Hoog kalium (hyperkaliëmie)

Definitie

Hyperkaliëmie is de medische term die een kaliumgehalte in het bloed, dat is hoger dan normaal beschrijft. Kalium is een voedingsstof die essentieel is voor de functie van zenuw-en spiercellen, waaronder die in het hart.

Uw kaliumgehalte in het bloed niveau is normaal 3,6-5,2 millimol per liter (mmol / L). Met een kaliumgehalte in het bloed hoger dan 7,0 mmol / L kan gevaarlijk zijn en vereist onmiddellijke behandeling.

Oorzaken

Vaak is een verslag van de hoge kaliumgehalte in het bloed is niet waar hyperkaliëmie. In plaats daarvan kan worden veroorzaakt door het scheuren van de bloedcellen in het bloed tijdens of kort na de bloedafname. De gescheurde cellen lekken hun kalium in het monster. Dit roept ten onrechte de hoeveelheid kalium in het bloed, ook al is het kaliumgehalte in uw lichaam is eigenlijk normaal. Wanneer dit wordt vermoed, wordt een tweede bloedmonster gedaan.

De meest voorkomende oorzaak van werkelijk hoge kalium (hyperkaliëmie) is gerelateerd aan uw nieren, zoals:

Andere oorzaken van hyperkaliëmie zijn:

Oorzaken hier getoond worden vaak geassocieerd met dit symptoom. Werk samen met uw arts of andere zorgverlener voor een accurate diagnose.

Wanneer moet u een arts te raadplegen

Hoog kalium wordt meestal gevonden wanneer uw arts bloedonderzoek heeft besteld voor het diagnosticeren van een aandoening die je al ervaren of om medicijnen je neemt bewaken. Het is meestal niet bij toeval ontdekt.

Praat met uw arts over wat uw resultaten betekenen. U kan nodig zijn om een ​​medicatie die van invloed is uw kaliumgehalte wijzigen, of je moet misschien een andere medische aandoening die de oorzaak van uw hoge kaliumgehalte niveau te behandelen. Behandeling van hoge kalium vaak gericht op de onderliggende oorzaak. In sommige gevallen kan het nodig noodmedicatie of dialyse.

Als u symptomen van hyperkaliëmie en reden hebben om te denken dat uw kaliumgehalte hoog zou kunnen zijn, bel dan onmiddellijk uw arts. Hyperkaliëmie is een ernstige en potentieel levensbedreigende aandoening. Het kan leiden:

  • Spiervermoeidheid
  • Zwakte
  • Verlamming
  • Afwijkend hartritme (aritmie)
  • Misselijkheid