Influenza (griep)

Definitie

Griep is een virale infectie die uw luchtwegen aanvallen - je neus, keel en longen. Influenza, gewoonlijk de griep, is niet hetzelfde als de maag "griep" virussen die diarree en braken.

Influenza en de complicaties ervan kan dodelijk zijn. Mensen een hoger risico op het ontwikkelen van griep complicaties zijn:

 • Jonge kinderen
 • Oudere volwassenen
 • Zwangere vrouwen
 • Mensen met een verzwakt immuunsysteem
 • Mensen met chronische ziekten

Uw beste verdediging tegen influenza is een jaarlijkse vaccinatie ontvangen.

Zie ook

Symptomen

In eerste instantie kan de griep lijkt een verkoudheid met een loopneus, niezen en een zere keel. Maar verkoudheid ontwikkelen zich gewoonlijk langzaam, terwijl de griep heeft de neiging om plotseling op te komen. En hoewel een koude kan vervelend zijn, je meestal voel me veel erger met de griep.

Voorkomende tekenen en symptomen van de griep zijn:

 • Koorts meer dan 100 F (38 C)
 • Pijnlijke spieren, vooral in je rug, armen en benen
 • Rillingen en zweten
 • Hoofdpijn
 • Droge hoest
 • Vermoeidheid en zwakte
 • Neusverstopping

Wanneer moet u een arts te raadplegen
Als u griepsymptomen en het risico op complicaties, zie uw arts meteen. Het nemen van antivirale geneesmiddelen binnen de eerste 48 uur na je eerste bericht symptomen kunnen de lengte van uw ziekte te verminderen en te voorkomen dat meer-ernstige problemen.

Zie ook

Oorzaken

Influenza (griep). Verzwakt immuunsysteem.
Influenza (griep). Verzwakt immuunsysteem.

Griepvirussen reizen door de lucht in druppeltjes wanneer iemand met de infectie hoest, niest of praat. U kunt de druppels direct inhaleren, of u kunt ophalen van de ziektekiemen van een voorwerp - zoals een telefoon of computer keyboard - en vervolgens overbrengen naar uw ogen, neus of mond.

Griepvirussen voortdurend veranderen, met nieuwe stammen regelmatig verschijnen. Als u griep in het verleden hebt gehad, heeft je lichaam al antistoffen gemaakt aan die bepaalde stam van het virus te bestrijden. Als toekomstige influenzavirussen lijken op die je eerder tegengekomen, hetzij door het hebben van de ziekte of van vaccinatie, kunnen deze antilichamen infectie voorkomen of verminderen de ernst.

Maar antilichamen tegen griepvirussen u bent tegengekomen in het verleden kan je niet beschermen tegen nieuwe influenza subtypes die heel anders immunologisch van wat je eerder had. Een aantal virussubtypes hebben sinds de wereldwijde epidemie (pandemie) van 1918, die tientallen miljoenen mensen gedood verscheen bij de mens.

Zie ook

Risicofactoren

Factoren die het risico op het ontwikkelen van griep of de complicaties ervan kunnen verhogen zijn:

 • Leeftijd. Seizoensinfluenza neiging om jonge kinderen en mensen richten dan 65. Het pandemische H1N1-virus dat in 2009 opgedoken, bleek echter het meest voor te komen bij tieners en jonge volwassenen.
 • Beroep. Werkers in de gezondheidszorg en kinderopvang personeel hebben meer kans om nauw contact met mensen besmet met griep hebben.
 • Levensomstandigheden. Mensen die in faciliteiten wonen samen met veel andere bewoners, zoals verpleeghuizen of militaire kazerne, hebben meer kans om griep te ontwikkelen.
 • Verzwakt immuunsysteem. Kankerbehandelingen, anti-afstoting medicijnen, corticostero├»den en HIV / AIDS kan je immuunsysteem verzwakken. Dit kan het voor u gemakkelijker om griep te vangen en kan ook het risico op complicaties vergroten.
 • Chronische ziekten. Chronische aandoeningen, zoals astma, diabetes of hartproblemen, kan uw risico op griep complicaties vergroten.
 • Zwangerschap. Zwangere vrouwen hebben meer kans op griep complicaties te ontwikkelen, met name in het tweede en derde trimester.

