Hoog cholesterol

Definitie

Cholesterol is een vetachtige stof die is gevonden in de vetten (lipiden) in uw bloed. Terwijl uw lichaam heeft cholesterol nodig om te blijven bouwen gezonde cellen, met hoog cholesterolgehalte kan verhogen uw risico op hart-en vaatziekten.

Als je een hoog cholesterolgehalte, kunt u vetafzetting in de bloedvaten te ontwikkelen. Uiteindelijk, deze deposito's maken het moeilijk voor voldoende bloed te stromen door je aderen. Je hart niet zoveel zuurstofrijk bloed als nodig, waardoor het risico op een hartaanval verhoogd. Verminderde bloedtoevoer naar je hersenen kan een beroerte veroorzaken.

Hoog cholesterolgehalte (hypercholesterolemie) kunnen worden geërfd, maar het is vaak het gevolg van ongezonde levensstijl keuzes, en dus voorkomen en te behandelen. Een gezonde voeding, regelmatige lichaamsbeweging en soms medicatie kan een lange weg naar het verminderen van hoge cholesterol gaan.

Zie ook

Symptomen

Hoge cholesterol heeft geen symptomen. Een bloedonderzoek is de enige manier om een ​​hoog cholesterolgehalte te detecteren.

Hoog cholesterol. Low-density lipoprotein (LDL).
Hoog cholesterol. Low-density lipoprotein (LDL).

Wanneer moet u een arts te raadplegen
Vraag uw arts om een ​​baseline cholesterol test op de leeftijd van 20 en heb je cholesterol getest ten minste om de vijf jaar daarna. Als uw testresultaten niet binnen bereik gewenst, kan uw arts u vaker metingen bevelen. Uw arts kan ook voorstellen je vaker testen als u een familiegeschiedenis van een hoog cholesterol, hart-en vaatziekten of andere risicofactoren, zoals roken, diabetes of hoge bloeddruk.

Zie ook

Oorzaken

Cholesterol wordt gedragen door je bloed, verbonden aan eiwitten. Deze combinatie van eiwitten en cholesterol wordt een lipoproteïne. Je hebt misschien gehoord van verschillende soorten cholesterol, op basis van wat voor soort cholesterol de lipoproteïne draagt. Zij zijn:

 • Low-density lipoprotein (LDL). LDL of "slechte" cholesterol vervoert cholesterol deeltjes door je hele lichaam. LDL-cholesterol hoopt zich op in de wanden van je bloedvaten, waardoor ze hard en smal.
 • Zeer lage density lipoprotein (VLDL). Dit type lipoprotein bevat de triglyceriden, een type vet, aan de eiwitten in het bloed. VLDL cholesterol maakt LDL-cholesterol groter in omvang, waardoor uw bloedvaten vernauwt. Als je met cholesterolverlagende medicatie, maar hebben een hoog VLDL niveau, kunt u aanvullende medicatie nodig hebt om lager uw triglyceriden.
 • High-density lipoproteïne (HDL). HDL, of "goede," cholesterol pikt overtollige cholesterol en neemt het terug naar je lever.

Factoren binnen uw controle - zoals inactiviteit, overgewicht en ongezonde voeding - bijdragen tot een hoog LDL-cholesterol en lage HDL-cholesterol. Factoren die buiten je controle kan een rol spelen, ook. Zo kan je genetische make-up cellen te houden van het verwijderen van LDL-cholesterol uit het bloed efficiënt of kan uw lever te veel cholesterol produceren.

Zie ook

Risicofactoren

Je hebt meer kans om hoog cholesterolgehalte die kunnen leiden tot hart-en vaatziekten als u een van deze risicofactoren hebben:

