Miltvuur

Definitie

Anthrax is een ernstige ziekte veroorzaakt door een sporenvormende bacterie, Bacillus anthracis. Hoewel miltvuur treft vooral vee en wild, kunnen mensen besmet raken door direct of indirect contact met zieke dieren. Normaal gesproken, is miltvuur niet overgedragen van persoon tot persoon, maar in zeldzame gevallen kan miltvuur huidletsels besmettelijk zijn.

Meestal, miltvuur bacteriën in je lichaam door een wond in je huid. U kunt ook besmet raken door het eten van besmet vlees of inademen van de sporen. Tekenen en symptomen, die afhankelijk zijn van de manier waarop je besmet bent, kan variëren van huidzweren tot misselijkheid en braken of shock.

Miltvuur. Gastro-intestinale anthrax.
Miltvuur. Gastro-intestinale anthrax.

Snelle behandeling met antibiotica kan genezen de meeste miltvuur infecties die via de huid of besmet vlees. Geïnhaleerde anthrax moeilijker te behandelen en kan dodelijk zijn.

Symptomen

Er zijn drie types van miltvuur, elk met verschillende symptomen. In de meeste gevallen, symptomen binnen zeven dagen na blootstelling aan de bacterie.

Cutane anthrax
Deze vorm van miltvuur komt je lichaam door een snede of een andere plek op je huid. Het is veruit de meest voorkomende vorm van de ziekte. Het is ook de mildste - met de juiste behandeling, cutane anthrax is zelden dodelijk. Tekenen en symptomen van cutane anthrax omvatten:

 • Een verhoogde, jeukende bult die lijkt op een insectenbeet die snel ontwikkelt tot een pijnloze zweer met een zwart centrum
 • Zwelling in de wond en nabijgelegen lymfeklieren

Gastro-intestinale anthrax
Je contract deze vorm van miltvuur door het eten van onvoldoende verhit vlees van een besmet dier. Tekenen en symptomen zijn:

 • Misselijkheid
 • Braken, die vaak bloederig in de latere stadia van de ziekte
 • Verlies van eetlust
 • Koorts
 • Ernstige, bloederige diarree in de latere stadia van de ziekte
 • Zere keel en moeite met slikken
 • Gezwollen nek

Inhalatie (pulmonale) anthrax
Inhalatiebloedzweer ontstaat wanneer je inademt anthrax sporen. Het is de meest dodelijke vorm van de ziekte, en waarbij behandeling is vaak fataal. Eerste tekenen en symptomen van inhalatiebloedzweer omvatten:

 • Griep-achtige symptomen, zoals keelpijn, lichte koorts, vermoeidheid en spierpijn, die enkele uren tot dagen kan duren
 • Milde pijn op de borst

Naarmate de ziekte vordert, kunt u last:

 • Hoge koorts
 • Moeite met ademhalen
 • Schok
 • Meningitis - een potentieel levensbedreigende ontsteking van de hersenen en het ruggenmerg

Wanneer moet u een arts te raadplegen
Veel voorkomende ziekten beginnen met symptomen die de griep lijken. Anthrax is zeldzaam in de ontwikkelde wereld, en de kans dat uw keelpijn en pijnlijke spieren zijn te wijten aan miltvuur zijn zeer klein.

Als u denkt dat u blootgesteld zijn geweest - bijvoorbeeld als u werkt in een omgeving waar miltvuur is waarschijnlijk optreden - Raadpleeg onmiddellijk een arts voor evaluatie en zorg. Als u tekenen en symptomen van de stoornis ontwikkelen na blootstelling aan dieren of dierlijke producten in delen van de wereld waar miltvuur gemeenschappelijk is, roep direct medische hulp. Vroege diagnose en behandeling zijn cruciaal.

Oorzaken

Anthraxsporen gevormd door miltvuur bacteriën die van nature in de bodem in de meeste delen van de wereld. De sporen kunnen blijven sluimeren al jaren tot ze hun weg vinden naar een gastheer - meestal wild of vee, zoals schapen, koeien, paarden, geiten en kamelen. Hoewel zeldzaam in de Europa, miltvuur is nog steeds veel voor in ontwikkelingslanden over de hele wereld, zoals in Iran, Irak, Turkije, Pakistan en Afrika bezuiden de Sahara.

De meeste menselijke gevallen van miltvuur zich voordoen als gevolg van blootstelling aan besmette dieren of hun vlees of huiden. In de Europa, hebben een paar mensen miltvuur ontwikkeld tijdens het maken van de traditionele Afrikaanse trommels uit de huiden van besmette dieren.

Een van de weinige bekende gevallen van niet-dierlijke overdracht vond plaats in de Europa in 2001, toen 22 mensen ontwikkelde anthrax na blootstelling aan sporen verzonden via de post. Vijf van hen die stierven werden besmet.

Risicofactoren

Voorbereiding op uw afspraak. Inhalatie (pulmonale) miltvuur.
Voorbereiding op uw afspraak. Inhalatie (pulmonale) miltvuur.

Om miltvuur contract, moet u in direct contact komen met anthrax sporen. Dit is meer waarschijnlijk als u:

 • Zijn in het leger en ingezet om een ​​gebied met een hoog risico van blootstelling aan miltvuur
 • Werken met miltvuur in een laboratorium omgeving
 • Hanteren dierlijke huiden, bont of wol uit gebieden met een hoge incidentie van miltvuur
 • Werken in de diergeneeskunde, vooral als je om met vee
 • Handvat of jurk wild - in het Europa, seizoensgebonden uitbraken van miltvuur zijn gemeenschappelijk onder vee en wild, zoals herten

Complicaties

De ernstigste complicatie van anthrax een fatale ontsteking van de membranen en vloeistof die de hersenen en het ruggenmerg, waardoor massieve bloeding (hemorragische meningitis).

