binnenkomt. Dit duurt meestal ongeveer een uur. In sommige gevallen worden extra beeldvorming uitgevoerd als originelen niet bevredigend als morfine gegeven om de galblaas visualiseren of de medicatie CCK wordt gegeven om te kijken naar de contractie van de galblaas.

Na uw HIDA scan
In de meeste gevallen kunt u gaan over je dag na uw HIDA scan. Je zult waarschijnlijk nog wat van de radioactieve tracer in je lichaam. De stof zal uw lichaam verlaten door natuurlijk verval of via je urine over de volgende dag of twee.

Zie ook

Resultaten

In de meeste gevallen zal de arts die de HIDA scan beelden interpreteert (nucleaire radioloog) de resultaten toe aan uw arts, die hen zal met u bespreken.

In HIDA scan beelden bekeken op een computer monitor, lijkt het radiotracer als regio's van donkere kleur op een lichtere achtergrond. De meer donkere kleur in een bepaald gebied, des te groter de hoeveelheid radioactieve tracer aanwezig. De beweging van deze donkere kleur tijdens de reeks HIDA scan beelden blijkt dat de radioactieve tracer kon vrij door je lever, galwegen en de galblaas en in de dunne darm te verplaatsen. Als de radioactieve tracer ontbreekt in bepaalde gebieden op een scan, kan dit wijzen op een verstopping of een ander probleem.

HIDA scans op hun eigen meestal geen probleem te diagnosticeren. Uw arts beschouwt hen samen met uw klachten en symptomen, andere testresultaten en andere imaging om te komen tot een diagnose.

Resultaten van een HIDA scan op te nemen:

 • Normaal. Een normaal resultaat betekent dat de radioactieve tracer verhuisde vrij samen met de gal uit je lever in je galblaas en de dunne darm. Geen problemen geconstateerd.
 • Langzame beweging van radioactieve tracer. Als de radioactieve tracer beweegt door je galwegen heel langzaam, kan dit een blokkade of verstopping, of een probleem in de leverfunctie te geven.
 • Geen radioactieve tracer gezien in de galblaas. Indien de radioactieve tracer niet wordt gezien in je galblaas, kan deze acute ontsteking duiden (acute cholecystitis).
 • Abnormaal lage galblaas ejectiefractie. Indien het bedrag van radiotracer verlaten van de galblaas is laag na het geven van de medicatie CCK, dit kan chronische ontsteking (chronische cholecystitis) te geven.
 • Radioactieve tracer ontdekt in andere gebieden. Als de radioactieve tracer wordt gevonden buiten uw galwegen, kan dit een lek duiden.

Uw arts zal uw specifieke resultaten met u bespreken.

Zie ook