Hoog cholesterol

Statines: zijn deze cholesterolverlagende medicijnen geschikt voor u?

Ga na of uw risicofactoren voor hart-en vaatziekten te maken u een goede kandidaat voor behandeling met een statine.

Statines zijn geneesmiddelen die uw cholesterol kan verlagen. Ze werken door een stof die uw lichaam nodig heeft om cholesterol te maken blokkeren. Statines kunnen ook helpen uw lichaam reabsorb cholesterol die is opgebouwd in plaques op uw slagader muren, het voorkomen van verdere verstopping in de bloedvaten en hartaanvallen.

Statines behoren bekende medicijnen zoals atorvastatine (Lipitor), simvastatine (Zocor), lovastatine (Mevacor), pravastatine (Pravachol), rosuvastatine (Crestor) en anderen. Lagere kosten generieke versies van veel statine medicijnen beschikbaar.

Al aangetoond effectief in het verlagen van cholesterol te zijn, kunnen statines nog andere potentiële voordelen. Maar artsen zijn verre van alles te weten over statines. Zijn ze geschikt voor iedereen met een hoog cholesterolgehalte? Wat gebeurt er als u een statine voor decennia? Kunnen statines helpen voorkomen dat andere ziekten?

Mocht u op een statine?

Of je moet op een statine is afhankelijk van uw cholesterolgehalte samen met uw andere risicofactoren voor hart-en vaatziekten.

Hoog cholesterol
Als u een hoog cholesterolgehalte, wat betekent dat uw totaal cholesterolgehalte is 240 milligram per deciliter (mg / dL) (6,22 millimol per liter, of mmol / L) of hoger, of je low-density lipoprotein cholesterol (LDL of "slechte" cholesterol ) niveau is 130 mg / dl (3,37 mmol / L) of hoger is, kan uw arts adviseren u beginnen om een ​​statine te nemen. Maar de nummers alleen zal u of uw arts het hele verhaal niet vertellen.

Als de enige risicofactor die je hebt is een hoog cholesterolgehalte, kan je niet medicatie nodig omdat uw risico op een hartaanval en beroerte anders laag zou kunnen zijn. Hoge cholesterol is slechts een van een aantal risicofactoren voor een hartaanval en beroerte.

Andere risicofactoren
Voordat u een statine voorgeschreven, wordt uw cholesterolgehalte beschouwd, samen met andere risicofactoren voor hart-en vaatziekten, waaronder:

 • Familiegeschiedenis van een hoog cholesterolgehalte of hart-en vaatziekten
 • Inactieve (sedentaire) levensstijl
 • Hoge bloeddruk
 • Slechte algemene gezondheid
 • Het hebben van diabetes
 • Overgewicht of obesitas
 • Roken
 • Vernauwing van de bloedvaten in je nek, armen of benen (perifeer arterieel vaatlijden)

Als uw arts besluit dat u moet een statine te nemen, zullen u en uw arts moeten beslissen welke dosis te nemen. Statines zijn er in verschillende doses - van zo laag als 5 milligram tot wel 80 milligram, afhankelijk van de medicatie. Als u nodig hebt om uw LDL-cholesterol aanzienlijk verlagen - met 50 procent of meer - het is waarschijnlijk je een hogere dosis statines worden voorgeschreven. Als uw LDL-cholesterol is niet zo hoog, moet je waarschijnlijk een lagere dosis. Praat met uw arts als u zich zorgen maakt over de hoeveelheid statines je neemt.

