Intra-uteriene inseminatie (IUI)

Definitie

Intra-uteriene inseminatie (IUI) - een soort van kunstmatige inseminatie - is een procedure voor de behandeling van onvruchtbaarheid. Sperma dat zijn gewassen en geconcentreerd worden direct in je baarmoeder geplaatst rond de tijd dat je eierstok releases een of meer eieren worden bevrucht. Oudere types van kunstmatige inseminatie geplaatst het sperma in de vagina. Hoewel dit gemakkelijker was, het was niet zo succesvol als de huidige procedure.

Het verhoopte resultaat van intra-uteriene inseminatie is voor het sperma te zwemmen in de eileider en bemesten een wachtende ei, wat resulteert in een normale zwangerschap. Afhankelijk van de redenen voor onvruchtbaarheid, kan IUI worden gecoördineerd met uw normale fiets of met de vruchtbaarheid medicijnen.

Zie ook

Waarom is het gedaan

Het vermogen van een paar om zwanger te worden is afhankelijk van veel verschillende factoren. Intra-uteriene inseminatie wordt het meest gebruikt in paren die:

 • Donorsperma. Voor vrouwen die behoefte hebben aan donorsperma gebruiken om zwanger te worden, is IUI meestal gebruikt om zwangerschap te bereiken. Ingevroren donorsperma monsters verkregen zijn uit gecertificeerde laboratoria en ontdooid voordat de IUI procedure.
 • Onverklaarde onvruchtbaarheid. IUI wordt vaak uitgevoerd als een eerste behandeling voor onverklaarde onvruchtbaarheid, samen met de ovulatie-inducerende medicatie.
 • Endometriose-gerelateerde onvruchtbaarheid. Als onverklaarde onvruchtbaarheid, de combinatie van medicijnen om de beste ei en IUI verkrijgen is de eerste behandeling.
 • Milde mannelijke factor onvruchtbaarheid (subfertiliteit).'s Uw partner sperma-analyse, een van de eerste stappen in de medische beoordeling van onvruchtbaarheid, kan onder het gemiddelde tonen spermaconcentratie, zwakke beweging (beweeglijkheid) van sperma, of afwijkingen in het sperma grootte en vorm (morfologie ). IUI kunnen sommige van deze problemen omdat sperma voorbereiding voor de regeling bijdraagt ​​scheid de zeer beweeglijke normale sperma van die van lagere kwaliteit. Dit werkt het beste als het sperma slechts een afwijking, zoals alleen beweeglijkheid probleem.
 • Cervicale factor onvruchtbaarheid. Je baarmoederhals is aan de onderkant van de baarmoeder en levert de opening tussen de vagina en baarmoeder. Het slijm door de cervix rond het tijdstip van ovulatie wordt verondersteld een ideale omgeving voor sperma om van de vagina de eileiders. Indien het baarmoederhalsslijm te dik is, kan de reis sperma belemmeren. IUI omzeilt de baarmoederhals, storten sperma direct in de baarmoeder en het aantal zaadcellen waarover de wacht ei voldoen.
 • Sperma allergie. Zelden, vrouwen hebben een allergie voor eiwitten in sperma van hun partner, zodat ejaculatie in de vagina veroorzaakt roodheid, branderig gevoel en zwellingen waar het sperma heeft contact opgenomen met de huid. Een condoom kan u beschermen tegen de symptomen, maar het voorkomt ook de zwangerschap. Als je gevoeligheid ernstig is, kan IUI effectief zijn, omdat veel van het sperma eiwitten worden verwijderd voordat het sperma wordt ingebracht.

Zie ook

Risico's

Intra-uteriene inseminatie is een relatief eenvoudige en veilige procedure, en de kans op ernstige complicaties is laag. Risico's omvatten:

 • Infectie. Studies tonen aan dat minder dan 1 procent van de vrouwen ervaren infectie als gevolg van de procedure.
 • Spotting. Soms is het proces van het plaatsen van de katheter in de baarmoeder kan een kleine hoeveelheid vaginale bloedingen. Dit is meestal niet een effect hebben op de kans op zwangerschap.
 • . Meervoudige zwangerschap IUI zelf is niet geassocieerd met een verhoogd risico op een meervoudige zwangerschap - tweelingen, drietallen of meer. Wanneer afgestemd op de ovulatie-inducerende geneesmiddelen, het risico van een meervoudige zwangerschap verhoogt. Een meerlingzwangerschap heeft een hoger risico dan een zwangerschap doet, waaronder vroege arbeid en een laag geboortegewicht.