 • Roken. Sigaret roken beschadigt de wanden van de bloedvaten, waardoor ze waarschijnlijk vetafzetting accumuleren. Roken kan ook lager uw niveau van HDL, of "goede," cholesterol.
 • Obesitas. Het hebben van een body mass index (BMI) van 30 of hoger brengt u het risico van hoge cholesterol.
 • Slechte voeding. Voedingsmiddelen die rijk zijn aan cholesterol zijn, zoals rood vlees en volvette zuivelproducten, zal uw totale cholesterol verhogen. Het eten van verzadigd vet, gevonden in dierlijke producten, en transvetten, die in sommige commercieel gebakken koekjes en crackers, ook kan uw cholesterolgehalte verhogen.
 • Gebrek aan lichaamsbeweging. Oefening helpt boost HDL "goede" cholesterol uw lichaam, terwijl het verlagen van uw LDL "slechte" cholesterol. Niet genoeg beweging brengt u het risico van hoge cholesterol.
 • Hoge bloeddruk. Verhoogde druk op je vaatwanden schade je bloedvaten, waardoor de ophoping van vetafzettingen kan versnellen.
 • Diabetes. Hoge bloedsuikerspiegel draagt ​​bij aan een hogere LDL-cholesterol en een lager HDL-cholesterol. Hoge bloedsuikerspiegel ook schade aan de bekleding van uw slagaders.
 • Familiegeschiedenis van hart-en vaatziekten. Als een ouder of broer of zus ontwikkeld hart-en vaatziekten voor de leeftijd van 55, hoog cholesterolgehalte plaatst u op een groter dan gemiddeld risico op het ontwikkelen van hart-en vaatziekten.

Zie ook

Complicaties

Hoog cholesterol kan atherosclerose, een gevaarlijke opeenhoping van cholesterol en andere afzettingen op de wanden van je bloedvaten veroorzaken. Deze afzettingen (plaques) kan de bloedstroom te verminderen door je slagaders, die complicaties, zoals kunnen veroorzaken:

 • Pijn op de borst. Als de slagaders die het hart voorzien van bloed (kransslagaders) zijn getroffen, kunt u pijn op de borst (angina pectoris) en andere symptomen van coronaire hartziekte.
 • Hartaanval Als plaques scheur of breuk, een bloedstolsel kan vormen bij de plaque-ruptuur plaatse -. Blokkeren de doorstroming van het bloed of breken vrij en het inpluggen van een slagader stroomafwaarts. Als de bloedtoevoer naar een deel van je hart stopt, heb je een hartaanval.
 • Beroerte. Net als bij een hartaanval, als de bloedtoevoer naar een deel van je hersenen wordt geblokkeerd door een bloedstolsel, een beroerte optreedt.

Voorbereiding op uw afspraak

Als u denkt dat u een hoog cholesterolgehalte hebben, of zich zorgen maken over het hebben van een hoog cholesterolgehalte als gevolg van een sterke familiegeschiedenis, een afspraak maken met uw huisarts om uw cholesterolgehalte gecontroleerd.

Omdat afspraken kunnen kort zijn, en omdat er vaak veel weg te gaan, is het een goed idee om voorbereid te zijn op uw afspraak. Hier is wat informatie om u te helpen klaar voor uw afspraak, en wat te verwachten van uw arts.

Wat u kunt doen

 • Worden zich bewust van eventuele pre-afspraak beperkingen. Op het moment dat u de afspraak maken, zeker om te vragen of er iets is wat je moet doen bij voorbaat, zoals het beperken van uw dieet. Voor een cholesterol test, zul je waarschijnlijk moeten voorkomen dat het eten of drinken van iets (anders dan water) van negen tot 12 uur voor het bloedmonster wordt genomen.
 • Noteer alle symptomen die u ondervindt. Hoog cholesterol zelf heeft geen symptomen, maar een hoog cholesterolgehalte is een risicofactor voor hart-en vaatziekten. Het verhuren van uw arts weten als u symptomen zoals pijn op de borst of kortademigheid kan helpen uw arts bepalen hoe agressief je hoog cholesterolgehalte moet worden behandeld.
 • Noteer belangrijke persoonlijke informatie, inclusief een familiegeschiedenis van een hoog cholesterol, hart-en vaatziekten, beroertes, hoge bloeddruk of diabetes, en van belangrijke spanningen of recente leven verandert, evenals de blootstelling aan andere cardiale risico's, zoals een persoonlijke geschiedenis van het roken of blootstelling aan familieleden die roken (secundaire blootstelling).
 • Maak een lijst van alle medicijnen, alsmede alle vitaminen of supplementen, die je neemt.
 • Neem een familielid of vriend mee, indien mogelijk. Soms kan het moeilijk zijn om te genieten van al de informatie die u tijdens een afspraak informatie. Iemand die je begeleidt misschien iets dat je gemist of vergeten.
 • Wees bereid om uw dieet en lichaamsbeweging te bespreken. Als je niet al te oefenen of een gezond dieet eten, bereid zijn om uw arts te praten over eventuele problemen kun je het gezicht in de slag.
 • Noteer vragen aan uw arts te vragen.

