Hoog cholesterol

Cholesterolgehalte: welke nummers moet je streven naar?

Het uitzoeken van de beste cholesterolgehalte te streven naar kan verwarrend zijn. Maar hier is wat hulp instellen van uw cholesterol nummer doelen.

Het is belangrijk om je cholesterolgehalte binnen gezonde grenzen te houden. Als u nog andere risicofactoren voor het ontwikkelen van hart-en vaatziekten, moet je nog voorzichtiger te zijn - vooral met je low-density lipoprotein (LDL), of "slechte" cholesterol.

Interpreteren uw cholesterol nummers

Cholesterolgehalte worden gemeten in milligram (mg) cholesterol per deciliter (dl) van het bloed in de Europa en enkele andere landen. Canada en de meeste Europese landen maatregel cholesterol in millimol (mmol) per liter (L) van het bloed. Houd rekening met deze algemene richtlijnen wanneer u uw cholesterol test (lipide paneel of lipidenprofiel) resultaten te zien of uw cholesterolgehalte daalt in een ideale bereik.

Totaal cholesterol
(VS en sommige andere landen)
Totaal cholesterol *
(Canada en het grootste deel van Europa)
Lager dan 200 mg / dL Onder 5,2 mmol / L Wenselijk
200-239 mg / dL 5,2-6,2 mmol / L Borderline hoog
240 mg / dl en hoger Boven 6,2 mmol / L Hoog

LDL cholesterol
(VS en sommige andere landen)
LDL cholesterol *
(Canada en het grootste deel van Europa)
Hieronder 70 mg / dL Onder 1,8 mmol / L Ideaal voor mensen die op een zeer hoog risico op hart-en vaatziekten
Onder 100 mg / dL Onder 2,6 mmol / L Ideaal voor mensen met een risico op hart-en vaatziekten
100-129 mg / dL 2,6-3,3 mmol / L In de buurt van ideaal
130-159 mg / dL 3,4-4,1 mmol / L Borderline hoog
160-189 mg / dL 4,1-4,9 mmol / L Hoog
190 mg / dl en hoger Boven 4,9 mmol / L Zeer hoog

HDL-cholesterol
(VS en sommige andere landen)
HDL-cholesterol *
(Canada en het grootste deel van Europa)
Lager dan 40 mg / dL (mannen)
Onder de 50 mg / dL (vrouwen)
Minder dan 1 mmol / L (mannen)
Minder dan 1,3 mmol / L (vrouwen)
Arm
40-49 mg / dl (mannen)
50-59 mg / dl (vrouwen)
1-1,3 mmol / L (mannen)
1,3-1,5 mmol / L (vrouwen)
Beter
60 mg / dl en hoger 1,6 mmol / L of hoger Best

Triglyceriden
(VS en sommige andere landen)
Triglyceriden *
(Canada en het grootste deel van Europa)
Onder 150 mg / dL Onder 1,7 mmol / L Wenselijk
150-199 mg / dL 1,7-2,2 mmol / L Borderline hoog
200-499 mg / dL 2,3-5,6 mmol / L Hoog
500 mg / dl en hoger Boven 5,6 mmol / L of hoger Zeer hoog

* Canadese en Europese richtlijnen wijken enigszins af van Amerikaanse richtlijnen. Deze omzettingen worden gebaseerd op Amerikaanse richtlijnen.

Het European Heart Association (AHA) raadt een triglyceride niveau van 100 mg / dL (1,3 mmol / L) of lager wordt als optimaal beschouwd. De AHA zegt dat dit optimaal niveau zou uw gezondheid van het hart te verbeteren. Echter, de AHA niet medicamenteuze behandeling aanraden om dit niveau te bereiken. In plaats daarvan, voor degenen die proberen om hun triglyceriden te verlagen tot dit niveau, veranderingen in levensstijl, zoals dieet, gewichtsverlies en fysieke activiteit worden aangemoedigd. Verhoogde triglyceriden meestal goed reageren op dieet en levensstijl veranderingen.

LDL doelen verschillen

Hoog cholesterol. Cholesterolgehalte: welke nummers moet je streven naar?
Hoog cholesterol. Cholesterolgehalte: welke nummers moet je streven naar?

Omdat LDL-cholesterol is een belangrijke risicofactor voor hart-en vaatziekten, het is de belangrijkste focus van cholesterolverlagende behandeling. Uw doelgroep LDL-nummer kan variëren, afhankelijk van uw onderliggende risico op hart-en vaatziekten.

