Mannelijke onvruchtbaarheid

Definitie

Ongeveer 15 procent van de paren onvruchtbaar zijn. Dit betekent dat zij niet in staat zijn om een ​​kind te verwekken, ook al hebben ze frequent, onbeschermde geslachtsgemeenschap gehad voor een jaar of langer. In ongeveer de helft van deze paren, mannelijke onvruchtbaarheid speelt een rol.

Mannelijke onvruchtbaarheid is te wijten aan lage productie van zaadcellen, misvormde of onbeweeglijke zaadcellen, of blokkades die de levering van sperma voorkomen. Ziekten, verwondingen, chronische gezondheidsproblemen, leefstijl en andere factoren kunnen een rol spelen bij het veroorzaken van mannelijke onvruchtbaarheid.

Niet in staat om zwanger van een kind kan stressvol en frustrerend zijn, maar een aantal mannelijke onvruchtbaarheid behandelingen beschikbaar.

Zie ook

Symptomen

Het belangrijkste teken van mannelijke onvruchtbaarheid is het onvermogen om een ​​kind te verwekken. Er kunnen geen andere duidelijke tekenen of symptomen. In sommige gevallen echter een onderliggend probleem zoals een erfelijke aandoening, hormonale onbalans of een aandoening die de doorgang van sperma blokkeert kan symptomen veroorzaken. Mannelijke onvruchtbaarheid tekenen en symptomen kunnen zijn:

 • Het onvermogen om een ​​kind te verwekken
 • Problemen met seksuele functie - bijvoorbeeld moeite met de zaadlozing of moeite behouden van een erectie (erectiestoornissen)
 • Pijn, zwelling of een knobbeltje in de zaadbal gebied
 • Verminderd gezichts-of lichaamsbeharing of andere tekenen van een chromosomale of hormonale afwijking
 • Het hebben van een lager dan normaal aantal zaadcellen (minder dan 15 miljoen zaadcellen per milliliter sperma of een totaal aantal spermacellen van minder dan 39 miljoen per ejaculaat)

Wanneer moet u een arts te raadplegen
Zie een arts als u:

 • Zijn niet in staat om een ​​kind te verwekken na een jaar van regelmatige, onbeschermde geslachtsgemeenschap
 • Hebben erectie of ejaculatie problemen, laag libido, of andere problemen met seksuele functie
 • Hebben pijn, ongemak, een klontjes of zwelling in de zaadbal gebied
 • Hebben een geschiedenis van de testikel, prostaat of seksuele problemen
 • Hebben gehad lies, testikel, penis of scrotum operatie

Zie ook

Oorzaken

Mannelijke vruchtbaarheid is een complex proces. Om je partner zwanger te raken, moet het volgende gebeuren:

 • U moet produceren gezonde zaadcellen. Aanvankelijk gaat het om de groei en de vorming van de mannelijke voortplantingsorganen tijdens de puberteit. Ten minste een van uw testikels moeten correct te functioneren, en je lichaam moet testosteron en andere hormonen te produceren op gang te brengen en te onderhouden productie van zaadcellen.
 • Sperma moeten worden uitgevoerd in het sperma. Zodra zaadcellen worden geproduceerd in de testikels, delicate buizen vervoeren totdat ze mengen met sperma en zijn ejaculatie uit de penis.
 • Er moet voldoende zaadcellen in het sperma zijn. Als het aantal zaadcellen in het sperma (zaadcellen) is laag, het verlaagt de kans dat een van uw sperma zal eitje van je partner te bevruchten. Een laag aantal zaadcellen is minder dan 15 miljoen zaadcellen per milliliter sperma of minder dan 39 miljoen per ejaculaat.
 • Sperma moet correct en kunnen bewegen worden vormgegeven. Als de beweging (beweeglijkheid) of vorm (morfologie) van uw sperma abnormaal is, kan het sperma niet in staat zijn om eieren van je partner te bereiken of te dringen.

