Kanker

Overlevenden van kanker: het beheren van uw emoties na de behandeling van kanker

Krijgen op de emoties die gemeenschappelijk zijn voor de overlevenden van kanker en hoe je je gevoelens te beheren kennen. Zoek uit wat normaal is en wat geeft moet je overwegen om hulp.

Wanneer u uw behandeling van kanker begon, kon je niet wachten tot de dag dat je zou eindigen. Maar nu dat u uw behandeling hebt voltooid, bent u niet zeker weet of je klaar bent voor het leven bent na de behandeling als een kanker overlevende. Met uw behandeling voltooid, zul je waarschijnlijk zien uw kanker zorg team minder vaak. Hoewel u, uw vrienden en uw familie zijn allemaal te popelen om terug te keren naar een meer normaal leven, kan het eng zijn om de beschermende cocon van artsen en verpleegkundigen die u gesteund door de behandeling te verlaten.

Alles wat je nu voelt is normaal voor overlevenden van kanker. Herstellen van de behandeling van kanker is niet alleen over uw lichaam - het gaat ook om genezing van uw geest. Dus neem de tijd om de angst, verdriet en eenzaamheid je nu voelen erkennen. Neem dan stappen om te begrijpen waarom je je voelt deze emoties en wat je eraan kunt doen.

Angst voor recidief bij kanker

Angst voor herhaling is heel gebruikelijk bij overlevenden van kanker. Hoewel ze misschien gaan jaren zonder enig teken van ziekte, kanker overlevenden zeggen dat de gedachte van herhaling is altijd met hen. Je zou kunnen zorgen dat elke pijn of pijn is een teken van uw kanker terugkerende. Uiteindelijk deze angsten zullen verdwijnen, hoewel ze misschien nooit volledig verdwijnen.

Omgaan met je angst door eerlijk met jezelf over je gevoelens. Probeer niet schuldig over je gevoelens te voelen of ze negeren in de hoop dat ze weg zullen gaan. Vraag uw arts over wat u kunt doen om de kans op een recidief van kanker te verminderen. Zodra je alles wat je kunt hebt gedaan om dat risico te verminderen, erken je angsten. Neem de controle van die angsten en doen wat je kunt om invloed op je toekomstige gezondheid. Proberen:

  • Zorg goed voor je lichaam. Focus op het houden van jezelf gezond. Eet een gezond dieet met veel fruit en groenten. Past oefening in uw dag. Ga gemakkelijk op het eerste, maar proberen om de intensiteit en de hoeveelheid lichaamsbeweging die je krijgt als je terug te verhogen. Zorg voor genoeg slaap, zodat je wakker verfrist. Deze acties kunnen helpen uw lichaam te herstellen van de behandeling van kanker en ook helpen je geest op hun gemak door het geven u een groter gevoel van controle over je leven.
  • Ga naar al uw follow-up afspraken. Je mag het ergste vrezen wanneer het tijd is voor uw volgende follow-up afspraak. Laat u niet dat u stopt met het uit te gaan. Gebruik de tijd met uw arts om vragen te stellen over eventuele tekenen of symptomen die je je zorgen. Noteer uw zorgen en bespreek ze bij uw volgende afspraak. Vragen stellen over uw risico op recidief en wat tekenen en symptomen om op te letten. Meer weten kan je helpen meer in controle voelen.
  • Worden open over je angsten. Express uw zorgen aan je vrienden, familie, andere overlevenden van kanker, en uw arts of een vertrouwenspersoon. Als u zich ongemakkelijk bij het idee van het bespreken van uw angsten bent, probeer dan het opnemen van je gedachten in een dagboek.
  • Bezig te houden. Kom uit het huis en vinden activiteiten die uw aandacht niet op je angsten.

De meeste overlevenden van kanker melden dat de angst voor herhaling vervaagt met de tijd. Maar bepaalde gebeurtenissen kunnen leiden tot je angsten. De gevoelens kunnen vooral sterk zijn voor de follow-up bezoeken aan uw arts of de verjaardag van uw kankerdiagnose.

Stress bij overlevenden van kanker

Kanker. Zorg goed voor je lichaam.
Kanker. Zorg goed voor je lichaam.