Zie ook

Hoe je voor te bereiden

Intra-uteriene inseminatie omvat een zorgvuldige coördinatie vóór de eigenlijke procedure.

 • Voorbereiding van het sperma monster. Je partner levert een spermastaal op het kantoor van de dokter, of een flesje van ingevroren donorsperma kan worden ontdooid en voorbereid. Omdat nonsperm elementen in sperma reacties in het lichaam van de vrouw die interfereren met bevruchting kan veroorzaken, wordt het monster op een wijze die de zeer actieve, normale sperma van mindere kwaliteit sperma en andere elementen gescheiden worden gewassen. De waarschijnlijkheid dat zwangerschap verhoogt met een kleine, zeer geconcentreerde monster van gezond sperma.
 • Monitoring voor de ovulatie. Omdat de timing van IUI is cruciaal, monitoren op tekenen van dreigende ovulatie is van cruciaal belang. Dit kan gedaan worden met behulp van een at-home urine ovulatie voorspeller kit die detecteert wanneer uw lichaam produceert een golf of het vrijkomen van luteïniserend hormoon (LH). Als alternatief kan een beeldvormende methode waarmee uw arts visualiseren uw eierstokken en eieren groei (transvaginale echografie) worden gedaan. Als u ervoor kiest om een ​​echografie te gebruiken om te controleren ovulatie, krijgt u mogelijk een injectie van humaan choriongonadotrofine (HCG) om u een of meer eieren op het juiste moment ovuleren.
 • Het bepalen van een optimale timing. Meeste IUIs worden gedaan een dag of twee na het detecteren van de ovulatie. Uw arts moet een plan hebben uitgewerkt voor de timing van uw IUI.

Zie ook

Wat u kunt verwachten

Het bezoek voor intra-uteriene inseminatie duurt ongeveer 15 tot 20 minuten en wordt meestal gedaan in het kantoor of kliniek van een arts. De IUI procedure zelf duurt slechts een minuut of twee en vereist geen medicijnen of pijnstillers. Uw arts of een speciaal opgeleide verpleegkundige voert de procedure.

Tijdens de procedure
Terwijl liggend op een examen tafel, zult u uw benen zetten in stijgbeugels en een speculum wordt ingebracht in je vagina - vergelijkbaar met wat je ervaart tijdens een Pap-test. Tijdens de procedure, de arts of verpleegkundige:

 • Hecht een flacon met kleine steekproef van gezond sperma aan het einde van een lange, dunne, flexibele buis (katheter)
 • Voegt de katheter in je vagina, door je baarmoederhals opening en in uw baarmoeder
 • Duwt het sperma monster door de buis in je baarmoeder
 • Verwijdert de katheter, gevolgd door speculum

Na de procedure
Na inseminatie wordt je gevraagd op je rug te liggen voor een korte periode. Zodra de procedure is afgelopen, kunt u te kleden en gaan over uw normale dagelijkse activiteiten. Je mag wat licht spotten voor een dag of twee na de procedure te ervaren.

Zie ook

Resultaten

Twee weken wachten voordat u een at-home zwangerschapstest. Te snel testen kan een resultaat dat produceren:

 • Vals-negatieve. Als je hormonen zijn nog niet op een meetbaar niveau, kan het testresultaat negatief zijn wanneer, in feite, je echt zwanger bent.
 • Vals-positief. Als u ovulatie-inducerende medicatie zoals HCG, kon het medicijn dat nog steeds circuleren in je lichaam een zwangerschap aan te geven als je echt niet zwanger bent.

Uw arts kan u instrueren om terug te keren ongeveer twee weken na uw home kit resultaten voor een bloedtest, die gevoeliger bij het opsporen van de zwangerschap hormonen na de bevruchting.

Intra-uteriene inseminatie (IUI). Onverklaarde onvruchtbaarheid.
Intra-uteriene inseminatie (IUI). Onverklaarde onvruchtbaarheid.

Als je niet zwanger wordt, zou je IUI opnieuw proberen voordat u naar andere vruchtbaarheidsbehandelingen. Vaak wordt dezelfde behandeling voor 3-6 maanden kans op zwangerschap te maximaliseren.

Zie ook