Hoofdluis

Definitie

Hoofdluizen zijn een veel voorkomend probleem, die miljoenen mensen elk jaar - met name kleuter-en basisschool-leeftijd kinderen en hun nauwe contacten. Hoofdluizen zijn kleine, vleugelloze, parasitaire insecten die leven en zich voeden met het bloed van je hoofdhuid.

Het krijgen van hoofdluis is geen teken van slechte persoonlijke hygiëne of een onrein leefomgeving. Dit jeukende besmetting, ook wel pediculosis capitis, verspreidt meestal door nauw persoonlijk contact en door het delen van persoonlijke bezittingen.

Zowel over-the-counter en recept medicijnen zijn beschikbaar om hoofdluis te behandelen. Naar aanleiding van de aanwijzingen goed en het nemen van noodzakelijke maatregelen in huis zijn belangrijk om hoofdluis te voorkomen dat terugkerende.

Zie ook

Symptomen

Voorkomende tekenen en symptomen van hoofdluis kunnen zijn:

 • Intense jeuk. Een allergische reactie op het speeksel dat luizen injecteren tijdens het voeden kan leiden tot jeukende rode bultjes op je hoofdhuid, nek en schouders. Sommige mensen, vooral als dit is hun eerste besmetting, niet ervaren jeuk.
 • Volwassen luizen op de hoofdhuid. De meest voorkomende plekken tot volwassen luizen te vinden zijn achter je oren en langs de achterkant van je nek. Luizen zijn kleine, ongeveer de grootte van een aardbei zaad, maar kan tot 1/8 inch (3 mm) groot.
 • Luizen eieren (neten) op haar schachten. Neten lijken op kleine poesje wilg knoppen. Neten kan worden verward met roos, maar in tegenstelling tot roos, ze kunnen niet gemakkelijk worden geborsteld uit het haar.

Wanneer moet u een arts te raadplegen
Meestal kunt u zich te ontdoen van luizen met behulp van vrij verkrijgbare shampoo die speciaal is samengesteld om luizen te doden. Echter, als nonprescription shampoo niet de luizen te doden, uw arts kan een sterkere, recept shampoo voorschrijven.

Zie ook

Oorzaken

Hoofdluizen kunnen niet vliegen of springen, en ze zijn niet door huisdieren uitgezonden. Ze verspreiden door head-to-head contact of via contact met besmette persoonlijke bezittingen of woninginrichting.

Head-to-head contact
Dit is de meest voorkomende wijze van overdracht en kunnen optreden als kinderen of familieleden te spelen of interactie nauw samen.

Het delen van persoonlijke items
Minder vaak, kan hoofdluis worden overgebracht via zaken als:

 • Petten, hoeden en sjaals
 • Borstels en kammen
 • Haar decoraties, zoals haarspeldjes
 • Hoofdtelefoon

Woninginrichting
Hoofdluis kan soms worden gecontracteerd door contact met besmet:

 • Handdoeken
 • Kleding
 • Dekens
 • Hoofdkussens
 • Gestoffeerde meubels

Zie ook

Risicofactoren

De grootste risicofactor voor het krijgen van hoofdluis is in contact komen met iemand die al heeft luizen. Netheid en persoonlijke hygiëne hebben weinig invloed zijn op de vraag of je luizen.

Hoofdluis. Luizen eieren (neten) op haar schachten.
Hoofdluis. Luizen eieren (neten) op haar schachten.

Jonge kinderen, voorschoolse via elementaire leeftijd, zijn het meest vatbaar voor besmetting, die vaak overdraagt ​​aan familieleden van een kind. Vrouwen van alle leeftijden krijgen hoofdluis vaker dan mannen doen.

Zie ook

Complicaties

Luizen kan ertoe leiden dat u te krabben je hoofd zo trots dat je de huid breken. Raadpleeg uw arts als deze krassen worden besmet.

Zie ook

Voorbereiding op uw afspraak

In de meeste gevallen hoeft u niet nodig om een ​​arts te raadplegen voor hoofdluis. Maar wilt u misschien of uw huisarts te raadplegen:

 • Je helpt bepalen of u of uw kind is geïnfecteerd nodig
 • Over-the-counter luizen behandelingen niet werken

Wat u kunt doen
Misschien wilt u een lijst die bestaat uit schrijven:

 • Gedetailleerde beschrijvingen van de symptomen
 • Informatie over het verleden medische klachten
 • Vragen die u wilt de dokter te vragen
Voorbereiding op uw afspraak. Het delen van persoonlijke spullen.
Voorbereiding op uw afspraak. Het delen van persoonlijke spullen.

Voor hoofdluis, vragen die u wilt uw arts te vragen zijn onder andere:

 • Hoe behandel je hoofdluis?
 • Is er een over-the-counter of generiek alternatief voor het medicijn dat je me voorschrijven?
 • Hoe kan ik huishoudelijke artikelen van hoofdluis te ontdoen?
 • Wie moet ik inlichten over mijn of de toestand van mijn kind?
 • Welke andere maatregelen moet ik nemen om herbesmetting te voorkomen?
 • Heeft u brochures of ander gedrukt materiaal dat ik naar huis kan nemen met mij? Welke websites raden jullie aan?
 • Moet ik van plan om een ​​follow-up bezoek?

In aanvulling op de vragen die je hebt bereid zijn om uw arts te vragen, aarzel dan niet om vragen te stellen tijdens uw afspraak als je iets niet begrijpt.

Wat te verwachten van uw arts
Uw arts zal uw hoofd controleren op luizen en je haar voor neten. Hij of zij kan een speciaal licht te gebruiken, een zogenaamde Wood's licht, waardoor de neten kijken lichtblauw.

