Hurthle cel kanker

Definitie

Hurthle (Heert-luh) cel kanker is een zeldzame vorm van kanker die de vlindervormige schildklier in het voorste deel van de onderste hals. De schildklier scheidt hormonen die essentieel zijn voor het regelen van de stofwisseling van uw lichaam zijn.

Hurthle cel kanker wordt ook wel Hurthle cell carcinoma of oxyphilic cell carcinoma. Hurthle cel kanker is een van verscheidene soorten van kanker die de schildklier beïnvloeden.

Hurthle cel kanker kan zijn agressiever dan andere vormen van schildklierkanker. Operatie om de schildklier te verwijderen is de meest voorkomende behandeling van Hurthle cel kanker.

Zie ook

Symptomen

Tekenen en symptomen van Hurthle cel kanker kunnen zijn:

 • Een snel groeiende brok (knobbeltje) in je nek, net onder je adamsappel
 • Pijn in je nek of keel
 • Heesheid of andere veranderingen in je stem
 • Kortademigheid
 • Slikproblemen

Deze tekenen en symptomen niet per se betekenen dat u Hurthle cel kanker. Ze kunnen aanwijzingen voor andere medische aandoeningen - zoals ontsteking van de schildklier of goedaardige vergroting van de schildklier (struma).

Wanneer moet u een arts te raadplegen
Maak een afspraak met uw arts als u tekenen of symptomen die je je zorgen.

Zie ook

Oorzaken

Het is niet duidelijk wat de oorzaak van Hurthle cel kanker.

Artsen weten dat kanker begint als een cel zich ontwikkelt fouten in zijn DNA. DNA is het genetische materiaal dat de instructies voor elk biochemisch proces in je lichaam bevat. Als DNA wordt veranderd of beschadigd is, kan deze genen niet goed functioneren, waardoor cellen te groeien uit de hand en uiteindelijk een massa (tumor) van kanker (kwaadaardige) cellen vormen.

Zie ook

Risicofactoren

Factoren die het risico Hurthle cel kanker verhogen zijn:

 • Vrouwzijn
 • Oudere leeftijd
 • Bestralingen aan het hoofd en de nek

Zie ook

Complicaties

Mogelijke complicaties van Hurthle cel kanker omvatten:

 • Moeite met slikken en ademhalen. Dit kan gebeuren als de tumor groeit en drukt op de slokdarm en de luchtpijp.
 • Verspreiding van de kanker. Hurthle cel kanker kan verspreiden (metastaseren) naar andere weefsels en organen, waardoor de behandeling moeilijker en verminderen de kans op herstel.

Zie ook

Voorbereiding op uw afspraak

Begin met het maken van een afspraak met uw huisarts of een huisarts als u tekenen en symptomen die je zorgen te maken. Als Hurthle cel kanker wordt vermoed, kunt u worden doorverwezen naar een arts die is gespecialiseerd in de behandeling van schildklieraandoeningen (endocrinoloog) of een arts die is gespecialiseerd in de behandeling van kanker (oncoloog).

Omdat afspraken kunnen kort zijn, is het vaak nuttig om te komen goed voorbereid. Hier is wat informatie om u te helpen klaar en wat te verwachten van uw arts te krijgen.

Wat u kunt doen

 • Noteer alle symptomen die u ondervindt, ook wanneer deze eventueel los van de reden waarvoor u de afspraak gepland lijkt.
 • Noteer belangrijke persoonlijke informatie, met inbegrip van belangrijke spanningen of recente leven verandert.
 • Maak een lijst van alle medicijnen, alsmede alle vitaminen of supplementen, die je neemt.
 • Overweegt u een familielid of vriend om met je mee. Soms is het moeilijk om alle informatie die u tijdens een afspraak informatie te onthouden zijn. Iemand die je begeleidt misschien iets dat je gemist of vergeten.
 • Noteer vragen aan uw arts te vragen.
 • Verzamel informatie over uw gezin gezondheid geschiedenis, waaronder schildklier-en vaatziekten en andere ziekten die in de familie.
Hurthle cel kanker. Moeite met slikken en ademhalen.
Hurthle cel kanker. Moeite met slikken en ademhalen.