Voorbereiding op uw afspraak

Symptomen van miltvuur vaak plotseling voordoen en kunnen zeer ernstig zijn. Als u geweest bent blootgesteld aan miltvuur of symptomen ontwikkelen na een mogelijke blootstelling, ga onmiddellijk naar de eerste hulp. Als uw situatie minder urgent, het opzetten van een afspraak met uw arts zo snel mogelijk.

Als je tijd hebt voordat je gaat:

 • Noteer alle symptomen die u ondervindt, ook wanneer deze eventueel niet verwant aan miltvuur blootstelling lijken.
 • Noteer belangrijke persoonlijke informatie. Hebt u onlangs naar een deel van de wereld waar anthrax endemisch is? Bent u blootgesteld aan vee, wild dieren of dierlijke huiden in uw werk of hobby's?
 • Maak een lijst van alle medicijnen, vitaminen en supplementen die je neemt.
 • Neem een familielid of vriend mee, indien mogelijk. Soms kan het moeilijk zijn om alle aan u in het ziekenhuis of na afspraak de informatie op te nemen. Iemand die je begeleidt misschien iets dat je gemist of vergeten.
 • Noteer vragen aan uw arts te vragen. Bijvoorbeeld, als je gediagnosticeerd met anthrax, wil je het type, de voorgestelde behandeling en de prognose kennen.

Tests en diagnose

Uw arts zal eerst willen uitsluiten van andere, meer voorkomende aandoeningen die kunnen worden veroorzaakt uw klachten en symptomen, zoals griep (influenza) of longontsteking. Je hebt misschien een snelle griep test om snel een diagnose van een geval van influenza. Als andere tests negatief zijn, mag u verdere tests moeten specifiek naar miltvuur, zoals:

 • Huidtesten. Een monster van vloeistof uit een verdachte laesie op je huid of een klein stukje weefsel (biopt) kan worden getest in een laboratorium op tekenen van cutane anthrax.
 • Bloedonderzoek. Je hebt misschien een kleine hoeveelheid bloed afgenomen dat wordt gecontroleerd in een lab voor anthrax bacterie.
 • Röntgenfoto van de borstkas of computertomografie (CT-scan). Uw arts kan een röntgenfoto of CT-scan voor het diagnosticeren inhalatiebloedzweer vragen.
 • . Endoscopie en ontlasting Om intestinale anthrax diagnose, kan uw arts uw keel of darmen te onderzoeken met een endoscoop - een dunne, flexibele buis met een kleine camera op de punt. In sommige gevallen kan een monster van de ontlasting worden gecontroleerd antraxbacteriën.
 • Lumbaalpunctie (ruggenprik). In deze test, uw arts een naald in de spinale kanaal en trekt een kleine hoeveelheid vloeistof. Een lumbaalpunctie wordt meestal alleen gedaan om een ​​diagnose van miltvuur meningitis bevestigen.

Zie ook

Behandelingen en medicijnen

De standaardbehandeling voor anthrax is een 60-daagse kuur met een antibioticum, zoals ciprofloxacine of doxycycline. Die enkel antibioticum of een combinatie van antibiotica het meest effectief zal zijn voor u afhankelijk van het type van miltvuur je hebt, uw leeftijd, algemene gezondheid en andere factoren. Behandeling het meest effectief wanneer zo spoedig mogelijk gestart.

Hoewel sommige gevallen van miltvuur reageren op antibiotica, geavanceerde inhalatiebloedzweer niet. Door de latere stadia van de ziekte, hebben de bacteriën vaak produceerde meer giftige stoffen dan drugs kan elimineren.

Het voorkomen

Antibiotica worden aanbevolen voor infectie bij iedereen blootgesteld om de sporen te voorkomen. Ciprofloxacine, doxycycline en levofloxacine (Levaquin) zijn goedgekeurd door de Food and Drug Administration voor de preventie van post-exposure van miltvuur bij volwassenen en kinderen.

Bloedzweervaccin
Een anthrax-vaccin voor de mens beschikbaar is, maar het is niet 100 procent effectief. Het vaccin bevat geen levende bacteriën bevatten en kan niet leiden tot een infectie, maar het kan bijwerkingen veroorzaken, variërend van pijn op de injectieplaats om meer-ernstige allergische reacties. Het vaccin wordt niet aanbevolen voor kinderen, zwangere vrouwen of ouderen.

Het vaccin is niet bedoeld voor het grote publiek. In plaats daarvan, het is gereserveerd voor militairen, wetenschappers werken met miltvuur en mensen in andere risicovolle beroepen.

Het vermijden van besmette dieren
Als u woont of reizen in een land waar miltvuur is gemeenschappelijk en kuddedieren zijn niet routinematig gevaccineerd, vermijd contact met vee en dierlijke huiden zoveel mogelijk. Ook voorkomen dat het eten van vlees dat niet goed gaar.

Zelfs in de ontwikkelde landen, is het belangrijk om elke dode dieren met zorg te behandelen en om voorzorgsmaatregelen te nemen bij het werken met of verwerking van ingevoerde huiden, bont of wol.