Mohs chirurgie

Definitie

Mohs chirurgie is een precieze chirurgische techniek gebruikt om huidkanker te behandelen. Tijdens de Mohs chirurgie, zijn lagen van kanker-bevattende huid geleidelijk verwijderd en onderzocht totdat alleen vrij van kanker weefsel blijft. Mohs chirurgie is ook bekend als Mohs micrografische chirurgie.

Het doel van Mohs chirurgie is om zoveel mogelijk van de huidkanker mogelijk te verwijderen, terwijl het doen minimale schade aan omringende gezonde weefsel. Mohs chirurgie wordt meestal gedaan op een poliklinische basis met behulp van een plaatselijke verdoving.

Mohs chirurgie is een verbetering standaardchirurgie (lokale excisie), wat inhoudt plotseling verwijderen van de zichtbare kanker en een kleine marge van gezond weefsel. Mohs chirurgie chirurgen kunnen nagaan of de kankercellen bij de operatie verwijderd. Dit verhoogt de kans op genezing en vermindert de behoefte aan aanvullende behandelingen of extra chirurgie.

Zie ook

Waarom is het gedaan

Mohs chirurgie wordt gebruikt om de meest voorkomende huidkanker, basaalcelcarcinoom en plaveiselcelcarcinoom, en sommige soorten van melanoom en andere meer ongebruikelijke huidkanker behandelen. Mohs chirurgie is vooral handig voor huidkanker die:

 • Hebben een hoog risico op een recidief of die zijn teruggekeerd na een eerdere behandeling
 • Zijn gelegen in gebieden waar u wilt zoveel mogelijk gezond weefsel te behouden als mogelijk, zoals de ogen, oren, neus, mond, haarlijn, handen, voeten en geslachtsdelen
 • Hebben randen die moeilijk te definiëren
 • Zijn groot of agressief

Zie ook

Risico's

Zoals bij elke chirurgische procedure, Mohs chirurgie draagt ​​het risico van:

 • Bloeden uit de wond
 • Bloeden in de wond (hematoom)
 • Pijn of gevoeligheid rond de operatiewond
 • Infectie

Uw chirurg kan pijnstillers raden na de procedure om te helpen het beheer van alle pijn. Infectie is zeldzaam, maar kunnen gewoonlijk worden behandeld met orale antibiotica.

Andere complicaties die kunnen voortvloeien uit Mohs chirurgie zijn zeldzaam maar kunnen bestaan ​​uit:

 • Tijdelijke of permanente gevoelloosheid rondom het operatiegebied, indien kleine zenuwuiteinden worden gesneden
 • Tijdelijke of blijvende zwakte van de chirurgische gebied, als de tumor groot is en een spier zenuw is doorgesneden
 • Jeuk of schieten pijn in het getroffen gebied
 • Een vergrote litteken (keloid)

Zie ook

Hoe je voor te bereiden

Het selecteren van een Mohs chirurg
Mohs chirurgie kan zijn technisch uitdagend. Elke dermatoloog kan Mohs chirurgie uit te voeren, omdat dermatologen leren over Mohs chirurgie in hun medische opleiding. Sommige Mohs chirurgen hebben ondergaan gespecialiseerde opleiding - heet een fellowship - om meer te leren over Mohs chirurgie.

Selecteren van een ervaren Mohs chirurg die een beurs heeft voltooid, kunnen tijdens de ingreep de kans op complicaties of fouten te verminderen. Vraag uw arts over zijn of haar kwalificaties en ervaring uitvoeren van Mohs chirurgie.

Mohs chirurgie. Het selecteren van een Mohs chirurg.
Mohs chirurgie. Het selecteren van een Mohs chirurg.

Voorbereiding voor chirurgie
Uw chirurg kan manieren waarop u kunt voorbereiden op uw operatie aanraden. U kunt gevraagd worden om:

 • Stop met het gebruik van bepaalde medicijnen. Laat uw chirurg weet van eventuele medicijnen of supplementen je neemt, met inbegrip van eventuele bloedverdunnende medicijnen, zoals warfarine (Coumadin), clopidogrel (Plavix) of aspirine. Sommige supplementen - vitamine E, ginkgo, gember en anderen - kan invloed hebben op uw kansen op bloedingen na de operatie, dus zorg ervoor dat uw chirurg weet over deze, ook. Blijven enige recept medicijnen volgens de instructies tenzij uw chirurg u anders vertelt.
 • Duidelijk uw planning voor de dag. Het is niet mogelijk om te voorspellen hoe lang Mohs chirurgie zal nemen. Voor de meeste mensen, de procedure duurt minder dan vier uur. Maar uw chirurg kan u adviseren om te plannen alsof operatie zal de hele dag duren, omdat er een zeer kleine kans dat het zo lang zou duren.
 • Draag comfortabele kleding. Draag casual kleding die comfortabel zijn. Kleden in laagjes, zodat u gemakkelijk kunt aanpassen als de kamer warm of koud.
 • Neem iets mee om te helpen de tijd te doden. Verwacht wat wachttijd tijdens je Mohs chirurgie. Plan vooruit door het brengen van een boek, tijdschrift of andere activiteiten om u te helpen de tijd te doden.

