Lage bloeddruk (hypotensie)

Definitie

Lage bloeddruk, ook wel hypotensie, lijkt iets te streven zijn. Echter, voor veel mensen, lage bloeddruk kunnen symptomen van duizeligheid en flauwvallen. In ernstige gevallen kan een lage bloeddruk levensbedreigend zijn.

Hoewel bloeddruk varieert van persoon tot persoon, een bloeddrukmeting van 90 millimeter kwik (mm Hg) of minder systolische bloeddruk (het bovenste getal in een bloeddrukmeting) of 60 mm Hg of minder diastolische bloeddruk (het bodemaantal ) wordt algemeen beschouwd als een lage bloeddruk.

De oorzaken van lage bloeddruk kan variëren van uitdroging tot ernstige medische of chirurgische aandoeningen. Lage bloeddruk is te behandelen, maar het is belangrijk om erachter te komen wat de oorzaak van uw conditie, zodat het goed kan worden behandeld.

Zie ook

Symptomen

Voor sommige mensen, kan een lage bloeddruk een onderliggend probleem signaleren, vooral wanneer het plotseling daalt of gepaard gaat met tekenen en symptomen zoals:

 • Duizeligheid of licht in het hoofd
 • Flauwvallen (syncope)
 • Gebrek aan concentratie
 • Wazig zien
 • Misselijkheid
 • Koude, klamme, bleke huid
 • Snelle, oppervlakkige ademhaling
 • Vermoeidheid
 • Depressie
 • Dorst
Lage bloeddruk (hypotensie). Bloeddruk: hoe laag kun je gaan?
Lage bloeddruk (hypotensie). Bloeddruk: hoe laag kun je gaan?

Wanneer moet u een arts te raadplegen
In veel gevallen, lage bloeddruk is niet ernstig. Als je consequent lage lezingen, maar voel me prima, uw arts zal waarschijnlijk vragen u controleren tijdens de routine examens. Zelfs af en toe duizeligheid of licht in het hoofd kan een relatief klein probleem te zijn - het gevolg van een lichte uitdroging van te veel tijd in de zon of een hot tub, bijvoorbeeld. In deze situaties is het niet een kwestie zozeer van hoe ver, maar van hoe snel, je bloeddruk daalt.

Toch is het belangrijk om uw arts te raadplegen als u tekenen of symptomen van hypotensie, omdat ze soms kunnen wijzen op meer-ernstige problemen. Het kan nuttig zijn om een ​​record van uw symptomen, houden wanneer ze zich voordoen en wat u aan het doen waren op het moment.

Zie ook

Oorzaken

Bloeddruk is een meting van de druk in de bloedvaten tijdens de actieve en rustfasen van elke hartslag. Hier is wat de cijfers betekenen:

 • Systolische druk. De eerste (bovenste) nummer in een bloeddrukmeting, dit is de hoeveelheid druk die je hart genereert wanneer het pompen van bloed door je slagaders naar de rest van je lichaam.
 • Diastolische druk. De tweede (onderste) nummer in een bloeddrukmeting, dit verwijst naar de hoeveelheid druk in uw bloedvaten als je hart in rust is tussen de beats.

Huidige richtlijnen identificeren normale bloeddruk als gelijk aan of lager dan 120/80 - vele deskundigen denken 115/75 is nog beter.

Hoewel u een nauwkeurige bloeddruk lezen op een gegeven moment te krijgen, de bloeddruk is niet altijd hetzelfde. Het kan aanzienlijk in een korte tijd variëren - soms van de ene hartslag naar de volgende, afhankelijk van lichaamshouding, ademhaling ritme, stress, fysieke conditie, medicijnen die je neemt, wat je eet en drinkt, en zelfs de tijd van de dag. De bloeddruk is meestal laagste nachts en stijgt sterk bij het ontwaken.

Bloeddruk: hoe laag kun je gaan?
Wat wordt beschouwd lage bloeddruk voor u kan normaal voor iemand anders. De meeste artsen beschouwen chronisch lage bloeddruk te laag alleen als het veroorzaakt merkbare symptomen.