Uw tijd met uw arts is beperkt, dus het opstellen van een lijst van vragen zal u helpen het meeste uit uw tijd samen. Lijst van uw vragen van de belangrijkste tot de minst belangrijke in het geval de tijd om is. Voor een hoge cholesterol, een aantal fundamentele vragen aan uw arts te vragen zijn onder andere:

 • Welke soorten tests heb ik nodig?
 • Wat is de beste behandeling?
 • Welke voedingsmiddelen moet ik eten of te vermijden?
 • Wat is een passend niveau van lichamelijke activiteit?
 • Hoe vaak moet ik een cholesterol test nodig?
 • Wat zijn de alternatieven voor de primaire aanpak die jij suggereert?
 • Ik heb andere gezondheidsproblemen. Hoe kan ik het beste beheren ze samen?
 • Zijn er beperkingen die ik moet volgen?
 • Moet ik zie een specialist?
 • Als ik het nodig medicatie, is er een generiek alternatief voor het geneesmiddel dat je me voorschrijven?
 • Zijn er brochures of ander gedrukt materiaal dat ik naar huis kan nemen met mij?
 • Welke websites heb je raden een bezoek?

In aanvulling op de vragen die je hebt bereid zijn om uw arts te vragen, aarzel dan niet om vragen te stellen tijdens uw afspraak op elk moment dat je iets niet begrijpt.

Wat te verwachten van uw arts
Uw arts zal waarschijnlijk vragen u een aantal vragen. Klaar zijn om ze te beantwoorden kan de tijd te gaan over alle punten die u wilt meer tijd besteden aan behouden. Uw arts kan vragen:

 • Heeft u een familiegeschiedenis van een hoog cholesterol, hoge bloeddruk of hart-en vaatziekten of beroertes?
 • Wat zijn uw dieet en lichaamsbeweging gewoonten zoals?
 • Rook je? Bent u of was u rond andere rokers?
 • Hebt u een cholesterol test gehad? Zo ja, wanneer was uw laatste test? Wat waren je cholesterolgehalte?

Wat u kunt doen in de tussentijd
Het is nooit te vroeg om gezonde veranderingen in levensstijl, zoals stoppen met roken, het eten van gezond voedsel en steeds meer fysiek actief te maken. Dit zijn primaire lijnen van verdediging tegen hoog cholesterol en zijn complicaties, waaronder een hartaanval en beroerte.

Tests en diagnose

Voorbereiding op uw afspraak. Zeer-lage-density lipoproteïne (VLDL).
Voorbereiding op uw afspraak. Zeer-lage-density lipoproteïne (VLDL).

Een bloedonderzoek om het cholesterolgehalte te controleren - een zogenaamde lipide paneel of lipidenprofiel - typisch rapporten:

 • Totaal cholesterol
 • LDL cholesterol
 • HDL-cholesterol
 • Triglyceriden - een soort vet in het bloed

Voor de meest nauwkeurige metingen, niet eten of iets (anders dan water) te drinken voor negen tot 12 uur voor het bloedmonster wordt genomen.

Het interpreteren van de cijfers
Cholesterolgehalte worden gemeten in milligram (mg) cholesterol per deciliter (dl) van het bloed in de Europa en enkele andere landen. Canada en de meeste Europese landen maatregel cholesterol in millimol (mmol) per liter (L) van het bloed. Houd rekening met deze algemene richtlijnen wanneer u uw lipidepaneel (cholesterol test) resultaten terug om te zien of uw cholesterolgehalte valt onder ideale niveau.