De meeste mensen moeten streven naar een LDL niveau lager dan 130 mg / dL (3,4 mmol / L). Als u nog andere risicofactoren voor hart-en vaatziekten, kan uw doelgroep LDL lager zijn dan 100 mg / dL (2,6 mmol / L). Als je op een zeer hoog risico op hart-en vaatziekten, kan het nodig zijn om te streven naar een LDL niveau lager dan 70 mg / dL (1,8 mmol / L). In het algemeen, hoe lager LDL cholesterolgehalte, hoe beter. Er is geen bewijs dat de echt lage LDL-cholesterolgehalte schadelijk zijn.

Je bent overwogen om bij een hoog risico op hart-en vaatziekten als u hebt of hebt een van de volgende gehad:

 • Een eerdere hartaanval of beroerte
 • Slagader blokkades in je nek (halsslagader ziekte)
 • Slagader blokkades in je armen of benen (perifeer arterieel vaatlijden)
 • Suikerziekte

Bovendien zijn er twee of meer van de volgende risicofactoren ook zou kunnen dat u in de risicogroep zeer hoog:

 • Roken
 • Hoge bloeddruk
 • Lage HDL-cholesterol
 • Familiegeschiedenis van vroege hartkwaal
 • Leeftijd ouder dan 45 als je een man bent, of ouder dan 55 als je een vrouw bent
 • Verhoogde lipoproteïne (a), een ander type vet (lipiden) in uw bloed

Soorten cholesterol

LDL-cholesterol kan zich ophopen aan de binnenkant van de slagader muren, bij te dragen aan slagader blokkades die kunnen leiden tot hartaanvallen. Hogere LDL-cholesterolgehalte betekenen hogere risico. High-density lipoproteïne (HDL) cholesterol is bekend als "goede" cholesterol, omdat het helpt voorkomen dat bloedvaten verstopt raken. Hogere HDL-cholesterol in het algemeen betekenen lager risico.

Een bloedonderzoek om het cholesterolgehalte te controleren - een zogenaamde lipide paneel of lipidenprofiel - typisch rapporten:

 • Totaal cholesterol
 • HDL-cholesterol
 • LDL cholesterol
 • Triglyceriden, een soort vet gestegen vaak met snoep en alcohol

Voor de meest nauwkeurige metingen, niet eten of iets (anders dan water) te drinken voor negen tot 12 uur voor het bloedmonster wordt genomen.

Zie ook

Cholesterolgehalte: welke nummers moet je streven naar?

Veranderingen in levensstijl

Als uw LDL-cholesterol te hoog is, is het eerste wat uw arts zal waarschijnlijk voorstellen is veranderingen in levensstijl. Deze wijzigingen omvatten:

 • Stoppen met roken
 • Eten meer oplosbare vezels in havermout, bonen, fruit en groenten
 • Het eten van minder vet en cholesterol uit vlees en zuivelproducten
 • Afvallen
 • Het uitoefenen van ten minste 30 minuten per dag op de meeste dagen van de week

Overgewicht en inactieve heeft de neiging om je LDL-cholesterol verhogen en verlagen het HDL-cholesterol, precies het tegenovergestelde van wat je wilt. Lichaamsbeweging en gewichtsverlies kan helpen deze trend te keren. Dit is vooral belangrijk voor mensen die een grote taille metingen - meer dan 40 inch (101,6 cm) voor mannen en meer dan 35 inches (88,9 centimeter) voor vrouwen - omdat mensen met deze vorm van het lichaam hebben meer kans op hart-en vaatziekten te ontwikkelen.

Medicijnen kunnen nodig zijn

Wanneer veranderingen in levensstijl zijn niet genoeg om je cholesterol doelstellingen te bereiken, kan uw arts medicijnen voorschrijven om te helpen bij het verlagen van uw cholesterolgehalte. Deze medicijnen, zoals statines, zijn geen vervanging voor veranderingen in levensstijl. U zult nog steeds nodig om goed te eten en uit te oefenen.

Een verborgen risicofactor - familiegeschiedenis

Hoge cholesterol heeft geen symptomen, maar je genetische make-up - weerspiegeld in een familiegeschiedenis van een hoog cholesterol - zou je meer kans op een hoog cholesterol te maken, zelfs als je goed eet en lichaamsbeweging.

Dat is waarom het zo belangrijk om een ​​baseline cholesterol test op de leeftijd van 20 hebben en de follow-up tests ten minste eens in de vijf jaar. Het vinden van het probleem begin kun je om actie te ondernemen voordat het te laat is. Uw arts kan vaker cholesteroltests aanraden als uw totale cholesterolgehalte of LDL-cholesterol hoog is, of als u een familiegeschiedenis van hart-en vaatziekten of een hoog cholesterolgehalte.

Zie ook