Zie ook

Wat u kunt verwachten

Mohs chirurgie wordt uitgevoerd op een poliklinische basis in een operatiekamer of een procedure kamer die een nabijgelegen laboratorium dat kan de chirurg het weefsel te onderzoeken nadat het is verwijderd heeft.

In de meeste gevallen, de procedure duurt ongeveer vier uur. Maar omdat het moeilijk kan zijn om te vertellen hoe uitgebreid een huidtumor is gewoon door te kijken naar het oppervlak, artsen adviseren vaak het reserveren van de hele dag voor de procedure.

Je zult waarschijnlijk niet te veranderen in een chirurgische toga, tenzij de locatie van de tumor vereist. Om u voor te bereiden op de operatie, de chirurg of een verpleegkundige reinigt het gebied dat moet worden geopereerd, schetst het met een speciale pen en injecteert het gebied met een plaatselijke verdoving. De verdoving verdooft de huid, dus je zult niets voelen tijdens de procedure.

Tijdens de procedure
Zodra het verdovend effect heeft, de chirurg een scalpel om het zichtbare deel van de kanker te verwijderen samen met een dunne onderlaag van weefsel dat is iets groter dan de zichtbare tumor. Een tijdelijke pleister wordt geplaatst op uw incisie. Dit duurt slechts enkele minuten.

De chirurg neemt dan is dit weefsel naar het laboratorium voor analyse. Dit gedeelte van de procedure is meestal de langste tijd.

Verwacht te wachten ongeveer een uur of zo in een wachtkamer voor de chirurg om terug te keren. Het kan helpen om een ​​boek of tijdschrift te brengen om de tijd te doden. Je zult in staat zijn om het toilet te gebruiken of een snack, als je moet, maar je zult niet in staat zijn om het kantoor van de chirurg te verlaten totdat de procedure is voltooid.

Terwijl je zit te wachten, de chirurg of technicus snijdt het weefselmonster in secties en onderzoekt ze met een microscoop. Uw chirurg besteedt veel zorg voor het bijhouden van de exacte plek waar elk stukje weefsel werd verwijderd houden. Op die manier, als een klein gebied van kanker is in een stuk weefsel, de chirurg weet precies waar gaan met de operatie.

Als kanker blijft, zal uw Mohs chirurgie voort te zetten. Uw chirurg verwijdert een extra laag van weefsel uit het getroffen gebied, en zorg ervoor dat weefsel dat kanker bevat terwijl zo veel mogelijk gezond weefsel intact te verwijderen. Nogmaals, zult u wachten totdat de chirurg onderzoekt het weefsel in het laboratorium.

Voorbereiding voor een operatie. Stop met het gebruik van bepaalde medicijnen.
Voorbereiding voor een operatie. Stop met het gebruik van bepaalde medicijnen.

Het proces wordt herhaald totdat het laatste weefselmonster verwijderd is vrij van kanker. Plaatselijke verdoving kan opnieuw nodig toegediend.

Na de procedure
Nadat alle van de kanker is verwijderd, kunt u en uw chirurg beslissen over hoe de wond te herstellen. Afhankelijk van de omvang van de operatie, kan deze omvatten:

 • De wond te laten genezen op zijn eigen
 • Met behulp van hechtingen om de wond te sluiten
 • Met een huidtransplantatie uit een ander deel van het lichaam, bijvoorbeeld achter het oor, op de wond dekking
 • Verschuiven huid vanuit een aangrenzende ruimte (huid flap) om de wond te bedekken

Als de chirurgische gebied is uitgebreid of complex is, kan uw chirurg tijdelijk uw wond te sluiten en dan verwijzen u naar een andere chirurg voor reconstructieve chirurgie om de wond te herstellen.

Zie ook

Resultaten

Een van de voordelen van Mohs chirurgie is dat u weet dat uw resultaten meteen en je meestal je afspraak niet verlaten totdat al het huidkanker is verwijderd. Je hebt misschien een follow-up bezoek met uw chirurg of verwijzend arts om te controleren uw herstel te zorgen dat uw wond goed genezen.

Follow-up examens te zoeken naar extra huidkanker
Hoewel Mohs chirurgie heeft een hoge mate van genezing van huidkanker, zal je altijd een klein risico dat de kanker terugkeert of het ontwikkelen van een andere huidkanker. Mensen die zijn gediagnosticeerd met huidkanker hebben een verhoogd risico op huidkanker weer, in vergelijking met mensen die nooit huidkanker gehad. Maar liefst de helft van de mensen gediagnosticeerd met de meest voorkomende vormen van huidkanker zal een andere huidkanker opnieuw ontwikkelen binnen vijf jaar.

Van plan om regelmatige follow-up bezoeken met uw huid arts of huisarts om een ​​nieuwe huidkanker spotten ondergaan. Vraag uw huid arts om een ​​follow-up schema voor u maken. Hoe vaak je zult ondergaan follow-up huid examens is afhankelijk van uw diagnose. Verwachten huid examens hebben minstens een of twee keer per jaar, en vaker als je kanker was agressief of is meer waarschijnlijk zal worden hervat.

Zie ook