Totaal cholesterol
(VS en sommige andere landen)
Totaal cholesterol *
(Canada en het grootste deel van Europa)
Lager dan 200 mg / dL Onder 5,2 mmol / L Best
200-239 mg / dL 5,2-6,2 mmol / L Borderline hoog
240 mg / dl en hoger Boven 6,2 mmol / L Hoog
LDL cholesterol
(VS en sommige andere landen)
LDL cholesterol *
(Canada en het grootste deel van Europa)
Hieronder 70 mg / dL Onder 1,8 mmol / L Beste voor mensen met hart-en vaatziekten
Onder 100 mg / dL Onder 2,6 mmol / L Het beste voor mensen met een risico op hart-en vaatziekten
100-129 mg / dL 2,6-3,3 mmol / L In de buurt van ideaal
130-159 mg / dL 3,4-4,1 mmol / L Borderline hoog
160-189 mg / dL 4,1-4,9 mmol / L Hoog
190 mg / dl en hoger Boven 4,9 mmol / L Zeer hoog
HDL-cholesterol
(VS en sommige andere landen)
HDL-cholesterol *
(Canada en het grootste deel van Europa)
Lager dan 40 mg / dL (mannen)
Onder de 50 mg / dL (vrouwen)
Minder dan 1 mmol / L (mannen)
Minder dan 1,3 mmol / L (vrouwen)
Arm
50-59 mg / dL 1,3-1,5 mmol / L Beter
60 mg / dl en hoger Boven 1,5 mmol / L Best
Triglyceriden
(VS en sommige andere landen)
Triglyceriden *
(Canada en het grootste deel van Europa)
Onder 150 mg / dL Onder 1,7 mmol / L Best
150-199 mg / dL 1,7-2,2 mmol / L Borderline hoog
200-499 mg / dL 2,3-5,6 mmol / L Hoog
500 mg / dl en hoger Above 5.6 mmol / L Zeer hoog

Het European Heart Association (AHA) raadt een triglyceride niveau van 100 mg / dL (1,3 mmol / L) of lager wordt beschouwd als 'optimaal'. De AHA zegt dat dit optimaal niveau zou uw gezondheid van het hart te verbeteren. Echter, de AHA niet medicamenteuze behandeling aanraden om dit niveau te bereiken. In plaats daarvan, voor degenen die proberen om hun triglyceriden te verlagen tot dit niveau, veranderingen in levensstijl, zoals dieet, gewichtsverlies en fysieke activiteit worden aangemoedigd. Dat komt omdat triglyceriden meestal goed reageren op dieet en levensstijl veranderingen.

* Canadese en Europese richtlijnen wijken enigszins af van Amerikaanse richtlijnen. Deze omzettingen worden gebaseerd op Amerikaanse richtlijnen.

LDL doelen verschillen
Omdat LDL-cholesterol is een belangrijke risicofactor voor hart-en vaatziekten, het is de belangrijkste focus van cholesterolverlagende behandeling. Uw doelgroep LDL-nummer kan variëren, afhankelijk van uw onderliggende risico op hart-en vaatziekten.

De meeste mensen moeten streven naar een LDL niveau lager dan 130 mg / dL (3,4 mmol / L). Als u nog andere risicofactoren voor hart-en vaatziekten, kan uw doelgroep LDL lager zijn dan 100 mg / dL (2,6 mmol / L). Als je op een zeer hoog risico op hart-en vaatziekten, kan het nodig zijn om te streven naar een LDL niveau lager dan 70 mg / dL (1,8 mmol / L). In het algemeen, hoe lager LDL cholesterolgehalte, hoe beter.

Je bent overwogen om bij een hoog risico op hart-en vaatziekten als u:

 • Hebben gehad een eerdere hartaanval of beroerte
 • Hebben slagader blokkades in je nek (halsslagader ziekte)
 • Hebben slagader blokkades in je armen of benen (perifeer arterieel vaatlijden)
 • Hebben bekend diabetes die behandeling vereist

Bovendien, misschien twee of meer van de volgende risicofactoren ook plaats je in de hoog-risico groep:

 • Roken
 • Hoge bloeddruk
 • Lage HDL-cholesterol
 • Familiegeschiedenis van vroege hartkwaal
 • Leeftijd ouder dan 45 als je een man bent, of ouder dan 55 als je een vrouw bent
 • Verhoogde lipoproteïne (a), een ander type vet (lipiden) in uw bloed

Kinderen en cholesterolbepalingen
Kinderen zo jong als 2-jarige leeftijd kan een hoog cholesterolgehalte hebben, maar niet alle kinderen moeten worden gescreend op hoge cholesterol. De Europese Academy of Pediatrics (AAP) adviseert een cholesterol test (vasten lipide panel) voor alle kinderen in de leeftijd van 9 en 11. De AAP beveelt ook screening voor kinderen vanaf 1 die een bekende familiegeschiedenis van een hoog cholesterolgehalte of premature coronaire hartziekte. De arts van uw kind kan aanbevelen hertesten als eerste test van uw kind laat zien dat hij of zij heeft een normaal cholesterolgehalte.