Sommige deskundigen definiëren lage bloeddruk als metingen lager dan 90 systolisch of 60 diastolische - je nodig hebt om slechts een nummer in het lage bereik voor uw bloeddruk lager dan normaal te worden beschouwd. Met andere woorden, als uw systolische druk is een perfecte 115, maar uw diastolische druk is 50, je bent gezien als lager dan normaal druk hebben.

Een plotselinge daling van de bloeddruk kan ook gevaarlijk zijn. Een verandering van slechts 20 mm Hg - een daling van 110 systolische tot 90 systolische, bijvoorbeeld - kan duizeligheid en flauwvallen veroorzaken wanneer de hersenen niet in slaagt om een ​​voldoende toevoer van bloed ontvangen. En groot stort, met name die welke worden veroorzaakt door ongecontroleerde bloedingen, ernstige infecties of allergische reacties, kunnen levensbedreigend zijn.

Sporters en mensen die regelmatig sporten hebben de neiging om een ​​lagere bloeddruk en een tragere hartslag dan mensen die niet zo geschikt zijn doen te hebben. Dus, in het algemeen, doen niet-rokers en mensen die eten van een gezond dieet en onderhouden van een normaal gewicht.

Maar in sommige zeldzame gevallen, kan een lage bloeddruk een teken zijn van ernstige, zelfs levensbedreigende aandoeningen.

Voorwaarden die lage bloeddruk kan veroorzaken
Sommige medische voorwaarden kan een lage bloeddruk veroorzaken. Deze omvatten:

 • Zwangerschap. Omdat een vrouw bloedsomloop expandeert snel tijdens zwangerschap, bloeddruk waarschijnlijk dalen. Tijdens de eerste 24 weken van de zwangerschap, systolische druk daalt gewoonlijk vijf tot 10 mm Hg en diastolische druk met wel 10 tot 15 mm Hg. Dit is normaal, en de bloeddruk meestal terug naar uw pre-zwangerschap level nadat je geboorte hebt gegeven.
 • Hartproblemen. Sommige hart aandoeningen die kunnen leiden tot een lage bloeddruk zijn extreem lage hartslag (bradycardie), hartklep problemen, hartaanval en hartfalen. Deze voorwaarden kan een lage bloeddruk veroorzaken, omdat ze voorkomen dat je lichaam niet in staat om voldoende bloed circuleren.
 • Endocriene problemen. Een traag werkende schildklier (hypothyreoïdie) of een overactieve schildklier (hyperthyreoïdie) kan een lage bloeddruk veroorzaken. Daarnaast kunnen andere voorwaarden, zoals bijnierinsufficiëntie (ziekte van Addison), lage bloedsuiker (hypoglycemie) en, in sommige gevallen, diabetes, lage bloeddruk veroorzaken.
 • Uitdroging. Wanneer je uitgedroogd, je lichaam verliest meer water dan het duurt inch Zelfs een lichte uitdroging kan zwakte, duizeligheid en vermoeidheid veroorzaken. Koorts, braken, hevige diarree, overmatig gebruik van diuretica en inspannende lichaamsbeweging kunnen allemaal leiden tot uitdroging.

  Veel ernstiger is hypovolemische shock, een levensbedreigende complicatie van uitdroging. Het treedt op wanneer een laag bloedvolume veroorzaakt een plotselinge daling van de bloeddruk en een vermindering van de hoeveelheid zuurstof het bereiken van uw weefsels. Indien onbehandeld, kan ernstige hypovolemische shock dood veroorzaken binnen een paar minuten of uren.

 • Bloedverlies. Verliezen veel bloed uit een ernstige verwonding of een inwendige bloeding vermindert de hoeveelheid bloed in je lichaam, wat leidt tot een ernstige daling van de bloeddruk.
 • Ernstige infectie (sepsis). Septicemia kan gebeuren wanneer een infectie in het lichaam in de bloedbaan. Deze omstandigheden kunnen leiden tot een levensbedreigende daling van de bloeddruk genoemd septische shock.
 • Ernstige allergische reactie (anafylaxie). Anafylaxie is een ernstige en potentieel levensbedreigende allergische reactie. Voorkomende triggers van anafylaxie zijn voedsel, bepaalde medicijnen, insectengif en latex. Anafylaxie kan ademhalingsproblemen, netelroos, jeuk, een gezwollen keel en een daling van de bloeddruk veroorzaken.
 • Gebrek aan voedingsstoffen in uw dieet. Een gebrek aan de vitamine B-12 en foliumzuur kan bloedarmoede, een aandoening waarbij uw lichaam niet voldoende rode bloedcellen veroorzaken, waardoor de lage bloeddruk.