Medische oorzaken
Problemen met mannelijke vruchtbaarheid kan worden veroorzaakt door een aantal gezondheid en medische behandelingen. Sommige van deze zijn:

 • Varicocele. Een varicocele is een zwelling van de aderen die de testikel uitlekken. Het is een veel voorkomende oorzaak van mannelijke onvruchtbaarheid. Dit kan voorkomen dat de normale koeling van de testikel, wat leidt tot verminderde het aantal zaadcellen en minder bewegende zaadcellen.
 • Infectie. Sommige infecties kunnen interfereren met de productie van zaadcellen of gezondheid van het sperma, of kan littekens die blokkeert de doorgang van zaadcellen veroorzaken. Deze omvatten een aantal seksueel overdraagbare infecties, met inbegrip van chlamydia en gonorroe, ontsteking van de prostaat (prostatitis), en ontstoken testikels als gevolg van bof (bof orchitis).
 • Ejaculatie problemen. Retrograde ejaculatie treedt op wanneer het sperma komt in de blaas tijdens het orgasme in plaats van opkomende uit het uiteinde van de penis. Verschillende aandoeningen kan retrograde ejaculatie, waaronder diabetes, letsel aan de ruggengraat, medicijnen en chirurgie van de blaas, prostaat of urethra veroorzaken. Sommige mensen met ruggemerg letsel of bepaalde ziekten niet ejaculaat sperma, hoewel ze nog sperma te produceren.
 • Antilichamen die aanval sperma. Anti-sperma antilichamen zijn immuunsysteem cellen die ten onrechte sperma identificeren als schadelijke indringers en proberen om ze te elimineren.
 • Tumoren. Kankers en nonmalignant tumoren kan direct invloed hebben op de mannelijke voortplantingsorganen of kan invloed hebben op de klieren die hormonen gerelateerd aan voortplanting, zoals de hypofyse. In sommige gevallen kan een operatie, bestraling of chemotherapie behandeling van tumoren beïnvloeden mannelijke vruchtbaarheid.
 • Ingedaalde testikels. In sommige mannen, tijdens de foetale ontwikkeling van een of beide testikels niet te dalen van de buik in de zak die normaal gesproken bevat de testikels (scrotum). Verminderde vruchtbaarheid is meer waarschijnlijk bij mannen die deze aandoening hebben gehad.
 • Hormonale onevenwichtigheden. Onvruchtbaarheid kan het gevolg zijn van aandoeningen van de testikels zelf of een abnormaliteit die andere hormonale systemen, waaronder de hypothalamus, hypofyse, schildklier en de bijnieren. Laag testosteron (mannelijk hypogonadisme) en andere hormonale problemen hebben een aantal mogelijke onderliggende oorzaken.
 • Zaadleider gebreken. De buizen die sperma (zaadleiders) dragen kan worden beschadigd door ziekte of letsel. Sommige mannen ervaren verstopping in het deel van de zaadbal die sperma (bijbal) of een verstopping van een van de buizen die sperma uitvoeren van de testikels of beide opgeslagen. Mannen met cystic fibrosis en enkele andere erfelijke aandoeningen kunnen worden geboren zonder zaadleiders helemaal.
 • . Chromosoomafwijkingen erfelijke aandoeningen zoals het syndroom van Klinefelter - waarin een man wordt geboren met twee X-chromosomen en een Y-chromosoom (in plaats van een X en een Y) - abnormale ontwikkeling van de mannelijke voortplantingsorganen. Andere genetische syndromen geassocieerd met onvruchtbaarheid omvatten cystic fibrosis, syndroom Kallmann's syndroom Young en Kartagener syndroom.
 • Problemen met geslachtsgemeenschap. Daarbij kan men moeite om of behouden van een erectie voldoende voor seks (erectiestoornissen), vroegtijdige ejaculatie, pijnlijke geslachtsgemeenschap, anatomische afwijkingen zoals het hebben van een urethrale opening onder de penis (hypospadie), of psychologische of relationele problemen die interfereren met seks.
 • Ziekte coeliakie. Een digestief aandoening veroorzaakt door overgevoeligheid voor gluten, kan coeliakie mannelijke onvruchtbaarheid veroorzaken. Vruchtbaarheid kan verbeteren na vaststelling van een glutenvrij dieet.
 • Bepaalde medicijnen. Testosteron vervangende therapie, langdurig gebruik van anabole steroïden, medicijnen tegen kanker (chemotherapie), bepaalde schimmeldodende medicijnen, sommige medicijnen maagzweer en bepaalde andere medicijnen kunnen spermaproductie aantasten en verminderen mannelijke vruchtbaarheid.