De Europese Academy of Pediatrics adviseert ook testen als familiegeschiedenis van het kind voor hoge cholesterol is niet bekend, maar het kind heeft risicofactoren voor een hoge cholesterol, zoals overgewicht, hoge bloeddruk of diabetes.

Zie ook

Behandelingen en medicijnen

Lifestyle veranderingen, zoals de uitoefening van en het eten van een gezonde voeding zijn de eerste lijn van verdediging tegen hoog cholesterol. Maar, als je deze belangrijke veranderingen in levensstijl en uw totaal cholesterol hebt gemaakt - en vooral uw LDL-cholesterol - hoog blijft, kan uw arts medicijnen aanraden.

De specifieke keuze van medicatie of een combinatie van de medicijnen hangt af van verschillende factoren, waaronder uw individuele risicofactoren, uw leeftijd, uw huidige gezondheid en mogelijke bijwerkingen. Voorkomende keuzes zijn:

 • Statines Statines -. Behoren tot de meest voorgeschreven medicijnen voor het verlagen van cholesterol - blokkeert een stof je lever nodig heeft om cholesterol te maken. Dit zorgt ervoor dat uw lever om cholesterol uit uw bloed te verwijderen. Statines kunnen ook helpen uw lichaam reabsorb cholesterol uit bebouwde afzettingen op uw slagader muren, mogelijk omkeren van coronaire hartziekte. Keuzes omvatten atorvastatine (Lipitor), fluvastatine (Lescol), lovastatine (Altoprev, Mevacor), pravastatine (Pravachol), rosuvastatine (Crestor) en simvastatine (Zocor).
 • Gal-zuur-bindende harsen. Je lever maakt cholesterol tot galzuren, een stof die nodig is voor de spijsvertering te maken. De medicijnen cholestyramine (Prevalite), colesevelam (Welchol) en colestipol (Colestid) lagere cholesterol indirect door te binden aan galzuren. Dit vraagt ​​je lever om overtollig cholesterol gebruiken om meer galzuren, die het niveau van cholesterol in uw bloed verlaagt maken.
 • Cholesterolabsorptieremmers. Jouw dunne darm absorbeert de cholesterol uit je voeding en geeft het in je bloedbaan. De drug ezetimibe (Zetia) helpt te verlagen cholesterolgehalte in het bloed door het beperken van de absorptie van cholesterol uit de voeding. Zetia kan worden gebruikt in combinatie met een van de statines.
 • Combinatie absorptie van cholesterol-remmer en statine. De combinatie drug ezetimibe-simvastatine (Vytorin) verlaagt zowel de absorptie van cholesterol in je dunne darm en de productie van cholesterol in de lever. Het is onbekend of Vytorin effectiever is in hart-en vaatziekten risico te verminderen dan het nemen van simvastatine op zichzelf.

Medicijnen voor hoge triglyceriden
Als u ook een hoge triglyceriden, kan uw arts:

 • Fibraten. De medicijnen fenofibraat (TriCor) en gemfibrozil (Lopid) verlagen triglyceriden door het verminderen van de productie van zeer-lage-density lipoproteïne (VLDL) cholesterol van uw lever en door het versnellen van de verwijdering van triglyceriden uit het bloed. VLDL cholesterol bevat voornamelijk triglyceriden.
 • Niacine. Niacine (Niaspan) verlaagt triglyceriden door het beperken van de mogelijkheid van uw lever om LDL-en VLDL-cholesterol te produceren. Recept en over-the-counter niacine is beschikbaar, maar receptplichtige niacine heeft de voorkeur als het heeft de minste bijwerkingen. Voedingssupplementen met niacine die beschikbaar zijn over de toonbank zijn niet effectief zijn voor het verlagen van triglyceriden, en kan uw lever beschadigen.
 • Omega-3 vetzuur supplementen. Omega-3 vetzuur supplementen kan helpen bij het ​​verlagen van uw cholesterol. U kunt over-the-counter te nemen supplementen, of uw arts kan Lovaza, een recept omega-3 vetzuur supplement, voorschrijven als een manier om lager uw triglyceriden. Deze supplementen kan met andere cholesterolverlagende medicijnen, zoals een statine. Als u kiest supplementen-the-counter over te nemen, krijgen OK eerst van uw arts. Omega-3 vetzuur supplementen kan invloed hebben op andere medicijnen die je neemt.