Medicijnen die lage bloeddruk kan veroorzaken
Sommige medicijnen die u kan nemen kan ook leiden tot lage bloeddruk, inclusief:

 • Diuretica (plaspillen)
 • Alfablokkers
 • Bètablokkers
 • Geneesmiddelen voor de ziekte van Parkinson
 • Bepaalde antidepressiva (tricyclische antidepressiva)
 • Sildenafil (Viagra), vooral in combinatie met het hart medicijn, nitroglycerine

Soorten lage bloeddruk
Artsen vaak breken lage bloeddruk (hypotensie) in verschillende categorieën, afhankelijk van de oorzaken en andere factoren. Sommige vormen van lage bloeddruk zijn:

 • Lage bloeddruk bij het ​​opstaan ​​(orthostatische of orthostatische hypotensie). Dit is een plotselinge daling van de bloeddruk wanneer u opstaat vanuit een zittende positie, of als je opstaat na het liggen. Gewoonlijk, de zwaartekracht zorgt ervoor dat het bloed te bundelen in je benen als je staat. Je lichaam compenseert dit door het verhogen van uw hartslag en vernauwen de bloedvaten, waardoor wordt gewaarborgd dat genoeg bloed terug naar je hersenen. Maar bij mensen met orthostatische hypotensie, dit compensatiemechanisme faalt en daalt de bloeddruk, wat leidt tot symptomen van duizeligheid, duizeligheid, wazig zien en zelfs flauwvallen.

  Orthostatische hypotensie kan om verschillende redenen, zoals uitdroging, langdurige bedrust, zwangerschap, diabetes, hartproblemen, brandwonden, hitte, grote spataderen en bepaalde neurologische aandoeningen. Een aantal geneesmiddelen kan ook leiden orthostatische hypotensie, met name geneesmiddelen tegen hoge bloeddruk - diuretica, beta-blokkers, calciumkanaalblokkers en angiotensine-omzettend enzym (ACE)-remmers - als antidepressiva en geneesmiddelen voor de ziekte van Parkinson en erectiele behandelen dysfunctie.

  Voorbereiding op uw afspraak. Voorwaarden die lage bloeddruk kan veroorzaken.
  Voorbereiding op uw afspraak. Voorwaarden die lage bloeddruk kan veroorzaken.

  Orthostatische hypotensie komt vooral voor bij oudere volwassenen, met maar liefst 20 procent van de mensen ouder dan 65 jaar ervaren van orthostatische hypotensie. Maar orthostatische hypotensie kan ook invloed hebben jonge, verder gezonde mensen die plotseling opstaan ​​na zitten met hun benen gekruist gedurende lange perioden of na het werken voor een tijd in een gehurkte houding.

 • Lage bloeddruk na het eten (postprandiale hypotensie). Postprandiale hypotensie is een plotselinge daling van de bloeddruk na het eten. Het treft vooral oudere volwassenen.

  Net als de zwaartekracht trekt bloed naar je voeten als je staat, een grote hoeveelheid bloed stroomt naar je spijsverteringskanaal na het eten. Normaal gesproken, je lichaam tegengaat dit door het verhogen van uw hartslag en vernauwen bepaalde bloedvaten te helpen handhaven van een normale bloeddruk. Maar bij sommige mensen deze mechanismen falen, wat leidt tot duizeligheid, flauwvallen en valpartijen. Postprandiale hypotensie is meer kans op mensen met een hoge bloeddruk of autonome zenuwstelsel aandoeningen zoals de ziekte van Parkinson beïnvloeden. Het verlagen van de dosis van de bloeddruk drugs en het eten van kleine, koolhydraatarme maaltijden kan helpen de symptomen te verminderen.