Lifestyle is nog steeds belangrijk voor het verlagen van cholesterol

Veranderingen in levensstijl zijn essentieel voor het verminderen van uw risico op hart-en vaatziekten, of je neemt een statine of niet. Veranderingen in levensstijl die u moet overwegen om onder meer:

 • Stoppen met roken
 • Het eten van een gezond dieet dat is laag in vet, cholesterol en zout
 • Uitoefening van 30 minuten per dag op de meeste dagen van de week
 • Het beheer van stress

Als je na de aanbevolen levensstijlgedrag maar je cholesterol - in het bijzonder uw low-density lipoprotein (LDL) cholesterol, de "slechte" cholesterol - hoog blijft, kunnen statines een optie voor u zijn. Risicofactoren voor hart-en vaatziekten en beroerte zijn:

 • Hoog cholesterol
 • Hoge bloeddruk
 • Suikerziekte
 • Overgewicht of obesitas
 • Familiegeschiedenis van hart-en vaatziekten
 • Niet uitoefenen
 • Zwaar alcoholgebruik
 • Slechte stress en woede management
 • Oudere leeftijd
 • Roken
 • Vernauwing van de bloedvaten in je nek, armen of benen (perifeer arterieel vaatlijden)

Overweeg statines een levenslange verbintenis

Je denkt misschien dat als je cholesterol naar beneden gaat, kunt u stoppen met het nemen van medicatie. Maar, als uw cholesterolniveaus zijn afgenomen nadat u een statine te nemen, je zult waarschijnlijk nodig hebt om voor onbepaalde tijd te verblijven op het. Als u stopt met het, zal uw cholesterolgehalte waarschijnlijk weer omhoog gaan.

De uitzondering kan zijn als u belangrijke wijzigingen in uw dieet te maken of verliest veel gewicht. Substantiële veranderingen in levensstijl kunnen helpen uw cholesterol te verlagen, zonder steeds de medicatie in te nemen, maar geen veranderingen in uw levensstijl of medicatie niet maken zonder te praten met uw arts.

De bijwerkingen van statines

Hoewel statines worden goed verdragen door de meeste mensen, ze hebben bijwerkingen, kan een deel van die weg te gaan als uw lichaam zich aanpast aan de medicatie.

Vaak, minder ernstige bijwerkingen

 • Spier-en gewrichtspijn (meest voorkomende)
 • Misselijkheid
 • Diarree
 • Constipatie

Potentieel ernstige bijwerkingen

 • Leverbeschadiging. Soms statine gebruik veroorzaakt een toename van leverenzymen. Als de stijging is slechts mild, kunt u doorgaan met het geneesmiddel te nemen. Zelden, indien de verhoging ernstig is, kan het nodig zijn om te stoppen met het nemen van het. Bepaalde andere cholesterolverlagende medicijnen, zoals gemfibrozil (Lopid) en niacine (Niacor, Niaspan), verhogen het risico op leverproblemen nog meer bij mensen die statines nemen.

  Hoewel leverproblemen zijn zeldzaam, zal uw arts waarschijnlijk bestel een leverenzym test voordat of kort nadat u beginnen om een ​​statine te nemen. Je mag geen aanvullende leverenzymtesten nodig, tenzij je begint te tekenen of symptomen van problemen met uw lever. Raadpleeg onmiddellijk uw arts als u ongewone vermoeidheid of zwakte, verlies van eetlust, pijn in je bovenbuik, donker gekleurde urine, of het geel worden van uw huid of ogen.

