Kanker

Behandeling van kanker bij vrouwen: mogelijke seksuele bijwerkingen

Behandeling van kanker kunnen lichamelijke veranderingen die te maken hebben van seks moeilijker veroorzaken.

Sex zou het laatste waar je aan denkt als je begint te denken over de behandeling van kanker opties en beginnen omgaan met de angst die wordt geleverd met een diagnose van kanker. Maar als je begint te voelen zich meer comfortabel tijdens de behandeling van kanker en daarna, wil je terug naar een "normaal" leven zo veel als je kunt. Voor veel vrouwen, dit omvat het hervatten van seksuele intimiteit.

Een intieme verbinding met een partner kan je het gevoel geliefd en ondersteund als je door je behandeling van kanker. Maar seksuele bijwerkingen van de behandeling van kanker kan hervatten seks moeilijker. Zoek uit of je een risico van seksuele bijwerkingen tijdens en na de behandeling van kanker en welke behandelingen deze bijwerkingen kunnen veroorzaken.

Wie is er risico op seksuele bijwerkingen?

Vrouwen met het hoogste risico van seksuele bijwerkingen omvatten die wordt behandeld voor:

 • Blaaskanker
 • Borstkanker
 • Baarmoederhalskanker
 • Darmkanker
 • Eierstokkanker
 • Rectale kanker
 • Baarmoederkanker
 • Vaginale kanker

Behandeling voor elk van deze vormen van kanker draagt ​​het risico van het veroorzaken van fysieke veranderingen aan uw lichaam. Maar het hebben van kanker heeft ook invloed op je emoties, het maakt niet uit wat voor soort kanker je hebt. Zo kan u zich angstig en uitgeput over uw diagnose, uw behandeling of uw prognose. Deze emoties kunnen ook invloed hebben op uw houding ten opzichte van seks en intimiteit met je partner.

Welke seksuele bijwerkingen komen het meest voor?

De behandeling die u ontvangt en uw type en stadium van kanker zal bepalen of je seksuele bijwerkingen ervaren. De meest gemelde bijwerkingen bij vrouwen zijn onder andere:

 • Moeilijkheid bereiken hoogtepunt
 • Minder energie voor seksuele activiteit
 • Verlies van verlangen naar seks
 • Pijn tijdens de penetratie
 • Verminderde omvang van de vagina
 • Vaginale droogheid

Niet alle vrouwen zullen deze bijwerkingen ervaart. Uw arts kan u een idee of uw specifieke behandeling zal leiden tot een van deze te geven.

Zie ook

Behandeling van kanker bij vrouwen: mogelijke seksuele bijwerkingen

Hoe gaat de behandeling van kanker veroorzaken seksuele bijwerkingen?

Behandelingen van kanker die meer kans op seksuele bijwerkingen veroorzaken zijn onder andere:

Chemotherapie
Veel vrouwen ervaren een verlies van libido tijdens en na chemotherapie. Vaak zijn de bijwerkingen van de behandeling, zoals vermoeidheid, misselijkheid, haaruitval, en gewichtsverlies of-toename, kan je onaantrekkelijk voelen. Bijwerkingen meestal snel verdwijnen na de behandeling eindigt. Maar het kan even duren om je zelfvertrouwen terug te brengen van uw verlangen naar seks weer op te bouwen.

Chemotherapie kan een plotseling verlies van oestrogeenproductie in de eierstokken veroorzaken. Dit kan leiden tot symptomen van de menopauze, zoals de vagina dunner (vaginale atrofie) en vaginale droogheid, die beide kunnen pijn tijdens de penetratie.

Vraag uw arts over wat u kunt verwachten van uw geneesmiddelen voor chemotherapie, zoals sommige kan blijvende eierstok veroorzaken. Afhankelijk van uw type kanker, kan uw arts oestrogeen vervangende therapie voor te schrijven - ook wel hormoontherapie voor de menopauze - om de seksuele bijwerkingen die u ervaart te verminderen. Topical oestrogeen crèmes toegepast op het vaginale gebied kan ook worden gebruikt. Toch moeten vrouwen met hormoongevoelige borstkanker of eierstokkanker elk type hormoontherapie bespreken met hun artsen.

Radiotherapie
Seksuele bijwerkingen gerelateerd aan radiotherapie zijn het meest voor bij vrouwen die een behandeling naar het bekkengebied. Straling aan het bekken veroorzaakt:

 • Beschadiging van de eierstokken. De hoeveelheid schade en of het permanent afhankelijk van de sterkte en de plaats van de bestralingen. Beschadigde eierstokken geen oestrogeen produceren. Hierdoor menopauze en de bijbehorende symptomen, zoals vaginale droogheid of opvliegers. Als u al in de menopauze bent geweest, zul je waarschijnlijk niet dergelijke symptomen.
 • Veranderingen in het vaginale slijmvlies. Radiotherapie kan irriteren gezond weefsel op zijn pad. Dit kan het slijmvlies van je vagina veroorzaken ontstoken en mals te worden. Penetratie tijdens het vrijen kan oncomfortabel zijn tijdens de behandeling en gedurende een paar weken later. Als het slijmvlies van je vagina geneest, kan het verdikt en littekens worden, waardoor je vagina te scherpen en te weerstaan ​​stretching tijdens de penetratie. Uw arts kan adviseren het gebruik van een vaginale dilatator om te voorkomen dat littekenweefsel vorming van na bestraling.

Praat met uw arts over wat u kunt verwachten van uw specifieke bestralingen. Sommige bijwerkingen kunnen voorkomen. Bijvoorbeeld, zou een operatie aan je eierstokken verhuizen naar een ander deel van je lichaam hen sparen van de schade van de straling en het behoud van uw vruchtbaarheid. Vraag uw arts over uw mogelijkheden.