 • Lage bloeddruk van defecte hersensignalen (neuraal gemedieerde hypotensie). Deze aandoening zorgt ervoor bloeddruk dalen na langdurig rechtop staan, wat leidt tot symptomen zoals duizeligheid, misselijkheid en flauwvallen.

  Neuraal gemedieerde hypotensie meestal van invloed op jongeren, en het lijkt te ontstaan ​​als gevolg van een miscommunicatie tussen het hart en de hersenen. Wanneer je voor langere tijd, je bloeddruk daalt als bloed zwembaden in je benen. Normaal gesproken, je lichaam maakt dan aanpassingen aan uw bloeddruk te normaliseren. Maar bij mensen met neuraal gemedieerde hypotensie, zenuwen in linker ventrikel van het hart werkelijk signaal de hersenen dat de bloeddruk te hoog en niet te laag. Dientengevolge, de hersenen vermindert de hartslag, bloeddruk verlagen verder. Dit veroorzaakt meer bloed te bundelen in de benen en minder bloed naar de hersenen te bereiken, wat leidt tot duizeligheid en flauwvallen.

 • Lage bloeddruk als gevolg van beschadiging aan het zenuwstelsel (multiple systeem atrofie met orthostatische hypotensie). Ook wel Shy-Drager syndroom, deze zeldzame aandoening veroorzaakt progressieve schade aan het autonome zenuwstelsel, dat onwillekeurige functies zoals bloeddruk, hartslag, ademhaling en regelt spijsvertering. Hoewel deze voorwaarde kan worden geassocieerd met spiertrillingen, vertraagde beweging, coördinatie-en spraak en incontinentie, het belangrijkste kenmerk is ernstige orthostatische hypotensie in combinatie met zeer hoge bloeddruk bij liggen.

Zie ook

Risicofactoren

Lage bloeddruk (hypotensie) kan bij iedereen optreden, maar bepaalde vormen van lage bloeddruk zijn vaker afhankelijk van uw leeftijd of andere factoren:

 • Age. Druppels in bloeddruk bij het ​​opstaan ​​of na het eten komen vooral voor bij volwassenen ouder dan 65. Orthostatische hypotensie gebeurt er na het opstaan, terwijl postprandiale hypotensie gebeurt er na het eten van een maaltijd. Neuraal gemedieerde hypotensie gebeurt als gevolg van een miscommunicatie tussen de hersenen en het hart. Het treft vooral kinderen en jonge volwassenen.
 • Medicijnen. Mensen die bepaalde medicijnen, zoals hoge bloeddruk medicatie zoals alfa-blokkers nemen, hebben een groter risico van een lage bloeddruk.
 • Bepaalde ziekten. Vaatziekten, diabetes en bepaalde hartaandoeningen Parkinson zet je op een groter risico op het ontwikkelen van een lage bloeddruk.

Zie ook

Complicaties

Zelfs matige vormen van lage bloeddruk kan veroorzaken niet alleen duizeligheid en zwakte, maar ook flauwvallen en een risico op letsel door vallen. En ernstig lage bloeddruk door welke oorzaak dan kan je lichaam beroven van voldoende zuurstof te voeren zijn normale functies, wat leidt tot schade aan je hart en de hersenen.

Zie ook

Voorbereiding op uw afspraak

Er zijn geen speciale voorbereidingen nodig zijn om uw bloeddruk gecontroleerd. Je zou willen dragen een shirt met korte mouwen om uw afspraak, zodat de bloeddruk manchet goed kan passen rond je arm.

Omdat sommige medicijnen - zoals over-the-counter koud geneesmiddelen, antidepressiva, anticonceptiepillen en anderen - kan invloed hebben op uw bloeddruk, is het een goed idee om een ​​lijst van alle medicijnen en supplementen die u neemt om de benoeming van uw arts mee te nemen. Stop niet met het nemen van voorgeschreven medicijnen waarvan u denkt dat uw bloeddruk beïnvloeden zonder advies van uw arts.