Milieu-oorzaken
Overmatige blootstelling aan bepaalde milieu-elementen zoals hitte, kunnen giftige stoffen en chemicaliën verminderen de productie van zaadcellen of sperma functie. Specifieke oorzaken zijn onder meer:

 • Industriële chemicaliën. Langdurige blootstelling aan benzeen, tolueen, xyleen, pesticiden, herbiciden, organische oplosmiddelen, schilderen materialen en lood kan bijdragen aan een laag aantal zaadcellen.
 • Heavy metal blootstelling. Blootstelling aan lood of andere zware metalen ook kunnen leiden tot onvruchtbaarheid.
 • Straling of röntgenstraling. Blootstelling aan straling kan verminderen de productie van zaadcellen, maar het zal vaak uiteindelijk terug te keren naar normaal. Met hoge doses straling, kan spermaproductie permanent worden verminderd.
 • Oververhitting van de testikels. Veelvuldig gebruik van sauna of hot tubs kan tijdelijk lager uw zaadcellen. Langdurig zitten, het dragen van strakke kleding of werken op een laptop computer voor lange stukken van de tijd kan ook de temperatuur te verhogen in uw scrotum en lichtjes verminderen de productie van zaadcellen. Het soort ondergoed je draagt ​​is het onwaarschijnlijk dat een significant verschil in de mannelijke vruchtbaarheid te maken.

Gezondheid, lifestyle en andere oorzaken
Enkele andere oorzaken van mannelijke onvruchtbaarheid zijn:

 • Illegaal drugsgebruik. Anabole steroïden genomen om spierkracht en groei te stimuleren kan de testikels te krimpen en de productie van zaadcellen te verlagen. Het gebruik van cocaïne of marihuana kan tijdelijk het aantal en de kwaliteit van uw sperma verminderen ook.
 • Alcoholgebruik. Het drinken van alcohol kan lager testosteronniveau, leiden tot erectiestoornissen en afname van de productie van zaadcellen. Leverziekte veroorzaakt door overmatig drinken kan ook leiden tot vruchtbaarheidsproblemen.
 • Beroep. Bepaalde beroepen kan uw risico op onvruchtbaarheid te verhogen, met inbegrip van die in verband met langdurig gebruik van computers of beeldscherm monitoren, ploegenarbeid, en werkgerelateerde stress.
 • Het roken van tabak. Mannen die roken kan een lager aantal zaadcellen doen dan degenen die niet roken. Passief roken kan ook de mannelijke vruchtbaarheid aantasten.
 • Emotionele stress. Stress kan interfereren met bepaalde hormonen nodig om sperma te produceren. Ernstige of langdurige emotionele stress, zoals problemen met de vruchtbaarheid, kan invloed hebben op uw sperma.
 • Gewicht. Obesitas kan hormonale veranderingen die de mannelijke vruchtbaarheid verminderen veroorzaken.
 • Langdurig fietsen. Langdurige fietsen is een andere mogelijke oorzaak van de verminderde vruchtbaarheid als gevolg van oververhitting van de testikels. In sommige gevallen, kan fietsstoeltje druk op de ruimte achter de testikels (perineum) gevoelloosheid in de penis en erectiestoornissen veroorzaken.

Zie ook

Risicofactoren

Een aantal risicofactoren verbonden aan mannelijke onvruchtbaarheid. Zij omvatten:

 • Rooktabak
 • Het gebruik van alcohol
 • Het gebruik van bepaalde illegale drugs
 • Overgewicht
 • Het hebben van bepaalde heden of verleden infecties
 • Wordt blootgesteld aan giftige stoffen
 • Oververhitting van de testikels
 • Het hebben van een eerdere vasectomie of vasectomie omkering
 • Worden geboren met een vruchtbaarheid stoornis of het hebben van een bloedverwant met een vruchtbaarheid stoornis
 • Hebben bepaalde medische aandoeningen, waaronder tumoren en chronische ziekten
 • Het nemen van bepaalde medicijnen of het ondergaan van medische behandelingen, zoals een operatie of bestraling gebruikt voor de behandeling van kanker
 • Het uitvoeren van bepaalde langdurige activiteiten zoals fietsen of paardrijden, vooral op een harde stoel of slecht afgesteld fiets