Tolerantie varieert
Tolerantie van medicijnen varieert van persoon tot persoon. De vaak voorkomende bijwerkingen zijn spierpijn, maagpijn, constipatie, misselijkheid en diarree. Als u besluit om cholesterol medicatie te nemen, kan uw arts leverfunctietests raden om het effect van de medicatie te controleren op uw lever.

Kinderen en cholesterol behandeling
Dieet en lichaamsbeweging zijn de beste initiële behandeling voor kinderen van 2 jaar en ouder die een hoog cholesterol of die lijden aan obesitas. De Europese Academy of Pediatrics adviseert ook een behandeling met medicijnen, zoals statines, voor kinderen vanaf 8 jaar en ouder als een kind heeft een hoog niveau van LDL-cholesterol. Echter, deze aanbeveling is omstreden. De lange-termijn effecten van cholesterolverlagende geneesmiddelen zijn niet uitgebreid onderzocht bij kinderen. Daarnaast worden bepaalde cholesterol medicijnen, zoals niacine niet aanbevolen voor kinderen. Vanwege de onenigheid in de medische gemeenschap over dit onderwerp, praten met de arts van uw kind over de beste manier om het cholesterolgehalte van uw kind te verlagen.

Zie ook

Lifestyle en huismiddeltjes

Veranderingen in levensstijl zijn essentieel voor uw cholesterolgehalte te verbeteren. Om uw nummers omlaag brengen, verliezen overgewicht, eet gezonde voeding en het verhogen van uw lichamelijke activiteit. Als u rookt, stoppen.

Verliest extra kilo's
Overgewicht draagt ​​bij aan een hoog cholesterol. Verliest zelfs 5 tot 10 pond kan helpen lagere totale cholesterolgehalte. Begin met het nemen van een eerlijke blik op uw eetgewoonten en dagelijkse routine. Overweeg uw uitdagingen om gewicht te verliezen - en de manieren om ze te overwinnen. Set lange termijn, duurzame doelen.

Eet hart-gezond voedsel
Wat je eet heeft een directe invloed op uw cholesterolgehalte. In feite kan een dieet rijk aan vezels en andere cholesterolverlagende voedingsmiddelen lagere cholesterol helpen zoveel als statine medicatie voor sommige mensen.

 • Kies gezondere vetten. Verzadigd vet en transvet verhogen uw totale cholesterol en LDL-cholesterol. Krijg niet meer dan 10 procent van je dagelijkse calorieën uit verzadigd vet. Enkelvoudig onverzadigde vetten - gevonden in olijfolie, pinda en koolzaad olie - is een gezondere optie. Amandelen en walnoten zijn andere bronnen van gezonde vetten.
 • Elimineren transvetten. Transvetten, die vaak worden aangetroffen in margarines en commercieel gebakken koekjes, crackers en snacks gebak, zijn bijzonder slecht voor uw cholesterolgehalte. Niet alleen transvetten verhogen van uw totale LDL ("slechte") cholesterol, maar ze ook lager uw HDL ("goede") cholesterol.

  Je hebt misschien gemerkt meer voedsel labels verkopen nu hun producten als "transvet-vrij." Maar maak je niet alleen vertrouwen op dit label. In Europa als een levensmiddel minder dan 0,5 gram transvet een portie, kan worden gemarkeerd trans vetvrij. Het lijkt misschien niet veel, maar als je eet veel voedingsmiddelen met een kleine hoeveelheid transvet, kan het snel oplopen. In plaats daarvan, lees de ingrediëntenlijst. Als een levensmiddel een gedeeltelijk gehydrogeneerde olie, dat is een trans vet, en je moet op zoek naar een alternatief.