Uw tijd met uw arts kan worden beperkt, dus het opstellen van een lijst van vragen kan u helpen het meeste uit uw tijd samen. Lijst van uw vragen van de belangrijkste tot de minst belangrijke in het geval de tijd om is. Voor Hurthle cel kanker, een aantal fundamentele vragen aan uw arts te vragen zijn onder andere:

 • Wat is de meest waarschijnlijke oorzaak van mijn klachten?
 • Zijn er nog andere mogelijke oorzaken voor mijn klachten?
 • Welke soorten tests heb ik nodig? Heeft deze tests geen speciale voorbereiding?
 • Welke behandelingen zijn beschikbaar, en welke raden jullie aan?
 • Wat is mijn prognose?
 • Welke soorten bijwerkingen kan ik verwachten van de behandeling verwachten?
 • Zijn er alternatieven voor de primaire aanpak die jij suggereert?
 • Ik heb andere gezondheidsproblemen. Hoe kan ik het beste beheren ze samen?
 • Zijn er dieet of activiteit beperkingen die ik moet volgen?
 • Zijn er brochures of ander gedrukt materiaal dat ik kan meenemen? Welke websites raden jullie aan?

In aanvulling op de vragen die je hebt bereid zijn om uw arts te vragen, aarzel dan niet om vragen te stellen tijdens uw afspraak op elk moment dat je iets niet begrijpt.

Wat te verwachten van uw arts
Uw arts zal waarschijnlijk vragen u een aantal vragen. Klaar zijn om ze te beantwoorden kunnen de tijd om punten die u wilt meer tijd besteden aan het bespreken behouden. Uw arts kan vragen:

 • Wanneer heeft u voor het eerst beginnen met het ervaren van symptomen?
 • Laat uw symptomen zijn continu of af en toe?
 • Hebben ze erger geworden?
 • Heb je enig familiegeschiedenis van kanker? Wat voor soort?
 • Hebt u ooit kanker? Wat voor soort en hoe werd het behandeld?
 • Heb je ooit bestralingen gekregen om het hoofd of nek?

Zie ook

Tests en diagnose

Tests en procedures die worden gebruikt om Hurthle cel kanker te diagnosticeren zijn:

 • Lichamelijk onderzoek van de schildklier. Uw arts zal uw nek onderzoeken, het controleren van de grootte van uw schildklier en het zien of je lymfeklieren zijn gezwollen.
 • Bloedonderzoek om de schildklierfunctie te controleren. Bloedonderzoek kan afwijkingen openbaren in uw schildklierfunctie dat uw arts meer informatie over uw conditie te geven.
 • Beeldvormende diagnostiek. Beeldvorming tests kunnen helpen uw arts bepalen of een abnormale groei aanwezig is in de schildklier is. Ultrageluid wordt vaak gebruikt om beelden van de schildklier creëren. In andere gevallen kan weergavetests omvatten computertomografie (CT), magnetische resonantie beeldvorming (MRI) en positron emissie tomografie (PET).
 • Een monster van de schildklier weefsel te verwijderen voor het testen. Als uw arts vindt een tumor op je schildklier, kan een biopsie helpen bepalen of de tumor kwaadaardig is of niet. Tijdens een schildklier biopsie, uw arts passeert een fijne naald door de huid van je nek. Echografie kan worden gebruikt om de naald te geleiden naar de tumor. De naald heeft een injectiespuit, die wordt gebruikt om schildklierweefsel trekken door de naald. Het monster wordt naar een laboratorium waar het onderzocht op tekens van kanker.

Zie ook

Behandelingen en medicijnen

Behandeling voor Hurthle cel kanker kunnen zijn:

Operatie aan de schildklier te verwijderen
Totale of bijna totale thyreoïdectomie is de meest voorkomende behandeling gebruikt voor Hurthle cel kanker. Tijdens deze handeling alle of bijna alle van de schildklier is verwijderd. De chirurg laat kleine randen van schildklierweefsel in de buurt van het aangrenzende bijschildklieren om de waarschijnlijkheid van bijschildklier letsel verlagen. Deze kleine bijschildklieren reguleren calcium van uw lichaam. Omliggende lymfeklieren kunnen worden verwijderd als er vermoeden bestaat dat de kanker is uitgezaaid naar hen.

Het grootste risico van de operatie is onbedoelde schade aan de recurrens, die tijdelijke of blijvende heesheid of een verlies van je stem kan veroorzaken. Andere complicaties zijn beschadiging van de bijschildklieren, overmatig bloeden en infecties.

Na operatie van Hurthle cel kanker, zal uw arts het hormoon levothyroxine (Levoxyl, Levothroid, anderen), die het hormoon niet meer wordt geproduceerd als gevolg van de afwezigheid van de schildklier vervangt voorschrijven. Je nodig hebt om dit synthetisch hormoon te nemen voor de rest van je leven.

