Lichen sclerosus

Definitie

Lichen sclerosus (LIE-kun skluh-ROW-sus) is een zeldzame aandoening die fragmentarisch, witte huid, dat is dunner dan normaal creëert. Lichen sclerosus kunnen huid beïnvloeden op elk deel van je lichaam, maar gaat meestal huid van de vulva, voorhuid van de penis of de huid rond de anus.

Iedereen kan krijgen lichen sclerosus, maar postmenopauzale vrouwen lopen het grootste risico. Onbehandeld, kan lichen sclerosus leiden tot andere complicaties.

U mag geen behandeling nodig, want soms lichen sclerosus verbetert op zijn eigen. Als u geen behandeling nodig, kan uw arts voorstellen opties om een ​​meer normale uiterlijk terug te keren naar uw huid en verminderen de neiging tot littekenvorming.

Symptomen

Lichen sclerosus kunnen de huid beïnvloeden op een deel van je lichaam. Soms zijn er geen symptomen aanwezig zijn.

Wanneer ze zich voordoen, kan lichen sclerosus symptomen zijn:

 • Jeuk (pruritus), die ernstig kunnen zijn
 • Ongemak, die over het algemeen groter als lichen sclerosus verschijnt op of rond uw genitale of anale gebied
 • Gladde witte vlekken op je huid die kan uitgroeien tot vlekkerige, gerimpelde flarden
 • Gemakkelijk blauwe plekken of scheuren
 • In ernstige gevallen, bloeden, blaren of zweren laesies
 • Pijnlijke geslachtsgemeenschap

Wanneer moet u een arts te raadplegen
Raadpleeg uw arts als u tekenen en symptomen gemeen lichen sclerosus. Effectieve behandelingen beschikbaar om te helpen het beheer van uw ongemak en complicaties te voorkomen.

Als je al gediagnosticeerd met lichen sclerosus, zie uw arts om de zes tot 12 maanden te worden gecontroleerd op eventuele wijzigingen huid of bijwerkingen van de behandeling.

Oorzaken

De precieze oorzaak van lichen sclerosus is niet bekend. Echter, de reactie gerelateerd aan een gebrek aan geslachtshormonen in de aangetaste huid of een overactief immuunsysteem. Vorige beschadiging van de huid op een bepaalde locatie op uw huid kan de kans op lichen sclerosus verhogen op die locatie.

Hoewel lichen sclerosus kan de huid te betrekken rond je genitaliën, het is niet besmettelijk en kan niet verspreid via geslachtsgemeenschap.

Lichen sclerosus komt het meest voor bij vrouwen na de menopauze, maar het komt ook voor bij mannen en kinderen. Bij vrouwen, lichen sclerosus meestal gaat de vulva. Bij jongens en mannen, onbesneden mannen lopen het grootste risico, omdat de aandoening over het algemeen van invloed op de voorhuid. Bij kinderen kan de tekenen en symptomen verbeteren in de puberteit.

Complicaties

Hardnekkige lichen sclerosus op een locatie kan iets verhogen het risico op huidkanker, maar dit is nog niet definitief bewezen. Om deze reden, zorg ervoor dat u de follow-up onderzoeken om de zes tot 12 maanden.

Ernstige lichen sclerose kan seks zeer pijnlijk voor vrouwen te maken, omdat jeuk en littekens kan de vaginale opening te verkleinen. Daarnaast kan blaarvorming zeer gevoelige huid tot het punt dat de druk op het gebied ondraaglijk maken.

Lichen sclerose mei zelden leiden tot soortgelijke complicaties bij onbesneden mannen, want het veroorzaakt aanscherping en dunner worden van de voorhuid. Dit kan problemen veroorzaken tijdens een erectie of bij het plassen.

Voorbereiding op uw afspraak

Als u tekenen en symptomen gemeen lichen sclerosus, een afspraak maken met uw huisarts of de huisarts. Na een eerste onderzoek, kan uw arts u verwijzen naar een specialist in de diagnose en behandeling van huidaandoeningen (dermatoloog).

Hier is wat informatie om u te helpen klaar voor uw afspraak, en wat te verwachten van uw arts.

Wat u kunt doen

 • Noteer uw klachten en hoe lang u ze hebt gehad.
 • Noteer uw belangrijkste medische gegevens, zoals de andere voorwaarden waaraan u geweest bent gediagnosticeerd en enige recept of over-the-counter-medicijnen die u gebruikt, waaronder vitaminen en supplementen.
 • Noteer vragen aan uw arts te vragen. Het maken van uw lijst met vragen van te voren kan u helpen het meeste uit uw tijd met uw arts.