Zie ook

Complicaties

Onvruchtbaarheid kan stressvol zijn voor zowel u als uw partner. Complicaties kunnen omvatten:

 • Operatie of andere procedures om een ​​onderliggende oorzaak van laag aantal zaadcellen of andere reproductieve problemen te behandelen
 • Dure en betrokken voortplantingstechnieken zoals in-vitrofertilisatie
 • Stress en relatie problemen gerelateerd aan het onvermogen om een ​​kind te krijgen
 • Een verhoogd risico op kanker, in het bijzonder prostaatkanker

Zie ook

Voorbereiding op uw afspraak

Je bent waarschijnlijk beginnen met het zien van uw huisarts of een huisarts. Echter, als u belt om een ​​afspraak te maken, kunt u worden doorverwezen naar een specialist.

Hier is wat informatie om u te helpen klaar voor uw afspraak, en wat te verwachten van uw arts.

Wat u kunt doen

 • Worden zich bewust van eventuele pre-afspraak beperkingen. Op het moment dat u de afspraak maken, zeker om te vragen of er iets is wat je moet doen bij voorbaat, zoals het onthouden van ejaculeren voor een bepaalde periode of stoppen van bepaalde medicijnen.
 • Noteer alle symptomen die u ondervindt, ook wanneer deze eventueel los van de reden waarvoor u de afspraak gepland lijkt.
 • Noteer belangrijke persoonlijke informatie, met inbegrip van belangrijke spanningen of recente leven verandert.
 • Zoek uit of je een familiegeschiedenis van vruchtbaarheidsproblemen. Het hebben van een mannelijke bloedverwant, zoals je broer of vader, met vruchtbaarheidsproblemen of andere reproductieve kwesties kan aanwijzingen geven aan de oorzaak van vruchtbaarheidsproblemen.
 • Maak een lijst van alle medicijnen, vitaminen en supplementen die je neemt.
 • Neem je partner mee. Voor onvruchtbaarheid, kan uw partner ook testen nodig om te zien of ze heeft geen vruchtbaarheidsproblemen die zouden kunnen worden voorkomen van zwangerschap. Het is ook goed om je partner mee te helpen bijhouden van alle instructies van uw arts geeft u of om vragen die u niet denken aan te vragen.
 • Noteer vragen aan uw arts te vragen.

Vragen aan uw arts te vragen

 • Wat denk je vermoedt dat ze interfereren met mijn vermogen om een ​​kind te verwekken?
 • Anders dan de meest waarschijnlijke oorzaak, wat zijn andere mogelijke redenen mijn partner en ik heb niet in staat om een ​​kind te verwekken geweest?
 • Welke soorten tests heb ik nodig?
 • Zal mijn partner tests moeten ook?
 • Wat is de beste behandeling voor mijn aandoening?
 • Wat zijn de alternatieven voor de primaire aanpak die jij suggereert?
 • Zijn er beperkingen die ik moet volgen?
 • Moet ik zie een specialist?
 • Is er een generiek alternatief voor het geneesmiddel dat je me voorschrijven?
 • Zijn er brochures of ander gedrukt materiaal dat ik naar huis kan nemen met mij? Welke websites heb je raden een bezoek?

Aarzel niet om vragen te stellen op elk moment tijdens uw afspraak.

Wat te verwachten van uw arts
Wees klaar om vragen te beantwoorden uw arts waarschijnlijk vragen:

 • Op welke leeftijd ben je pubertijd beginnen?
 • Hebt u seksuele problemen in deze relatie, zoals moeite behouden van een erectie, zaadlozing te vroeg of het niet kunnen ejaculeren gehad?
 • Heb je ooit een kind verwekt?
 • Heeft u een vasectomie of een vasectomie omkering gehad?
 • Heeft u illegale drugs, zoals marihuana, cocaïne of anabole steroïden gebruiken?
 • Ben je blootgesteld aan giftige stoffen zoals chemicaliën, pesticiden, straling of lood, in het bijzonder op een regelmatige basis?
 • Bent u op dit moment geen medicijnen, waaronder voedingssupplementen?
 • Heeft u regelmatig hete baden of stoombaden?