Uw arts kan u ook vragen een aantal vragen, zoals:

 • Wanneer heeft u of uw kind voor het eerst beginnen met het ervaren symptomen?
 • Hoe werd u of uw kind blootgesteld aan hoofdluis?
 • Is er iemand die je zou kunnen hebben blootgesteld aan hoofdluis?
 • Hoe ernstig zijn uw klachten?

Wat u kunt doen in de tussentijd
Als u of uw kind hoofdluis, vermijd het delen van persoonlijke items, beddengoed, handdoeken of kleding. Gebruik een over-the-counter behandeling voor hoofdluizen of probeer een nat-kammen techniek voor je haar of het haar van uw kind om fysiek luizen en neten te verwijderen. Rid persoonlijke spullen, zoals kleding of beddengoed, door ze te wassen in zeer heet water of verzegelen ze in plastic zakken voor meerdere dagen.

Zie ook

Tests en diagnose

Luizen cement hun eieren stevig op de basis van haar schachten, zeer dicht bij de hoofdhuid. Volgens deskundigen van de Centra voor de Controle en de Preventie van de Ziekte, neten vond meer dan een kwart van een inch (6,5 millimeter) weg van de hoofdhuid zijn ofwel al uitgekomen of niet gaat uitkomen. Dus gewoon het vinden van neten is geen bewijs van een actieve besmetting. Het duidelijkste teken is het vinden van een levende, bewegende luis. Kammen nat haar met een fijne kam is de beste manier om dit bewijs te vinden.

Zie ook

Behandelingen en medicijnen

Over-the-counter producten
Shampoos die ofwel pyrethrine (Rid, anderen) of permethrine (Nix) zijn meestal de eerste optie wordt gebruikt om luizen te bestrijden. Deze werken het beste als je de aanwijzingen te volgen op de voet.

In sommige geografische locaties, hebben luizen gegroeid tegen de ingrediënten in over-the-counter luizen behandelingen. Als over-the-counter-preparaten niet werken, kan uw arts shampoos of lotions die verschillende ingrediënten bevatten voorschrijven.

Voorgeschreven medicijnen

 • Malathion (Ovide). Malathion is bedoeld voor gebruik bij volwassenen en kinderen van 6 jaar of ouder. Je past malathion aan je haar, en dan is het in je haar en hoofdhuid wrijven. Deze medicatie is brandbaar, dus hou het uit de buurt van warmtebronnen, zoals haardrogers, elektrische krulspelden en sigaretten. Als u zwanger bent of borstvoeding geeft, overleg dan met uw arts voordat u dit product gebruikt, omdat het medicijn uw baby kan beïnvloeden.
 • Lindaan. Dit recept medicatie is verkrijgbaar als een crème, lotion of shampoo. Uw arts kan niet raden het gebruik van lindaan als je weegt minder dan 110 pond (49,9 kg), zwanger bent of borstvoeding geeft, moet aanvallen, of een HIV-infectie. Bijwerkingen kunnen zijn huidirritatie en epileptische aanvallen.
 • Benzylalcohol lotion. Deze nieuwere behandeling mag niet worden gebruikt bij kinderen jonger dan 6 maanden. Bijwerkingen kunnen zijn irritatie van de huid, de hoofdhuid en de ogen. Volgens de Food and Drug Administration, ernstige bijwerkingen - zoals toevallen, coma of de dood - kan optreden als dit product wordt gebruikt op premature baby's.

Kammen natte haren
Als u niet wilt insecticiden in dienst, kan een fijn getande of luizenkam fysiek te verwijderen van de luizen uit natte haren. Herhaal dit elke drie tot vier dagen voor ten minste twee weken. Deze methode wordt aanbevolen als eerstelijns behandeling bij kinderen jonger dan 2.

Zie ook

Lifestyle en huismiddeltjes

Luizen kunnen voor ongeveer twee dagen leven zonder een maaltijd, en neten zullen sterven binnen een week als ze niet op dezelfde temperatuur als die gevonden in de buurt van de menselijke hoofdhuid bent gehouden. Dat is waarom het zo ongewoon voor mensen om te worden besmet met luizen door een andere dan de head-to-head contact methode. Alle nauwe contacten moeten worden onderzocht. Ondanks dit lage risico's, kunt u:

 • . Wassen artikelen in heet water wassen beddengoed, knuffels, kleding en hoeden met warm water en zeep - ten minste 130 F (54.4 C) - en droog ze op hoog vuur gedurende tenminste 20 minuten. Soak borstels en kammen in zeer heet water gedurende vijf tot 10 minuten.
 • Verzegelen items in plastic zakken. Place beddengoed, kleding en wasbare artikelen in een luchtdichte zak voor drie tot vier dagen. Dit zal doden levende luizen, en pas uitgekomen luizen zullen sterven omdat ze geen voeding.
 • Vacuüm. Geef de vloer en meubilair van een goede stofzuigen.

Zie ook

Het voorkomen

Het is moeilijk om de verspreiding van hoofdluis bij kinderen in de kinderopvang en op school te voorkomen. Er is zoveel nauw contact tussen kinderen en hun bezittingen die luizen gemakkelijk kan verspreiden. Het is geen reflectie op uw hygiënische gewoonten of die van uw kinderen, en het is niet een mislukking van uw kant als ouder als uw kind hoofdluis.

U kunt uw kind vragen om niet te delen hoeden, sjaals, jassen, kammen, borstels, haar decoraties en andere persoonlijke bezittingen op school. Maar het is niet realistisch om te verwachten dat u en uw kind alle soorten contacten die kunnen leiden tot de verspreiding van luizen kunnen elimineren.

De beste aanpak om het hoofd luizen preventie is gewoon om gedegen stappen om zich te ontdoen van de luizen te nemen - en hun eieren - zodat u niet hoeft meer luizen te behandelen.

Zie ook