Hieronder zijn enkele fundamentele vragen aan uw arts te vragen over mogelijke lichen sclerosus. Als er aanvullende vragen in je op tijdens uw bezoek, aarzel niet om te vragen.

 • Wat denk je dat de oorzaak is van mijn klachten?
 • Welke benadering van de behandeling raden jullie aan, indien van toepassing?
 • Als de eerste behandeling niet werkt, wat gaat u daarna adviseren?
 • Hoeveel verwacht u mijn symptomen zal verbeteren met de behandeling - en hoe snel?
 • Zal ik de behandeling voor deze aandoening voor de rest van mijn leven nodig?
 • Welke zelfzorg stappen kan ik volgen om mijn symptomen te verlichten?
 • Ben ik met een risico op complicaties van deze aandoening?
 • Is er iets wat ik kan doen om te helpen voorkomen dat een herhaling?

Wat te verwachten van uw arts
Uw arts zal waarschijnlijk vragen u een aantal vragen. Klaar zijn om ze te beantwoorden kan de tijd te gaan over alle punten die u wilt praten over een grondige behouden. Uw arts kan vragen:

 • Wat zijn uw klachten, en wanneer hebben ze beginnen?
 • Hoe ernstig is uw ongemak?
 • Hebt u geen bloeding opgemerkt?
 • Doe je symptomen zijn pijn met plassen of stoelgang?
 • Doe je symptomen zijn pijn bij geslachtsgemeenschap?
 • Heb je al een eerdere verwondingen aan het getroffen gebied?
 • Heb je gehad recept behandelingen voor deze aandoening?
 • Heb je al gediagnosticeerd met een andere medische voorwaarden?
 • Welke medicijnen neem je, inclusief recept en over-the-counter geneesmiddelen, vitaminen, kruiden en supplementen?

Tests en diagnose

Uw arts kan de diagnose lichen sclerosus op basis van:

 • Een lichamelijk onderzoek
 • Het verwijderen van een klein stukje van aangetast weefsel (biopt) voor onderzoek onder een microscoop

Behandelingen en medicijnen

Als uw genitale gebied niet wordt aangetast, mag u geen behandeling voor lichen sclerose nodig, vooral als je het niet hebben van symptomen. Lichen sclerose krijgt vaak beter op zijn eigen.

Als je lichen sclerosus op of rond je genitaliën of anus, of hebben een meer geavanceerde geval op andere delen van uw lichaam, zal uw arts de behandeling aanraden. Behandelingen helpen verminderen jeuk, het uiterlijk van uw huid te verbeteren en verminderen verder littekens.

Corticosteroïden
Corticosteroïd zalven of crèmes worden vaak voorgeschreven voor lichen sclerosus. In eerste instantie zul je over het algemeen moeten cortisone crèmes of zalven op de aangedane huid dagelijks te gebruiken. Na een aantal weken, zal uw arts waarschijnlijk adviseren dat u alleen gebruik maken van deze medicijnen twee keer per week om herhaling te voorkomen. Uw arts zal u controleren op bijwerkingen geassocieerd met langdurig gebruik van lokale corticosteroïden, zoals verdunning van de huid.

Andere behandelingsopties
Als behandeling met corticosteroïden niet werkt of als er maanden van behandeling met corticosteroïden nodig zijn, andere behandelingen die uw arts kan omvatten:

 • Immuun-modulerende medicatie, zoals tacrolimus (Protopic) en pimecrolimus (Elidel)
 • Ultraviolet licht behandeling, voor nongenital gebieden

Topical geslachtshormonen worden soms voorgeschreven om lichen sclerosus te behandelen, maar recent onderzoek suggereert dat deze medicijnen zijn niet zo effectief voor deze aandoening als de bovenstaande behandelingen.

Voor mannen met lichen sclerosus op de voorhuid, verwijdering van de voorhuid (besnijdenis) is een veel voorkomende behandeling in gevallen resistent zijn tegen andere therapieën of meer gevorderde gevallen. Chirurgie in het genitale of anale gebied algemeen wordt niet aanbevolen voor vrouwen met lichen sclerosus omdat de aandoening kan net terug na een operatie.