Zie ook

Tests en diagnose

Veel onvruchtbare paren hebben meer dan een oorzaak van onvruchtbaarheid, dus het is waarschijnlijk dat je beiden nodig om een ​​arts te zien. Het kan een aantal tests naar de oorzaak van onvruchtbaarheid te bepalen. In sommige gevallen wordt een oorzaak nooit geïdentificeerd. Onvruchtbaarheid tests kunnen duur zijn en mag niet worden gedekt door de verzekering - erachter te komen wat uw medische plan heeft betrekking op van tevoren.

Diagnose van mannelijke onvruchtbaarheid problemen meestal gaat:

 • Algemeen lichamelijk onderzoek en medische voorgeschiedenis. Dit geldt ook voor de behandeling van uw geslachtsdelen en vragen over eventuele erfelijke aandoeningen, chronische gezondheidsproblemen, ziekten, verwondingen of operaties die de vruchtbaarheid kunnen beïnvloeden. Uw arts kan ook vragen stellen over je seksuele gewoonten en over je seksuele ontwikkeling tijdens de puberteit.
 • Sperma-analyse. Sperma wordt in het algemeen verkregen door het masturberen en ejaculeren in een bakje dat op het kantoor van de dokter. Uw sperma wordt vervolgens naar een laboratorium het aantal zaadcellen meten en zoeken naar eventuele afwijkingen in de vorm (morfologie) en beweging (motiliteit) van het sperma. Het lab zal ook uw sperma op tekenen van problemen, zoals infecties. Vaak spermacellen schommelen van het ene monster naar het volgende. In de meeste gevallen worden meerdere spermaanalyse tests uitgevoerd over een periode van tijd om nauwkeurige resultaten te garanderen. Als je sperma-analyse is normaal, zal uw arts waarschijnlijk aanraden grondig testen van uw vrouwelijke partner voor het uitvoeren van een meer mannelijke onvruchtbaarheid testen.

Uw arts kan adviseren aanvullende tests te helpen identificeren van de oorzaak van uw onvruchtbaarheid. Deze kunnen bestaan ​​uit:

 • Scrotum echografie. Deze test maakt gebruik van hoogfrequente geluidsgolven om beelden te produceren in je lichaam. Een scrotum echografie kan helpen met uw arts te zien obstakels en andere problemen in de testikels en de ondersteunende structuren.
 • Transrectale echografie. Een kleine, gesmeerd wand is ingevoegd in je rectum. Het maakt het mogelijk uw arts om uw prostaat controleren, en zoek naar blokkades van de buizen die sperma vervoeren (zaadleiders en zaadblaasjes).
 • Hormoon testen. Hormonen geproduceerd door de hypofyse, hypothalamus en testikels spelen een belangrijke rol in de seksuele ontwikkeling en de productie van zaadcellen. Afwijkingen in andere hormonale orgaansystemen kan ook bijdragen tot onvruchtbaarheid. Een bloedonderzoek meet het niveau van testosteron en andere hormonen.
 • Post-ejaculatie urineonderzoek. Sperma in je urine kan wijzen op uw sperma worden achteruitrijden in de blaas in plaats van uit je penis tijdens een zaadlozing (retrograde ejaculatie).
 • Genetische tests. Wanneer spermaconcentratie is extreem laag, kan genetische oorzaken worden betrokken. Een bloedonderzoek kan uitwijzen of er subtiele veranderingen in het Y-chromosoom - tekenen van een genetische afwijking. Genetische tests kunnen ook worden besteld bij verschillende aangeboren of erfelijke syndromen diagnosticeren.
 • Biopsie van de testikels. Deze test omvat het verwijderen van monsters uit de zaadbal met een naald. De resultaten van de biopsie van de testikels zal leren of de productie van zaadcellen normaal is. Zo ja, wordt het probleem waarschijnlijk veroorzaakt door een verstopping of een ander probleem met spermatransport.
 • Anti-sperma antilichamen testen. Deze tests worden gebruikt om te controleren op immuuncellen (antistoffen) die aanval sperma. U bent waarschijnlijk vooral anti-antistoffen hebben als je een vasectomie omkering heb gehad.
 • Gespecialiseerde sperma functie testen. Een aantal tests kunnen worden gebruikt om te controleren hoe goed uw sperma te overleven na de zaadlozing, hoe goed ze kunnen een ei dringen, en of er een probleem is verbonden aan het ei. Als je wel een laag aantal zaadcellen, het hebben van gezond sperma kan een belangrijke factor in de mannelijke vruchtbaarheid.

