Leverfunctietests

Definitie

Leverfunctietesten zijn bloedtesten gebruikt om te helpen bij het vaststellen en bewaken leverziekte of schade. De test meet de niveaus van bepaalde enzymen en eiwitten in je bloed.

Sommige van deze tests meten hoe goed de lever zijn normale functies van het produceren van eiwitten en clearing bilirubine, een bloed afvalproduct. Andere leverfunctietesten maatregel enzymen die levercellen vrijgeven in reactie op schade of ziekte.

Andere dan leverziekte of schade omstandigheden kunnen leiden tot abnormale leverfunctie testresultaten. Testresultaten kan normaal zijn bij mensen die een leverziekte of schade.

Zie ook

Waarom is het gedaan

Leverfunctietesten. Aspartaattransaminase.
Leverfunctietesten. Aspartaattransaminase.

Leverfunctietesten kan worden gebruikt om:

 • Scherm voor lever infecties, zoals hepatitis
 • Bewaken van de progressie van een ziekte, zoals virale of alcoholische hepatitis, en bepalen hoe goed een behandeling werkt
 • Meet de ernst van een ziekte, vooral littekenvorming van de lever (cirrose)
 • Monitor mogelijke bijwerkingen van medicijnen

Leverfunctietesten controleren de niveaus van bepaalde enzymen en eiwitten in je bloed. Niveaus die hoger of lager zijn dan normaal kan duiden op leverproblemen. Enkele veel voorkomende leverfunctietesten zijn:

 • Alaninetransaminase (ALT). ALT is een enzym in de lever dat helpt uw lichaam verteren eiwit. Wanneer de lever beschadigd is, wordt ALT vrij in de bloedbaan en het niveau te verhogen.
 • Aspartaataminotransferase (AST). AST is een enzym dat helpt metaboliseren alanine, een aminozuur. Zoals ALT, AST is normaal aanwezig in het bloed op een laag niveau. Een verhoging van AST-waarden kunnen schade aan de lever of de ziekte duiden.
 • Alkalische fosfatase (ALP). ALP is een enzym in de lever, galwegen en bot. Abnormaal hoge niveaus van ALP leverschade of ziekte, zoals een geblokkeerde galwegen, of bepaalde botziekten geven.
 • Albumine en totaal eiwit. Albumine is een van de eiwitten in de lever. Je lichaam heeft deze eiwitten om infecties te bestrijden en om andere functies uit te voeren. Lager dan normale niveaus van albumine en totaal eiwit kan leverschade of ziekte te geven.
 • Bilirubine. Bilirubine is een stof die tijdens de normale afbraak van rode bloedcellen. Bilirubine gaat door de lever en wordt uitgescheiden in de ontlasting. Verhoogde niveaus van bilirubine (geelzucht) kan leverschade of ziekte te geven.
 • Gamma-glutamyltransferase (GGT). GGT is een enzym in het bloed. Abnormaal hoge niveaus kunnen wijzen lever of galkanaal schade.
 • L-lactaat dehydrogenase (LD). LD is een enzym in de lever. Verhoogde niveaus kan leverbeschadiging geven.
 • Protrombinetijd (PT). PT is de tijd die het kost je bloed om te stollen. Verhoogde PT kan leverschade wijzen.

Zie ook

Risico's

Het bloedmonster voor de leverfunctie wordt meestal genomen uit een ader in je arm. De belangrijkste risico's verbonden aan bloedonderzoek is pijn of blauwe plek op de plaats van het bloed te trekken. De meeste mensen hebben niet ernstige reacties te hebben getrokken bloed.

Zie ook

Hoe je voor te bereiden

Bepaalde voedingsmiddelen en medicijnen kunnen invloed hebben op de resultaten van uw leverfunctietesten. Uw arts zal u waarschijnlijk vragen om te voorkomen dat het eten van voedsel en het nemen van bepaalde medicijnen voordat uw bloed wordt getrokken. De lengte van uw snel en de medicijnen die u voorkomen dat afhankelijk van welke leverfunctietesten worden uitgevoerd.

Zie ook

Wat u kunt verwachten

Tijdens de test
Het bloedmonster voor de leverfunctie wordt meestal getrokken door een kleine naald in een ader in de bocht van je arm. De naald is bevestigd aan een buisje, om het bloed te verzamelen. U kunt snel een pijn voelen als de naald wordt ingebracht in je arm en ervaring een aantal korte termijn ongemak op de site na de naald wordt verwijderd.

Na de test
Uw bloed wordt naar een laboratorium gestuurd voor analyse. Indien het laboratorium analyse wordt gedaan op het terrein, kan u uw testresultaten binnen uren. Als uw arts stuurt je bloed naar een off-site laboratorium, kunt u de resultaten binnen enkele dagen ontvangen.

Zie ook

Resultaten

Normale bloedtest resultaten voor typische leverfunctietesten zijn:

 • ALT. 7-55 eenheden per liter (U / L)
 • AST. 8-48 U / L
 • ALP. 45-115 U / L
 • Albumine. 3,5 van 5,0 gram per deciliter (g / dl)
 • Totaal eiwit. 6,3-7,9 g / dL
 • Bilirubine. 0,1 tot 1,0 mg / dL
 • GGT. 9-48 U / L
 • LD. 122-222 U / L
 • PT. 9,5-13,8 seconden

Deze resultaten zijn kenmerkend voor volwassen mannen. Normale resultaten kunnen enigszins afwijken van laboratorium tot laboratorium, en iets anders voor vrouwen en kinderen. De resultaten kunnen ook worden beïnvloed door bepaalde voedingsmiddelen of medicijnen. Zorg ervoor dat alle voedingsmiddelen of medicijnen die je hebt gegeten of zo gemaakt dat uw arts correct uw resultaten kunt interpreteren vermelden.

Hoe verder van normaal de testresultaten, de meer kans je hebt om significante leverziekte hebben. Uw arts zal deze resultaten om te bepalen van een behandeling die nodig kunnen zijn. Als u al een leverziekte heeft, kan de leverfunctie te bepalen hoe uw ziekte vordert en als u reageert op de behandeling.

Zie ook