Zie ook

Complicaties

Als je jong en gezond bent, seizoensgriep is meestal niet ernstig. Hoewel je misschien het gevoel ellendig terwijl je het hebben, de griep verdwijnt meestal zonder blijvende gevolgen. Maar hoog-risico kinderen en volwassenen kunnen complicaties ontwikkelen zoals:

 • Longontsteking
 • Bronchitis
 • Sinus infecties
 • Oorinfecties

Longontsteking is de meest voorkomende en meest ernstige. Voor ouderen en mensen met een chronische ziekte, kan longontsteking dodelijk zijn. De beste bescherming is vaccinatie tegen zowel pneumokokken longontsteking en griep.

Zie ook

Behandelingen en medicijnen

Meestal zult u niets meer dan bedrust en veel vocht om de griep te behandelen nodig. Maar in sommige gevallen kan uw arts een antiviraal medicijn, zoals oseltamivir (Tamiflu) en zanamivir (Relenza) voorschrijven. Als snel genomen nadat u symptomen opmerkt, kunnen deze medicijnen de ziekte te verkorten door een dag of zo en helpen voorkomen dat ernstige complicaties.

Oseltamivir is een orale medicatie. Zanamivir wordt ingeademd door een apparaat vergelijkbaar met een inhalator astma en mag niet worden gebruikt door iedereen met ademhalingsproblemen, zoals astma en longaandoeningen. Antivirale bijwerkingen kunnen zijn misselijkheid en braken. Oseltamivir is ook geassocieerd met delirium en zelfverwondend gedrag bij tieners. Sommige onderzoekers adviseren verdere studie over beide geneesmiddelen echter vanwege onzekerheid over de effecten na de aanvankelijke vermindering van de symptomen.

Lifestyle en huismiddeltjes. Drink veel vloeistoffen.
Lifestyle en huismiddeltjes. Drink veel vloeistoffen.

Sommige stammen van influenza resistent tegen oseltamivir en amantadine, hetgeen een oudere antiviraal geneesmiddel geworden.

Zie ook

Lifestyle en huismiddeltjes

Als je naar beneden met de griep komen, kunnen deze maatregelen helpen verlichten uw symptomen:

 • Drink veel vloeistoffen. Kies water, sap en warme soepen om uitdroging te voorkomen. Drink voldoende zodat uw urine is helder of lichtgeel.
 • Rust. Haal meer slaap om uw immuunsysteem infecties tegen te gaan.
 • Denk aan pijnstillers. Gebruik een over-the-counter pijnstiller zoals paracetamol (Tylenol, anderen) of ibuprofen (Advil, Motrin IB, anderen), aan de achiness geassocieerd met influenza te bestrijden. Geen aspirine aan kinderen en tieners vanwege het risico van het syndroom van Reye, een zeldzame maar potentieel fatale ziekte.

Zie ook

Het voorkomen

De Centers for Disease Control en Prevention beveelt nu aan jaarlijkse griepprik voor alle Europeanen in de leeftijd van 6 maanden.

Elk jaar is de seizoensgebonden griep vaccin bevat bescherming tegen de drie griepvirussen die naar verwachting het meest voor tijdens dat jaar griepseizoen. Het vaccin is gewoonlijk beschikbaar als een injectie of als een neusspray.

Controle op de verspreiding van de infectie
Het griepvaccin is niet 100 procent effectief, dus het is ook belangrijk om maatregelen te nemen om de verspreiding van de infectie te verkleinen:

 • Was uw handen. Grondige en veelvuldig met de hand wassen is de beste manier om te voorkomen dat veel voorkomende infecties. Scrub je handen krachtig gedurende tenminste 15 seconden. Of gebruik op basis van alcohol de hand ontsmettingsmiddelen als water en zeep zijn niet direct beschikbaar.
 • Bevatten uw hoesten en niezen. Bedek uw mond en neus als je niest of hoest. Om te voorkomen dat besmetting van je handen, hoesten of niezen in een weefsel of in de binnenste holte van je elleboog.
 • Vermijd drukte Griep verspreidt zich gemakkelijk overal waar mensen samenkomen -. In kinderdagverblijven, scholen, kantoorgebouwen, auditoria en het openbaar vervoer. Door het vermijden van drukte tijdens de piek griepseizoen, u verminderen uw kans op infectie.

Zie ook