Zie ook

Behandelingen en medicijnen

Uw arts zal proberen om je vruchtbaarheid te verbeteren door een van beide het corrigeren van een onderliggend probleem (als er een is gevonden) of proberen behandelingen die lijken alsof ze nuttig kunnen zijn. Vaak kan een exacte oorzaak van onvruchtbaarheid worden geïdentificeerd. Zelfs als een exacte oorzaak is niet duidelijk, kan uw arts in staat zijn om behandelingen die werken bevelen. In alle gevallen van onvruchtbaarheid, de vrouwelijke partner ook moeten worden gecontroleerd en moet de behandeling. In sommige gevallen kan de behandeling van de vrouwelijke partner te compenseren voor mannelijke vruchtbaarheidsproblemen.

Behandelingen voor mannelijke onvruchtbaarheid zijn:

 • Chirurgie. Bijvoorbeeld, een varicocele kan vaak operatief worden verholpen of een belemmerd zaadleider hersteld.
 • Behandeling van infecties. Antibioticabehandeling een infectie van de voortplantingsorganen genezen, maar niet altijd vruchtbaarheid te herstellen.
 • Behandelingen voor geslachtsgemeenschap problemen. Pillen of praten kan helpen de vruchtbaarheid bij aandoeningen zoals erectiestoornissen of voortijdige ejaculatie te verbeteren.
 • Hormoon behandelingen en medicijnen. Uw arts kan aanbevelen hormoonvervangende medicijnen of in gevallen waarin onvruchtbaarheid wordt veroorzaakt door een hoge of lage niveaus van bepaalde hormonen of problemen met de manier waarop het lichaam gebruikt hormonen.
 • Bijgestaan ​​reproductieve technologie (ART). ART behandelingen omvatten het verkrijgen van sperma via de normale zaadlozing, chirurgische extractie of van donor individuen, afhankelijk van uw specifieke geval en wensen. Het sperma wordt vervolgens ingebracht in de vrouwelijke geslachtsorganen, of worden gebruikt om uit te voeren in vitro fertilisatie of intracytoplasmatische sperma-injectie.

Wanneer de behandeling niet werkt
Soms mannelijke vruchtbaarheid problemen kunnen niet worden behandeld, en het is onmogelijk voor een man om een ​​kind te verwekken. Uw arts kan voorstellen dat u en uw partner te overwegen, hetzij met behulp van sperma van een donor of adoptie van een kind.

Zie ook

Lifestyle en huismiddeltjes

Er zijn een paar stappen die u kunt thuis nemen om uw kansen op het bereiken van de zwangerschap te verhogen:

 • Verhoging van de frequentie van seks. Hebben van geslachtsgemeenschap om de andere dag rond het tijdstip van de ovulatie verhoogt uw kansen op het krijgen van je partner zwanger. Echter, ejaculeren vaker dan dat kan je het aantal zaadcellen verminderen.
 • Vrijen wanneer bevruchting mogelijk Een vrouw verwachting tijdens ovulatie zwanger te worden -. Dat op het midden van de menstruele cyclus, tussen periodes. Deskundigen adviseren over het algemeen het hebben van geslachtsgemeenschap om de twee dagen in de buurt van de tijd van de eisprong. Dit zal ervoor zorgen dat de zaadcellen, die kan leven meerdere dagen, aanwezig zijn wanneer de bevruchting mogelijk is.
 • Vermijd het gebruik van smeermiddelen. Sommige producten zoals Astroglide of glijmiddel, lotions en speeksel is aangetoond dat sperma te ondervangen. Vraag uw arts over sperma-safe smeermiddelen.