Omdat afspraken kunnen kort zijn, en omdat er vaak veel weg te gaan, is het een goed idee om voorbereid te zijn op uw afspraak. Hier is wat informatie om u te helpen klaar voor uw afspraak, en wat te verwachten van uw arts.

Wat u kunt doen

 • Worden zich bewust van eventuele pre-afspraak beperkingen. Op het moment dat u de afspraak maken, zeker om te vragen of er iets is wat je moet doen bij voorbaat, zoals het beperken van uw dieet voor een bloedonderzoek.
 • Noteer alle symptomen die u ondervindt, ook wanneer deze eventueel niet verwant aan lage bloeddruk lijkt.
 • Noteer belangrijke persoonlijke informatie, inclusief een familiegeschiedenis van lage bloeddruk en van belangrijke spanningen of recente leven verandert.
 • Maak een lijst van alle medicijnen, alsmede alle vitaminen of supplementen, die je neemt.
 • Neem een familielid of vriend mee, indien mogelijk. Soms kan het moeilijk zijn om te genieten van al de informatie die u tijdens een afspraak informatie. Iemand die je begeleidt misschien iets dat je gemist of vergeten.
 • Wees bereid om uw dieet en lichaamsbeweging te bespreken. Als u nog niet volgen van een dieet of lichaamsbeweging routine, klaar om uw arts te praten over eventuele problemen kun je het gezicht in de slag.
 • Noteer vragen aan uw arts te vragen.

Uw tijd met uw arts is beperkt, dus het opstellen van een lijst van vragen zal u helpen het meeste uit uw tijd samen. Lijst van uw vragen van de belangrijkste tot de minst belangrijke in het geval de tijd om is. Voor lage bloeddruk, een aantal fundamentele vragen aan uw arts te vragen zijn onder andere:

 • Wat is waarschijnlijk veroorzaakt mijn klachten of aandoening?
 • Wat zijn andere mogelijke oorzaken voor mijn klachten of aandoening?
 • Welke soorten tests heb ik nodig?
 • Wat is de beste behandeling?
 • Welke voedingsmiddelen moet ik eten of te vermijden?
 • Wat is een passend niveau van fysieke activiteit voor mij?
 • Hoe vaak moet ik worden gescreend op een lage bloeddruk?
 • Ik heb andere gezondheidsproblemen. Hoe kan ik het beste beheren ze samen?
 • Zijn er beperkingen die ik moet volgen?
 • Moet ik zie een specialist?
 • Is er een generiek alternatief voor het geneesmiddel dat je me voorschrijven?
 • Zijn er brochures of ander gedrukt materiaal dat ik naar huis kan nemen met mij? Welke websites heb je raden een bezoek?

In aanvulling op de vragen die je hebt bereid zijn om uw arts te vragen, aarzel dan niet om vragen te stellen tijdens uw afspraak op elk moment dat je iets niet begrijpt.

Wat te verwachten van uw arts
Uw arts zal waarschijnlijk vragen u een aantal vragen. Klaar zijn om ze te beantwoorden kan de tijd te gaan over alle punten die u wilt meer tijd besteden aan behouden. Uw arts kan vragen:

 • Wanneer ben je beginnen met het ervaren symptomen?
 • Laat uw symptomen zijn continu of af en toe?
 • Hoe ernstig zijn uw klachten?
 • Wat, als er iets lijkt te verbeteren van uw klachten?
 • Wat, als er iets lijkt te verergeren uw klachten?
 • Heb je al gediagnosticeerd met een andere gezondheidsproblemen?
 • Welke medicijnen u momenteel?
 • Wat is uw typische dagelijkse voeding?
 • Hoeveel oefening krijg je in een gemiddelde week?
 • Heeft u een familiegeschiedenis van hart-en vaatziekten?