Als u werden gediagnosticeerd met kanker, zou je volledig hebben gericht op de behandeling en het krijgen van gezond. Nu dat u de behandeling hebt voltooid, zijn al die projecten rond het huis en de dingen op je to-do lijst concurreren voor uw aandacht. Dit kan zorgen dat u zich gestresst en overweldigd.

Voel je niet je nodig hebt om alles tegelijk te doen. Neem tijd voor jezelf als je een nieuwe dagelijkse routine te krijgen. Probeer te oefenen, praten met andere overlevenden en de tijd nemen voor activiteiten die u genieten.

Depressie en angst bij overlevenden van kanker

Treuzelende gevoelens van verdriet en woede kan interfereren met je dagelijkse leven. Voor veel mensen deze gevoelens zullen verdwijnen. Maar voor anderen, kan deze gevoelens ontwikkelen tot een depressie.

Vertel uw arts over je gevoelens. Indien nodig, kunt u worden doorverwezen naar iemand die u kan helpen door praten therapie, medicatie of beide. Vroege diagnose en snelle behandeling zijn de sleutels tot succes het overwinnen van een depressie.

Zie ook

Overlevenden van kanker: het beheren van uw emoties na de behandeling van kanker

Zelfbewustzijn bij overlevenden van kanker

Als een operatie of andere behandeling veranderd je uiterlijk, zou je het gevoel zelfbewust over je lichaam. Veranderingen in de huidskleur, gewichtstoename of-verlies, het verlies van een ledemaat, of het plaatsen van een stoma kan je het gevoel alsof je liever thuis blijven, weg van andere mensen. Je zou terugtrekken uit vrienden en familie. En zelfbewustzijn kan je relatie stam met uw partner als u niet waardig voelen van liefde of genegenheid.

Neem de tijd om te treuren. Maar ook leren zich te richten op de manieren waarop kanker heeft je een sterker persoon en beseffen dat je meer dan de littekens die kanker heeft achtergelaten hebt gemaakt. Als je meer vertrouwen over je uiterlijk, zullen anderen voelen zich meer comfortabel om je heen.

Eenzaamheid bij overlevenden van kanker

Je zou het gevoel alsof anderen niet kunnen begrijpen wat je hebt meegemaakt, waardoor het moeilijk te verhouden tot andere mensen en kan leiden tot eenzaamheid. Vrienden en familie kunnen zijn onzeker over hoe om u te helpen, en sommige mensen kunnen zelfs bang voor je zijn omdat je hebt kanker gehad.

Niet omgaan met eenzaamheid op uw eigen. Overwegen te sluiten bij een praatgroep met andere overlevenden van kanker die met dezelfde emoties die je bent. Contact op met uw plaatselijke afdeling van de Europese Cancer Society voor meer informatie. Of probeer een online prikbord voor overlevenden van kanker, zoals de overlevenden van kanker Network van de Europese Cancer Society.

Waar kunt u terecht voor hulp

Terwijl het ervaren van een van deze emoties is normaal, dat betekent niet dat je moet het alleen doen. Als u vindt dat uw gevoelens zijn overweldigend u of interfereren met uw dagelijks leven, is het een goed idee om te overwegen het krijgen van hulp.

Soms praten met vrienden of familie kan helpen. Maar je zou voelen als die mensen kunnen niet echt begrijpen wat je doormaakt als ze geen kanker hebben gehad. Je zou kunnen overwegen consulting:

  • Een therapeut. Uw arts kan in staat zijn om u te verwijzen naar een professional die u sorteren kan helpen door je emoties en komen met manieren om te gaan met je gevoelens.
  • Andere overlevenden van kanker. Ondersteuning groepen, of er in uw gemeenschap of online, bieden een geweldige plek om je gevoelens te delen en te horen van anderen die gaan door wat je ervaart. U kunt nieuwe manieren van omgaan met angsten te leren.

Bedenk je eigen plan voor het omgaan met je emoties. Weet je wat het beste werkt voor jou. Hebben een open geest en proberen verschillende strategie├źn om uit te zoeken wat het beste werkt voor jou.

Zie ook