HPV-test

Definitie

De menselijke papillomavirus (HPV) test detecteert de aanwezigheid van humaan papillomavirus, een virus dat kan leiden tot het ontwikkelen van genitale wratten, abnormale cervicale cellen of baarmoederhalskanker.

HPV-test. Vals-positief.
HPV-test. Vals-positief.

Uw arts kan de HPV-test aanraden als:

 • Uw Pap-test was abnormaal, waaruit blijkt atypische plaveiselcellen van onbepaalde betekenis (ASCUS)
 • U bent 30 jaar of ouder

De HPV-test is alleen beschikbaar voor vrouwen, geen HPV-test nog bestaat om het virus in mensen te ontdekken. Echter, kunnen mensen worden geïnfecteerd met HPV en het doorgeven van het virus mee naar hun sekspartners.

Zie ook

Waarom is het gedaan

De HPV-test is een screeningstest voor baarmoederhalskanker, maar de test niet vertellen of je kanker hebt. In plaats daarvan, de test detecteert de aanwezigheid van HPV, het virus dat baarmoederhalskanker veroorzaakt, in het systeem. Bepaalde typen van HPV - waaronder types 16 en 18 - het verhogen van uw cervicale kanker risico.

Weten of je hebt een soort van HPV waarbij er een hoog risico op baarmoederhalskanker betekent dat u en uw arts beter kan beslissen over de volgende stappen in de gezondheidszorg. Deze stappen kunnen zijn follow-up monitoring, verdere testen, of de behandeling van abnormale of precancereuze cellen.

Routinematig gebruik van de HPV-test bij vrouwen jonger dan 30 wordt afgeraden, het is ook niet erg behulpzaam. HPV verspreidt zich via seksueel contact en is zeer vaak voor bij jonge vrouwen, zo, vaak, de testresultaten positief zal zijn. Maar HPV-infecties duidelijk vaak op hun eigen binnen een jaar of twee. Cervicale veranderingen die leiden tot kanker meerdere jaren duren - vaak 10 jaar of meer - te ontwikkelen. Om deze redenen, zou je een cursus van waakzaam wachten in plaats van een behandeling voor cervicale veranderingen als gevolg van een HPV-infectie te volgen.

Zie ook

Risico's

Definitie. Vals-negatief.
Definitie. Vals-negatief.

Zoals bij elke screening test, een HPV-test draagt ​​het risico van vals-positieve of vals-negatieve resultaten.

 • Vals-positieve. Een vals-positieve uitslag geeft aan dat u een hoog-risico HPV-type als je echt niet doen. Een vals-positief resultaat zou kunnen leiden tot een onnodige follow-up procedure, zoals colposcopie en biopsie, en overmatige angst over de testresultaten.
 • Vals-negatieve. Een vals-negatief testresultaat betekent dat je echt wel een HPV-infectie, maar de test aangeeft dat je dat niet doet. Dit kan leiden tot een vertraging in de passende follow-up tests of procedures.

Zie ook

Hoe je voor te bereiden

Geen speciale voorbereiding nodig voordat je een HPV-test. Echter, omdat een HPV-test vaak wordt gedaan op hetzelfde moment als een Pap-test, kunt u deze maatregelen nemen om beide proeven zo nauwkeurig mogelijk te maken:

 • Vermijd geslachtsgemeenschap, douchen, of met behulp van een vaginale medicijnen of zaaddodend schuim, crèmes of gelei voor twee dagen voor de test.
 • Probeer niet om de test te plannen tijdens je menstruatie. De test kan worden gedaan, maar uw arts kan een betere steekproef van cellen te verzamelen op een ander moment in je cyclus.

Zie ook

Wat u kunt verwachten

Een HPV-test wordt meestal gedaan op hetzelfde moment als een uitstrijkje - een test die cellen van de baarmoederhals te controleren op afwijkingen of de aanwezigheid van kanker verzamelt. Een HPV-test kan worden gedaan met behulp van hetzelfde monster uit de Pap-test of door het verzamelen van een tweede monster van de baarmoederhals.

Tijdens de HPV-test
Een combinatie Pap-HPV-test wordt uitgevoerd in het kantoor van uw arts en duurt slechts enkele minuten. U kunt gevraagd worden zich uit te kleden geheel of slechts vanaf de taille.

Je zult op je rug liggen op een onderzoekstafel liggen met je knieën gebogen. Je hielen rust in ondersteunt zogenaamde stijgbeugels.

Uw arts zal voorzichtig plaats een instrument genaamd een speculum in je vagina. Het speculum houdt de wanden van de vagina uit elkaar, zodat uw arts kan gemakkelijk zien uw baarmoederhals. Het plaatsen van het speculum kan een gevoel van druk in je bekkengebied veroorzaken. Soms is het speculum voelt koud toen het eerst is geplaatst.

Dan zal uw arts monsters van uw cervicale cellen te nemen met een zachte borstel en een platte schrapen apparaat genaamd een spatel. Dit doet geen pijn, en je kan niet eens het gevoel het monster wordt genomen.

Na de HPV-test
Na uw test, kunt u gaan over uw normale dagelijkse activiteiten zonder enige beperkingen. Vraag uw arts over wanneer u kunt verwachten om uw testresultaten ontvangen.

Zie ook

Resultaten

Resultaten van uw HPV-test zal terugkomen als positief of negatief.

 • Positieve HPV-test. Een positief testresultaat betekent dat je een soort van HPV die is gekoppeld aan baarmoederhalskanker. Het betekent niet dat je baarmoederhalskanker nu, maar het is een waarschuwing dat cervicale kanker in de toekomst zou kunnen ontwikkelen. Uw arts zal waarschijnlijk adviseren een follow-up test zes maanden tot een jaar om te zien of de infectie is verdwenen of om te controleren op tekenen van baarmoederhalskanker.
 • Negatieve HPV-test. Een negatief testresultaat betekent dat u niet beschikt over een van de typen van HPV, dat baarmoederhalskanker kan veroorzaken.

Afhankelijk van uw testresultaten, kan uw arts een van de volgende als een volgende stap adviseren:

 • Normale controle. Als je ouder bent dan 30 jaar, uw HPV-test is negatief en uw uitstrijkje normaal, zult u over het algemeen aanbevolen schema voor herhaalde testen volgen in drie jaar.
 • Colposcopie. In deze follow-up procedure, uw arts maakt gebruik van een speciale vergrotende lens (colposcoop) nader onderzoeken uw baarmoederhals.
 • Biopsie. In deze procedure, soms in combinatie met colposcopie uw arts neemt een monster van cervicale cellen (biopsie) nader onder een microscoop onderzocht.
 • Het verwijderen van abnormale cellen in de baarmoederhals. Om te voorkomen dat abnormale cellen uit ontwikkelingslanden in kankercellen, kan uw arts een procedure voorstellen om het gebied van weefsel dat de abnormale cellen bevatten te verwijderen.
 • Het zien van een specialist. Als uw uitstrijkje of HPV testresultaten abnormaal zijn, zal uw zorgverzekeraar waarschijnlijk verwijzen naar een gynaecoloog voor een colposcopische examen. Als testresultaten laten zien dat je kanker zou kunnen hebben, kunt u worden doorverwezen naar een arts die is gespecialiseerd in het behandelen van kanker van de vrouwelijke geslachtsorganen (gynaecologische oncoloog) voor de behandeling.

Zie ook