Zie ook

Tests en diagnose

Het doel van het testen voor lage bloeddruk is de onderliggende oorzaak te vinden. Dit helpt bij het bepalen van de juiste behandeling en het identificeren van elk hart, hersenen of het zenuwstelsel problemen die lager zijn dan de normale waarden kunnen veroorzaken. Om een ​​diagnose te komen, kan uw arts u adviseren een of meer van de volgende tests:

 • Bloeddruktest. De bloeddruk wordt gemeten met een opblaasbare manchet en een druk-meetkaliber. Een bloeddrukmeting, in millimeter kwik (mm Hg), twee getallen. De eerste, of bovenste, nummer meet de druk in uw bloedvaten als je hart klopt (systolische druk). De tweede, of lager, nummer meet de druk in uw bloedvaten tussen de beats (diastolische druk).
 • Bloedonderzoek. Deze kunnen informatie over uw algehele gezondheid, alsmede de vraag of u een lage bloedsuikerspiegel (hypoglykemie), hoge bloedsuikerspiegel (hyperglycemie of diabetes) of een lage aantal rode bloedcellen (anemie), die allemaal kunnen leiden tot lagere bieden dan normale bloeddruk.
 • Elektrocardiogram (ECG). Deze niet-invasieve test die kan worden uitgevoerd in het kantoor van uw arts, detecteert onregelmatigheden in uw hartritme, structurele afwijkingen in je hart, en problemen met de toevoer van bloed en zuurstof naar de hartspier. Het kan ook vertellen of je met een hartaanval of als u een hartaanval in het verleden hebt gehad.

  Soms, hartritmestoornissen komen en gaan, en een ECG zal geen problemen vinden. Als dit gebeurt, kan u worden gevraagd om een ​​24-uurs Holter-monitor dragen om de elektrische activiteit van uw hart op te nemen als je gaat over je dagelijkse routine.

 • Echocardiogram. Deze niet-invasieve examen, dat een echo van je borst omvat, toont gedetailleerde beelden van de structuur en de functie van uw hart. Ultrasone golven worden uitgezonden, en hun echo's zijn opgenomen met een apparaat genaamd een transducer, die buiten het lichaam wordt vastgehouden. Een computer gebruikt de informatie van de transducer te creëren bewegende beelden op een beeldscherm.
 • Stresstest. Sommige hartproblemen die kunnen leiden tot lage bloeddruk zijn makkelijker te diagnosticeren wanneer je hart harder werken dan wanneer het in rust. Tijdens een stress test, zult u oefenen, zoals het lopen op een loopband. U kan worden gegeven medicijnen om uw hart harder werken als je niet in staat bent uit te oefenen. Wanneer je hart harder werkt, zal uw hart worden bewaakt met elektrocardiografie of echocardiografie. Uw bloeddruk kan ook worden bewaakt.
 • . Valsalva manoeuvre Deze niet-invasieve test controleert de werking van je autonome zenuwstelsel door het analyseren van uw hartslag en de bloeddruk na een aantal cycli van een soort diepe ademhaling: Je neemt diep adem en vervolgens dwingen de lucht door je lippen, alsof u probeerden op te blazen een stijve ballon.
 • Tilt table-test. Als u een lage bloeddruk bij het ​​opstaan, of van defecte hersensignalen (neuraal gemedieerde hypotensie), kan uw arts een tilt tafel test, die evalueert hoe je lichaam reageert op veranderingen in de positie. Tijdens de test, lig je op een tafel die is gekanteld naar het bovenste deel van je lichaam, die de beweging simuleert van horizontaal naar een staande positie te verhogen.

Zie ook

Behandelingen en medicijnen

Lage bloeddruk die ofwel geen tekenen of symptomen veroorzaken, of laat slechts milde symptomen, zoals korte episoden van duizeligheid bij het staan, zelden behandeling vereist. Als u symptomen, de beste behandeling is afhankelijk van de onderliggende oorzaak, en artsen proberen de primaire gezondheidsprobleem aan te pakken - uitdroging, hartfalen, diabetes of hypothyreoïdie, bijvoorbeeld - in plaats van de lage bloeddruk zelf. Bij lage bloeddruk wordt veroorzaakt door geneesmiddelen, behandeling impliceert gewoonlijk om de dosis van de medicatie of het volledig stoppen.