Radioactief jodium therapie
Radioactief jodium therapie gaat slikken een capsule die een radioactieve vloeistof bevat.

Radiotherapie met behulp van een capsule met radioactief jodium-131 ​​wordt vaak voorgeschreven na een operatie voor Hurthle cel kanker. Het kan helpen om eventuele microscopische schildklier weefsel dat na de operatie blijft vernietigen. Soms kan een hogere dosis radioactief jodium worden gebruikt om kwaadaardige cellen die zich hebben verspreid naar andere delen van het lichaam te elimineren.

Radioactief jodium therapie kan tijdelijke bijwerkingen zoals keelpijn, droge mond, afname van de smaaksensaties, nek tederheid en misselijkheid veroorzaken.

Radiotherapie
Radiotherapie maakt gebruik van high-powered energie balken, zoals X-stralen, om kankercellen te doden. Tijdens de bestraling, je bent geplaatst op een tafel met een machine verplaatst u het leveren van de straling op specifieke punten op je lichaam. Radiotherapie kan een optie zijn als kankercellen blijven na de operatie en de behandeling met radioactief jodium.

Bestralingstherapie bijwerkingen zijn een zere keel, een zonnebrand-achtige huiduitslag en vermoeidheid.

Zie ook

Alternatieve geneeswijzen

Hoewel veel alternatieve of niet-conventionele behandelingen - van vitaminen aan kruiden - soms worden gepromoot voor gebruik bij de behandeling van kanker, heeft geen bewezen nuttig zijn bij het beheer van Hurthle cel kanker of andere vormen van schildklierkanker. Als je vragen hebt over een bepaalde alternatieve behandeling hebben, praten met uw arts over de mogelijke risico's en voordelen van de behandeling.

Zie ook

Het voorkomen

Voorbereiding op uw afspraak. Verspreiding van de kanker.
Voorbereiding op uw afspraak. Verspreiding van de kanker.

Er zijn enkele specifieke maatregelen die u kunt nemen om Hurthle cel kanker te voorkomen. Echter, kunt u in staat om uw risico te verlagen door het verminderen van uw blootstelling aan straling van X-stralen en andere bronnen waar mogelijk.

Zie ook

Coping en ondersteuning

Een diagnose van Hurthle cel kanker kan een uitdaging zijn en beangstigend. Zelfs wanneer een volledig herstel is waarschijnlijk, kan je zorgen over een herhaling van de ziekte. Maar maakt niet uit wat uw zorgen of prognose, je bent niet alleen. Hier zijn een aantal strategieën en middelen die kunnen maken het omgaan met deze vorm van kanker makkelijker:

 • Weet genoeg om beslissingen te nemen over uw zorg. Ontdek genoeg over uw conditie om comfortabele besluitvorming over de behandeling voelen. Vraag uw arts over uw kanker, evenals uw behandeling opties en hun bijwerkingen. Hoe meer je weet, hoe meer vertrouwen je zult zijn als het gaat om het maken van beslissingen over uw zorg. Kijk voor informatie in uw lokale bibliotheek en op betrouwbare websites. Begin met het National Cancer Institute en de Europese Cancer Society.
 • Handhaven van een sterke ondersteuning systeem. Vrienden en familie kunnen zijn uw beste bondgenoten als u kanker geconfronteerd. Ze willen vaak te helpen, dus neem ze op aanbiedingen om maaltijden te maken of voorzien in het transport. Soms is de zorg en het begrip van een formele ondersteuning groep van overlevenden van kanker kan bieden een unieke vorm van emotionele steun en aanmoediging. U kunt ook vinden je diepe en blijvende banden te ontwikkelen met mensen die gaan via dezelfde dingen die je bent. Er zijn ook ondersteuning groepen voor de families van de overlevenden van kanker.
 • Stel redelijke doelen. Hebben van doelen helpt je het gevoel de controle en kunt u een gevoel van doel te geven. Maar maak je geen doelen die je onmogelijk kan bereiken kiezen. Je mag niet in staat zijn om full-time te werken, bijvoorbeeld, maar u kunt in staat zijn om minstens halftijds te werken. In feite, veel mensen vinden dat ze blijven werken nuttig kan zijn.
 • Neem tijd voor jezelf. Goed eten, ontspannen en het krijgen van genoeg rust kan helpen bij de bestrijding van de stress en vermoeidheid van kanker. Ook vooruit plannen voor de stilstandtijden wanneer u kan nodig zijn om meer uit te rusten of te beperken wat je doet.

Zie ook