 • Beperk uw cholesterol Aim voor niet meer dan 300 milligram (mg) cholesterol per dag -. Of minder dan 200 mg als u een hartaandoening. De meest geconcentreerde bronnen van cholesterol zijn orgaanvlees, eierdooiers en volle melkproducten. Gebruik mager vlees, ei vervangers en magere melk in plaats.
 • Selecteer volle granen. Verschillende voedingsstoffen in volle granen te bevorderen gezondheid van het hart. Kies volkoren brood, volkoren pasta, volkoren meel en bruine rijst. Havermout en haverzemelen zijn andere goede keuzes.
 • Voorraad op groenten en fruit. Groenten en fruit zijn rijk aan voedingsvezels, die lagere cholesterol kan helpen. Snack op seizoensgebonden fruit. Experimenteer met plantaardige stoofschotels, soepen en roerbakgerechten.
 • Eet hart-gezonde vissen Sommige soorten vis -. Zoals kabeljauw, tonijn en heilbot - hebben minder totaal vet, verzadigd vet en cholesterol dan doe vlees en gevogelte. Zalm, makreel en haring zijn rijk aan omega-3 vetzuren, die helpen bevorderen van gezondheid van het hart.
 • . Drink alcohol met mate Matig gebruik van alcohol kan het verhogen van uw niveaus van HDL-cholesterol - maar de voordelen zijn niet sterk genoeg om alcohol te bevelen voor iedereen die niet drinkt al niet. Als u ervoor kiest om te drinken, dat doen met mate. Dit betekent niet meer dan een drankje per dag voor vrouwen en 1-2 glazen per dag voor mannen.

Oefening regelmatig
Regelmatige lichaamsbeweging kan helpen bij het verbeteren van uw cholesterolgehalte. Met uw arts OK, werken tot 30 tot 60 minuten lichaamsbeweging per dag. Neem een ​​stevige dagelijkse wandeling. Rijd uw fiets. Zwemmen rondjes. Om je motivatie te behouden, houd het leuk. Zoek een oefening maatje of deelnemen aan een oefening groep. En, heb je niet nodig om alle 30 tot 60 minuten te krijgen in een trainingssessie. Als je kunt knijpen in 05:57 10-minuten intervallen van de oefening, zult u nog steeds een aantal cholesterolverlagende voordelen.

Niet roken
Als u rookt, stop. Stoppen kan uw HDL-cholesterol niveau te verbeteren. En de voordelen niet ten einde. Slechts 20 minuten na het stoppen, je bloeddruk daalt. Binnen 24 uur, het risico op een hartaanval vermindert. Binnen een jaar, uw risico op hart-en vaatziekten is de helft van dat van een roker. Binnen 15 jaar, uw risico op hart-en vaatziekten is vergelijkbaar met die van iemand die nooit gerookt.

Zie ook

Alternatieve geneeswijzen

Weinig natuurlijke producten hebben bewezen om cholesterol te verlagen, maar sommige kunnen nuttig zijn. Met uw arts OK, deze cholesterolverlagende supplementen en producten:

 • Artisjok
 • Gerst
 • Beta-sitosterol (gevonden in orale supplementen en sommige margarines, zoals Promise Activ)
 • Blonde psyllium (gevonden in zaad kaf en producten zoals Metamucil)
 • Knoflook
 • Haverzemelen (gevonden in havermout en hele haver)
 • Sitostanol (gevonden in orale supplementen en sommige margarines, zoals Benecol)

U kunt ook gehoord van een ander supplement aan cholesterol, rode gist te verminderen. Sommige merken van rode gist bevatten lovastatine, het actieve ingrediënt in de drug Mevacor. Dit kan onveilig zijn, omdat er geen manier om de hoeveelheid of kwaliteit van de lovastatine in het supplement te bepalen.

Als u ervoor kiest om cholesterolverlagende supplementen te nemen, vergeet niet het belang van een gezonde levensstijl. Als uw arts schrijft medicijnen om uw cholesterol te verlagen, nemen zoals voorgeschreven. Zorg ervoor dat uw arts weet welke supplementen je neemt als goed.

Zie ook

Het voorkomen

Hetzelfde hart-gezonde levensstijl veranderingen die uw cholesterolgehalte kan verlagen kan helpen voorkomen dat u van het hebben van een hoog cholesterolgehalte in de eerste plaats. Om te voorkomen dat een hoog cholesterolgehalte, kunt u:

 • Verliest extra kilo's en een gezond gewicht handhaven
 • Stoppen met roken
 • Eet een vetarm, zoutarm dieet dat veel fruit, groenten en volle granen bevat
 • Uit te oefenen op de meeste dagen van de week gedurende minstens 30 minuten
 • Drink alcohol met mate, of helemaal niet

Zie ook