Chirurgie
Of een operatie beïnvloedt uw vermogen om seks te hebben zal afhangen van het type kanker dat u hebt, waar het is gelegen en de omvang ervan. Chirurgische procedures die waarschijnlijk seksuele bijwerkingen veroorzaken zijn:

 • Radicale hysterectomie. Een vrouw met baarmoederhalskanker kiezen voor een radicale hysterectomie de baarmoeder en bijbehorende ligamenten, evenals de baarmoederhals en een deel van de vagina te verwijderen. Een verkort de vagina meestal niet je vermogen om seks te hebben te veranderen, hoewel het enige aanpassing kan nemen. Vrouwen kunnen ook hun eierstokken verwijderd tijdens deze procedure. Als je premenopauzale bent wanneer je eierstokken zijn verwijderd, zult u de menopauze ervaren.
 • Radicale cystectomie. Bij deze operatie voor blaaskanker, verwijdert de chirurg je blaas, baarmoeder, eierstokken, eileiders, baarmoederhals, de voorwand van je vagina en je plasbuis. Uw chirurg reconstrueert je vagina, al is het korter of smaller dan het was voor de operatie kunnen zijn. Dit kan seks pijnlijk maken. Als u nog niet in de menopauze zijn, zal het verwijderen van de eierstokken menopauze veroorzaken.
 • Abdominoperineal (AP) resectie. AP resectie wordt gebruikt als u een colon-of rectumkanker. Uw chirurg verwijdert je onderste dikke darm en de endeldarm. Zonder het kussen van de endeldarm, zou je pijn in je vagina te ervaren tijdens de penetratie. Sommige vrouwen die een AP resectie hebben ook hun eierstokken verwijderd. Als je premenopauzale bent, zal deze premature menopauze veroorzaken.
 • Vulvectomie. Je mag vulvectomie ondergaan als u kanker van de vulva hebben. Uw chirurg verwijdert de gehele vulva, inclusief de binnenste en buitenste lippen en de clitoris. Deze spelen een belangrijke rol bij seksuele opwinding bij vrouwen. Het verwijderen van de vulva en de clitoris kan het gebied minder gevoelig te maken en maken het moeilijker voor u om een ​​orgasme te bereiken.

Hormoontherapie
Als je een hormoongevoelige kanker, zou je ontvangt hormoon-blokkerende therapie door middel van medicijnen, zoals tamoxifen of aromataseremmers, of door middel van een operatie, zoals het verwijderen van de eierstokken (ovariëctomie). Als je kanker gevoelig is voor hormonen, kunnen deze hormoon-blokkerende therapieën effectief in krimpen of het doden van de kanker en kan de kans op een recidief van kanker verminderen.

Beide medicijnen en chirurgie voor hormoontherapie veroorzaken menopauzale klachten en symptomen, met inbegrip van vaginale atrofie en droogheid. Het verwijderen van uw eierstokken veroorzaakt het permanente menopauze. Bijwerkingen van hormoontherapie medicijnen dragen meestal af na het stoppen met hen. Vrouwen die hormoontherapie voor kanker meestal deze medicijnen vijf jaar of meer.

Wat kunt u doen om uw seksuele functie te herwinnen?

Weten wat seksuele bijwerkingen te verwachten voordat u begint met uw behandeling van kanker kan helpen om beter voorbereid om te gaan met hen. Als je seksuele bijwerkingen ervaren, vinden zo veel als je kunt over wat je seksuele functie belemmeren. Dit zal u helpen meer in controle voelen en u te begeleiden om de behandeling opties. U kunt ook willen:

 • Praat met uw gezondheidszorg team. Het kan ongemakkelijk om te praten over seksuele bijwerkingen voelen. Hoewel praten over seks onhandig kan zijn, je bent waarschijnlijk niet om een ​​oplossing te vinden als je niet iemand te laten weten wat je ervaart. Noteer uw vragen als het maakt je je beter voelt. Daarnaast kan uw arts zijn schamen of terughoudend om te praten over seks. Als dit het geval is, vragen om te worden doorverwezen naar een specialist of zoeken steun van andere leden van uw gezondheidszorg team, zoals verpleegkundigen en counselors.
 • Praat met je partner. Laat je partner weten wat je ervaart en hoe hij of zij kan u helpen omgaan. Bijvoorbeeld, zou u merken dat het gebruik van een glijmiddel vergemakkelijkt uw vaginale droogheid of veranderende posities helpt u voorkomen dat genitale pijn tijdens de seks. Samen kunt u vinden oplossingen voor je gemak terug in een vervullend seksleven.
 • Bekijk andere manieren van zijn intiem. Geslachtsgemeenschap is niet de enige optie voor intimiteit met je partner. Overweeg meer tijd doorbrengen samen praten, knuffelen of strelen. Aansluiten op andere manieren zou kunnen helpen om je beter voelt en minder bezorgd over de seksuele bijwerkingen die u ondervindt.
 • Praat met andere overlevenden van kanker. Uw gezondheidszorg team zou in staat zijn om u te sturen naar een steungroep in uw stad. Anders, verbinden met andere overlevenden van kanker online. Als je beschaamd over het bespreken van seks aangezicht tot aangezicht met vreemden, de online omgeving biedt je anonimiteit. Begin met overlevenden van kanker Network van de Europese Cancer Society.

Het kan gewoon nemen de tijd voor u om uw seksuele functie na de behandeling van kanker te herwinnen. Terwijl dat kan frustrerend zijn, vergeet niet dat als je een positieve en bevredigend seksleven eerder kanker gehad, zult u waarschijnlijk hervat dat na uw behandeling.

Zie ook