 • Spierproblemen. Statines kunnen spierpijn en tederheid (statine myopathie) veroorzaken. Hoe hoger de dosis statine je neemt, hoe meer kans je hebt om spierpijn te hebben. In ernstige gevallen kan spiercellen afbreken (rhabdomyolyse) en laat een eiwit genaamd myoglobine in de bloedbaan. Myoglobine kan uw nieren beschadigen. Bepaalde geneesmiddelen wanneer genomen met statines kan verhogen het risico op rabdomyolyse. Deze omvatten gemfibrozil (Lopid), erytromycine (erytrosine), schimmeldodende medicijnen, nefazodon, cyclosporine (Restasis, Sandimmune) en niacine (Niacor, Niaspan). Als u statines nemen en hebben nieuwe spierpijn of tederheid, contact op met uw arts.
 • Verhoogde bloedsuikerspiegel of type 2 diabetes. Het is mogelijk uw bloedsuiker (bloedglucose) niveau kan toenemen wanneer u een statine, wat kan leiden tot het ontwikkelen van type 2 diabetes. Het risico is klein, maar belangrijk genoeg dat de Food and Drug Administration (FDA) vereist een waarschuwing op statine etiketten betrekking bloedsuikerspiegel en diabetes. Ondanks dit mogelijke verband tussen verhoogde bloedsuiker en statine gebruik, het is nog steeds veilig is voor de meeste mensen met een hoog cholesterolgehalte, waaronder diabetici, om statines te nemen. Praat met uw arts als u zich zorgen.
 • Neurologische bijwerkingen. Sommige onderzoekers hebben onderzocht of statines kan worden gekoppeld aan geheugenverlies of amyotrofische laterale sclerose (ALS), ook bekend als de ziekte van Lou Gehrig. Hoewel er weinig bewijs dat statines ALS kunnen veroorzaken, de FDA zegt dat sommige mensen die statines nemen hebben geheugenverlies of verwardheid ontwikkelen tijdens het gebruik van statines. Deze bijwerkingen verdwijnen zodra je stopt met de medicatie. Praat met uw arts als u last geheugenverlies of verwardheid. Stop niet met het innemen van uw statine medicatie voordat uw arts te raadplegen.

Het is belangrijk om de effecten van statines overwegen op andere organen in je lichaam, vooral als u gezondheidsproblemen, zoals lever-of nierziekte hebt. Controleer ook of de statines in wisselwerking met andere recept of over-the-counter geneesmiddelen of supplementen die u neemt.

Houd in gedachten dat wanneer je begint om een ​​statine te nemen, zult u de meeste kans op het voor de rest van je leven. Bijwerkingen zijn vaak kleine, maar als je ze ervaart, kunt u met uw arts te praten over het verlagen van uw dosis of proberen een andere statine. Stop niet met het nemen van een statine zonder te praten met uw arts.

Zie ook

Statines: zijn deze cholesterolverlagende medicijnen geschikt voor u?

Zijn er andere mogelijkheden?

Hoog cholesterol. Vaak, minder ernstige bijwerkingen.
Hoog cholesterol. Vaak, minder ernstige bijwerkingen.

Statines effectief verminderen van LDL-cholesterol. Maar, als gevolg van genetische verschillen, kan het type of de dosis statine of een combinatie van statines met andere cholesterolverlagende medicijnen elke persoon neemt variëren. Bijvoorbeeld:

 • Als u niet in staat bent om je LDL te verlagen tot het gewenste doel met behulp van statine medicatie, kan uw arts ezetimibe (Zetia) toe te voegen aan uw behandeling plan of overschakelen naar een combinatie ezetimibe en simvastatine medicatie (Vytorin). Deze combinatie zal helpen drop je LDL-niveau verder, misschien zelfs nog eens 15 tot 20 procent.
 • Als u zowel een hoog LDL-en hoge triglyceriden, kunt u profiteren van het combineren van de statine met recept niacine (Niaspan, Niacor) of een combinatie van de statine met een fibrinezuur drug zoals fenofibraat (TriCor, Fenoglide, Lipofen) of gemfibrozil (Lopid). De kans op spierproblemen is hoger wanneer deze geneesmiddelen worden gekoppeld, zodat de dosis van statines worden verminderd tot minder dan 20 mg.
 • Als u slechts een hoge triglyceriden, het gebruik van niacine (Niaspan, Niacor) is zeer effectief. Fibrinezuur agenten (TriCor en Lopid) zijn een andere optie. Visolie (omega-3-vetzuren) supplementen (Lovaza) in 2 - tot 4-gram doses kan ook helpen.
 • Als uw high-density lipoproteïne (HDL) cholesterol laag is, kan uw arts voorschrijven niacine te verhogen, vooral als je LDL-cholesterol blijft hoog ondanks het nemen van andere medicijnen. Fibric zuren zijn eveneens bruikbaar maar minder effectief dan niacine. Lichaamsbeweging en gewichtsverlies kan helpen, als goed.
 • Als uw arts adviseert niacine naast een statine, wilt u misschien bespreken het nemen van een medicijn dat zowel niacine en een statine, zoals Simcor of Advicor combineert. Deze medicijnen kunnen het aantal pillen die je moet nemen verminderen. Maar dat kan enige voordeel. Onderzoek heeft niet aangetoond dat een combinatie medicijn verlaagt het cholesterolgehalte meer dan maakt het nemen van niacine en een statine afzonderlijk.