Als het niet duidelijk wat de oorzaak van lage bloeddruk of geen effectieve behandeling bestaat, het doel is om uw bloeddruk te verhogen en het aantal klachten en symptomen. Afhankelijk van uw leeftijd, de gezondheidstoestand en het type lage bloeddruk je hebt, kunt u dit doen op verschillende manieren:

 • Gebruik meer zout. Experts adviseren gewoonlijk het beperken van de hoeveelheid zout in uw dieet, omdat natrium kan de bloeddruk verhogen, soms dramatisch. Voor mensen met een lage bloeddruk, dat kan een goede zaak zijn. Maar omdat een teveel aan natrium kan leiden tot hartfalen, vooral bij oudere volwassenen, is het belangrijk om met uw arts voordat u het verhogen van het zout in uw dieet.
 • Drink meer water. Hoewel bijna iedereen kan profiteren van het drinken van voldoende water, dit is vooral het geval als u een lage bloeddruk. Vloeistoffen verhogen bloedvolume en uitdroging te voorkomen, die beide zijn belangrijk bij de behandeling van hypotensie.
 • Draag steunkousen. Dezelfde elastische kousen vaak gebruikt om de pijn te verlichten en de zwelling van spataderen kan helpen om de pooling van bloed in je benen.
 • Medicijnen. Verschillende medicijnen, alleen of samen worden gebruikt, kan worden gebruikt om een lage bloeddruk die optreedt wanneer je opstaat (orthostatische hypotensie) te behandelen. Zo wordt het geneesmiddel fludrocortisone vaak gebruikt om deze vorm van lage bloeddruk te behandelen. Dit medicijn helpt boost je bloedvolume, wat de bloeddruk verhoogt. Artsen gebruiken vaak de drug midodrine (Orvaten, Proamatine) om staande de bloeddruk te verhogen bij mensen met chronische orthostatische hypotensie. Het werkt door het beperken van het vermogen van uw bloedvaten uit te breiden, waardoor de bloeddruk verhoogt.

Zie ook

Lifestyle en huismiddeltjes

Afhankelijk van de reden van uw lage bloeddruk, kunt u in staat om bepaalde stappen te nemen om te helpen verminderen of zelfs te voorkomen symptomen. Enkele suggesties zijn:

 • Drink meer water, minder alcohol. Alcohol drogen en de bloeddruk kan verlagen, zelfs als je drinkt met mate. Water, anderzijds, uitdrogen tegen en verhoogt bloedvolume.
 • Volg een gezond dieet. Krijg alle voedingsstoffen die je nodig hebt voor een goede gezondheid door te focussen op een verscheidenheid van voedsel, zoals hele granen, fruit, groenten en magere kip en vis. Als uw arts suggereert met meer zout, maar je niet graag veel zout op je eten, probeer dan met behulp van natuurlijke soja saus of het toevoegen van droge soep mixen om dips en dressings.
 • Ga langzaam bij het ​​veranderen van lichaamshoudingen. Je mag in staat zijn om de duizeligheid en licht die zich voordoen met lage bloeddruk bij het ​​opstaan ​​te verminderen door het nemen van het makkelijk als u van een liggende naar een staande positie. Voordat je uit bed in de ochtend, haal diep adem voor een paar minuten en dan langzaam omhoog zitten voor staan. Slapen met het hoofd van uw bed licht verhoogd ook kan helpen bij het bestrijden van de effecten van de zwaartekracht. Als je symptomen begint te krijgen tijdens het staan, steek je dijen in een schaar mode en knijpen, of zet een voet op een richel of stoel en leun zo ver mogelijk naar voren. Deze manoeuvres moedigen bloed te stromen uit je benen naar je hart.
 • Eet kleine, low-carb maaltijden. Om te voorkomen dat de bloeddruk van sterk te dalen na de maaltijd, eet kleine porties meerdere malen per dag en beperken koolhydraatrijke voedingsmiddelen zoals aardappelen, rijst, pasta en brood. Uw arts kan ook aan het drinken van cafeïnehoudende koffie of thee bij de maaltijd om de bloeddruk tijdelijk te verhogen. Maar omdat cafeïne andere problemen kan veroorzaken, contact op met uw arts voordat u het drinken van meer cafeïnehoudende dranken.

Zie ook