Zie ook

Alternatieve geneeswijzen

Bewijs nog beperkt is over de vraag of - en hoeveel - kruiden of supplementen kunnen helpen verhogen mannelijke vruchtbaarheid. Sommige supplementen kunnen helpen alleen als je een tekort.

Supplementen die andere belofte voor de verbetering van het aantal zaadcellen of sperma kwaliteit blijkt onder meer:

 • Vitamine C
 • Zink
 • Selenium
 • Vitamine E
 • Vitamine B-12
 • Foliumzuur
 • L-carnitine
 • Vitamine C
 • Bèta-caroteen

Praat met uw arts voordat u voedingssupplementen om de risico's en voordelen van deze therapie beoordelen, zoals sommige supplementen in hoge dosis (megadoses) of voor langere tijd schadelijk kunnen zijn.

Zie ook

Coping en ondersteuning

Omgaan met onvruchtbaarheid kan moeilijk zijn. Het is een kwestie van het onbekende - je kunt niet voorspellen hoe lang het zal duren of wat de uitkomst zal zijn. Onvruchtbaarheid is niet noodzakelijk opgelost met hard werken. De emotionele belasting van een koppel is aanzienlijk, en de plannen voor het omgaan kan helpen.

Planning voor emotionele beroering

 • Stel grenzen. Bepaal van tevoren hoeveel en wat voor soort procedures zijn emotioneel en financieel aanvaardbaar is voor u en uw partner en bepalen van een definitieve limiet. Vruchtbaarheidsbehandelingen kan duur en vaak niet gedekt door de verzekering zijn. Een succesvolle zwangerschap is vaak afhankelijk van herhaalde pogingen. Sommige koppels worden zo gericht op behandeling dat ze doorgaan met de vruchtbaarheid procedures totdat ze zijn emotioneel en financieel drooggelegd.
 • Overweeg andere opties Bepaal alternatieven -. Goedkeuring of donorsperma of ei - zo vroeg mogelijk in het proces van de vruchtbaarheid. Dit kan angst verminderen tijdens de behandelingen en gevoel van wanhoop als conceptie niet.
 • Praat over je gevoelens. Locate steungroepen of begeleidingsdiensten om hulp voor en na de behandeling om te helpen doorstaan ​​van het proces en het gemak van het verdriet moet de behandeling mislukken.

Het beheren van emotionele stress tijdens de behandeling

 • Praktijktechnieken stressvermindering. Voorbeelden zijn yoga, meditatie en massage therapie.
 • Overwegen om naar begeleiding. Counseling zoals cognitieve gedragstherapie, die methoden die ontspanningstherapie en stressmanagement zijn gebruikt, kan helpen bij het ​​verbeteren van de kwaliteit van sperma.
 • Druk jezelf. Reik uit naar anderen in plaats van deelneming in gevoelens zoals schuldgevoelens of boosheid.
 • In contact blijven met dierbaren. Praten met je partner, kunnen familie en vrienden zeer voordelig zijn. De beste ondersteuning komt vaak van geliefden en die het dichtst bij je.

Zie ook

Het voorkomen

Vele vormen van mannelijke onvruchtbaarheid zijn niet te voorkomen. Echter, kunt u voorkomen dat een aantal bekende oorzaken van mannelijke onvruchtbaarheid:

 • Rook niet.
 • Beperken of onthouden van alcohol.
 • Sturen duidelijk van illegale drugs.
 • Houden van het gewicht af.
 • Laat je niet een vasectomie.
 • Vermijd de hitte.
 • Stress te verminderen.
 • Vermijd blootstelling aan pesticiden, zware metalen en andere giftige stoffen.

Hoewel het risico is niet overtuigend, als je een fervent fietser, overweeg dan het gebruik van een gel zadel en een full-suspension fiets. Het kan ook helpen om te voorkomen dat het dragen van zeer tightfitting kleding voor langere tijd.

Zie ook