  Je hebt misschien gehoord dat een grote studie die het effect van niacine op HDL-cholesterol te verhogen onderzocht vroeg werd gestopt. Deze studie onderzocht hoe niacine werkte bij gebruik van statine medicijnen voor mensen met een voorgeschiedenis van hart-en vaatziekten. De proef werd stopgezet omdat er geen verschil waargenomen tussen mensen die receptplichtige sterkte niacine en mensen die een placebo namen nam. De studie vond ook kan er een kleine toename van het risico op beroerte voor mensen die niacine hun HDL-cholesterol verhogen. Meer onderzoek is nodig om te zien hoe effectief niacine kan worden vergeleken met andere hart-en vaatziekten medicatie. Je moet niet stoppen met niacine, tenzij u van uw arts op OK te krijgen. Praat met uw arts als u zich zorgen maakt over het nemen van niacine.

Wat als het nemen van een statine doet je cholesterol niet verlagen?

Als een statine niet helpt je cholesterol te verlagen, kan uw arts eerst suggereren proberen een andere statine of verhogen van de dosis van de statine u momenteel neemt. In sommige gevallen, een medicatie gewoon niet effectief zijn en een ander geneesmiddel moet worden vervangen.

Uw arts kan ook andere medicijnen toe te voegen, of kan erop wijzen dat je maakt meer veranderingen in levensstijl te helpen je cholesterol te verlagen.

Welke andere voordelen heb statines?

Statines kunnen ook andere dan alleen het verlagen van je cholesterol voordelen. Een veelbelovende voordeel van statines lijkt de anti-inflammatoire eigenschappen, die helpen stabiliseren van de voering van bloedvaten. Dit heeft mogelijk verstrekkende gevolgen van de hersenen en het hart bloedvaten en organen in het lichaam.

In het hart, zou het bloedvat voeringen stabiliseren plaques minder kans op breuk te maken, waardoor de kans op een hartaanval te verminderen. Statines ook helpen ontspannen de bloedvaten, verlagen van de bloeddruk. Bovendien kan statines het risico van bloedstolsels. Daarom zijn artsen nu beginnen statins schrijven voor en na coronaire bypass chirurgie of angioplastiek en na bepaalde slagen.

Statines kunnen ook voordelen die helpen ziekten die niet gerelateerd zijn aan uw gezondheid van het hart te voorkomen, hoewel meer onderzoek nodig is. Andere voordelen van statines kan een verminderd risico omvatten:

 • Artritis en botbreuken
 • Sommige vormen van kanker
 • Dementie en Alzheimer
 • Nierziekte

Statines kunnen ook nuttig zijn bij het beheersen van reactie van het immuunsysteem van het lichaam na een orgaantransplantatie.

Wegen van de risico's en voordelen van statines

Wanneer het denken over de vraag of u statines moet nemen voor hoge cholesterol, stel jezelf de volgende vragen:

 • Heb ik andere risicofactoren voor hart-en vaatziekten?
 • Ben ik bereid en in staat om veranderingen in levensstijl te maken om mijn gezondheid te verbeteren?
 • Ben ik bezorgd over het nemen van een pil elke dag, misschien wel voor de rest van mijn leven?
 • Ben ik bezorgd over de bijwerkingen of interacties statines 'met andere drugs?

Het is belangrijk om rekening te houden met niet alleen uw medische redenen voor een besluit, maar ook uw persoonlijke waarden en bekommernissen. Praat met uw arts over uw totale risico op hart-en vaatziekten en bespreken hoe uw levensstijl en voorkeuren een rol in uw beslissing af te spelen over het nemen van medicijnen voor hoge cholesterol.

Zie ook